tisdag 29 juni 2010

Traktorbodysuit

Den här lilla bodysuiten i storlek 62 sitter numer ibland på Jes's lilla Ebba. Jag och tjejerna hade glädjen att få besök av Jes och hennes barn för ett tag sen, så jag fick träffa den lilla nykomlingen i verkligeheten. En riktig lite sötnos, kan jag intyga.

Bodysuiten då? Jo, det är samma mönster som till de andra (dessa eller denna) jag har sytt, men den här gången valde jag att göra den kortärmad och kortbent. Med tanke på vädret som råder nu i dagarna känns det som ett taktiskt val i alla fall.

Tyget är ett egentdesignat tryck (tack pappa för den fina traktorteckningen!) som tryckts på interlocktrikå hos Amerikanska Spoonflower. (Läs mer om hur man man beställer här) Som kantband använde jag en tunn interlock, denna gång Hilcos, från Nea Nobelle (tror jag!).

Mönster:
Eget, strl 62.

Material:
Egendesignad interlock, tryckt hos Spoonflower.

Bäst just nu:
Den fina bilden på lilla Ebba med bodysuiten på som Jes skickade mig på mobilen efter att vi träffats!

Sämst just nu:
Jag skulle önska tryckknappar med längre "taggar", så att man kan trycka dem genom flera lager tyg.

söndag 27 juni 2010

Prästkragar i stretchfrotté

Vilken midsommarhelg det har varit! Fantastiskt! Jag kan inte minnas senast midsommar var så varmt och vackert. Och när vi nu pratar midsommar kan jag inte låta bli att visa hur fina mina tjejer var i sina nya klänningar i stretchfrotté med prästkragar på. Mycket somrigare än så kan det inte bli!

Mönstret har jag knåpat ihop själv. Jag ville ha ganska enkla klännignar som är sköna att leka i. Äldsta dottern bad att de skulle vara lite vidare i ärmarna, dvs inte ha kantband utan sys med fåll istället. Lillasyster är inga som helst problem att få på något som ens påminner om en klänning, medan storasyster är betydligt mer sparsmakad. Nu var i alla fall båda nöjda och med det var även deras mor glad!

Mönster:
Eget, strl 104 och 122.

Material:
Grymt fin och skön stretchfrotté i rött resp lime med prästkragar på från Lasten Metsola.

Bäst just nu:
Det är så kul när man ser något i huvudet innan man börjar ett projekt och sen blir det precis så. Så var det den här gången. Jag tycker att tyget är helt underbart (inte helt gratis dock, 24,90 Euro per meter). Speciellt svag blev jag för det röda som bröt mot sommargrönskan så himla fint.

Sämst just nu:
Att jag inte hade något kantband som gick i exakt samma ton som det limegröna tyget. Jag ville inte ta något som gick ton-i-ton utan bröt av med vitt istället. Det blev också fint, men jag hade ännu hellre velat ha grönt.

onsdag 23 juni 2010

Turkosprickig favorit

Å vilken favorit det här blev! Det är en vidareutveckling av det här mönstret. Skärningen sitter längre ned och så har jag tagit in vidden en aning. Inte så stora åtgärder, men det blir en del pyssel när man måste spräcka om mönstret.

Jag gillar den här modellen ritkigt mycket. Tycker den blev ännu bättre än den första jag gjorde. Jag sitter redan och klurar på hur jag ska anpassa den lite och sy den i vävt tyg. Knäppning bak, spräckta ärmar... Men det dröjer nog lite. Först är det MIDSOMMAR! Ha en trevlig sån allihop!

Mönster:
Det får jag nog vid det här laget kalla eget eftersom knappt en enda linje finns kvar från det jag började med.

Material:
Turkos trikå med bruna prickar. Bomull/lycra för 89 kr/m hos MG Tyger i Göteborg. Köpt på nätet. Jag var egentligen ute efter ett annat tyg när jag råkade snubbla över det här. Jag tycker så himla mycket om det! Hoppas det håller många tvättar!

Bäst just nu:
Jag är faktiskt RIKTIGT nöjd med den här modellen. Yngsta dottern blev så glad när hon fick den och utbrast i ett "Å, tack mamma, vad du är snäll!". Då blir man lite glad. :-)

Sämst just nu:
Det är lite pyssel med att få till rynket helt jämt. Jag är sån där som tror att allt bara ska gå enkelt för att man ser så många köpta kläder med just den lösningen. Men när man sen sitter där själv är det rätt pyssligt att få till det. Men jag sätter nålar i kanterna och en i mitteb så vet jag att jag fördelar rynket hyfsat jämt i alla fall.

måndag 21 juni 2010

Fantasi...

Det här är en inlägg om vad man kan åstadkomma med lite tygrester och mycket skaparglädje!

Jag har sparat tygbitar som blivit över när jag klippt till i en liten låda under skrivbodet. Som provbitar. Sen har jag fyllt över de fulla lådorna i plastkassar. Sen har jag sparat kassarna och tänkt att "det är alltid bra att ha, man vet aldrig vad som kan bli av dem" och sen har jag insett att de fylls på snabbare än jag hinner säga sysax. Så jag frågade dagis/skolan om de hade anvädning av lite tygsnuttar/spillbitar i olika mönster, storlek och kvalitet. De kunde ju kika om det var något som var kul odch sen slänga det om de inte ville ha det. De blev glada och ville gärna ha dem.

Behöver jag säga att barnen älskar att skapa med de färgglada tygerna med roliga motiv? Det har det dykt upp tygdockor, filtar, kuddar, påskpyssel och en massa annat i välkända tyger (festligt nog ibland i samma tyg som döttrarna haft på sina kläder just den dagen!). Och det man kan se i det här inlägget är nästan det allra härligaste! Efter egen fantasti har ungarna klippt ur detaljer ur tygerna och sen ritat och målat och skapat färgglada collage. Jag blev så glad när jag kom ned till skolan en dag och fick se dem! Tänk att tyger kan glädja in till minsta lilla pyttesnutt!

onsdag 16 juni 2010

Fågelsingoalla

Igår var det skolavslutning. Morgonen var en sån där underbar försommarmorgon med strålande sol, lite klar luft, kvittrande fåglar och förväntan. Och lite vemod också, för skolavslutning är ju lite avsked också, till kamrater som går vidare och byter skolor och annat. Och där stod vi alla stola och rörda föräldrar och tittade på våra små sommarklädda ungar som sjöng Idas sommarvisa och Änglamark utan framtänder.

Stoltast av alla var såklart jag! Min fina, fina, stora, lilla tjej som dagen till ära bar i sin fågelsingoalla med matchande hårband. Annars går klänningar inte hem speciellt bra alls, men just den här verkar faktiskt vara ok att ha på sig. Bara under de omständigheter som kräver finkläder, såklart, men ändå.

Mönstret är från Welinders bok 4-10 år. Det är så enkelt och fint, tycker jag. Och tyget är jag grymt förtjust i. Det har legat till sig i ett drygt år sen jag fick det av en granne som skulle flytta och rensade ut det ur sina gömmor. Det tackar man för!

Nu hoppas jag bara att sommarlovet fortsätter lika härligt för ungarna som det började!

Mönster:
Ulla Welinders "Sy & strik børnetøj 4-10 år"

Material:
Ett mjukt och skönt bomullstyg med tryckta fåglar i lite batikkänsla. Superhäftigt och lite annorlunda. Jag fick det av en snäll granne.

Bäst just nu:
Minnet av min sommarfina 6-åring sjungandes fina sommarvisor bland sina skolkamrater en sån riktigt idyllisk sommarmorgon. Jag erkänner - det kom tårar! :-)

Sämst just nu:
Att det är tomt på sommarshorts i stora tjejns garderob. Och jag har svårt att knalla iväg och köpa kläder när jag har hyllorna fulla med tyg, dessutom i de färger som önskas...

måndag 14 juni 2010

Dopset

I helgen var vi på dop. En liten E skulle döpas. Som present hade vi handlat en blåbärsbuske som ska växa sig stor och ge massa små goda bär som kan plockas av små knubbiga barnfingrar. Men så pratade jag med en kompis som skulle sy ett babyset i orange stretchfrotté och blev så himla inspirerad. Det fick allt bli en blåbärsbuske plus lite kläder i doppresent!

Efter lite rivande i högarna hittade jag en jättehärlig limefärgad stretchfrotté jag hade i gömmorna. Den matchade jag med ljusrosa mudd till en tunika. Till tunikan fick det bli ett par pirattights i rosa/limerandig campantrikå. Somrigt och fräscht.

Jag tycker stretchfrotté är så himla härligt. Konstigt att velour känns varm medan stretchfrotte känns sval, trots att det är samma tyg, bara att man klippt upp öglorna på velouren så att den är slät.

Mönster:
Tunikan eget och byxorna Meedoms form 0.

Material:
Stretchfrotté från Lasten Metsola.
Mudd från Stoff och stil.
Campantrikå från Nea Nobelle.

Bäst just nu:
Den sommarfräscha känslan! Och så var det ett väldigt trevlig dop. Och god mat. Nästan så jag är mätt fortfarande. ;-)

Sämst just nu:
Jag hade svårt att få till en bra bild. Fast jag tog många tycker jag inte ens att denna ger plaggen rättvisa. Så är det vissa dagar. Då bli bilderna bara inte som man vill ha dem. När jag började blogga var det där med bildregigering och så inte så viktigt, men nu tar det rätt mycket tid. Visst har det stor betydelse hur man presenterar grejerna man syr, men ibland kan jag tänka att jag skulle sänka ribban lite...

tisdag 8 juni 2010

Tebaks!

Long time no see!

På två månader har det varit tyst på Blomma åker vagn. Jag har inte bloggat, knappt sytt och inte ens köpt eller tittat på tyger. Visst är det helt osannolikt?

Anledningen är bland annat att jag varit så fruktansvärt trött. Jobb, småbarn, hus...och så ska vi ha en till. Japp, jag ska bli trebarnsmor! I början av november. Det känns lite läskigt att skriva om det såhär på bloggen. Nu har vi ju varit på ultraljud och allt verkar bra, men det där med att ta något för givet ska man ju vara försiktig med har jag lärt mig och skrock är ju läskiga saker! ;-)

I alla fall var det faktiskt Jenny som väckte mig ur törnrosasömnen. Jag hade beklagat mig lite över min trötthet och brist på inspiration och syintresse för några syvänner och ett par dagar senare damp det ned ett litet paket i brevlådan med några peppande ord och en bit nytt, fint husvagnstyg. Ifall det kunde pigga upp mig. Annars fick det väl ligga till sig. Men det fick igång mig! Min lilla snurrklänningsfixerade treåring skulle få nått nytt i garderoben! Tack snälla Jenny!

Jag plockade fram Meedoms mönsterbok och hade den som grund. Fast jag ändrade bröstvidden, ärmarna, axlarna och halslinningen delade den och spräckte underdelen så att det blev rynk upptill (då ökade jag med 50%) och vidd nedtill (2*50%). Sen fick det ligga tills sig några dagar innan det blev sytt. Man ska ju inte ta ut sig sådär i början. :-)

Rynket gjorde jag genom att först sy två rynktrådar och sen dra i båda övertrådarna samtidigt och fördela tyget jämnt. Det blev helt ok. Behöver jag säga att klänningen blev mycket uppskattad?

Mönster:
Nästan eget :-)

Material:
Husvagnstyg i bomull/lycra från Jny Design. Finns i massa olika färger.

Bäst just nu:
Måste bara säga stort tack till alla snälla ni som under de här två månaderna kommenterat, skickat mail, givit mig utnämningar och annat. Ni är så gulliga och jag blir så glad! Tack! Jag får se hur mycket jag orkar blogga och sy framöver, men lite oftare än varannan månad ska det väl bli alla fall!

Sen är det såklart väldigt bra att det ska komma en till liten familjemedlem till oss.

Sämst just nu:
Att jag inte orkat ta emot några beställningar. Jag kommer att ligga lågt med det ett tag till. Även om jag skulle vilja finns inte riktigt tiden och orken just nu. Men den kommer väl tillbaka.