onsdag 30 april 2008

Retroklänning på grönbete

Såna här dagar är det verkligen jobbigt att vara föräldraledig (NOT!). Björklöven slår nästan ut medan man tittar på dem och solen skiner och alla fåglar har fått fnatt. Som tur är är jag oftast ute nästan hela dagen utom när lilltjejen sover; då hinner jag blogga och sy lite. Och på kvällarna. Men det blir faktiskt inte lika mycket som förut. Våren lockar!

När jag satt och sydde den här klänningen kom maken ner till syrummet (hmm, det är mest jag som kallar det för syrummet; om någon frågade maken kanske han skulle säga arbetsrummet...). När han såg klänningen sa han "Fin! Men vad ska du göra med alla klänningar?". Nu förstår jag inte?! Räcker det inte att bra ha dem?! Nåja, den här är i alla fall den första i storlek 98!

Material:
Klövertyg från Röda Korset
Egentillverkad jeanssnedslå

Bäst just nu:
Jag har så ofta sytt i varma färger att jag tyckte det var fint att bryta av med något lite mer sommarsvalt.
Sen är det sån avkoppling att sy i vävda tyger, tycker jag. På nåt vis ändå enklare än att sy i trikå.

Sämst just nu:
Ja, det var ju det där med vad jag ska göra med alla klänningarna!

Los brallos retros


Två nya par retrobrallor har kommit till världen. Det turkos/ljusblårandiga paret ska till Cecilias på Tygpärlor lille son och det andra till en av mina norska bloggläsare. Det är premiär för leverans till Norge, så jag är väldigt glad och stolt! Färgkombinationen med ena benet i orange och det andra brun/vitrandigt är ett önskemål från beställaren och jag måste säga att jag tycker att det blev otroligt häftigt!!

Bandkantaren fungerade (nästan) klanderfritt. Det är jag SÅ nöjd med. Trots det sicksackar jag över skarven där knytbanden passerar ärmhålsbanden, eftersom påfrestningen är störst där.

Material:
Randig velour från min lilla tygängel
Orange velour från Jofotex
Orange mudd från Sundbybergs Textilcentrum
Grön mudd från Stoff&Stil - tack snälla Gekko, som skickade mig två färdigklippta remsor när jag inte hade någon!

Bäst just nu:
Sen tycker jag att den orange/vit/bruna byxan blev så himla häftig!

Sämst just nu:
Att det tog lite längre tid än jag hade önskat - förlåt att ni fick vänta!

Fler dagisväskor

Kusinernas dagisväska har väckt intresse. Numer är ytterligare två familjer alltså ägare till varsin dagisväska. Den ena önskade en väska i molntyg medan den andra gav mig fria händer med tankarna att det får vara barnsligt eller vuxet, gärna med mycket färg! Det är jätteroligt att få såna upplägg, men samtidigt lite läskigt. Man vill ju att det ska bli bra och falla den nya ägaren i smaken. Jag gjorde i alla fall en väska som jag själv tyckte om. Hoppas K också gillar den; annars får jag sy en ny. Det kan ju tänkas att min yngsta behöver en alldeles egen när hon sen börjar på dagis, så den kommer nog till användning ändå.

Mönster:
Enligt Knåpmoderns beskrivning.

Material:
Molntyg från Tradera
Djungeltyg från Jofotex
Foder från Strömmas putlet i Norrköping

Bäst just nu:
Jag gillar ju färg och mönster, så det är alltid roligt att se en ny färgkombination dyka upp. Och så var det såklart väldigt roligt att G & K tyckte om mina väskor!

Sämst just nu:
Att jag inte vet om jag valde rätt tyg till djungelväskan. Men som sagt, det går ju alltid att sy en till! ;-)

söndag 27 april 2008

Ugglor i forsythian!

Lite somrig, marin och sportig. Samtidigt nostalgi så det sjunger om det. Så tycker jag man kan beskriva den här klänningen. Den är sydd i det röda uggletyget och kantad med marinblå kantband. Och fotad i grannens blommande forsythia.

Mönstret har jag gjort själv efter att ha utgått från en tröja i Meedoms (Börnetöj 0-3 år) grundmönster i storlek 74 (vilket motsvarade måtten på den klänning i 86 jag ville ha!). Sen är det inte mycket som är likt; axlar, ärmar, utställning, längd...

Jag har så länge tänkt sy den här klänningen, men det har inte blivit av. Jag har haft så mycket annat att sy, men nu tog jag mig ett avbrott i det och sydde den här till "mig själv". Jätteroligt! Och rätt snabbt gick det:
1. Sydde ena axeln.
2. Kantade halslinningen med bandkantaren till Coverpron (gick hur smidigt och bra som helt; trådsp 4-4-6, diffmatning 1,75, steg 4). Kantade samtidigt båda ärmarna med bandkantaren.
3. Sydde ihop andra axelsömmen
4. Sydde på ärmarna
5. Sydde ena ärm-sidsömmen
6. Fållade (här kunde det gått bättre...top cover sömmen ville sig inte så jag gav upp...)
7. Sydde andra ärm-sidsömmen

Material:
Uggletyg från Jofotex
Marinblå muddväv/stretchjersey från Stoff&Stil

Bäst just nu:
Att jag fick till klänningen precis som jag ville. Jag hade en bild av hur jag ville ha den och den blev så! :-)

Sämst just nu:
Att top cover sömmen strulade. Nåt tjafs med högraste nålens trådspänning och jag blie inte klok på vad. När jag hållt på en timme gav jag upp och fållade med tvillingsöm på Coverpron istället. Det var det jag hade tänkte först men under arbetets gång tkom jag på att det skulle varit snyggt med en marinblå top cover söm nedtill. Får bli en annan gång!

Blöjor i present

Förra helgen var min lilla familj och hälsade på Gekkos dito. Tänk så roligt att man genom sin hobby inte bara får utlopp för sin kreativa sida; man får nya vänner också!

Som present till mina töser (ja, ni läste rätt; det var vi som var gäster och ändå fick vi presenter!), hade Gekko sytt varsin dockblöja. Glädjen var stor när vi kom hem och dockan Hanna skulle få sitt livs första blöja! Lillasyster var lite liten för att använda sin, men det viktigaste var att ha en likadan EGEN! Och tids nog kommer nog nalle att behöva en, han också!

Beskrivning på hur blöjorna är sydda kan jag tyvärr inte bistå med, men jag kan avslöja att yttertyget är i gul stretchjersey/muddväv från Stoff och Stil och trycket är gjort med schabloner från Panduro. Öppnas och stängs gör blöjan precis som vanliga blöjor - med kardborrband. Och snacka om designblöjor - mitt fram markeras med en Gekkolapp!

Tack snälla Gekko!


söndag 20 april 2008

Två ugglefiltar

Jag tycker så mycket om det här uggletyget! Därför tyckte jag att lilla S, som jag skrev om tidigare i veckan, behövde en äkta ugglefilt. Först tänkte jag att jag skulle sy en i samma färger som bodyn och muddisarna och så gjorde jag det. Men så kunde jag inte hålla fingrarna borta från de röda ugglorna och den orangea velouren. Jag älskar den färgkombinationen och hade dessutom sett Gobligoblis jättefina filt i just det utförandet. Så nu vet jag inte riktigt vilken filt som ska postas till den lilla tjejen! Vad tycker ni??

Filtarna är alltså vändsydda med trikåtyg med ugglor på ena sidan och velour på andra sidan. Måtten var från början 50x70, men när jag först sydde ihop dem blev det alldeles vågigt och snett. Mycket irriterande. Efter att ha frågat min lärare på sykursen om tips fick jag rådet att öka på differentialmatningen och sänka pressarfotstrycket. Det gjorde susen! Men omsömnaden innebar att det slutliga måtten inte blev riktigt de som var tänkta från början...

När jag vänt dem och sytt ihop hålet sydde jag en stickning runt med förstärkt raksöm, som ju stretchar lite.

Materialval:
Uggletyg i vit interlock med rött resp brunt uggletryck, köpt hos Jofotex
Orange velour från Jofotex
Rosa velour från mitt hemlispaket från Mimmi
Namnband från Mina Namnband

Bäst just nu:
Tygerna och färgerna!

Sämst just nu:
Att jag inte vet vilken jag ska skicka till lilla S.

fredag 18 april 2008

En uggletröja i omarbetat mönster

Min gamla tröja från 70-talet hade orangea ugglor. Tror jag i alla fall, men det sägs att den inte gjordes i orange. Kanske hade min urtvättade röda ugglor istället? I alla fall var jag så förtjust i det orangea (nån som är förvånad??), så jag bestämde mig för att göra orange hals och orangea dekorstickningar. Det blev riktigt fint, tycker jag!

Mönstret är ett favorittröjmönster som jag gjort om till raglantröja enligt konstens alla regler. I boken "Mönster och konstruktioner för Herrkläder" av Inger Öberg och Hervor Ersman finns en beskrivning på hur man går tillväga. Jättekul! Och det nya mönstret blev riktigt bra.

På det stora hela blev tröjan bra, men jag hade för grova nålar till overlocken. Tydligen ska man ha nålar som till en vanlig maskin till min overlock (en Bernina 700D). Dvs stretchnålar till trikå, universalnålar till vävda tyger och jeansnålar till jeans. Tack Yrväder, för den upplysningen! Tyvärr blev jag varse behovet att byta till 70-nålar först efter att overlocken gjort fina hål i uggletyget (morr!). Då bestämde jag mig för att detta fick bli ett testplagg, dels för det nya mönstret och dels för top-cover sömmen. Alltså släppte jag lite på min vanliga petighet.

Topcoverstickningen blev bra i raglansömmarna. Bäst blev det med max diffmatning och något lägre trådspänning än normalinställningen. Det borde jag ha justerat till fållen, men insåg det lite för sent. Jaja, till nästa gång! Även halsmudden (som jag sydde fast med vit tråd; normalt brukar jag faktiskt byta tråd till det momentet för jag tycker det blir så mycket snyggare, men när det nu blivit till ett testplagg körde jag även den sömmen med vitt) sydde jag ned med nya overlocken. Ahhh, den spinner som en katt! Inte alls Coverprons dunkande. Nästan som att sy med vanliga maskinen.

Materialval:
Uggletyg från Jofotex
Orange mudd från Sundbybergs Textilcentrum

Bäst just nu:
Tröjmönstret och färgkombinationen. Det är så himla roligt att konstruera själv!!!
Och topcoversömmarna, även om de kan förbättras lite.

Sämst just nu:
Att jag gjorde hål i tyget med för grova nålar. Det är inte så allvarligt att tröjan inte gå att använda, men så vill man ju inte att ens nya plagg ska bli. Byte till finare nålar nästa gång!!

måndag 14 april 2008

Body och byxor till lilla S

Min mans bästa vän och hans fru har blivit föräldrar till en liten S. Å, det är så vansinnigt roligt!! Tyvärr bor de inte i Sverige för tillfället, så det dröjer väl ett litet tag tills vi får se underverket irl.

Så fort jag fick reda på den glada nyheten satte jag mig framför symaskinen (maskinerna... :-)). Jag hade visserligen rätt länge haft i tankarna vad det skulle bli, men nu skulle jag alltså sätta igång.

Tidigare i våras sydde jag ett liknande kit till Gekkos lille Mille. Det tyckte jag var så roligt att ge till en liten, dels för att det går att göra personligt och dels för att det är så användbart. Temat den här gången gick dock i en annan riktning... Min man och hans kompis hade nämligen som små grabbar en fiskeklubb. Ni vet, en sån där med storslagna planer, eget emblem, färdigtryckta diplom, självutnämnd ständig ordförande och en enorm dragsamling. Bara en sak uteblev. Fångsten. Med risk för liv och hälsa vågar jag nog påstå att BUF:s ("B" står för orten killarna växte upp på och "UF" för Unga Fiskare) medlemmar inte drog upp en endaste fisk under sina verksamma år. Men det hör inte hit! Temat var i alla fall givet: Klart lilla S skulle ha en fiskeinspirerad body! Maken hade väl helst sett ett enda stort BUF över hela bröstet, men jag som ändå lagt ned ett antal timmar på plagget kan ju tycka att det vore roligt att även lilla S:s mamma skulle kunna tänka sig att låta sin dotter bära bodyn.

Mönstet till bodyn är från Ottobre 6/2007. Tyget kommer från Jofotex och är detsamma som det som matchar ugglorna. Helt underbart mjuk interlock. Bodyn är ihopsydd med overlocken och sen har jag stickat ned sömsmånerna och fållat ärmarna med top cover sömmen på min nya Pfaff 4874. Det är jag verkligen grymt nöjd med!

Nästa glädjeämne var den näst intill helt perfekta bandkantningen. Det blev så himla bra! Hoppas att den inte var en sån varannan-gång-funkar-det grej, utan att jag fått till snitsen nu. Jag utgick ifrån de samlade tipsen från mitt tidigare nödropsinlägg "Varför????...". Störst effekt tror jag det hade att jag hade differentialmatningen på 1,75 hela tiden. Sen testsydde jag även med det randiga tyget emellan, vilket jag inte gjort tidigare. Inställningarna var alltså: Diffmatning: 1,75, Steg: 4, Trådspänning 4-4-6 och Pressarfotstryck 9 mm.
Applikationen har jag ritat själv och sen sytt på samma sätt som mina andra applikationer. Vill man läsa mer om det finns en noggrann beskrivning i "Applikationsguiden" .

Muddisarna är sydda i rosa velour som jag fick i mitt första hemlispaket. Och till det muddar i brunt för att matcha bodyn.

Material:
Randig interlock från Jofotex
Muddväv från Stoff & Stil (kantband) och Jofotex (muddbyxorna)
Rosa velour från mitt hemlispaket
Namnband från Mina Namnband
Tryckknappar från Prym, köpta på Syfestivalen

Bäst just nu:
Att få sy något åt efterlängtade lilla S!
Sen var det himla roligt att top cover sömmen funkade så bra.
På något vis eftersträvar jag att de saker jag syr ska se lika proffsiga ut som de man köper. Man ska inte se att det är hemmagjort. Inte på det viset i alla fall. Det går ju aldrig helt att göra samma lösningar som de industriellt tillverkade plaggen och lite egen touch vill man ju ha på plaggen, men själva den proffsiga känslan vill jag åt. Och det är ju inte alltid det lyckas. Men här tror jag banne mig jag är så nära jag kan komma!

Sämst just nu:
Att jag inte riktigt har koll på föräldrarnas smak. Tänk om de inte gillar brunt på sin lilla sötis!

söndag 13 april 2008

En finfin PIF-present


I höstas gick det som en löpeld på bloggarna att man skulle teckna sig för en PIF-present (PIF=pay it forward). Om man skrev upp sig på en lista på någons blogg var man tvungen att i gengäld lova att pysslar presenter till tre andra bloggare. För man var tvungen att ha en blogg för att kunna delta. Jag skrev upp mig på Cecilas på Tygpärlor blogg. Och i fredags dök ett hemligt litet paket upp.

Vad det innehöll? Jo, ett jättejättefint hempysslat halsband bestående av en halskedja och sen två olika hängen som man kan fästa med en liten hake. Alltså kan man välja hänge efter smak och humör. Å, det är sådär stilrent, snyggt och enkelt i sin snygghet. Precis som jag gillar det! Fullträff!! Tack så hemskt mycket, Cecilia!

Top cover stitch

Nu går jag händelserna lite i förväg, för jag kan inte låta bli! Under helgen nu har jag nämligen äntligen tagit mig tid att pyssla lite mer med min nya maskin, en Pfaff Creative 4874. Jag började ju egentligen när jag sydde min hemlis och provade den 5-trådiga säkerhetssömmen och nu var det alltså dags igen. I början hade jag lite bekymmer med att få till den åtråvärda top cover sömmen, men nu blev den hur bra som helst! Kanske för att jag hade mailat lite med leverantören och sagt att jag minsann gjort allt rätt och ändå inte fick till det. Och sen nästa gång funkade allt bara... Ups!

På bilden här har jag stickat ned en sömsmån på ett alster som inte är färdigt ännu men som ska bli en present till en alldeles nyfödd liten tjej.

Jag är så himla nöjd och glad; tycker det blev toppenfint! Jag inser nu att det absolut inte är att underskatta en maskin som själv ställer in differentialmatning, trådspänning och steglängd. Visserligen måste man justera själv, men man vet ju att man utgår från rätt...

torsdag 10 april 2008

Fler retrobyxor

Nu har jag sytt klart två par retrobyxor till. Det brun/vitrandiga paret i storlek 80 är en beställning och det helbruna i storlek 86 lite sånt självsvåld som uppstår när man egentligen inte behöver ett par till men har så mysigt tyg hemma som skulle passa så bra att man inte kan låta bli! :-)

Den här gången sydde jag kantbanden helt för hand, dvs som i inlägget om uggletunikan, fast med förstärkt raksöm istället för tät sicksack. Det får bli så tills jag blivit mer vän med bandkantaren. Visserligen tar det längre tid, men inte om man jämför med hur länge man ska hålla på och krångla och sprätta. Sen går det åt så vansinnigt mycket kantband för att få till Coverprons bandkantning som jag vill ha den. Under tiden samlar jag på mig tips under inlägget "Varför???? - Jag blir tokig", där jag sammanställer tips om Coverpron och bandkantaren. Har du något tips får du jättegärna maila eller lämna en kommentar.

Material:
Brun velour från Nea Nobelle
Randig velour från en tygängel
Brun mudd från Jofotex

Bäst just nu:
Att mina byxor gillas så mycket!
Att kantbanden blir så fina så det är värt jobbet att sy dem för hand. På nåt vis går det jämnt upp; syr jag med bandkantaren blir de snyggt invikta och syr jag för hand blir sömmen snyggare och det går åt mindre kantband.
Att jag börjar bli kompis med nya overlocken!

Sämst just nu:
Att inte bandkantaren funkar. Det blir så snyggt när det blir bra, men är inte värt allt sprättande. Och det är inte direkt tidseffektivt att sitta och sy kantbanden för hand...

onsdag 9 april 2008

Då var det dags igen... Ny klänning!

Som jag berättade i förra inlägget tänkte jag sy klart några retrobyxor i går. Men när bandkantaren krånglade orkade jag inte bråka utan gav mig på något annat istället. Och det var att sy den klänning jag tidigare klippt till. Tyget är en favorit som jag köpte på Panduro förra våren. Då blev det till solhattar, men jag köpte extra med en eller ett par klänningar i åtanke. Och nu var det alltså dags.

Redan från början såg jag framför mig kantband i jeanstyg, men när jag skulle köpa det tyckte jag det varalldeles för dyrt och de blåa kunde inte ersätta dem. Det blev till att göra egna, i samma tyg som den förra retroklänningen. Och jag är verkligen grymt petig med dem - när jag syr halslinningen till exempel, så syr jag först ena axeln och stickar ned sömmen. Sen byter jag tråd och syr snedslån. Därefter syr jag ihop nästa axel och byter tråd igen för att sticka ned den axeln också. Men jag syr då bara från ärmhålet fram till kantbandet. Kantbandsskarven syr jag sen ned mot bakstycket för hand med en tråd i samma färg som snedslån.

Material:
Blommigt bomullstyg från Panduro
Jeanstyg till snedslån från Jofotex

Bäst just nu:
Det är så roligt att sy dessa klänningar. Bara fantasin sätter begränsningar för vilka färger man kan ha. Ren och skär avkoppling!

Sämst just nu:
Som vanligt - att jag egentligen inte behöver fler! :-)


Varför???? -Jag blir tokig!

I går kväll satt jag och skulle kanta några i övrigt klara retrobyxor jag sytt. Men jag gav upp. Var helt enkelt för trött för att orka bråka med bandkantaren.

Jag fattar inte att det ska vara så svårt!!! Man ställer in den,testsyr och så verkar allt bra. Och plötsligt ändrar det bara och så har man sömmen mitt på, som på bilden.

Visst, jag förstår att man måste justera pressarfotstryck, trådspänning och differientialmatning när man syr. Och ändra på skruvarna på bandkantaren. Men sen då? Var finns beskrivningen om HUR man ska ändra? Inte i Coverprons manual i alla fall. Eller i instruktionerna till bandkantaren. Eller i instruktionsCD:n jag lyckades få med när jag köpte den. Där bara sys det med välmanikerade händer.

Jag blir tokig! Alla tips emottages tacksamt. NÅN måste ju kunna detta! Jag ska rada upp tipsen och från vem de kommer (om ni vill) här nedan.

1. Sänk pressarfotstrycket när du syr med bandkantaren. Mäts med Pfiffikus (Carolina)
2. Sänk pressarfotstrycket i botten när du syr över skarvar (Gekko)
3. Handjaga genom att vrida på ratten över skarvar för att slippa hoppstygn (Jes)
4. Max diffmatning ger längre stygn
5. När sömmen drar mot mitten vid bandkantning (som på min bild) - sätt pincetten mot högra sidan av pressarfoten och tryck emot för att kanbandet inte ska kunna glida åt höger (JnyDesign)
6. Sticka ner sömsmånar med en bred sicksack innan du syr över sömsmåner, då lägger de sig flatare och det blir lättare att komma över utan hoppstygn. Om man gör det bara där kantbandet skall sys på syns det ju inte sen (Gekko)
7. Stanna precis innan man kör över sömmen och stick in något under pressarfoten där bak så att den inte står rakt upp (Carolina)
8. Man ska i princip alltid köra med diffmatning upp mot 2 när man syr i stretchiga tyger. (Carolina)
9. För mig har det funkat bättre om jag låter den undre delen av kantbandet sticka ut lite längre än den övre. Syns ju inte när man gör kantningar, däremot inte 100 % snyggt när man fortsätter ut i band (Carolina)
10. Öka stygnlängden till 4,0. Då är det lättare att svänga också. (KlaramedK)

Fler väskor

De här två väskorna ska flytta till Östergötland, tillsammans med en liten, liten spindelmannenklänning som inte hann fastna på bild innan den åkte iväg med posten.

Väskorna är sydda enligt samma mönster som vanligt; den ena i blått elefanttyg med mörkblått foder och den andra i ett lila/brunblommigt tyg med lila foder.

Material:
Elefanttyg från Superbuzzy. Tyvärr verkar allt tyg därifrån vara slut, så jag får hålla hårt i min sista tygsnutt!
Blommig tyg från Jofotex
Blått foder från?
Lila foder: Underlakan från Hemtex.

Bäst just nu:
Att en kund kommer tillbaka och vill köpa mer! Det är så otroligt roligt!!
Sen gillar jag ju elefanterna...

Sämst just nu:
Att jag inte hade tillräckligt av det lila fodret så jag fick åka och handla ett hlet nytt underlakan! Bra och prisvärt sätt att få tag på snyggt tyg!

måndag 7 april 2008

Första ugglealstret - en tunika

Först ut i mitt uggletyg blev en tunika från mitt eget mönster. Trots att timmen var sen och att jag hade ett par beställningar att sy kunde jag inte hålla mig från att sätta saxen i mitt nya tyg i går kväll. (Ja, jag lovar, jag ska se till att hinna beställningarna också; de är på gång!)

Innan jag hade fått hem tygerna hade jag nog de bruna ugglorna som favorit, men efter att ha sett det smultronröda uggletyget är jag helt såld. Ja, jag beställde till och med två meter till - som om inte min jättelika beställning sen tidigare skulle räcka... Men man är ju rädd att det tar slut!

Som tur var var maskinerna rätt trädda. Jag orkade dock inte krångla med bandkantaren så jag sydde kantbanden på gammalt hederligt vis (se detaljbilden nedan), som Botilda så fint beskriver i sin blogg: Man klipper till en 5 cm bred remsa i muddväv och syr fast den räta mot räta (medan man töjer lite i mudden) och viker sen över mudden mot avigan och nålar. Sen syr man från rätsidan precis i skarven mellan kantband och tyg, med övertråden i samma färg som tyget och undertråden i samma färg som kantbandet. Jag hade en smal, tät sicksack. När man sytt färdigt är det sen bara att klippa bort överflödigt muddtyg på avigsidan. För att få kantbandet lite bredare sydde jag fast det med 5-trådig overlock med säkerhetssöm, så att sömmen blev bredare. Jag tycker det blev väldigt bra!

Material:
Uggletyg och matchande röd mudd från Jofotex. Jag är verkligen helt kär i det här tyget och hoppas SÅ mycket på att det kommer fler roliga tryck framöver. Vill du också beställa uggletyg? Maila eller ring dem! Mer står på deras hemsida eller i inlägget om "ugglornas återkomst".
Storlekslapp och namnband från Mina Namnband.

Bäst just nu:
Uggletyget! Det är så himla fint och mjukt och härligt! Sen är jag fortfarande glad efter lördagens besök på Jofotex och det otroligt trevliga bemötande vi (ett gäng från Sytråden på Familjeliv) fick.

Sämst just nu:
Att jag inte kan ägna dygnets alla 24 timmar åt att sy! :-)

söndag 6 april 2008

Jag kunde inte låta bli...

...att sy en klänning till. Fast den här gången slog jag till med variationen att sy den i storlek 104 istället. Så den kan användas nästa sommar om jag inte får avsättning för den på annat håll.

Som synes är modellen rätt kort. Lite som en blandning av klänning och tunika och blus. Fint med ett par somriga byxor till.

Tygvalet denna gång föll på ett jättemjukt och skönt demintyg och en rödrutig snedslå. Å, jag blir alltid lite småförälskad i grejerna jag syr!

Material:
Mellanblå mjukt jeanstyg från Jofotex
Röd/vitrutig snedslåg från....Kilotex, tror jag.

Bäst just nu:
Å, jag gillar modellen och kombinationen av jeanstyg och rutigt kantband.

Sämst just nu:
Återigen - att jag inte behöver hur många klänningar som helst. Snux var dock väldigt klok i mitt förra inlägg och poängterade att man minsann behövde sju klänningar, en för varje dag i veckan. Three to go!!

lördag 5 april 2008

Myror i brallan...


Nu har min hemliga vän gissat!

Denna omgångs hemlistema var bad. Hmmm, vad gör man på det temat... Jag tänkte mig sandstrand, sol, lata dagar... Shorts! Ett par till varje av min hemliga vän Pejgans barn. För att göra shortsen lite lagom syskonmatchiga gjorde jag dem spegelvända. En liten(?) tryckt myra fick pryda benet. Dels var det lite roligt med en detalj och så tyckte jag det passade in på temat: vem har inte haft myror i matsäcken på stranden?! (Apropå myra hann jag häromdagen precis inte i tid innan min yngsta dotter fångade årets första myra och åt upp den!).

Tyget jag använt är Hilcos Easy cotton. Just denna är köpt från Michas Stoffecke, men jag vet att Nea Nobelle har flera färger också. Trycket är gjort med schablonplast och färger från Panduro. Mönstret är ett välanvänt shortsmönster från Multisnit. Tyvärr räckte det inte upp till storlek 110, så jag fick rita ett nytt i den storleken. De mindre byxorna är storlek 92, men ganska store i storlek. Jag hoppas det ska passa. Rsåren är inte fastsydd utan bra trädd i en kanal, dessutom med en liten bit öppen så att det ska vara lätt att justera resåren om det behövs.

Den här gången har jag tagit mig tid till att använda min nya maskin. Byxorna är ihopsydda med overlock med säkerhetssöm, tex. Dels förhindrar det att det framsar sig och dels blir det så bra när man stickar ned sömmarna. Men abslout inget måste. Det gick jättebra att sy på nya maskinen, det går så mjukt och fint!

Denna gång kunde jag inte låta bli att sy på namnlappar. Jag har nämligen kommit på att jag själv tycker att det är väldigt roligt att ha namnlappar på plagg som andra har sytt. För att inte avslöja mig maskerade jag dock namnlapparna med tyg som jag tråcklat fast runt.

Med i paketet fanns även två tyger som jag hoppas var i Pejgans smak. Hon skrev att hon gillar rött och turkost och gärna syr i lite kraftigare tyger. Det ena var i turkost/brunt och det andra lite kraftigare i ljusrött med blommor i blått, ljusgult och ljusare rött. Dessutom skickade jag med en jättebra sprättare (köpte en till mig själv på Syfestivalen efter rekommendation från Gekko) och en bit svart och vit Totally Stable. Den personliga presenten var en bok, eftersom Pejgan skrivit att hon gärna läser om hon får lite tid över och det passade så bra in på bad/strandtemat med en bok! Som smakpryl valde jag att skick med ett havssalt - även det i linje med omgångens tema. Den som vill se hemlispaketets innehåll kan läsa om det på Pejgans blogg.

Material:
Röd och limefärgad Easy Cotton från Hilco. Köpte hos Michas Stoffecke.
Schablonplast och textilfärg från Panduro.

Bäst just nu:
Att jag har varit genomnoggrann när jag sytt byxorna! Sen var det väligt roligt att sy på nya maskinen!
Tyget! Jag bara älskar det här lite kraftigare bomullstyget. Bra till både shorts och byxor. Det kommer det att bli fler byxor av.

Sämst just nu:
Att jag inte var helt säker på vilka storlekar Pejgans barn har. A verfarenhet vet jag dock att dessa shorts kan användas länge, så jag hoppas verkligen att de funkar.
Att Nea Nobelle inte har röd Easy Cotton i sitt sortiment. Men det kanske kommer om vi efterfrågar det? :-)
Att trycket inte blev knivskarpt. Jag tror att färgen var unset för tjock så att tyget inte sög upp den direkt. Och nästa gång ska jag ta självhäftande plast. Åtminstone tills jag får in känslan ordentligt.

fredag 4 april 2008

Molnväska till mamma


Förra våren köpte jag en bit av det här underbara molntyget på Tradera. Ända sen dess har jag gått och tittat på det och funderat på vad det ska bli av det. Så nu kom jag på det! Såklart min mysiga mamma ska ha en somrig molnväska. Det är hon minsann värd!

Mönstret är gjort efter inspiration och beskrivning av Knåpmodern. Tyget är lite tunt, så jag pressade på lite mellanlägg på det för att fodret inte skulle lysa igenom. Hmmm, det var självhäftande mellanlägg från Stoff och stil som häftade på båda sidor. Inget jag var van vid, direkt!

Material:
Molntyg köpte på Tradera
Mellanlägg från Stoff&Stil
Gult, lite kraftigare tyg från Borås utförsäljningsbutik i Norrköping.

Bäst just nu:
Jag tycker väskan blev som en sommardag! Först blå himmel med gula moln och sen solgult foder.

Sämst just nu:
Att det var lite svårt att sy med det självhäftande mellanlägget. Det blev ju lite friktion av det.

torsdag 3 april 2008

En tredje retroklänning i storlek 92!


Alltså, jag bara kan inte motstå frestelsen att sy klänningar av vissa tyger. Den här senaste är sydd i ett tyg som är köpt på Hemtex. Ursprungligen en duk, men jag blev så glad i tyget. Som kantning valde jag en laxrosa snedslå. Jag tycker brunt och rosa är så fint ihop. Extra fint blev det att fota klänningen ihop med en rosaskimrande knopp från en rosenbuske, hur matchigt kan det bli?!

Mönstret är detsamma som till denna och denna. Men som vanligt är det alltid någon liten detalj som avviker.

Ja, det är ju helt klart att lilltjejen inte behöver TRE klänningar i samma stil. Jag kanske skulle försöka sälja någon för att delfinansiera lite av den senaste tidens rejäla tyginköp... Farligt med ugglor och kaniner och vårtyger i allmänhet...

Material:
Duk från Hemtex
Laxrosa snedslå
Namnband och storlekslapp från Mina namnband

Bäst just nu:
Modellen, tyget...fotot med rosenknoppen

Sämst just nu:
Att jag inte behöver fler såna här klänningar!


onsdag 2 april 2008

Hemlisen är här!

Hurra, nu har mitt hemlispaket landat! Min snälle, snälle brevbärare hade lagt in hela paketet i brevlådan, så jag slapp åka till posten och hämta

Min yngsta busunge tog genast det vackert inslagna paketet till sitt hjärta och tyckte direkt att det var hennes. Efter lite förhandlande fick jag ta innehållet och hon kunde nöja sig med omslagspappret!

Inuti det fint inslagna paketet gömde sig först tre fina tyger; ett turkost bäckibölja, en orange tunnare trikå och ett turkosrandigt tyg att matcha det enfärgade turkosa. De i blå ton för att spinna på temat och det orangea för att min hemliga vän visste att jag gillade orange! Härligt! Har redan börjat spinna på vad jag ska sy av det...

Sen hade min hemliga vän gett sig på att sy baddräkter till mina små tjejer!! Varsin tvådelar baddräkt i marint/rött/vitt. Vilket jobb! Och inte nog med det, de låg i två fina fodrade påsar. Behöver jag nämna att de blev kvällens grej och skulle sitta med vid matbordet och sen titta på Barnen i Bullerbyn?! Tack snälla, för dem! Vi har faktiskt inga baddräkter till dem än, så de kommer väl till pass. Kom på att jag borde ha låtit dem får ha dem när de tog kvällsbadet, men det får bli en annan kväll, för nu sover de sött. Bra att ha när man är iväg och badar är ett armband att skriva namn på om telningarna råkar springa (eller tulta) bort. Det hade min hemliga vän tänkt på och lagt ned i kuvertet. En bit extra trikåkantband hade hon också lagt i.

Som personlig present fick jag två påsar fröer (ja, jag gillar att pyssla i trädgården också); luktärt och solros. Dem ska jag och äldsta dottern så på landet lite senare i vår!

Doftgåvan utgjordes av en fin tvål, inte alltför starkt luktande. Kändes riktigt lyxig! Tack!

Namnlapparna på baddräkterna hade min hemliga vän maskerat med papper, så de går att ta bort när jag gissar rätt. Men jag måste som sagt gissa först. Min spontana gissning hade varit Charleston, eftersom jag vet att hon har sytt badbyxor till Fiffiluren. Men nåt säger mig att det inte är det ändå. Sen var poststämpeln från Vingåker, vilket får mig att undra om det är samma hemliga vän som förra gången, dvs MimiS. Jag måste nog surfa lite.... I alla fall: STORT TACK, min hemliga vän! Väldigt fina, välsydda och omtänksamma gåvor och alster som uppskattas mycket!!!

Alwaysklänning i retroblom

Always???? -Ja, alltså en klänning med vingar...

Tyget till den här klänningen är nyinköpt från Reprodepot. Direkt när jag såg det visste jag att det skulle bli en sån här 70-talsklänning. Och nu är den klar. Undrar egentligen hur många klänningar men behöver i sommar...

Mönstret är detsamma som till den blommiga jag sydde för lite sen. Tyget som sagt från Reprodepot. Det är väldigt tunn bomull, så den blir nog skön till sommaren. Kan tänka mig att om jag syr en lite längre klänning av resten av tyget så fodrar jag den. Och kantbandet...har varit ett lila örngott från Hemtex! Jag hittade nämligen ingen lila snedslå i mina närbelägna affärer. Men ett örngott i månne aningens ljus nyans lila fanns att uppbringa. Så jag fick ta till snedslåvikare och strykjärn.


Material:
Tyg från Reprodepot
Örngott från Hemtex till snedslå
Namnlapp och storlekslapp från Mina Namnband

Bäst just nu:
Att få sy åt mig själv i vanligt bomullstyg utan krånglande covermaskiner! Det är ändå lite mer lätthanterligt med den vanliga maskinen...
Sen tycker jag ju om klänningen också...

Sämst just nu:
Att jag inte är helt säker på att färgerna verkligen klär min lilla tös. Man skulle kanske varit blondare eller mörkare för att den skall komma helt till sin rätt.

Jag kunde inte motstå frestelsen att fota klänningen tillsammans med några vårtecken...

tisdag 1 april 2008

Kattröja



Flower's, din tröja är klar!!!

Det är nu rätt länge sen Flower's, efter att ha sett hästtröjorna jag sydde till min dotter och hennes bästis, frågade om inte jag kunde sy en kattröja till hennes som som älskar katter. Jag funderade ett tag, för det är rätt mycket jobb med dem, men sen kom jag fram till att det kunde jag visst det!

Flower's ville gärna att tröjan skulle vara turkos med gula ärmar och att katten skulle vara lite mjuk, så att den gick att klappa. I övrigt fick jag fria händer. Det är så otroligt roligt att sy så, men samtidigt får jag bara SÅN vånda när jag ska klura ut hur motivet ska se ut, vilket tyg jag ska ha etc. Det måste verkligen ligga och gro i huvudet innan det blir bra. Men nu i går kväll blev den alltså äntligen klar.

Tyget är gul och turkos mjuk, härlig Hilcointerlock från Nea Nobelle. Mudden kommer också därifrån. Den här gången gjorde jag så att jag sydde halslinningen innan jag sydde ihop sista axelsömmen. Jag tog en lagom bred, dubbelvikt muddremsa, sydde några stygn med overlocken, så att den fastnade, och sydde sedan resten samtidigt som jag töjde muddväven. Det blev jättebra om jag får säga det själv. Så kommer jag absolut att sy i fortsättningen.

Applikationen är sydd i samma stil som mina andra (fårtröjan och hästtröjorna); dvs med en rund kropp i mjukt avvikande material och sen huvud, ben och svans i interlock. Hur jag syr min applikationer kan man läsa mer om HÄR.

Materialval:
Gul, turkos och brun Hilcointerlock samt gul mudd från Nea Nobelle
Brun fuskpäls till katten från Sundbybergs Textilcentrum
Vliesofix och Totally Stable till applikationen

Bäst just nu:
Jag är faktiskt väldigt nöjd med hela tröjan. Det nya lyckomomentet var ju halslinningen som jag sytt på nytt sätt, så jag får nog säga att det var det bästa!

Sämst just nu:
Hmmm, att det tog så lång tid för mig att designa motivet. Jag grubblade i evigheter på det innan jag fick till det och blev nöjd.
Sen är tröjan inte helt slät på bilden för yngsta dottern nappade till sig den precis innan jag skulle fota och lyckades skrynkla till den nystrukna plagget lite. Busunge!!