torsdag 28 april 2011

Snurrig favorit

En helg för två år sedan när vi skulle resa bort åkte jag ifrån barnens packning. Väskan med barnsaker blev stående i hallen hemma och barnen hade inga andra kläder än de de stod och gick i! Gissa hur snopet det var när vi upptäckte det, rätt långt ifrån civilisationen. Dagen därpå fick storasyster och jag en heldagsutflykt för att köpa nya kläder till henne och lillasyster. Det var då jag hittade inspirationskällan till den här kjolen. Den hängde där i affären och jag som vanligtvis inte är så uppmärksam på kjolar tyckte den såg så fin ut. Den fick följa med hem. Och lillasyster har älskat den sen hon fick den. Nu är den urtvättad och blekt men passar faktiskt fortfarade.

Länge har jag tänkt att jag ska sy en sån variant på kjol till henne, så att sorgen efter den andra inte blir så stor när den hamnar på urvuxethyllan eller på något ännu värre ställe...

Här är den nu äntligen. Verkligen inga konstigheter, utom att det är lite pyssligt med rynkningen (görs genom att man syr två parallella rynktrådar som man sen drar i) men resultatet är fint. Översta delen är formad efter midja-höft-stuss. De övriga delarna är har jag ökat med 1,5 för varje del för att få rynk på. Sen har jag sytt till rundlar, rynkat och sytt fast. Mellan tyglagren, från mitt fram till mitt bak, från mitt bak till mitt fram och längst ned har jag sytt på en rynklist som jag kantat med rullfåll. Kjolen har linning med resår.

Mönster:
Eget, strl 104, inspirerat av en älskad kjol.

Material:
Det prickiga kommer från mina tyggömmor - tror det är ett loppisfynd - och de andra från NeaNobelle.

Bäst just nu:
Att lillasyster utsett det till sitt favoritplagg. Jag var lite osäker på om jag själv gillade stilen först, men nu när hon har den tycker jag en är jättefin på henne. Jag hindrade den från att följa med på skogsutflykt idag. Tänkte att den ju kunde få vara hel och kådfri någon vecka i alla fall, eller?

Sämst just nu:
Ahh, jag hade det på tungan och så glömde jag bort det!

onsdag 27 april 2011

Klöverkuvert

Det är mycket klöver i år! Inte i plånboken förstås, för man blir ju inte rik på att vara föräldraledig. Jag menar istället som tygmotiv. Jag har räknat till inte mindre än tre olika klövertyger i sammanlagt fem färgställningar i garderoben. Bara i trikå. Och då har jag säkert missat något.

Den här bodyn är sydd i DeerDots gröna klövertyg i bomull/lycra. Kvalitén är toppen, tycker jag! Lite sobert blev det med vitt kantband. För mig var det dessutom premiär för kuvertringning. Jag har alltid trott att det ska bli slappt och trist, men det blev riktigt bra.

Mönster:
Kånkarongs, strl 74. Vi brukar byta mönster ibland på våra syträffar. Då roligt att få prova någon annans som omväxling. Detta var jättefint!

Material:
Klövertyg i bomull/lycra från DeerDot. (Tack för hjälpen, Kånkarong!)
Vit, tunn interlock till kantband (JNYdesign)
Knappar, KAM, 10 mm, från Babythings.

Bäst just nu:
Att äntligen ha fått ändan ur och sytt en kuvertringning. Jag gillar den! Får nog testa på lite andra plagg också. Ser en klänning framför mig, till exempel.

Sämst just nu:
Att två av tre knappar i grenen redan har släppt. Fattar inte, jag använder ju KAM-pressen jämt, visserligen oftast till 9 mmknappar och dessa är 10, men ändå. De brukar sitta som berget.

måndag 25 april 2011

Med marin touch

Storasysters favvofärg är, för den som följt bloggen ett tag, som bekant blå. Förra våren fick hon sitta med mig vid datorn och välja några tröjtyger när jag skulle beställa från Michas Stoffecke. De har verkligen hur många fina tyger som helst. Storasyster föll inte helt otippat för ett marin/vitrandigt tyg från Sanetta. Nu hann jag inte sy tröjan vi hade planerat för i fjol, men tyget fanns ju kvar i år. Det var lite tjockare än jag hade trott så som sommart-shirt hade det nog varit lite väl krafigt, men till en detalj som överdel på den här tröjan blev det jättebra. Resten av tröjan är sydd i marinblå bomull/lycra från Jofotex. Marinblått och vitt är så himla fint ihop med rött, tyckte jag, och kryddade med röda knappar och röda täcksömmar.

Mönster:
Eget, strl 128

Material:
Randig trikå från Sanetta, köpt hos Michas Stoffecke.
Marinblå bomull/lycra från Jofotex.
Knappar, 12 mm kamknappar, från Babythings.
Vlieseline till sprundet från Bibbi.

Bäst just nu:
Förutom att jag tycker väldigt mycket om tröjan så är jag omåttligt stolt över att jag lyckades justera in industrimaskinen själv. Maken lade ned ett par timmar på den och sen gav vi upp. Jag ringde JB Tekoteknik och fick några tips och sen lyckades jag själv. Nu syr den som en gud igen!

Sämst just nu:
Att jag verkar sy alla plagg för små till mina barn just nu. Som om jag tänker att "har hon haft 128 så länge så har hon det väl ett tag till". Förra gången var det lillebror som fick en pyjamas som var precis på gränsen och nu är det alltså storasysters tur att få ett plagg som bara kan användas max ett par gånger. Tur att hon har syskon!

tisdag 19 april 2011

Jacka och 600!

En liten jacka till lillebror blev det sexhundrade (!) inlägget på den här bloggen. Helt sjukt att en lite kul grej för att visa mina hemsydda små alster för mamma blev till en blogg med sexhundra inlägg och flera hundra besökare per dag. Tack alla ni som hittat hit, kommenterat och peppat!

Och nu till jackan. Den är sydd i ett rätt nytt tyg jag köpte på Jofotex för ett par veckor sedan. Det är ett supermjukt collegetyg i jätteklara, fina färger. Jag blev såld på en gång och fick med en (såklart) för liten bit hem.

Mönstret till jackan är egenritat med 14 cm i rörelsevidd. Jag ville ha en rymlig utanpåjacka jacka med krage hela vägen upp. Tycker det är så praktiskt med krage och inte huva. Jag syr hellre nån rolig mössa till istället.

När jag syr en sån här krage gör jag urringningen i halsen likadan som när jag syr på ett kantband. Sen klipper jag till bit som är lika lång som halsringningen och ca 14 cm hög plus sömsmån. Inget vlieseline. Sedan börjar jag med att sy fast underkragen (ena långsidan) på jackan. Därefter bandkantar jag den andra långsidan. Sen syr jag fast blitlåset längs hela framstycket (stryk gärna fast en remsa vliesline först) upp till mitten på kragens kortsida. Därefter viker jag över andra halvan av kragens korstsida och syr fast den räta mot räta med blitxlåset emellan. Man får då se till att kanbandet kommer snyggt emellan. Eftersom kantbandet syddes på sömsmånen blir kragens undersida lite längre än översidan, så sen kan man bara sticka ned den i ytterkanten så får man både kragen på plats och en snygg kant på kragen. Kika även på det här inlägget, där jag gjort lite liknande.

Mönster:
Eget, strl 74 BV+14

Material:
Supermjukt collegetyg från Jofotex.
Dragkejda från Bibbi.

Bäst just nu:
Ett riktigt favvoplagg som redan använts mycket, trots att det bara är en vecka gammalt.

Sämst just nu:
Att det mesta krånglade när jag sydde den, så den tog i princip en dag att färdigställa. Och egentligen är det inga konstigheter alls. Men en trött amningshjärna och en litet femmånaders distraktionsmoment hjälpte till att komplicera projektet!

söndag 17 april 2011

Snudd på för liten.

Den här pyjamasen borde ligga och sova nu. Istället ligger den och snackar och vänder sig från rygg till mage och sprallar i sängen. :-)

Lillebror behövde fler pyjamasar och inför senaste syträffen (en sån där helgalen tillställning där vi i princip syr i tre dygn) tog jag en runda i tyglådorna här hemma och hittade det här tyget jag köpt från E-slöjd på Syfestivalen nån gång. Gula täcksömmar, gula kantband och gula muddar till satte extra piff på pyjamasen. Hade önskat mig ett gäng lila eller gula, eller möjligen vita knappar också, men det fick bli vanliga silvriga.

Mönstret är en vidareutveckling av det jag sydde den här i. Lite mer vidd över stussen och lite vidare ben. Dumt nog sydde jag i storlek 68. Jag verkar inte ha tagit in att lillebror faktiskt snart har lämnat den storleken och att jag istället borde satsa på 74, speciellt på plagg med muddar i både ärmar och ben. Dumt.

Nu ska jag gå och natta pyjamasen igen! ;-)

Mönster:
Eget, strl 68.

Material:
Trikå i bomull/lycra från E-slöjd.
Kantband och muddar i bomull/lycra från Jofotex.
Knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Jag älskar de fina topcoversömmarna. Det är så roligt att matcha med dem.

Sämst just nu:
Att jag bara hann sy två plagg med industrimaskinen innan jag lyckades slarva till det. Nu måste jag ringa symaskinsdoktorn i morgon och få hjälp att ställa in spridaren. Typiskt. Morr!

fredag 15 april 2011

Sista innan sommaren

Så har lillebror fått sitt sista par retrobrallor innan sommaren. När han har vuxit ur dessa håller jag tummarna för att det har blivit för varmt för att ha på sig velourkläder.

När jag satte på lillebror hans nya kläder insåg jag att det nog faktiskt var första gången han hade blått på sig! Förutom sjömansskjortan på kusindopet då, och ett par marinblåa muddisar när han var nyfödd. Och en fådd pyjamas. Konstigt! Jag tycker ju egentligen jättemycket om blått, men har nog tittat mig mätt på barnklädesavdelningarna skulle jag tro.

Det började med att jag köpte den fina Campanen hon NeaNobelle på Syfestivalen. Den visste jag skulle bli en omlottbody. Sen behövdes ett par matchande byxor till, men det tänkte jag inte så mycket på förrän jag insåg att lilleman vuxit ur sina retrobrallor och givetvis behövde ett par nya. Minst ett par i varje storlek ska han få! (Förutom möjligen sommarstorleken då). Den himmelsblåa velouren var klockren till campanen och en nougatbrun stjärna fick bli pricken över i.

Samtidigt passade jag på att sy ett annat matchande plagg som jag har längtat efter att ha i garderoben sen långt innan lillebror var på planeringsstadiet - en ugglebody i bomull/lycra.  Tack snälla Jofotex, som snabbt hjälpte mig att skicka en extra bit när det jag hade inte räckte -Visst är det surt när sånt händer; när man har allt klart och så fattas en liten bit tyg...morr!

Mönster:
Egna, strl 68

Material:
Blå/vitrandig Campan från NeaNobelleUggletyg från Jofotex
Himmelsblå velour från Michas Stoffecke (fast den finns hos Neanobelle också).Tunn interlock resp campantrikå till kantband.

Bäst just nu:
När maken kom hem igår lyste han upp och sa "vad fina kläder han har", så fort han fick se lillebror. Det är en komplimang, tycker jag! Han är ändå van vid att hans son har nya kläder rätt ofta och då är det lätt att bli lite hemmablind.

Sämst just nu:
Att trådarna på kantbanden på retrobrallorna avvek unset för mycket mot kantbandet. En sån struntdetalj egentligen, men ändå så irriterande!

torsdag 14 april 2011

En solskenshistoria



Visst blir man sommarglad bara av att titta på det här tyget? Det för i alla fall mina tankar både till vårens första små tussilago som jag har sett tittat upp i dikeskanten och till trudelutten som spelades i samband med att solens upp- och nedgång visades på TV när jag var liten. Eller gör den det fortfarande, förresten?

Hur som helst kunde jag inte låta bli att köpa en snutt av den underbara stretchfrottén när jag handlade från Lasten Metsola senast. Jag hade egentligen annat på inköpslistan men kunde bara inte motstå det.

Nästan precis hela biten på 75 cm gick åt till klänningen. Det är mycket vidd i underdelen som ska rynkas ihop. Mönsteret är mitt eget och har tidigare varit en turkosprickig klänning som användes massor förra sommaren och fortfarande passar. Eftersom vidden var rymlig förlängde jag den bara en 8-10 cm. Den satt jättebra på lillasyster som älskar den och ville ha den till dagis direkt. Mjaa, kanske lite kallt än. Men hemma åker den på så fort hon kommit innanför dörren. Kanske får även hon lite vårkänslor av den?

Mönster:
Eget, strl 104

Material:
Stretchfrotté från Lasten Metsola.

Bäst just nu:
Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra av tyget först. Det var jättefint, men jag kunde inte riktigt komma på vad det skulle bli. Och så när klänningen var klar kan jag inte förstå att jag inte direkt visste att det skulle bli en sån här klänning. Det är så rätt till lillasyster, både i färg och modell.

Sämst just nu:
Ont i halsen. Både lillebror och jag. Men det är väl sista rycket nu kan man hoppas, för nu är det ju vårkänning på allvar!

tisdag 12 april 2011

En ny sorts klöver

En del tyger ser så enkla ut när man bara ser dem på bild. Med lite färg på kantbandet och avvikande täcksömmar kan man förvandla dem till något helt annat. Nu gillar jag i och för sig det här tyget i sin enkelhet också, men visst blev det härligt och färgglatt ihop med turkosa kantband, orangea täcksömmar och orangea knappar?

För första gången har jag nu sytt en body som inte är omlott till lillebror. Han slingrar som en mask på skötbordet, så nu börjar det bli smidigt att dra bodyn över halsen så att den åtminstone sitter hyfsat på plats när han snor runt. Den här typen av sprund är också nytt för mig (mycket nytt här!). Jag såg det hos Kånkarong och gillade lösningen skarpt. Eftersom det var en raglan och jag ville sticka ner alla sömmar med täcksöm klippte jag ett jack bak, kantade runt och sydde sen ihop jacket.

Mönster:
Eget - jag ritade om min omlottbody i strl 68 oh förlängde ärmar och gren lite så att den ska räcka lite längre.

Material:
Grönt klövertyg i bomull/lycra från LiandLo.
Jersey i bomull/lycra till kantband.
Knappar (10 mm) från Babythings.

Bäst just nu:
Förutom att jag tycker jättemycket om färgkombinationerna och den nya knäppningen på bodyn går jag här hemma och kuttrar över min nya maskin. Jag tror glädjen är ömsesidig, jag tycker den verkar trivas här hos mig i mitt syrum. :-)

Sämst just nu:
Att jag och Coverpron inte är helt sams. Den som har sytt så fint; helt plötsligt börjar den sy kantband konstigt. Undrar om den skulle behöva en liten omgång hos symaskinsdoktorn?

tisdag 5 april 2011

Min industrisymaskin.

Jättekul, spännande, lite galet...men det står en stor, fin industrimaskin i mitt syrum.  En Yamato, 3-nåls, 5-trådig, med dubbel täcksöm.  Inte ny, men fin.  Och inte jättestor, men stabil.   Och den syr täcksöm.  Bara.

Jamen vaddå, du har ju redan en Janome Coverpro och en Pfaff 4874 med topcoversöm?? Japp, stämmer!   Men jag har insett hur mycket jag använder täcksömmen och tyckte mig behöva en rejäl täcksömsmaskin med dubbel täcksöm (top cover).  Pfaffen är jättebra, men fortfarande en kombimaskin som syr både overlocksömmar och täcksömmar (inkl topcover) och jag ville ha en kraftigare maskin, inriktad på bara täcksöm.   Så när mina snälla föräldrar (tack mamma, tack pappa!) gav mig ett bidrag för lite sen började jag leta på allvar.

Ärligt talat så har jag fundrat på en industrimaskin väldigt länge, men det har varit ett mentalt stort steg att ta, fånigt nog.  Jag funderar på varför?  Antagligen för att jag kopplat ihop industrimaskiner med fabriker.  Och med proffs.  Och kanske för att det är så svårt att hitta information om dem?  Synd, för marknaden för begagnade industrimaskiner är rätt stor.  Är de välskötta kan de hålla minst 30-40 år.  Och de är inte särskilt mycket större än vanliga maskiner, inte heller krångligare att förstå sig på och absolut inte svårare att trä eller sy på.  Många går på tvåfas el, eller kan byggas om till att göra det, så de kan pluggas i vanliga eluttaget hemma.  Fast det är klart, lite plats tar de ju eftersom de är monterade på ett bord.  Och det är lite nytt för mig att lyfta pressarfoten med en pedal.  Men det vänjer man sig nog väldigt snabbt vid!

Vad ska man välja då??  Det finns ju industrimaskiner för allt!  Grejen med industrimaskiner är ju att de gör EN grej och den är de experter på.  Som raksöm, sicksack, overlock, täcksöm, dubbel raksöm, knapphål, hällor mm.  Och specialmaskiner för båtkapell, läder...you name it!  Sen finns det en massa finesser med trådklipp etc, precis som det gör med de exklusivare varianterna av hushållsmaskinerna.  Och precis som med dem är det en kostnadsfråga.  För mig var det inte ett alternativ att köpa nytt utan en begagnad maskin fick det bli!

Då är nästa fråga vilket märke?  Det finns ju så många när man börjar leta:  JUKI, Dürkopp, Yamato, Union Special, SEIKO...  Den djungeln hann jag inte igenom.  Jag hann så långt som till att konstatera att åtminstone JUKI och Yamato är kvalitetsmaskiner att lita på om de blivit rätt skötta.  Det finns helt säkert många fler jättebra plus en del kopior som kanske inte håller riktigt samma standard.

Jag köpte min Yamato privat, men fick jättemycket hjälp av JB TekoTeknik i Sollentuna, som jag kontaktade i min industrimaskinsjakt och som har ett stort antal begagnade industrimaskiner till salu.  Det var nog det som fick mig att faktiskt våga slå till - att jag hittade en seriös handlare som verkligen är genuint intresserad av och KAN symaskiner och har jobbat i branschen hur länge som helst.  Jag fick råd och tips av dem och nu har jag fått hem maskinen därifrån efter en grundlig genomgång.

Här måste jag passa på att ge JB TekoTeknik en stor eloge:   Trots att jag knappast är någon storkund blir jag så otroligt väl bemött.  Jag har fått hjälp, tips, svar på frågor och engagemang.  Visst gillar vi sånt?!  Jag vill gärna stödja sådana handlare och kan bara rekommendera er andra att göra likadant.  Fram med dem på bloggarna!

Bäst just nu:
Å, så roligt med en ny sykompis!  Den står nere i syrummet och bekantar sig med resten av maskinparken just nu. :-)  Och som den syr!! Så mjukt, stabilt, snabbt och...alldeles underbart! :-)

Sämst just nu:
Jag ska på syhelg i helgen.  Vilket naturligtvis inte är sämst alls, utan otroligt roligt!  Men inför det måste jag hinna rita lite mönster och klippa till, annars blir inget gjort eftersom lillebror ska få följa med.  och det innebär å sin sida att det inte kommer att bli så mycket sytid alls på nya maskinen förrän i nästa vecka...  Och jag som är så ivrig!

Tack till:
Först och främst till mamma och pappa.  Kram!
Så till snälla peppande maken.
Och så förstås till JB TekoTeknik för all hjälp.

måndag 4 april 2011

Djungeltunika, djungeltröja...och en lagning

Till lillasyster och hennes trogne kompis D. Inte helt nyligen, men jag har glömt att blogga om dem. Tunikan till lillasyster och tröjan till kompisen.

Jag tror inte det dröjde mer än ett par timmar innan lillasyster hade lyckats slinta med saxen och klippa ett jack i nya tunikan. Mitt på bröstet. Suck. Nu hade jag ju precis sytt två plagg i samma tyg och hade faktiskt ingen lust att sy ett tredje, hur mycket jag än gillar djungeltyget. Jag inriktade mig på temat "lagning" istället: Fram med grön tråd, stryka fast totally stable på baksidan och sen en satängsöm (typ tät sicksack) över jacket. Och faktiskt - det blev riktigt bra, speciellt som tyget redan från början är brokigt. Nu har tunikan tvättats ett antal gånger och faktum är att jag inte ens tänker på att det är en lagning mitt fram på den.

Mönster:
Tröjan är Ottobre 301, den lite vidare varianten, och tunikan är mitt eget mönster.

Material:
Härligt djungeltyg i bomull/lycra från JNYdesign.

Bäst just nu:
Att jag inte bara slängde tunikan i ett hörn utan faktiskt lagade den och såg till att den användes. Om inte ens jag själv tänker på lagningen så gör nog ingen annan det heller!

Sämst just nu:
Fumliga barnfingrar och saxar. Men det var ju inte med flit. Och ingen kom till skada. Så ett litet jack i tröjan kanske man får tåla?

lördag 2 april 2011

Omlottis igen - och detaljbilder

Minns ni att jag sydde en klöveromlottjacka för ett tag sedan? Den har lillebror använt en hel del, framför allt när han sitter i bilstolen och det lätt blir för varmt i bilen men lite kyligare när man ska ut. Och om man måste ta in bilstolen med en sovande lillebror i så är det lätt att öppna upp.

Nu har även lillkusin fått en omlottjacka. Den här är sydd i brun-vitrandig velour. Mönstret är justerat en aningen i ringningen fram, annars är de lika.  Tänk så praktiskt det är med två jämngamla kusiner!  Mönstren är ritade, tillklippta och ligger redan framme.  Och var det något man itne var helt hundra procents nöjd med första gången har man det färskt i minnet och kan ändra direkt.

Jag fick en fråga förra gången om jag kunde beskriva knäppningen i bild.  Här kommer några detaljbilder! Knapplisten förstärktes med mellanlägg och på insidan strök jag fast ett bomullsband med vliesofix. Lättare att se på bilden än att beskriva med ord!  Nu är det ingen risk att man drar sönder tyget när man öppnar och stänger. Knäppningen på den inre omlottdelen görs med tunna bomullsband, det ena fastsytt i sömmen och det andra fäst runt en knapp (eller rättare sagt med en halv knapp, eftersom det bara är en överdel jag satt dit).

Mönster:
Eget, strl 68.

Material:
Randig velour från Andersson & Hjalmarsson.
Interlock till kantband.
Vlieseline, vliesofix, tunt och kraftigare bomullsband plus tryckknappar.

Bäst just nu:
Att vi äntligen har en fungerande tvättmaskin igen! Inget roligt att tvätta utan fungerande centrifug. Och vet ni - den nya har ett snabbprogram på 15 minuter; det måste ju vara perfekt till att tvätta tyger? ;-)

Sämst just nu:
Vårtrött jag och vårttrötta barn har tagit ut sin rätt och det har inte blivit så mycket sytt senaste veckan. Men så är det ju ibland. Och ärligt talat kan det vara rätt skönt det också!