söndag 31 maj 2009

Två traktortunikor och några nålerfarenheter

Som jag skrev häromdagen hade jag för avsikt att beta av några beställningar som har väntat ett tag. Den här gången är det två traktortunikor som är klara; en i strl 86 och en i 92. Schablonen till traktortrycket gjorde jag och använde till "traktortröja unisex" som jag skickade med till Galleri Hemsytt. Roligt nog försvann den tröjan direkt på fredagen, innan jag ens hunnit dit. Nu har jag sytt klart en till i strl 86/92, så om någon är intresserad...

Sen tänkte jag skriva lite om vad jag tycker mig ha kommit fram till när det gäller nålar och kraftiga trikåer. Jag har för mig att jag tidigare har skrivit om att jag haft problem med att jag fått trasiga sömmar i lite stadigare interlock som E-slöjds eller uggle-/elefanttyget? Först bytte jag från de "obligatoriska" EL (=extra long) nålarna man ska ha till Coverpron till vanliga jerseynålar. Det funkade bättre till fållar men gav ofta hoppstygn när jag bandkantade. Och inte alla jerseynålar gjorde att jag slapp hål i sömmarna eller fållarna i de allra styvaste interlockerna.
Jag mailade med Bibbi och gjorde några test med olika jerseynålar och kom fram till att såväl Organ, Klasse stretchnålar som El-nålarna gjorde hål i uggletyget medan Schmetz 75-nålar inte gjorde det. I framtiden (eller tills jag kommer på något annat, haha!) kommer jag sy med dessa nålar:

Overlocken: Schmetzs jerseynålar 80/12 (även till vävda tyger om de inte är väldigt tunna eller tjocka)
Coverpron till fållar: Schmetzs jerseynålar 75/11.
Coverpron till kantband: Schmetzs EL-nålar 80/12.

Förresetn vill jag tipsa om en videosnutt på Youtube, där man kan se hur man fäster enkelt med Coverpron. Kanonbra! Det gick verkligen upp ett ljus när jag såg den. Tack för länken, Bibbi!

Mönster:
Eget

Material:
Rosa E-slöjdsinterlock

Bäst just nu:
Att få göra ytterligare en traktorvariant. Det blev rätt coolt med en enda stor brun traktor på rosa bakgrund.

Sämst just nu:
Att jag måste hinna sy både en älvdräkt OCH en dagisavslutningsklänning innan nästa fredag. Och jag har inte ens bestämt vilken klänning jag ska ha. Med den kanonvår som är nu vill man ju inte gärna sitta inne ett dygn och sy på slutet utan hellre göra lite då och då.

lördag 30 maj 2009

I dagspress igen!

Det är så himla kul! Galleri Hemsytt har kommit med i dagspress igen. Förra gången var det DN som skrev en notis och den här gången är det Svenska Dagbladet som har en rätt stor artikel i helgbilagan. Men en stor bild på Kånkarongs fina kläder dessutom.

Under eftermiddagen igår var galleriet välbesökt (hur det gått idag har jag ännu inga uppgifter på). Otroligt roligt! Tack snälla alla bloggare, bekanta, obekanta och SvD-läsare som kommit förbi och kikat!

Lite avbetat...

Först ut efter Galleri Hemsyttproduktionen blir ett par beställningar och ett byte. Den cerisa klänningen ska till en sexåring som själv valde färgkombinationen. Hon såg så glad ut när hon fick den att jag blev alldeles rörd! Och mamman berättade att hon stolt hade haft den på dagis dagen efter.

Den turkosa med vit stjärna ska flytta till en liten tjej som redan har ett KokaLalplagg i garderoben sen tidigare. Det är alltid så kul med beställare som kommer tillbaka och det är jättekul när de har egna förslag och idéer som nu. Det var alltså inte min egen idé att göra en vit stjärna på den turkosa klänningen, men visst blev det himla fint?

Det sista paret är ett byte. De allra minsta storlekarna i retrobrallorna jag sytt tidigare har varit för små. Nu har jag justerat mönstret och sytt ett par nya till en liten tjej vars storasyster redan sliter på sitt likadana par hemma. Hoppas dessa passar bättre!

Mönster:
Egna

Material:
Turkos och cerise velour från Michas Stoffecke.

Bäst just nu:
Allra bäst är när beställare kommer tillbaka. Dessutom fick jag ett så himla gulligt mail från beställaren av den cerisa klännignen. Tack! Det värmer!

Sen är jag faktiskt lite lättad över att sytt klart några beställnignar som väntat. Nu ska jag ge mig i kast med övriga!

Sämst just nu:
Det finns en viss risk att det inte är så mycket nyheter på bloggen här. Hoppas ni inte tröttnar på att se samma, samma, hela tiden. Jag har massa idéer i huvudet och jag hoppas hinna förverkliga dem framöver.

fredag 29 maj 2009

Traktortröja unisex

Egentligen hade jag tänkt sy flera stycket att ha med till Galleri Hemsytt, men verkligeheten hann ikapp mig (dvs insikten om att dygnet bara har 24 timmar och att man bör sova åtminstone ett par av dem...). Det blev bara tre stycken; dessa två i 74/80 plus en till ornage i 86/92.

Trycket är ett screentryck av traktorn som pappa förra sommaren ritade till min yngsta, traktortokiga lilla tjej och som har fått pryda diverse alster på sistone. Färgerna valde jag för att de skulle kunna passa till både små killar och små tjejer, för även om det är lite rosa i den ena så är den inte en traditionell "flicktröja" för det, eller?

Dekorsömmarna är sydda med min Pfaff. Å, jag tycker så mycket om den, men blir samtidigt lite irriterad på att man löst det så dåligt med tillhörande pressarfoten som inte ger någon stadga alls när man fållar. Då vill man ju ha det spikrakt. Till Coverpron finns ju en fållgiude som hjälper jättemycket. Måste kolla en gång till om det inte funkar till Pfaffen också. Jag har för mig att man måste montera den på en specialpressarfot och då går det ju inte. Men jag kan ha fel! Tips emottages tacksamt!

Mönster:
Eget med utgångspunkt från Tillskärarakademins grundmönster.

Material:
Interlock från E-slöjd samt randig interlock från Jofotex. Mudd från Nea Nobelle.

Bäst just nu:
Jag tycker att tröjorna blev lite roligt annorlunda. Sen var det kul att få använda alla maskinerna. Jag hade trätt dem klart innan jag satt mig ned och sedan var det bara att gå från den ena till den andra utan trådbyte eller nåt. Skoj!

Sämst just nu:
Jag gillar ju som sagt lite mer unisex. Inte så att tjejkläder inte får vara tjejiga, men allt behöver ju inte vara tjejigt och rosa. Såklart att man har olika smak, men det finns så mycket sånt i handeln att jag verkligen efterlyser lite variation. Det blev jag varse när jag skulle handla sandaler till mina tjejer - det var i princip omöjligt att hitta något utan rosa eller glitter! Äldsta dottern älskar blått (gärna ljusblått), men några flicksandaler i ljusblått eller ens blått fanns inte. Ok, spindelmannensandaler då (fast det är ju knappast flick-), men hon har redan (eller hade, de är för små nu) spindelmannen på innetofflorna och ett par med den figuren får räcka!

Jag önskar jag kunde sy skor också...

torsdag 28 maj 2009

Några tröjtunikor och lite nostalgi

Åsså fyra färgglada tröjtunikor till. De ligger nu och väntar på att bli upphängda, eller upplagada eller vad de nu blir, på Galleri Hemsytt. Jag har ytterligare tre tröjor som jag tänkte blogga om (fast de är helt annorlunda). Sen är det klart! Får se om jag hinner fixa bilderna till i morgon, kanske.

När jag nu skrivit om Galleri Hemsytt i vart och varenda inlägg på sistone kan jag ju passa på att visa ett par bilder från förra gången det var öppet. Visst ser det mysigt ut? Det ser så proffsigt ut så fort det kommer till en riktig lokal och snygga upphängningar och uppläggningar. Så glad och stolt man blir!

onsdag 27 maj 2009

Retrobrallor till galleriet.

Puh! I går kväll avslutade jag det sista paret retrobrallor till Galleri Hemsytt. Jag har faktiskt ännu inte räknat hur många det blev, men mellan 15 och 20 par i alla fall. Och bergis kommer jag hem igen med allihop för att det är sommar! Min förhoppning är att man tänker att "vilka roliga byxor, dem kan lillen/lillan ha när det är lite svalare eller om inte annat så till hösten!". Vi får väl se! Roligt är det i alla fall att skapa alla kombinationer. Speciellt kul är det med den nya cirkelvelouren (från Jofotex)som jag inte sett något liknande av innan.

Mönster:
Eget, nyligen justerat och (förhoppnignsvis!) förbättrat.

Material:
Diverse olika velourtyger.

Bäst just nu:
Att få fundera ut olika kombinationer och färger. Jag kommer alltid på minst en variant till när det bara inte finns tid att sy fler. Den här gången var det helorangea jag hade velat ha med också. Av alla olika varianter jag sytt är det nog faktiskt den absoluta favoriten.

Sämst just nu:
Jag är omåttliget trött just nu på att sy muddar på väldigt utställda byxor. Man får dra utav bara den och ändå är det svårt. Nu när allt är klart ska jag smörsy lite! ;-)

tisdag 26 maj 2009

Same same but different


Tio stycken traktorsingoallor blev det totalt. Alla unika, möjligen med undantaget att en vairant finn i två storlekar. Men annars är alla olika med den gemensamma nämnaren traktortyg och färgerna brunt och rosa. Storlkarna är 74/80, 86/92 samt 98/104. De ska som ni säkert gissat till Galleri Hemsytt.

Mönster:
Eget

Material:
Egendesignat traktortyg. De matchande tygerna i brunt, vitt och gammelrosa kommer från Jofotex. Den uppmärksamme ser förresten att jag fått hem traktorerna i lite mindre storlek också.

Bäst just nu:
Med risk för att temat är uttjatat här på bloggen: Att få göra något med traktorer till tjejer. Egentligen gillar jag ju unisex och just singoallor är väl inte direkt det. Men med traktorer på blir det ju ändå lite tuffare mitt i det gulliga.

Sämst just nu:
Att traktortyget är så himla dyrt att få tryckt (det gjorde jag hos Spoonflower). Och att jag inte hittat någon som trycker på trikå.

För övrigt:
Jag har fått frågan förut av intresserade om jag säljer singoallorna. Det gör jag jättegärna om jag får några kvar (haha, hör ni vilka stora förhoppningar jag har!), så skicka gärna ett mail om du är intresserad: thea.kokalal@gmail.com. Det gäller för övrigt för alla grejerna som ska till Galleri Hemsytt.

måndag 25 maj 2009

Moln och stjärnor den här gången

Med en knapp vecka kvar till Galleri Hemsytt är det maximering som gäller. Nu ska allting bli färdigt. Och jag har så himla svårt att avrunda - precis när jag tänker att "detta är det sista" så kommer jag på nån liten grej som bara MÅSTE med. Men, men, på torsdag ska allt vara klart så då går det inte längre!

Klart nu är i alla fall dessa Kokalalklänningar i cerise med orange stjärna och himmelsblå med vita moln. Båda i velour, men de funkar både till sommar och höst.

Mönster:
Eget i 74/80, 86/92, 98/104 samt 110/116, totalt 6 par i varje färg.

Material:
Velour (den himmelsblå och cerisa är Hilco från Michas Stoffecke, den orangea från Sundbybergs Textilcentrum och den vita från Jofotex).>

Bäst just nu:
Jag tycker mycket om modellen och den blåa färgen med vita moln blev så sommarfräscht!

Sämst just nu:
Att ingen av mina tjejer har någon egen än. Vi får väl se om det blir något kvar efter Galleri Hemsytt. Men risken är väl att det blir hur mycket som helst kvar om vädret blir kanon i helgen. Lite splittrad där...

tisdag 19 maj 2009

Glada tröjtunikor

Mer till Galleri Hemsytt! Jag har rivit i tyglådor och -högar, glatts över färger och mönster och knåpat ihop inte mindre än nio unika tunikor i storlekarna 74/80 till 110/116. Det här är ett smakprov på dem.

Mönster:
Eget

Material:
Diverse olika trikåer i bomull/lycra.

Bäst just nu:
Å, det var så himla kul att hitta olika kombinationer. Jag hade kunnat sy hur många som helst men var faktiskt tvungen att hejda mig. När de 15-20 högarna låg där på golvet insåg jag ju att det skulle bli rätt mycket jobb bara att klippa ut dem...

Sämst just nu:
Måste vara mönsterpassning av ränder, krulliga kanter och att behöva byta tråd hela tiden för att plaggen är så olika.

Spindelmannen kommer till Gröndal!

Nästa helg kommer små spindelmannenälskande tjejer och småsystrar till spindelmannentokiga bröder att kunna ekipera sig på Galleri Hemsytt. Sju klänningar finns i storlekarna 62/82 till 98/104. Visst är det lite kul med kombinationen spindelmannen och klänningar?

Mönster:
Egna, ändrade, justerade!

Material:
Spindelmannentyg i bomull från Sundbybergs Textilcentrum.

Bäst just nu:
Krocken mellan det förväntade "killiga" och "tjejiga" klänningar.

Sämst just nu:
Hade gärna hunnit sy ett par till!

måndag 18 maj 2009

SommarT-shirts

Jag har ju som sagt sytt en del till Galleri Hemsytt på sistone. Tyvärr har jag inte hunnit blogga om dem så mycket och knappt ens fota. Får man syinspiration är det bara att surfa på vågen och sy på. Här kommer i alla fall ett litet inlägg. Jag ville ha något ganska enkelt men ändå sommarfräscht och tog mina favoritkominationer av ugglor och elefanter: röda ugglor med marina detaljer och gula ugglor med bruna detaljer. Båda dessa hade yngsta dottern i fjol och jag bara måste nog sy henne något nytt i år. Eller också får jag frossa i det som inte går åt nästa helg. :-)

Material:
Ugglor och elefanter i interlock från Jofotex. Stretchjersey från Stoff och Stil som kantband.

Bäst just nu:
Som sagt så är just de här färgmixerna stora favoriter hos mig. Men man kan ju verkligen kombinera i det oändliga!

Sämst just nu:
Att jag har så många idér inför Galleri Hemsytt och just har insett att det GÅR inte. Jag måste prioritera. Och jag avskyr det!

fredag 15 maj 2009

Tokretrobrall

Kan det bli mer retro än så här?! Förmodligen inte. Antingen älskar man det eller också avskyr man det. Jag älskar det!

Tyget är ett jättehäftigt mönstrat velourtyg i mörkblått, grönt, turkost och marin (eller möjligen svart) som kommer från Jofotex. Jag är lycklig ägare till ett par meter (jag tror nämligen inte det fanns så mycket...).

Modellen är väl välkänd på bloggen vid det här laget, men faktiskt är mönstret lite omarbetat. Jag har lagt ned jättemycket jobb på att justera mitt mönster i alla storlekar, dels efter egna erfarenheter, dels efter att ha provat dem på ett antal barn och dels efter tips och synpunkter från beställare. Tack alla för det!

Mönster:
Eget, nyjusterat.

Material:
Mönstrad velour från Jofotex. Passar för övrigt finemang i färg med de enfärgade velourerna de nyligen fått in. Kantat har jag gjort med turkos mudd från Stoff och Stil.

Bäst just nu:
Kombon av färg om modell. Och jag blir verkligen som ett barn på julafton när jag får tag på ett fint tyg. Inte ofta man dyker på roliga och ovanliga velourtyger.

Sämst just nu:
Min urusla förmåga att bedöma hur mycket av ett visst tyg jag kommer att göra av med. Risken finns kanske att tyget inte finns kvar om jag behöver mer nu när jag har bloggat om det...

torsdag 14 maj 2009

Body å bralls

Mitt i allt vårnjutande och syende till Galleri Hemsytt har jag avslutat en beställning: Ett par retrobrallor och en matchande body i elefanttyg. Retrobrallorna sydde jag fyra par av när jag ändå höll på. De tre andra går till Galleriet.

Bodyn gav mig faktiskt lite huvudbry. Egentligen hade jag tänkt ta något av de bodymönster jag hade, men sen kom jag på att jag ju själv varit allra nöjdast med lite tightare bodies till dotterns retrobrallor. En del bodies är ju lika vida, eller nästan lika vida, som tröjor och då är risken att det bylsar sig. När man syr själv har man ju dessutom möjligheten att välja. Alltså fick jag knåpa ihop ett eget mönster. Jag utgick ifrån ett Ottobremönster, men jag tror faktiskt inte en enda linje är kvar från just det mönstret! Jag plockade lite här, lite där, jämförde med plagg jag gillar här hemma och justerade lite på egen hand. Jag hoppas det blev bra!

Mönster:
Egna och justerade.

Material:
Hilcovelour till retrobrallorna och elefanttyg från Jofotex till bodyn.

Bäst just nu:
Att jag har lyckats få klar den här beställningen. Sen är jag glad för att jag fick till ett nytt bodymönster - synd att jag kom till skott först när dottern har storlek 92. Något annat som är så bra, så bra, är de två kurser i mönsterkonstruktion som jag har gått på på Tillskärarakademin nu i vår. Fantastiskt roligt!

Sämst just nu:
Att jag har så många järn i elden nu att jag är lite dålig på att blogga! :-) Tiden går liksom åt till att få grejer ur händerna. FAst å andra sidan ger jag mig själv lite tid att vara ute och nosa på den blommande häggen. Å det är inte helt fel det heller...

fredag 8 maj 2009

Om cykling.

Det här tyget hittade jag i Svenska Mönsters monter på Syfestivalen. Egentligen var min kassa slut redan, men kärleken slog till! Tack snälla Gekko för att du lånade mig en slant! :-) Efter att ha legat till betraktande ett tag satte jag saxen i det och knåpade ihop en vid det här laget rätt bekant omlottunika. Som kantband valde jag mitt nyinförskaffade blomtyg - visst blev det en roligt kombination. Jag tänkte att enfärgat kanske hade blivit lite för hårt?

När jag syr omlotterna i så här stretchigt/mjukt tyg, brukar jag stryka på formband på omlottdelarna och ibland även på nederdelen. Sen syr jag försöiktigt ihop dem med en raksöm med låååånga stygn innan jgag overlockar hela sömmen. Kantabanden tycker jag brukar bli allra bäst när jag väljer ett tyg med mindre stretch, som tex en interlock eller detta blomtyg.

Mönster:
Eget

Material:
Trikå med små cyklar från Svenska Mönsters monter på Syfestivalen.
Blomtrikå från Michas Stoffecke till kantband.

Bäst just nu:
Jag bara måste ju säga våren! Bättre än så här blir det inte! Därför kommer det vara lite sparsamt med inlägg här på bloggen ett tag nu - jag ska sy lite till Galleri Hemsytt, några beställningar och så ska jag framför allt njuta av mina ungar och våren!

Sämst just nu:
Jag borde såklart ha köpt lite mer cykeltyg. För det är så häftigt! Å andra sidan kanske jag för en gångs skull har lyckats att bara köpa det jag behövde just till detta plagg och sedan inte ha kvar en massa utifallatt.

För övrigt...
...är detta mitt 400:ade inlägg! Visst är det galet?! Vem hade kunnat tro det för två år sedan när jag just hade börjat sy och ville visa mina saker för mamma. Istället för att maila så lade jag upp en blogg, för det hade jag sett andra (läs: Gekko!) göra (så här såg det förresten ut då!). Tack alla för all inspiration ni givit mig, för alla peppande kommentarer och alla tips. Och tänk att en blogg förutom detta har givit mig ett antal nya vänner och ett sätt att träffa likasinnade! Kram på er!