onsdag 27 juni 2007

En något mindre solhatt!

Som jag befarade blev den förra hatten lite stor. Det fick bli en ny i går kväll. Jag tog helt enkelt mönstret och la det i kopiatorn och ställde in på 95%. Så gick det från storlek 48/50 till en 47. Jag gillar den här modellen eftersom den har ett brätte som blir lite vågigt och ger ett jättebra skydd mot solen. Det blommiga tyget kommer från Fabric Shack. Tack Å som lånade ut förlagan!

Bootcut-byxor

Jag har länge jagat ett bra mönster på utställda byxor, men inte hittat något. Har ett så fint velourtyg jag vill sy såna i... Snälla L lånade ut sina (eller ja, dotterns!) PoP-byxor så att jag kunde göra ett mönster efter dem. Hittade på någons blogg tipset att stoppa ner det ena benet i det andra och sen rita av fram- resp baksida på mönsterpapper, så det gjorde jag. I väntan på lite svalare tider och för att göra en prototyp och kolla att mönstret funkade tog jag ett lite tunnare tyg; en bommullstrikå från Jofotex. Det blev faktiskt riktigt bra!
Jag har ibland börjat göra så att jag ritar ut fållmarkeringarna på rätan istället. Då är det så enkelt att hålla resåren precis mot markeringen, nåla där, vika runt den och sen sy. Samma med benen; enkelt att stryka i markeringen och sen ev nåla och sy.

tisdag 26 juni 2007

Solhatt - igen!

Så hade solhatten till yngsta dottern blivit för liten. Måste sy en ny. Den här gången ville jag ha en hatt med 6 "tårtbitar". Jag lånade en hatt från PoP av en kompis och skissade av den. Tyget är från Kilotex. Tänk att det ska vara så svårt med storlekar på solhattar - antingen är de för små eller för stora. Jag gissa att inte heller denna är klockren - den är nog lite för stor. Ska kolla när tösen vaknat. Jag får nog mäta huvudet och göra mitt eget mönster om jag vill ha den helt rätt. Sen undrar jag hur smartaste sättet att få till toppen, där alla "tårtbitarna" möts, är. Fick inte till det helt denna gång. Nån som har något tips?

Tunika i orange velour

Märks det att jag gillar orange?! Och att jag är lite förtjust i velour?! Egentligen hade jag nog velat ha ett lite stretchigt bomullstyg till den här tunikan. Lite mer som originalet från Kik Kid. Men det hade jag inte. Däremot hade jag ett jättefint orange velourtyg från Sundbybergs Textilcentrum. Dessutom har jag sneglat på Gekkos fina tunika som hon gjorde i våras - och den var i velour.

För att få tunikan som jag ville ha den fick jag ta till en bild på en Kik Kid-tunika, linjal, mönsterpapper, pennor i olika färger och Gynthers bok "Nya barnkläder 62-104 cl". Jag utgick från mönstret till blus och mätte sen i bilden. Höjde ärmarna, ändrade ringningen, tog in vidden lite och gjorde den till en omlottvariant. Det tog sin lilla tid och jag önskar att jag gjort ärmarna lite vidare. Tycker nog generellt att ärmarna blir rätt trånga med Gynhters mått. Men det hade jag glömt sen sist! Eftersom storlek 80 inte finns och lilltjejen har 74 nu och jag misstänker att den inte kommer att användas så frekvent i sommar fick det bli en storlek 84 (konstig storlek!).

När väl mönstret var fixat gick den rätt snabbt att sy. Kantbanden är av orange tunt trikåtyg från MG-tyger, klippt i en 5 cm lång remsa, fastsydd rätta mot räta, pressat ut över kanten, vänd över på baksidan och fastsydd igen från rätan med en smal, smal sicksack. Överflödigt tyg på avigan klippte jag sen bort. Fållarna är sydda med min favorit för tillfället - min 2 mm tvillingnål.

Den blev som jag hade hoppats - möjligen att ärmarna hade kunnat vara lite vidare. Att den blev lite stor gör ju inget - den skulle nog passa som badrock i sommar!

måndag 18 juni 2007

Camouflageblommig solhatt

Den här hatten har jag haft på att-göra-listan ett tag nu. Den är en "beställning" från en när och kär och nu äntligen är den klar.

Mönstret är från Stoff & Stil och det är första gången jag testar det. Jag gjorde dock mina egna anpassningar av det, men glömde tyvärr stickningarna på var sida om ovansida-sidstycke, som skulle ha gjort hatten lite mer stabil. Nu blev den lite mjukare istället, men det kanske inte gör något. Tyget är detsamma som till dessa. Hatten är fodrad med naturfärgad lakansväv och vändsydd, på samma vis som dessa. I brättet hade jag ett lager vlieseline och hoppade över de parallella stickningarna.

Hoppas presenten kommer att uppskattas!

lördag 16 juni 2007

Måsen

Den här måsen (som egentligen är en gås!) i velour är sydd enligt ett mönster ur boken Kalikåkrabater, som jag lånat på biblioteket. Inte alls svår att sy och resultatet blev riktigt bra! Måsen är som sagt sydd i velour - minns inte riktigt var jag har köpt den, men jag vet att Sundbybergs Textilcentrum just nu har en massa superhärliga velourtyger - mycket orange och turkosa nyanser - som jag älskar!

onsdag 13 juni 2007

Sval sommartunika

Jag hade lite kvar av girafftyget jag köpte från Reprodepot. Eftersom det var så tunt och skönt bestämde jag mig för att använda det till en sommartunika. Mönstret är detsamma som till krokobellotunikan, fast här har jag gjort raka ärmar som jag rynkat genom att sy en söm i kanten med långa stygn och sen dra i trådarna, pressa och kanta. Dessutom förstorade jag sprundet lite och sydde även axlarna i dubbelt tyg förstärkt med lite vlieseline. Jag är rädd att det hade blivit lite sladdrigt annars, eftersom tyget är så tunt. Tyget, ja. Visst är det härligt, men ni andra som har köpt det måste hålla med om att det är lite svårflirtat?! Kantningen gjorde jag med stretchig bomullssnedslå som jag köpt på Sundbybergs Textilcentrum. Tyvärr fanns den bara i röd, blå och vit. Annars hade jag gärna köpt fler färger.

En hätta till

En ny liten hjälmmössa kom till igår. Den förra blev nämligen en aning liten. Tänkte inte på att jag skulle gått upp en storlek när jag sydde i ett lite stummare tyg. Detta bomullstyg är från Fabric Shack - visst är det härligt?! Mönstret är detsamma som till denna mössa. Det vore härligt att sy en matchande sommarklänning...

Linnebyxor med mudd

Dessa linnebyxor är faktiskt sydda av ett par gamla mammabyxor jag satte saxen i. Jag trivdes aldrig i dem och använde dem nog bara en gång. Nu är de dessutom hopplöst "ute". Men till sköna, svala sommarbyxor åt lillasyster blev de utmärkta. Kanske räcker de tom till ett par shorts till storasyrran! Mönstret är detsamma som till velourbyxorna, fast i storlek 74. Tänkte det var bästa att gå upp en storlek sär man inte sydde i stretchigt material. Mudden kommer från Jofotex. Nästa gång skulle jag nog vilja göra dem utställda.

måndag 11 juni 2007

Färgglad förklädesklänning

Min snälla kollega M hade letat igenom sina tyggömmor och bland annat hittat det här fina blommiga tyget. Tror det var en restbit efter en gardin från 70-talet. Inte nog med att jag fick det av henne - hon körde hem det åt mig när min bil inte startade (en liten klåfingrig tjej hade nämligen tänt lampan på passagerarsidan där bak...). Eftersom tygbiten inte räckte till en hel klänning kompletterade jag med lite lakansväv i matchande grön färg. I livet är lakansväven dubbelvikt för att det inte skulle bli sladdrigt. Mönstret på klänningen är från boken Baby Cool och är väldigt enkelt - ett framstycke och två bakstycken som knäpps ihop med knappar. Jag lyckades dock dabba mig när jag ritade av mönstret, så fram- och bakstyckena passade inte när jag sytt ihop alla delar. Men gott mod och en sax räddade situationen. Kantbanden runt hals och ärmar är gjorda av den gröna lakansväven: tygremsor på 5 cm tillklippta på snedden och sen dragna genom snedslåvikaren och pressade. Det blev jättebra. Tror jag ska investera i en som gör smalare snedslå också. Sömmarna valde jag att göra i vitt, kanske delvis för att jag inte hade någon tråd i rätt grön färg, men jag tyckte också att det gav rätt bra balans med vit tråd. Man måste bara vara lite noggrannare när man syr. :-)

söndag 10 juni 2007

Finklänning i orange linne

I går var det barndop. Till det hade jag bestämt mig för att sy en finklänning till storasyster. Jag hade tidigare i vår hittat en jättefint orange linnetyg på Korps Handelsbod i Söderköping och köpt på mig en stuvbit för ändamålet. Sen hade jag kompletterat med mönster och dragkedja från Stoff & Stil samt gult fodertyg från Sundbybergs textilcentrum. Egentligen var den inte alls så svår att sy, men eftersom det var första gången jag sydde något fodrat plagg blev det lite pyssligt. Dessutom har jag begränsad blixtlåsvana. Och såklart var jag ute i sista sekunden! Blixtlåset gick bra, det är sytt som ett dolt blixtlås. Bästa beskrivningen på hur man gör det hittade jag i instruktionsboken till symaskinen. Sen själva fodringen och hur jag skulle vändsy blev lite huvudbry. Mönstret var nämligen inte skrivet för en fodrad klänning. Det slutade med att jag sydde de båda klänningarna var för sig med blixtlåset fastsytt i ytterklänningen och motsvarande glipa kvar i foderklänningen, sydde ihop dem räta mot räta i halsringningen och vände dem rätt. Därefter sydde jag en stickning runt för att stadga upp. Sen sydde jag fast fodret för hand runt dragkedjan. Ärmhålen kantade jag med en bit snedslå som jag gjort av samma linnetyg som till klänningen. Med min nya snedslåvikare gick det som en dans! Till sist (vilket jag naturligtvis inte skulle gjort sist, utan snarare först!) sydde jag på tre små prästkragar som köpts på Jofotex i form av ett kantband. Av två andra prästkragar och en hårnål gjorde jag sen ett matchande hårspänne. Storasyster blev SÅ fin!

KokaLal-snuttar

Min lilla tjej är helt fascinerad av små lappar och etiketter. Och samtidigt fick jag hem ett så himla härligt tyg från Stoff&Stil, som jag blev sugen på att göra något av. Det fick bara vara något litet, för jag höll samtidigt på att sy en klänning som storasyster skulle ha på dopet igår. Resultatet blev en blandning av en "pillefilt" och en label-label-snutte. Ena sidan är den ljusblå microfrottéfleecen från Stoff&Stil. Den andra är ljusblå fleece på den ena (syns ej på bilden) och prickig velour från Krabat på den andra. Måttet är 23*23 cm. Etiketterna har jag hittat lite varstans. Snuttarna är sydda på samma vis som denna. Reultatet var väldigt uppskattat av såväl lillasyster som av storasyster som av rättviseskäl fick den ena. Hon var dessutom den av dem som somnade med sin!

onsdag 6 juni 2007

Dregelscarf

I går kväll hade jag och en kompis pysselkväll. Oj, vad vi skulle sy. Nu blev det inte riktigt så, för jag sydde fel direkt och ägnade sen i princip hela kvällen åt att sprätta. Jättekul. Verkligen. En liten grej hann jag i alla fall med, nämligen denna haklapp. Baksidan i fleece har form av en vanlig haklapp. Sen har jag tagit ett tunt stretchtyg som en snibb, samma storlek som en dubbelvikt scarf, och sydd fast på fleecehaklappen. Jag gjorde några veck för att tyget skulle falla snyggt. Haklappen är inte vändsydd, utan sömmen syns. Jag sydde på overlocken, men det borde funka lika bra på vanlig maskin, bara man är lite noggrannare med passningen eftersom den vanliga maskinen inte klipper. Sist tryckte jag dit tryckknapp med två lägen. Resultatet är helt ok, framför allt eftersom det är lite av en prototyp. Just fleece kanske inte lockar just nu i värmen (har väl typ 35 grader i syrummet!), men man kan ju välja andra material till sommaren. Finnessen är ju att det inte ska bli kallt och blött av allt dregel.

Supersnabb solskyddstunika

Puh, vilken värmebölja! Helst skulle man ju vilja att ungarna slapp ha kläder i hettan, men det går ju inte när solen är så stark. Då fick jag idén, i sann Baby Cool-stil, att sy en lätt, tunn tunika av en gammal T-shirt som skydd mot solen. Sagt och gjort. Jag tog en gammal T-shirt och lade en barntröja ovanpå. Ritade av konturerna och ställde ut den. Sen klippte jag. Ärmarna klippte jag bort från T-shirten, men behöll som ärmar på tunikan, som då blev trekvartsärmad istället. Dags att sy:
1. Sydde fast ärmarna mot axlarna
2. Sydde ihop underdel ärm och sen hela vägen ner
3. Overlockade (alt sick-sackade) nedtill
KLART!
Den första blev lite liten, så jag gjorde en till, men då klippte jag inte ens av ärmarna på T-shirten. Det blev lite annan stil. Tycker nog att den första blev snyggare, men det är klart, det blev lite mer jobb.
Det tog inte mer än 20 minuter att sy dessa. Inget under av skönhet, men väldigt bra skydd mot solen när man är på stranden eller i en solig sandlåda.

fredag 1 juni 2007

Förklädesklänning

Efter mina senaste projekt med lite högre krav på koncentration kändes det kul att göra något lite snabbare - som en enkel förklädesklänning. Det här roliga tyget från Fabricshack förälskade jag mig i. Det blev en lite annorlunda barnklänning! Egentligen hade jag tänkt kanta med en orange-gul snedslå, men det räckte inte. Alternativet att vänta tills jag köpt ny gick bort, så det fick bli en vändsydd variant istället. Då kan jag ju kanta i efterhand om andan skulle falla på. Vanligt naturvitt bomullstyg blev till foder. Mönstret har jag, i brist på ett bättre, tagit från boken "Sy till småbarnen" av Anita Gunnars. Det är visserligen tänkt som ett förkläde och inte en klänning, och inte var det färdigritat heller. Man fick klippa och klistra. Efter några justeringar fick jag i alla fall till ett mönster som jag tror funkade. Knäppningen sker med tryckknappar i axlarna.


Och så här ser den ut med kantband...

Världens första KokaLal-jeans!

"Varför inte utmana dig själv nästa gång", sa maken när jag sytt ytterligare ett velourplagg. Ja, varför inte? Jag har alltid varit rädd för fickor och andra detaljer och tyckt det verkat så svårt, men nån gång måste man ju prova. Det fick bli ett par KokaLaljeans! Storasyster har ett par bruna manchesterjeans från Legowear som hon älskar. Med mudd i midjan är de lätta att ta av och på - perfekt för en otålig 3-åring. Som favortitbyxor gärna blir är de numer rätt slitna. Jag ville gärna försöka sy ett par liknande till henne, fast aningen större. I hyllan hade jag en bit rostfärgad, tunn, smalspårig manchester som jag köpt på Jofotex för ett tag sedan. Och så hittade jag ett mönster på muddbermudas i Ottobre 3/2007. Det förlängde jag och tog in lite. Resultatet blev helt OK. Visst blev det nån sprättning på vägen, men det var faktiskt mycket mindre komplicerat är jag trott. Nästa gång kanske jag vågar ge mig i kast med blixtlås!