onsdag 30 september 2009

Skolset

Hilco har verkligen känsla för tyger. Deras kvalitet är kanon och färgerna, mönstren och kombinationerna underbara. Se bara på de här färgerna. Vem hade kommit på att kombinera de färger som ingår i trikån till tröjan? Och så är det bara så himla rätt! Och lätt att matcha med det mesta. Som till exempel kjolen som har samma färgskala fast i sammetsmanchester (velvetonmanchester). Jag blev i alla fall kär och storasyster, som numer är ägare till kläderna verkar också nöjd.

Kjolen är sydd med två motveck fram och två bak. Den är jätteenkel att sy men ger ett proffsigt utseende, tycker jag. Sånt gillas!

Mönster:
Tröjan kommer från Ottobre creative 301
Kjolen är str 116 från Ottobre 4/2007. Egentligen går mönstret bara upp till strl 110, men det fungerade bra att bara rita ut en storlek till.

Material:
Tyget "Vivito" och "Asian Bird", köpt hos Tygpyssling.

Bäst just nu:
Tygerna! Jag blir helt lycklig av färgerna och kvalitén. Sen är det så himla roligt att dottern stolt visar upp sina nya kläder på skolan. Och hon ser verkligen ut som en riktig liten skoltjej i dem.

Sämst just nu:
Att jag inte hann tvätta tyget innan jag sydde. Och inte anpassade det efter den förutsättningen. Så efter en kvätt blev tröjan väldigt precis i längden. Borde ha gjort den en storlek större, nu kommer den snart vara urvuxen, tyvärr.

tisdag 29 september 2009

Små bodysar med nytt mönster

För ett par veckor sedan sydde jag ett litet set till vår grannes lille trea. Då kom jag återigen att tänka på att jag måste ta mig för att göra de justeringar i mönstret som jag så länge tänkt (bland annat för att jag gärna vill ha en annan typ av knäppning). Och sen gjorde jag det faktiskt! Jag utgick ifrån mönstret till omlottbody i Ottobre 6/2007 för att få rätt storlek på den.

När mönstret var klart kollade jag det mot några bodysar jag hade hemma och det verkade stämma bra. Min 5- resp 2-åring är annars inte så bra att ha som provdockor till just bodies. :-) Sen måste jag ju sy utifrån det nya mönstret också. Inte bara en, utan tre, bodies blev det! (Det sammanföll nämligen med att jag fick mina tyger från JnyDesign, så jag blev lite carried away). Lite tokigt kanske men det vankas babyboom i bekantskapskretsen till vintern, så om de inte försvunnit innan dess så lär jag få avsättning för dem då.

Mönster:
Egen anpassning utifrån Ottobres i nr 6/2007.

Material:
Samtliga tyger kommer från JnyDesign

Bäst just nu:

Det är något speciellt med att sy pyttekläder. Nästan så man får akut ägglossning. :-D Tur att det hela tiden kommer nya små knoddar att sy till.

Sämst just nu:
Lite synd att jag inte hade börjat sy såhär när jag väntade min yngsta (eller äldsta heller, men då hade jag ju inte ens nån symaskin!). Det hade varit roligt att ha fått sy något pyttigt till sina egna små. Men å andra sidan syr jag ju rätt mycket år mina "stora".

söndag 27 september 2009

Landskapspyjamas

Ah, ett UFO har landat! Ända sen i våras har den här pyjamasen legat och värmt hyllan i syrummet. Och nu äntligen är den klar. Ovanligt nog hann den bli färdig innan den blivit urvuxen, vilket annars inte är speciellt vanligt hemma hos mig. (För den som inte känner till det är förresten UFO = Unfinished Object).

Tack snälla Stratus för hjälpen med sprundet när de små grå lagt ned verksamheten för kvällen! Vilket tålamod du har! ;-)

Mönster:
Heldräkt från Meedom, Börnetöj 0-3 år.

Material:
Landskapstyg i interlock från Jofotex (jag drömmer fortfarande om det i bomull/lycra...).

Bäst just nu:
Ett UFO mindre på hyllan, hurra...

Sämst just nu:
Att jag gjorde fel med sprundet minst tre gågner. Och då har jag ju ändå gjort såna ett par gånger tidigare. Ibland står det helt still och sen går det i baklås. :-)

fredag 25 september 2009

Sommarminne

Det här är en sån favvis så det är inte sant! Så otroligt häftigt och kul! Jag tog ett sommarfoto på våra favoritfår och använde det till att designa ett tyg hos Spoonflower. Sen sydde jag varsin pyjamas till tjejerna. Vips så hade de varsitt mjukt sommarminne att sova i.

Tyget man tryckt på är en mjuk, ekologiskt interlock. Kvalitén verkar bra tycker jag. På bilderna är det dessutom tvättat en gång eftersom jag ville tvätt framför allt de mörka tygerna, dels för krympningsrisken och dels för att jag inte ville riskera att de fällde på fårtyget.

På spoonflower.com kan man alltså ladda upp sina egna bilder, foton eller mönster och göra egna tryck. Men smakar det så kostad det... Den här mjuka ekologiska interlocken kostade 27 dollar per yard (ligger på ca 1,5 m bredd). Sen tillkommer frakt på 12 dollar. Redan då är man uppe i 250 kr/yard. Sen tillkommer eventuell tullkostnad och moms på alltihop och då är man raskt uppe i 350 kr/yard. Lite billigare blir det om man köper fler meter; då slår man ut portot på större mängd. Men ändå. Fast för ett sommarminne var det värt det, tyckte jag!

Mönster:
Egen raglan och anpassat tightsmönster från Ottobre.

Material:
Grön och turkos interlock och muddväv från Jofotex.
Fårtyg med egen "design" utifrån ett foto, beställt på Spoonflower.

Bäst just nu:
Jag är lite upprymd faktiskt! Tycker det blev så himla roligt! Yngsta dottern hade en liknande pyjamas när hon var mindre och den var mycket omtyckt. Den här gången är det ju ungarnas "egna" får som är på magen och glädjen var stor när pyjamasarna var klara.

Sämst just nu:
Det måste ju vara priset... Fast det kanske är tur, för annars är det ju faktiskt bara fantasin som sätter gränser här!

torsdag 24 september 2009

Härliga ugglor i bomull/lycrca

Äntligen. Som jag har längtat! Jag vet att jag varje gång något av de gamla 70-talsygerna har kommit i nytryck har sagt att "detta slår allt". Men med lite distans måste jag ändå säga att ugglorna är de som har blivit min favorit. Till min stora glädje finns de nu också i bomull/lycra. Jag älskar det materialet: mjukt, smidigt, rätt lättssytt (inte som interlock, kanske, men ändå lättare än många andra trikåtyger) och håller formen tvätt efter tvätt efter tvätt. En annan trevlig detalj är att tygerna är ekologiska.

Först ut blev en tunika i den nya färgen plommon (förutom den finns klassikerna bruna och röda - jag har redan bestämt att yngsta dottern ska få en tröja med röda ugglor, vare sig hon vill eller inte!). Till den sydde jag faktiskt klart ett par muddisar som legat på UFO-hyllan och bara väntat. Praktiskt va?!

Mönster:
Tunikan eget och byxorna vet jag faktiskt inte. De var tillklippta och klara.

Material:
Ugglor i bomull/lycra (finns i plommon, rött och brunt), velour i plommon och mudd i mörkorange. Allt kommer från Jofotex i omgångar.

Bäst just nu:
Två bra saker är ju självklara här: Nr 1 är tyget. Jag är så glad att ugglorna äntligen kommit i bomull/lycra. Nr 2 är att jag minskat UFO-högen med ett plagg. Det känns lika bra varje gång!

Sämst just nu:
Å, jag satt ju och tänkte ut det när jag sydde, men nu när jag skulle skriva det har jag glömt bort det!

onsdag 23 september 2009

Tunika med pösärm i färgglad stretchfrotté

Visst är den härlig, den färgglada stretchfrottén? Jes var snäll och hjälpte mig att få tag på den och jag har längtat och längtat i nästan två månader innan den blev min. Första alstret blev en tunika till min 2,5-åring. I det här inlägget skrev jag ju om min gröna husvagnstunika och detta är en anpassning av det mönstret. Eller en annan variant kanske man skulle säga. Den här har raglanärmar istället, det tyckte jag passade så bra till modellen och tyget. Sen har jag gjort ärmarna lite vidare, dels för att jag ville ha lite, lite mer pös och dels för att stretchfrottén är tjockare än husvagnstyget.

Mönster:
Eget, nästan samma som till denna.

Material:
Blommig stretchfrotté från finskaMyllymuksut. Tack för hjälpen, Jes!

Bäst just nu:
Den blev bra! Jag är galet glad för tyget och modellen blev jättefin. Som grädde på moset blev dottern väldigt glad för den och skuttade runt, runt.

Sämst just nu:
Att det är så svårt att hitta såna här tyger. Jag skulle gärna se (och ha!) flera!
Sen gjorde jag en liten missa och fick kantbandsskarven fram. Det grämde mig såkalrt, men sen har jag faktiskt inte tänkt på det mer.

tisdag 22 september 2009

En hel dockgarderob!

Nu ska jag berätta om något som gjorde mig alldeles varm om hjärtat. Det är nämligen så att min yngstas bästa kompis, en liten kille som börjar på D, har två dockor. Dessa har det lekts med nästan varje gång vi varit och hälsat på. Eller bråkats om... När D var här hemma senast lekte barnen med våra tjejers dockor och slet av och på kläder. Allra ivrigast var lille D, vars mamma konstaterade att hon nog borde skaffa lite dockkläder. Då erbjöd jag mig raskt att sy något. "Något" blev rätt mycket! :-) Klart dockorna skulle ha varsin garderob (annars blir det bråk, tänker tvåbarnsmamman automatiskt). Två jackor, två tröjor, två par byxor, två mössor en klänning och en body packades i ett paket och överlämnades till en glad liten D.

Väl hemma hos sig hade mor och son klätt på dockorna sina kläder. Jag fick förresten väldens finaste bild på D mellan sina nyekiperade dockor. Han ser så lycklig ut så jag blir nästan tårögd! -men det är sen det allra gulligaste kommer: D:s mamma berättade att den kvällen hade hon nattat sin son som vanligt och trott att han somnat direkt. Sen efter 40 minuter hörde hon ett litet "hjälp" från sovrummet. När hon kom in var ljuset tänt, dockkläder huller om buller och lille D behövde hjälp med att få ett dockplagg rätt. Visst är det så himla gulligt!!

Mönster:
Oj, lite av varje. Det enda som är original tror jag är jackorna och tröjan. Resten har jag ritat utifrån annat eller hittat på.

Material:
Diverse olika små tygsnuttar från gömmorna. Och ibland kan jag inte låta bli att klippa i helt nya tyger bara för det skulle vara så fint med just "en sån" tröja.

Bäst just nu:
Utan nån som helst tvekan lille D:s glädje. Det fotot jag fick kommer jag leva på länge!

Sämst just nu:
Jag hade velat ha ett delbart blixtlås så jag kunde sy en jacka också. Bra för små barnfingrar att träna på.

söndag 20 september 2009

En förverkligad idé

Ända sen innan sommaren har jag velat göra detta: Att trycka ett recept, skrivet med barntext, på en tröja (eller som här, på en tunika). Nu äntligen blev det av! Äldsta dottern skrev ett recept på chokladbollar med stor omsorg; hon har blivit så duktig på att skriva. Sen scannade jag in det och redigerade lite i Photoshop. Tog bort några plumpar, rätade upp ord som blivit alltför sneda, men ändå utan att begå våld på texten och dotterns handstil. Verket är hennes! Sedan gjorde jag ett screentryck av det, blandade färg och tryckte. Voilá, ett eget chokladbollsrecept på tröjan!

Idag är det kalas. En av äldsta dotterns allra bästa kompisar, A, har sexårskalas. Då ska hon få den här tunikan och ett par mjuka velourmuddisar. Kanske lite mycket, men byxorna blev liksom bara en bonus. Jag kunde inte låta bli, för jag vet att A suttit och klappat på dotterns byxor på samtlingen på skolan och tyckt de var såååå mjuka (dotterns nya kläder har för övrigt blivit omåttligt omtalade i skolan. Jättemånga kommer fram till mig och pratar om dem och dottern är jättestolt - kul!). Klart att A skulle ha ett par mjuka byxor hon också! Det fick helt enkelt bli två plagg den här gången.

Byxorna är grå med en dragning mot lila. Färgvalet till tröjan föll på rosa (A:s favvofärg). Recepttrycket är ljusgrått men ser nästan silvrigt ut. Det matchar byxorna väldigt väl (vilket var meningen, jag ville att det skulle se ut som en enhet). Till kantning valde jag tyget Deportivo, som är en blommig trikå i bomull/lycra, från Hilco.

Mönster:
Eget, samma som dessa, men med kantband nederst och mudd i ärmen.

Material:
Rosa bomull/lycra ("Vivi") och trikå "Deportivo" som kantband och mudd. Köpte från Michas Stoffecke.
Grålila velour från Sundbybergs Textilcentrum och mudd från gömmorna.

Bäst just nu:
Att ha fått förverkliga en idé! Jag tycker själva texten blev så himla bra. Precis som jag hade sett framför mig, med tydliga, äkta, barnbokstäver.
Sen är det ofantligt roligt att flera fröknar och föräldrar kommit fram till mig på skolan och sagt att de tycker att dotterns kläder är så fina.

Sämst just nu:
Jag blev inte helt vän med muddarna. Först sydde jag resår i nederkanten och bandkantade över den. Det blev för stumt och trångt. Därför klippte jag bort det och sydde på muddar istället. Hoppas de blev tillräckligt trånga. Eftersom tunikan är lång i ärmarna blir det inte så bra om de kasar ned. Men i sånt fall får jag väl ändra i efterhand.

lördag 19 september 2009

Tunikor i turkost

Så här ser mitt nya tunikamönster ut. Jag gjorde först ett raglantröjmönster utifrån en tröjgrund. Jag har länge tänkt göra det, för även om det finns raglanmönster så har jag ofta velat ha andra skärningar och detaljer än de som funnits i mönstren. Plus att det är roligt att ha något eget.

Sedan utgick jag från raglantröjan när jag ritade tunikamönstret. Efter ett testex och lite justeringar blev det som jag ville ha det. Och då var ivern stor att få göra något av det nya mönstret. Moln och husvagnar från JnyDesign ligger och tittar på mig i syrummet. Äldsta dottern paxade turkost husvagnstyg och lillkusinen (som inte är så liten längre!) har haft tjing på turkost molntyg sen i somras.

Mönster:
Eget

Material:
Molntyg (interlock) och husvagnar (bomull/lycra) från JnyDesign.
Kantband i molntyg resp svart bomull/lycra.

Bäst just nu:
Jag är väldigt glad åt mitt raglanmönster. Och lite stolt också, hihi!

Sämst just nu:
Att jag krånglade lite när jag skulle kanta med molnen. Jag testade olika diffmatning, men tyckte bara det drog sig och blev stumt, hur jag än gjorde. Efter att ha konsulterat Gekko kom vi fram till att nånstans mellan 1,25 och 1,5 blir bäst. Hög diffmatning gjorde att plagget drog ihop sig för mycket och för låg diffmatning gjorde att kantbandet spände ut sig för mycket (och separerade sig så att det vita syntes).

fredag 18 september 2009

Randig jofotröja

För nån vecka sedan var jag en sväng förbi Jofotex. Tänkte att kanske, kanske hade ugglorna i bomull/lycra hunnit komma in än. Men tyvärr icke. Jag passade i alla fall på att kika runt lite bland tygerna för att hitta något lämpligt till tröjor till döttrarna. Bland annat hittade jag det här mysiga tyget som tydligen var rätt nyinkommet. Det fanns i en färgställning till. Märkligt förresten, hur tiden kan gå bara för att man är inne i en tygaffär....jag fick skrapa lite med foten när jag kom hem igen, betydligt senare än jag hade sagt...

Mönster:
Ottobre Creative 301

Material:
Bomullstrikå från Jofotex.
Kantbandet är gjort av en remsa av samma tyg.

Bäst just nu:
Gillar det färgglada tyget!

Sämst just nu:
Att jag aldrig kan lära mig hur mycket jag behöver av ett tyg. Jag köper ofta så att jag får små snuttar kvar som inte räcker till något annat. Dumt, dyrt och miljöovänligt. Måste bättra mig där.

onsdag 16 september 2009

Höstfina

I helgen har jag sytt. Massor. Efter en tids sytorka har jag kompenserat med råge. Det är så fantastiskt roligt att sätta sig ned och sy en riktig höstgarderob till tjejerna.

Bland annat fick äldsta dottern en randig tröja och ett par mjuka velourmysbyxor. Hon hade själv valt tyget. Det skulle vara mjukt och ljusblått. Mönstret var från början ett par tights från Ottobre 4/04. Jag har klippt isär det och breddat det 2 cm (skulle kunnat tagit mer) och dessutom gjort benen raka (skulle kunnat ställa ut dem lite för att få mer pös). Sen har jag gjort mudd i midjan (med knapphål för knytband fram) och nedtill. Det var det inte i originalmönstret. Egentligen var de väl inte tänkta att ha ihop med tröjan, men dottern blev helt salig och faktum är att hon har dem på skolan just nu. :-)

Yngsta dottern fick en grön tunika i husvagnstyget. Ärmarna är lite, lite utställda och har resår nedtill. På så vis blir det lite pös. Kjolen hon har till är faktiskt inte ny. Det är en obloggad kärlek sen i våras. Ska se om jag kan få till en bild där man ser den lite bättre vid ett annat tillfälle.

Mönster:
Muddisar: Eget, anpassat utifrån tights från Ottobre 4/04
Tröja: Ottobre Creative 301
Tunika: Eget
Kjol: Efter inspiration från en kjol jag fick av Jenny (Jnydesign) i ett byte förra året.

Material:
Blå/denimblå Campantrikå från Michas Stoffecke
Ljusblå velour från Sundbybergs Textilcentrum och ljusblå mudd från Stoff och Stil.
Grönt husvagnstyg från Jnydesign (första gången jag syr i det - vilken underbar kvalitet - jag är såld!!). Finns nu i ett antal färger - kika in hos henne!
Tunt jeanstyg; stuvbit från Ohlssons tyger

Bäst just nu:
Tjejernas glädje när de fick sina kläder. De sprang runt här hemma och provade och var överlyckliga. Sen min egen glädje att få sitta och sy och få helt egen tid för mig själv och bara gå in i min lilla sybubbla. Lite meditativt, faktiskt! :-)

Sämst just nu:
Det hade inte gjort något med några bilder på plaggen innan de togs i användning. Men jag hann faktiskt inte!

fredag 11 september 2009

Traktorer med vingar


Yngsta kusinen önskade sig "något med traktorerna" som hennes farfar hade ritat. Vid det laget hade jag sytt ett antal tunikor och tyckte det skulle vara roligt att göra något annat. Jag lät mig inspireras av Naímas fina klänningar och knåpade ihop ettt mönster och kombinerade ihop tyger. Jättekul!

Mönster:
Eget

Material:
Egendesignat traktortyg från Spoonflower samt prickigt tyg från Jofotex. Här kan du läsa mer om hur jag gjorde när jag beställde.

Bäst just nu:
Att klänningen blev uppskattad! Den har burits på såväl kusinens egen fyraårsdag som på gammelfarmors 100-årskalas. Det tycker jag är så roligt!

Sämst just nu:
Att ja skulle ha gjort infodringen bak minst lika stor som halsringningen. Det syns ju inte när klänningen är på, men irriterar perfektionisten inom mig...

fredag 4 september 2009

Zick-zacktunika

Det här fina tyget köpte jag från The Fabric Fairy i våras. Visst är det härligt? Jag använde lite av det till mina färgglada tunikor jag sydde innan sommaren, men den här är sydd helt i det tyget.

Mönster:
Eget

Material:
Trikå i bommul/lycra från The Fabric Fairy.

Bäst just nu:
Tycker tyget är lite kul. Lite retro över det och roligt att matcha med olika färger.

Sämst just nu:
Tyvärr blev den aningen stor, så dottern ratade den. Men det blir nog bättre sen när hon vuxit lite. Bättre att det är på det hållet!