onsdag 18 juni 2008

Tröja "Retro Owl"

Nu har jag rockat ugglan. Det betyder egentligen att man har uppdaterat bloggen, men eftersom man inte får skriva det på Familjelivs sidor hursomhelst gjordes en omskrivning där "Rockat ugglan" betyder just det. Och det passade ju väldigt bra här.

De här tröjorna är en favorit i repris på min "Annorlunda uggletröja". Fast den här gången har jag gjort trycket med mitt nya screentryckkit. Det var rätt mycket pyssel innan jag fick till det ordentligt, men det får man ju räkna med i början. Jag ska blogga mer om hur det går till vid ett senare tillfälle.

Själva ugglan är en förstoring av Jofotex:s uggletyg (som för övrigt hade kommit in igen nu). Den är tryckt på vit resp röd interlock, också därifrån. Halsringningen är kantad med muddväv från Stoff och Stil. Jag gillar den, för den funkar så himla bra ihop med bandkantaren till min Coverpro. Och jag insåg att den matchar uggletyget väldigt bra. Just halsringningen är jag väldigt stolt över här. Så perfekt jag kan sy den!

De här två är i storlek 92. Mönstret är från Multisnit 5.14 och egentligen storlek 90, men eftersom det är lite stort och jag inte hade några namnlappar i storlek 90 bestämde jag att det var 92:or. Inte helt fel eftersom tyget dessutom är förtvättat och alltså inte krymper. Egentligen skulle det har varit en i storlek 110 också. Efter att jag sydde den förra tröjan fick jag nämligen en fråga om jag kunde sy en på beställning också och jag lovade att höra av mig när jag skaffat screentryckskitet. För det GÅR att göra detta med bokplast också, men det är pilligt och man kan inte återanvända schablonen och jag orkade inte sitta och pilla och skära till en ny. Men nu går det ju enklare, när man har en tryckram. Dessvärre har jag bara en ram än så länge och vill jag trycka något annat måste jag tvätta bort ugglan. Så jag får trycka så många jag behöver på ett tag och sen använda ramen till något annat. De är nämligen inte helt gratis...

När jag höll på som bäst fick jag riktiga skoltröjsvibbar. Ni vet; när man fick bestämma om man ville ha en marinblå med vitt tryck, ljusblå med marinblått tryck eller röd med gult tryck... Och alla hade sen likadana tröjor i olika färgkombinationer!

Material:
Uggletyg och interlock från Jofotex
Mudd från Stoff och Stil

Bäst just nu:
Jag är så stolt över mina tröjor!! Det är så kul att kunna variera sig och göra tryck man tidigare bara kunde drömma om. Tyvärr är ju inte tiden obegränsad, dock...
Halsringningen är jag också glad över; den blev så bra. Just nu är jag bra vän med min Coverpro. Sen är Pfaffen och jag på god väg att lära känna varandra riktigt bra. Toppen när min gamla overlock är lite trött...

Sämst just nu:
Att jag inte har fler tryckramar. Eller råd. Eller mer tid! ;-)

måndag 16 juni 2008

Klädsamt solskydd


Visst är sommaren är underbar! Men jag måste erkänna att jag tycker det är lite klurigt när det är som soligast och härligast. Å ena sidan vill man ju skydda barnen från solen och å andra sidan tycker man att de ska slippa för mycket kläder. Jag tillhör nämligen dem som helst inte överdoserar med solskyddsfaktor om jag kan slippa. Den är jättebra som komplement, men huden blir så torr och nu har man ju dessutom läst hela debatten om miljöfarliga ämnen i solskyddskrämer med fysikaliskt filter som man ju ska ha till barnen. Hur som helst (de blev en lång harang som inte alls var syrelaterad!) skyddar jag gärna med kläder så långt det går, men vill inte att ungarna ska behöva få värmeslag.

Till äldsta dottern köpte vi när hon var liten en långärmad tröja/tunika/kofta som man bara knäppte med en liten knapp högst upp. Den var sydd i en tunn crepad trikå och vi använde den massor. Det är den jag har försökt efterlikna här, även om jag sydde denna i crepat vävt bomullstyg istället.

Mönstret är gjort utifrån boken "Börnetöj 4-7 år" av Meedom. Jag tror jag tog form 1,5 och interpolerade lite. Nu i efterhand kan jag nog tycka att det hade varit bra att ta till lite i ärmarna och ärmhålen, så en form 2 hade inte gjort något. Då hade den nog varit användbar lite längre. Men tanken är att jag skulle sy en var till tjejerna, så den justeringen får jag göra till nästa gång. Jag gissar att den kommer användas mer av lillasyster ändå.

Knäppningen gjorde jag genom att sy fast en ögla av tunn resårtråd när jag vek in snedslån jag kantade med. Det syns rätt tydligt på närbilden. Annars var den väldigt enkel att sy. Jag overlockade framkanterna och pressade dem och fållade med vanliga maskinen. Nedtill och i ärmsluten använde jag tvåtrådig rullfåll.

Material:
Vit Crepe Uni från Nea Nobelle. Mycket praktisk till såna här plagg eftersom den är "skrynklig" redan från början.
Vit snedslå
Knapp
Vit resårsnodd

Bäst just nu:
Att jag fått klart ett UFO. Kan man förresten säga det om något man haft i tankarna länge men inte riktigt påbörjat?

Sämst just nu:
Att jag inte gjorde ärmarna och ärmhålen lite vidare. Nästa gång tror jag även att jag ska ställa ut ärmarna lite också, så jag får lite trumpetärm.

Upphottade poplinshorts

I mitt inlägg om de gul/cerisa poplinshortsen häromdagen beklagade jag mig över att jag inte hade gjort någon rosa detalj på framsidan. Jag fick en del tips på vad jag kunde göra i efterhand. Ett av dem tog jag fasta på - att göra en applikation. Tack LumLum!

Som tur var hade jag en liten bit av det tyg jag sydde solhattar i till förra sommaren (de hattarna var för stora i fjol, men sitter jättebra i år så det passar ju extra bra!). Det matchar perfekt, eftersom även det är från Hilco; köpt på Jofotex för två år sedan.

När jag sydde fast applikationen gjorde jag på samma sätt som när jag gör applikationer i trikå (se applikationsguiden). Men istället klippte jag ut en färdigtryckt blomma.

söndag 15 juni 2008

Färgglada muddbyxor

De här färgglada byxorna ska flytta till Norge! De är i storlek 92 och sydda i samma gröna velour som jag använde till muddbyxorna och ödlan som Gekkos lille Mille fick i present. Mudden är E-slöjdstrikå. Eftersom den trikån är lite stum och ibland tappar formen en aning efter tvätt sydde jag i en rundel av resår som jag la i mudden innan jag sydde fast den på byxan. Sen sydde jag fast resåren i byxan med några stygn på två ställen (på sidorna) för att den inte ska hamna snett när man använder byxorna.

Material:
Velour från Jofotex? Eller Nea Nobelle? (vill minnas att jag var osäker redan förra gången)
Lila/svartrandig trikå från E-slöjd

Bäst just nu:
Att mina norska bloggläsare hör av sig och vill beställa något!

Sämst just nu:
Att min overlock (Berninan) nog behöver gå till overlockdoktorn så småningom. Den har börjat skramla så underligt på sistone...

lördag 14 juni 2008

Poplinshorts i gult och cerise


I går skrev jag ju om att jag ville sy ett par röda poplinshorts. Det vill jag fortfarande! Men i brist på röd poplin fick det bli ett par i gult och rosa. Poplinen är jättehärlig och så där lagom prasslig. Mönstret är detsamma som till shortsen "Myror i brallan", men denna gång gjorde jag en del av framstycket. Vilket jag inte är säker på att jag är helt nöjd med. Det hade varit snyggt att bryta av med en färg på framsidan också, kanske med insydda fickor där innerdelen är rosa? Det hade varit lagom mycket. Får bli nästa gång. Eller kanske till de röda :-).

Även denna gång sydde jag med kedjesömmen. Sömmen sydde jag sedan ned med dubbla stickningar. Det var bra svårt att få dem riktigt parallella, så jag provade att sy med tvillingnål på vanliga maskinen. Till det tog jag en 6mm bred tvillingnål. Det avståndet blev snyggt, men det blir snyggare på avigan om man syr två raksömmar med maskin. Fast vem bryr sig egentligen om avigan (mer än jag?!). Jag valde i alla fall att sy allas stickningar med rosa. Jag är inte helt säker på att det var rätt beslut, dock...

Mönster:
Mulitsnit 5.14. Fast det går bara upp till storlek 100, så resten fick jag knåpa själv.

Material:
Gul och rosa poplin från Nea Nobelle eller Michas Stoffecke

Bäst just nu:
Att storasyster äntligen fått ett par passande shorts till i garderoben.

Sämst just nu:
Jag är inte helnöjd med dem. Hade nog velat ha in lite avvikande färg på framsidan också. Och var det verkligen rätt med rosa stickningar? Jag borde ha gjort fickor på dem... På't igen!

fredag 13 juni 2008

Trekvartsshorts - som inte passar :-(




När värmeböljan kom för två veckor sen blev jag helt tagen på sängen. Trots att jag är helt sytokig hade tjejerna knappt några sommarkläder. Det fick bli en panikrunda i barnklädesaffärerna, men det var verkligen inte det lättaste att hitta något -nästan allt var ju rosa och vitt. Och jag ville så gärna ha ett par röda poplinshorts. Med ett par cerisa trekvartsshorts i kassen gick jag hem och rotade i tygskåpet och bland mina mönster. Tyvärr hade jag ingen röd bomullspoplin (nån som vet var jag kan hitta det?), men däremot röd easy cotton från Hilco. Underbar...

Nästa svårighet var att hitta ett bra mönster på lite tuffare tjejshorts (återigen: tips emottages tacksamt). Jag ville ha dem lite sportiga med fickor och gylf. I mina Ottobretidningar hittade jag inget; tjejmönstren i rätt storlek var för gulliga och killbyxorna för pösiga. Jag hittade till slut ett par "byxor för smal pojke" i Ottobre 5/2006. Tänkte det kunde bli något och gjorde om dem till trekvartsmodell. Men nej. Byxorna blev verkligen jättefina, men passade inte, trots att jag gjorde en stor storlek. För tighta. Ja, tur är väl att man har två ungar; jag får väl börja använda dem som långbyxor i storlek 98 istället. Men storasyster är fortfarande utan röda shorts!

Jag lade ned otroligt mycket jobb på dessa byxor. Det tar lite extra tid för mig att sy blixtlås, men jag inser att jag måste göra det oftare för att få upp snitsen. En gång ibland räcker liksom inte för att man ska få in känslan. Egentligen borde man nog nöta in det. Men då är det ju inte kul att sy. Och det ska det ju vara!

Liksom när jag sydde myrshortsen till Pejgans hemlispaket använde jag säkerhetssömmen för att tyget inte skulle repa sig. På så vis slipper jag sicksacka alla kanter (vilket såklart fungerar lika bra egentligen). Men kurvor är lite knepiga att sy med den sömmen. Längst ned finns en liten närbild på den sömmen.

Material:
Röd Easy Cotton från Nea Nobelle
Blixtlås
Namnband från Mina Namnband

Bäst just nu:
Byxorna blev verkligen jättefina. Men det hjälper ju knappast när de inte passar...

Sämst just nu:
Att jag är så utomordentligt dålig på att kontrollmäta och jämföra med ungarna. Och att jag inte har något bra mönster på såna här shorts. Eller rött poplintyg.

måndag 9 juni 2008

Tunikaklänning till storasyster

Nu har snart alla fått randiga tunikor i campantrikå - utom storasyster. Nu var det alltså hennes tur. Eftersom hon har lite småbarnsformer kvar anpassade jag mönstret lite (jag fick lära mig hur på sykursen jag gick). Jag "spräckte mönstret" på mitten, dvs klippte itu framstycket under omlottdelen och särade på delarna, så att de satt ihop upptill men var 4 cm ifrån varandra nedtill. Sen justerade jag överkanten och jämnade till linjen lite. Det blev jättebra och lämnar lite mer rymd åt lilla magen! :-) Annars sydde jag den på samma vis som soliga sommartröjan jag sydde häromdagen.

Material:
Hilcos Campantrikå köpt hos Nea Nobelle, Tygpyssling och Michas Stoffecke

Bäst just nu:
Att hon blev så fin i sin tunika, min tjej!
Det är också så vansinnigt roligt att få frossa i alla olika färger och färgkombinationer.

Sämst just nu:
Inget, faktiskt! Jag är nöjd (känns skönt att få kunna säga så ibland!)

tisdag 3 juni 2008

Elefanter och rea

Jag lovade mig själv att inte sy mer mellan hägg och syrén. Men när man nu har vägarna förbi Jofotex går det ju inte att låta bli att slinka in en sväng och klappa lite på fina tyger i alla fall. Det är ju faktiskt inte samma sak som att sy. Och det är ju bra att skydda sig mot solen när det är som varmast ute... Snälla mamma passade småtjejerna medan jag kikade på tyger och fikade. Det var inte utan att jag var lite stressad på slutet när "jag ska bara dit en snabbis" blev två timmar... Men yngsta dottern hade sovit så sött hela tiden och äldsta hade haft mysigt med mormor.

Och jag hade trevligt. Riktig win-win, med andra ord! Jag fick bland annat höra lite om kommande tygplaner. Nästa retrotyg bli alltså elefanttyget (se bild ovan, lånad från Pysselfrökens blogg) som kommer i gult, rött och brunt nån gång i början på juli. Hurra!

Dessutom hade Jofotex (och har hela juni månad ut) 20% på all trikå, inklusive velour (förutom ugglorna). En riktigt turlig tur, med andra ord! :-)