fredag 30 oktober 2009

Tingelingelinge tåget går....

Äntligen är det här! Det efterlängtade tågtyget! Saxen brände och ville bara klippa, klippa, klippa. Symaskinen skrek efter att jag skulle sätta mig vid den. Så vad gör man? Lyder såklart! Och här är resultatet: Ett par jättehäftiga tights till min yngsta. Egentligen hade jag trott att jag skulle börja sy i det brun-orangea, men när jag såg hur fint det gul-gröna matchade min nysydda velourkjol kunde jag inte låta blir att ta det istället.

Mönster:
Tights Ottobre 4/04
Kjol eget.

Material:
Pinfärskt tågtyg i bomull/lycra från Jofotex. Finns i rött/blått, gult/grönt och brunt/orange. Alla är jättesnygga! Kjolen i grön velour, också Jofotex (som för övrigt också är på gång att starta nätbutik - bra va?).

Bäst just nu:
Jag blir alltid lika glad för de här härliga tygerna! Så kul att de gamla 70-talsmönstren lever igen. Och håll med om att det verkligen har blivit uppsving på tygfronten? För ett par år sedan var det jättesvårt att få tag i kul tyger. Nu är det betydligt lättare. Säkert därför fler och fler börjar återupptäcka glädjen i att sy också. Tänk bara hur många sybloggar som finns nu. Jätteskoj!

Sämst just nu:
Att jag sydde på storlekslappen i mittframsömmen istället för mitt bak. Nu blir det klurigt för lillasyster att få på brallorna rätt! :-)

tisdag 27 oktober 2009

I like a lot


I all sin enkelhet är den här klänningen redan en favorit här hemma - både av mig och av dess unga ägarinna (min egen toktrotsiga, sjövilda, kramgoa treåring). Kvalitén (rätt tunn, mjuk velour), färgerna (rött och orange är alltid en favorit, och ihop med turkost blev det än roligare) och modellen gjorde helheten.

Mönster:
Eget, från första pennstrecket.

Material:
Velour från Jofotex.
Hilcomudd från, hmm, kommer inte ihåg. Köper Hilcotyger från flera.

Bäst just nu:
Att jag valde den här färgkombon. Jag stod och funderade på rött eller orange först, men valde sedan detta. Och det satte rejäl piff på slutresultatet.

Sämst just nu:
Att jag glömde att jag hade tänkt att modellen skulle ha sprund. Alltså gjorde jag ringningen lite för liten för att bara bandkanta. Och det kom jag inte på förrän det var försent. Så jag fick klippa bort mudden och göra lite smalare axelband och ringa ur. Klart jag kunde ha sprättat också, men det var hugget som stucket!
Sen hade jag lite hög diffmatning på Coverpron när jag sydde kantbandet. Gick på gamla anteckningar, men det skulle jag inte ha gjort. Nästa gång ska jag ta strax under 1, tror jag.

söndag 25 oktober 2009

Cirkelretrobralla

Nu är hösten här på allvar. Löven gulnar, vinden börjar isa lite och sommarens solbränna är så gott som borta. Efter att inte ha sytt retrobrallor på nästan ett kvarts år känns det plötsligt dags igen! Det här är en beställning från en kund som besökte Galleri Hemsytt men inte hittade de byxorna hon ville ha i rätt storlek. Men det gick ju att lösa!

Mönster:
Eget, nu förbättrat ytterligare en gång.

Material:
Cirkelvelour från Jofotex, men den är tyvärr slut. Grön velour från Andersson & Hjalmarsson.

Bäst just nu:
Det kändes riktigt roligt att sy retrobrallor igen. Ett tag var jag nästan lite trött på det, men efter en paus (av förklarliga skäl; retrobrallor är nog lite mer praktiska på vinterhalvåret) var det som att träffa en gammal bekant igen! :-)

Sämst just nu:
Att sommaren är slut. Hösten är mysig på sitt sätt, det är den. Men det är alldeles för långt till nästa gång det är varmt och skönt och overallfritt...

lördag 24 oktober 2009

Till födelsedagen

Här kommer an gammal obloggad favvis. Konstigt att jag missat att blogga om detta! Det är i alla fall en födelsedagspresent till yngsta kusinen: En kjol i finecord och en puffärmad tröja i mjukaste campantrikå. Båda mönstren kommer från Ottobre. Kommer inte ihåg i huvudet vilket nummer, men om någon vill veta kan ni maila mig så ska jag ta reda på det.

Tröjor i det tyget blir oslagbara. Såååå mjuka och sköna och håller färg och form hur länge som helst. De blir verkligen till plagg som kan gå i arv.

Mönster:
Ottobre.

Material:
Lila/Syrenfärgad campantrikå från Nea Nobelle
Blommig finecordmanchester från Tygpyssling

Bäst just nu:
Oj, jag är ju alldeles nerkärad i de här tygerna. Jag som inte är så förtjust i varken rosa eller lila egentligen. Men här har färgerna exakt rätt nyans och passar så fint med varandra att jag bara måste falla pladask. Och jag hade sån galen tur att jag fick tag i sista biten hos Tygpyssling.

Sämst just nu:
Jag sydde en tröja i våras till äldsta dottern i campantrikån. Men den har kommit bort under sommaren. Jättetråkigt. Jag tror att jag har tyg kvar till en ny, men det är så himla tråkigt att sy en exakt likadan tröja till. Jag menar, huvudet är ju ändå fullt av idéer och saker som man inte hinner sy.

torsdag 22 oktober 2009

Äntligen en djungeltröja!!

Detta tyget har legat och bränt i syhögen ända sen Syfestivalen. Oj vad jag har velat sy i det! Och så har jag äntligen fått tummen ur och inte bara sytt utan även fotat och bloggat om det!

Ska jag vara helt ärlig så är detta faktiskt plagg nummer två jag sytt i djungeltyget. Det första var en tunika i den här modellen, till lillasyster. Storasyster blev så omåttligt avundsjuk på att "det är bara lillasyster som får nya kläder. Jag får aaaaaaldrig något. Du tycker mycket bättre om henne!". Säkert. Bergis. Absolut. Not. Men varför inte blidka den arga unga damen med en egen djungeltröja? När man har möjligheten, tycker det är roligt och dessutom har tyg kvar? Jag var osäker på om en tröja i det här tyget skulle vara för "barnsligt" till en 6-åring. Kanske ville hon hellre ha en tunika, så kombon blev mer "vuxen" (fånigt ord i det här sammanhanget, jag vet!), men nix. Tröja skulle det vara. Idag var den på till skolan och jag måste säga att den klädde henne suveränt. Så om ni har tvekat om tyget funkar till ett skolbarn - sluta med det, det går jättebra! :-)

Varför jag bloggar om plagg nummer två? Och inte det första jag sydde? Tunikan? Jo, för det är nämligen så att yngsta dotterns slet tag i den innan jag hade hunnit fota den, tog på den, vägrade ta av den och...klippte hål i den!! Det var inte med flit, men ändå. Mitt över bröstet blev det ett jack. Så tröttsamt. Helt sprillans ny, och här hade jag sytt en egen till storasyster för att de ville ha likadana. Men jag ska banne mig laga den med en matchande söm över bröstet, så får hon slita på den. Jag kan inte med att sy en exakt likadan direkt efter att jag sytt den första!

Mönster:
Ottobre creative 301. Den här gången följde jag mönstret helt. Annars brukar jag rakställa tröjan istället för att göra den figursydd. I det här tyget blev figursömnaden jättefin. Eller så har min 6-åring börjat ränna iväg på längden och smalna av lite.

Material:
Fantastiskt, underbart, härligt djungeltyg i bomull/lycra från JnyDesign. Såg att det var slutsålt just nu men att mer kommer in i slutet på november. Kantade gjorde jag med enfärgad bomull/lycra från samma ställe.

Bäst just nu:
Att storasyster ville ha en tröja i det här tyget och att hon blev så otroligt fin i den.

Sämst just nu:
Antar att jag egentligen inte behöver skriva det. Men det har med en sax och en precis nysydd tunika att göra...

Dockmussetröjor...

Så här matchiga är numera döttrarnas dockor. Jag kunde inte låta bli att sy varsin musse-docktröja till dem. Visst är det sött? Båda fick orange tryck men sen fick den ena turkosa detaljer och den andra röda. Dessutom fick storasyster ett par muddisar till sin docka. Hon hade önskat sig ett par sen hon fick se det par lillasysters kompis fick (finns till beskådan här).

Mönster:
"Sy og strik dukketöj" av Anita Gunnars. Den brukar finnas på Tradera lite då och då. I den boken finns faktiskt massa kul. Sen kan man ju utveckla mönstren när man väl har grunderna. Byxorna har jag nog anpassat ihop efter olika mönster. Jag minns faktiskt inte!

Material:
Vit, tunn, mjuk Hilcointerlock från Michas Stoffecke, Nea Nobelle eller Tygpyssling. :-)
Mudd från Stoff och Stil.
Trycket är gjort med screentryck och dekorsömmarna är sydda med min Pfaff 4874.

Bäst just nu:
Det är faktiskt fantastiskt roligt att sy dockkläder! Att kunna göra personliga kläder till dockorna. Såna kläder som ser ut som de som ungarna själva gillar och brukar bära.

Sämst just nu:
Att jag inte tar mig tid att sy den där dockoverallen som legat tillklippt ett år nu...

onsdag 21 oktober 2009

Att sy en mössa

Jag har fått flera frågor på hur man syr mössor, var man hittar bra mössmönster mm mm. Eftersom jag själv kommer ihåg hur jag letade mönster som en galning i början, utan att faktiskt hitta något (vilket egentligen är konstigt, för nu när man har sytt ett tag finns det mössmönster lite varstans) tänkte jag dela med mig lite av hur man till exempel kan göra om man tycker det är roligt att göra sitt eget mönster. Det är nämligen inte alls svårt. En vanlig hushållsmaskin gör jobbet jättebra - faktum är att min allra första prototypmössa sydde jag med raksöm och den håller fortfarande efter tre års slit och släng!

Börja med att rita upp ett mönster enligt skissen nedan. Måtten är ungefärliga. Sy en prototyp och prova dig fram till vilken modell du själv gillar bäst! Vill man tex ha mer "häng" på mössan förlänger man den lodräta linjen ett par cm. Den här storleken passar kanske mellan 3 och 7 år.

Sy gärna till dig själv, dina barn och vänner. Men sy inte till försäljning utifrån detta mönster är du snäll!

























1. Klipp ut mössan i dubbelt tyg (lägg till en cm sömsmån). Rita ut insnitten/jacken.








2. Sy hela vägen runt, räta mot räta. Jag har sytt med overlock, men det går precis lika bra med vanlig maskin. (När dotterns sydde sin väntade jag med att klippa bort överflödigt tyg tills hon varv klar så var det lättare att sy). Pennan markerar var jag stoppade in mitt namnband.



3. Klipp nu bort flikarna både upptill och nedtill.









4. Lägg ihop det övre jackets ändar som bilden visar. Om du sytt fast namnband ska det vara den halvan som namnbandet sitter i som sys ihop först.



5. Sy sömmen och fäst trådarna (jag knyter en knut om mina overlocktrådar).





6. Kräng mössan rätt genom det av jacken som fortfarande inte är ihopsytt. Sy ihop det jacket från rätsidan (det kommer ändå vara inne i mössan och kommer inte synas). Nu är mössan färdig och ska bara vikas rätt.





7. Klart!

Vill man ha en vändbar mössa klipper man till två halvor av varje tyg (plus sömsmån), syr ihop dem på mitten och lägger räta mot räta. Sen får man spara ett litet vändningshål och sy båda jacken klart innan man vänder mössan genom hålet som man sen syr igen för hand.

tisdag 20 oktober 2009

Troll i en traktor


Den här traktortröjan har det gått troll i. Ni vet sådär att allt går snett på något vis. Nu gick i och för sig inte allt snett, men saker blev försenade gång på gång på gång. Först tänkte jag att jag skulle vänta in ett annat tryck jag skulle göra så jag kunde göra dem samtidigt och bespara mig lite jobb. Sen var det tyget som var slut och slutligen gjorde jag så fel på ärmarna att jag faktiskt fick sprätta bort dem helt efteråt och sy på nya. Vad det var för fel? Mja, när jag sydde ärm- sidsömmen började jag nedifrån (alltså snarare sid- ärmsömmen, haha) och mönsterpassade från ärmhålan. När jag kom ned till handleden var det snett. Testade att sy på muddar för att se om det blev bättre, men det blev det såklart inte (och det visste jag ju egentligen redan innan). Bara att göra om... Nästa gång jag syr randigt kommer jag att sy från handleden...

Men nu äntligen är den alltså klar - betydligt senare än jag hade tänkt mig. *Skrapar med foten* Ber om ursäkt, Mysebo (som är beställare av den). Nu råkar det vara så att Mysebo för inte så länge sedan blivit mamma till en liten kille till. Som plåster på såren för den långa väntan skickar jag med en liten present till honom också.

Traktorn är tryckt med mitt screentrycksset på E-slöjds lite kraftigare interlocktrikå. Vi har själva ett par plagg här hemma som jag har tryckt på tidigare och det håller jättebra i tvätten. Jag brukar vända plagget ut-och-in och köra i 40 grader (tyget är förtvättat i 60 grader innan jag trycker).

Mönster:
Ottobre 3/2004.

Material:
Orange trikå från E-slöjd.
Randig trikå från Jofotex.
Mudd från Stoff&Stil
Traktortyg: eget (i det här inlägget kan man läsa mer om egendesignat tyg)
Kantband: mudd från Hilco


Bäst just nu:
Att äntligen bli klar med tröjan. Att man kan känna en sån lättnad att sy klart något som "hängt över en".

Sämst just nu:
Förutom förseningen då. Att familjen hemsökts av influensan (tror vi i alla fall). Ännu är det bara yngsta dottern som är risig, och hon är rätt ok ändå, så vi håller tummarna för att resten klarar sig. Men sömnen blir ju lidande och tristessen är stor när man är inlåst hemma...

måndag 19 oktober 2009

Matchande muddisar...

Bodiesarna jag bloggat om för ett tag sen har nästan gått åt! Jag fick avsättning för mitt syryck. :-) Inte nog med det - det behövdes matchande muddisar till. I alla fall till två av dem (de turkosrosa som passar med mussebodyn och de turkossvarta som passar med husvagnsbodyn). Det tredje paret var en tankevurpa som nog blir en bra present.

Mönster:"Eget" som jag har anpassat ihop efter ett par olika och gjort egna justeringar i.

Material:
Diverse olika velourtyger. Mudd från Stoff och Stil.

Bäst just nu:
Jätteroligt att få kombinera ihop olika färger och matcha bodiesarna. Och väldigt roligt att min kära svägerska verkar tycka så mycket om mina grejer att flera av hennes vänner får dem i present. Det värmer!

Sämst just nu:
Att jag upptäckte att en nål hade gått av och gjort fula hål i tyget när jag sytt klart ett par av byxorna. Tur att jag såg och kunde fixa (korta av mudden en cm). Hade varit hemskt att lämna iväg ett par trasiga byxor.

torsdag 15 oktober 2009

Kokalalklänning och uggletröja

Dags för ny klänning till lilltjejen. Den förra är urvuxen eftersom stora damen närmar sig sin treårsdag så sakterliga. Jag gillade den gamla starkt, så jag funderade länge på om det skulle bli en likadan. Det slutade i alla fall med att jag valde att variera mig lite - röd klänning med brun stjärna den här gången. Och till det en härlig uggletröja i den nya bomull/lycrakvalitén (klockren till lite tightare tröjor som denna).

Mönster:
Klänningen: Eget
Tröjan: Ottobre creative 301

Material:
Hilcovelour nånstans ifrån.
Uggletyg i ekologisk bomull/lycra från Jofotex (finns med lila och bruna ugglor också).
Kantband till byxorna är av mudd från Stoff och Stil.
Halslinningen är kantat med helvitt bomull/lycratyg från Jofotex.

Bäst just nu:
Roligt nog fick klänningen uppmärksamhet och positiva kommentarer redan första dagen den var på. Så fort vi kom innanför dörrarna på öppnis vad det en mamma som kommenterade den fina klänningen. Tänk så dubbelt roligt det är att sy: Dels är man så omåttligt stolt över sina fina ungar och sen får man dessutom klä dem i något man gjort och är lite småstolt över. :-)

Sämst just nu:
Att den där lilla tjejen som jag är så omåttligt stolt över just har kommit in i ett riktigt skov av treårstrots. Det mesta av energin går åt till att hantera det så det blir inte mycket ork kvar till att sy (co hgöra allt det där andra som man måste göra...)

tisdag 13 oktober 2009

Traktorbody

Ta-da! En body i mitt rätt så nyanlända tyg från Spoonflower.

När jag först gjorde tryck av traktorerna gjorde jag det ju själv. Kul, häftigt och väldigt bra resultat. Men rätt så tidskrävande. Så när Spoonflower började trycka på ekologisk interlock kunde jag bara inte låta bli att köpa på mig lite. Och detta är alltså första alstret. Visst är den gullig?! Den har redan flyttat hemifrån via min svägerska, för att så småningom landa hos en liten tjej.

Mönster:
Samma som till dessa och denna.

Material:
Egendesignat, från Spoonflower (läs mer om det i det här inlägget). Brun interlock från Hilco till kantning.

Bäst just nu:
Jag tycker så mycket om mitt lilla traktortyg! Extra kul att pappa har ritat traktorn. Och att det finns tyg kvar så det räcker till en klänning när yngsta dottern vuxit ur sin. Och mer därtill!

Sämst just nu:
Jag har inte tvättat tyget mer än en gång så jag vet faktiskt inte hur det blir efter ett par tvättar. Håller tummarna för att det förblir lika snyggt som det är nu!

söndag 11 oktober 2009

En Kitty och två missar

Den här tröjan gick hem här hemma!

Jag fick för några helger sen hjälp av Stratus att göra ett broderi på hennes fina maskin. Eftersom jag inte hade något eget lämpligt tyg lånade jag en bit till framstycke och klippte till resten av tröjan i eget tyg (från samma ställe) senare. Sen sydde jag ihop tröjan och försedde den med topcoversöm i matchande rött. Även halslinningen fick blir röd. Faktiskt ren stöld (med hennes godkännande, såklart!) av Stratus egen idé. :-)

Där hade vi Kittyn. Men missarna då? Jo, den första missen var att nyansen på tyget inte var exakt densamma. Det var två olika färgbad (eller måste ha varit eftersom det var en liten skillnad). Och det märks ju när man har flera delar till samma plagg. Tur att det inte var en ärm av varje i alla fall, nu är det inte hela världen, mera retsamt för perfektionisten inom en! Miss nummer två var att jag inte förtvättade tygerna. När jag fick chansen att få hjälp med broderiet fanns bara otvättat tyg att tillgå och därför tog jag även otvättat tyg hemma. Men tusan, tröjan krympte ju! Inte mycket, men tillräckliget för att den skulle se ut att vara på gränsen!

Mönster:
Ottobre Creative 301, lite justerat.

Material:
Svart Bomull/lycra

Bäst just nu:
Tycker tröjan blev jättesnygg! Kul med svart och rött, det blev lite tuffare så.

Sämst just nu:
Mina två missar. Jag ska aldrig, aldrig mer sy i ett tyg utan att tvätta det. Eller gå upp en storlek...

fredag 9 oktober 2009

Bara JnyDesign

Den här beställningen; en body, en tröja och en mössa är helt och hållet sydd i tyger från JnyDesign. Förståeligt med tanken på de fina mönstren, färgerna och kvalitén. Och jag blir glad, för jag tycker det är roligt att sy i de härliga tygerna!

Bodyn hade jag först inte i storlek 56, som var tänkt. Och inte tröjan i storlek 80 (som förresten skulle förses med uppvikbara muddar för att räcka längre). Så det blev lite pyssel innan jag kunde börja sy. Mössmönstret i vuxenstorlek hade jag faktiskt; det blev till i ett första försök till en av barnmössorna.

Inte nog med att jag fick en roligt beställning. Det damp dessutom ned en fin liten överraskning i brevlådan: ett jättejättefint litet armband i silvertråd och sötvattenspärlor. Tack, tack!

Mönster:
Body: Samma som till dessa.
Tröja: Interpolerat Ottobre 301 (som egentligen bara går till 92) som jag justerat lite.

Material:
Alla tygerna kommer från Jnydesign.

Bäst just nu:
Tror att jag är allra mest förtjust i färgkombon på bodyn. Det är så jättefint med brunt och klarorange.

Sämst just nu:
Att jag hade lite trassel med diffmatningen till tröjans ringning först. Men efter att ha konsulterat Mimmi (som är proffs på tröjor, tro mig, jag har sett dem!) som tipsad om att dra ned diffmatningen till närmare 0,5 gick det bättre. Tack även Gekko, för bollning! ;-)

Molnmössor

Nu har även turen kommit till mig att sy mössor. Inte så fantasifullt här i bloggvärlden, kanske. Men helt nödvändigt i vanliga livet! :-) Molntyget är ju dessutom galet inbjudande till att sy just mössor... De här två exemplaren funkar dessutom perfekt i ferg med Polarn och Pyrets gröna och senapsgula jackor. Så det var två matchiga små tjejer som knallade till skolan häromdagen. I ren glädje sydde jag sen en cerise till en av äldsta dotterns bästa kompisar (som själv fick välja tyg).

Ärligt talat så ska jag berätta att när jag fört testade storleken så var mössan alldeles lagom till mig själv. (Så jag har en egen grön mössa här hemma, haha). Och den storleken kom sedan väl till pass när jag dels fick en beställning via bloggen och sedan en från skolan. Den som kom genom skolan ligger mig extra varmt om hjärtat. Det var nämligen en av äldsta dotterns fröknar (säger man så?!) som har en äldre bekant som gärna sover med öppet fönster om natten men blir så kall om huvudet. Så när fröken hade sett dotterns gröna molnmössa blev hon jätteglad och undrade var man kunde få tag på en sån. Eller, ja, hon visste ju att jag sydde, men undrade om jag kunde tänka mig att göra en till hennes vän. Såklart! Vilken ära! Jag sydde en i turkosa moln som jag istället för att göra i dubbelt molntyg fodrade med tunn, supermjuk Hilcointerlock. Hoppas den blev skön och lagom tjock.

Mönster:
Eget

Material:
Molntyg från JnyDesign

Bäst just nu:
Det är många bäst just nu! Dels är det roligt med tjejernas fina matchiga mössor (som faktiskt väecker en hel del uppmärksamhet - positiv sådan), desl är jag glad för tyget. Men framför allt är jag glad för att kunna hjälpa till med sovmössan. Det var så himla roligt att se hur glad "fröken" blev. Och det blev jag också!

Sämst just nu:
Att min overlock är lite trött och borde få åka på semester ett tag. Speciellt kniven tycker det är lite jobbigt med tjocka tyglager...

torsdag 8 oktober 2009

Spindelmannen är tillbaka!

Ännu en liten spindelmannenfascinerad tjej ska få en klänning. Roligt nog var det en omtänksam gudmor som hade googlat på "spindelmannenklänning". Och så hamnade hon på min blogg och skickade ett mail. Hennes snart fyraåriga guddotter tycker nämligen väldigt mycket om just spindelmannen. Och på den vägen är det!

Mönster:
Eget, samma som traktorklänningen, fast utan vingar och våder och med lite justerad hals (=inte så urringad).

Material:
Spindelmannentyg från Jofotex.

Bäst just nu:
Jag bli alltid lite varm om hjärtat när någon vill ha en sån här klänning till sin lilla tjej. Jag tycker på något vis att det så tydligt visar att barn är just barn och tycker om det de fascineras av. Och det är en del av glädjen att kunna sy - att tillgodose behov som man inte skulle ha möjlighet att göra annars.

Sämst just nu:
Kan faktiskt inte komma på något!

onsdag 7 oktober 2009

Ljusblått, mörkblått, rött och guld

Ett fantastistkt, lite annorlunda tyg. Ofta tycker jag att det är rosa och guld/silver som kombineras, men här var det olika blåa nyanser med inslag av några andra färger. Sånt blir jag så glad av! Det blev genast en tunika till äldsta dottern, som som bekant har utsett blått (hlest ljusblått) till sin favoritfärg.

Mönster:
Mintt egna gamla vanliga, som tyvärr har blivit lite kort i rocken. Kanske jag snickrar om tunikan till en tröja...

Material:
Ett sweattyg som inte är alltför tjockt. Ej flossad baksida. Köpt på Jofotex.
Hilcomudd (ljusblå) från Tygpyssling.

Bäst just nu:
Att jag har lyckats hitta något som är lite guldigt utan inslag av rosa! Inte för att det i sig inte är fint, utan för att den här varianten är desto ovanligare.

Sämst just nu:
Att jag inte kollade dotterns livlängd ordentligt innan jag sydde. Jag tänkte lite att "den har ju passat bra förut". Som om de inte växer... Tur att det är en tunika, då är det ju inte så svårt att göra om till en tröja med rätt längd.

söndag 4 oktober 2009

Det kommer en mus...

Håll med om att den är söt?!

Jag tycker så himla mycket om den här lilla bodyn. Fick ett infall att jag skulle göra ett minitryck av dotterns lilla "Musse Pigg" som hon ritade i våras. Trycket fick pryda en liten body i mörkt turkost med ljusturkosa kantband.

Bodyn är sydd i samma mönster som dessa och kantad i turkos bomull/lycratrikå. Jag har kommit fram till att när jag syr kantband till tex en body använder jag diffmatning 1,0. (Jag använder bandkantare till min Coverpro). Då blir det precis lagom, varken för rynkat eller uttöjt. Till en halslinning, däremot, vill man ju gärna att det ska dra ihop sig en aning, men fortfarande utan rynk (vill i alla fall jag). Så där använder ställer jag in diffmatningen på strax under 1,25.

Som sagt blev den lilla mussebodyn till i ett ögonblick av spontanitet. Eller, ja, ögonblick var kanske en underdrift, men infallet var ett ögonblicksverk och sedan var resten syglädje!

Mönster:
Samma som till dessa.

Material:
Turkos bomull/lycra, köpt på Syfestivalen i våras
Turkos bomull/lycra som kantband

Bäst just nu:
Jag tycker den blev urgullig! Jag tycker faktiskt det är otroligt roligt att kunna ta tillvara min dotters härliga teckningar och skaparglädje och kombinera in dem i barnkläder. Till barn från barn på något sätt!

Sämst just nu:
Hmm, ja, här borde jag ju skriva att det är att jag inte vet vad jag ska göra av den. Men det kanske redan har löst sig, för min svägerska var och drog lite i den för en kompis räkning.

torsdag 1 oktober 2009

Så härligt retro!


Det här underbara tyget bara skrek "köp mig" när jag såg det på The Fabric Fairys sida. Och det gjorde jag! Håll med om att det ser ut som en gammal stickig 50-talskjol? Men tyget är faktiskt allra mjukaste stretchsweaten med ett tryckt retromönster som går i färgerna brunt, vitt orange och grönt. Galet häftigt!

Redan när jag beställde tyget visste jag att det skulle bli en kjol. Min yngsta är nämligen, till skillnad från sin storasyster, väldigt förtjust, för att inte säga besatt, av kjolar. EFtersom tyget talar för sig själv ville jag ha en enkel modell. Mönstret hade jag i två storlekar redan, men såklart inte i 98/104. Med hjälp av mina andra mönster och efter att ha sneglat på en kjol här hemma blev så den här kjolen av. Och den passade jättebra.

Mönster:
Eget med hjälp från Tillskärarakademin och en kik på en bra kjol här hemma.

Material:
Stretchsweat (stretch french terry) från The Fabric Fairy.

Bäst just nu:
Jag är såld på tyget! Pulsen gick säkert upp till 200 när jag såg det och jag blev inte besviken när jag hämtade ut det på posten. Som tur är har jag en liten snutt kvar. Till en klänning eller nån kjol till.

Sämst just nu:
Att lillasyster inte är lika förtjust som jag . "Den är bul" fick man höra på morgonen. Maken trodde att det berodde på att storasyster fick ett utbrott över sina kläder och att lillasyster ville göra likadant. Man kan ju hoppas. Men jag är inte övertygad. (Fast hon poserade glatt i den, som synes)