måndag 27 juni 2011

Som en schmäck

En solig dag när jag och lillebror var och hälsade på en kompis upptäckte jag att jag hade glömt lillebrors solhatt hemma. Snälla kompisen lånade ut en urvuxen som hennes lille kille haft så lillebrors små blonda fjun inte blev ännu blondare. Jag blev helsåld! Den var så fiffig och satt så bra. Som en sydväst så nacken skyddas lite extra och en snodd runt för att justera storleken och så att den inte trillar av. Hem och knåpa!

Egentligen är det inga konstigheter alls. Tvärtom. Men jättesmart! Fyra tårtbitar, varav de två bakre är förlängda i ena kanten ett par centimeter. Som en sydväst, alltså. En infodring som bildar en kanal för resåren när den sys fast. Och så två öljetter, en resårsnodd plus en stropp. Snabbsydd och praktisk.

Mönster:
Egenritat efter en solhatt lillebror lånade av en kompis en dag.

Material:
Tre olika retrotyger. Just såna passar så otroligt bra till solhattar. Till den här modellen tycker jag att tyget är bättre ju tunnare det är. Då bylsar det sig mindre kring snodden.
Öljetter från Prym.
Snodd och stropp från Bibbi. Eller om det var Stoff och Stil?

Bäst just nu:
De satt så bra och var så roliga att sy! Jag sydde flera på en gång; både i reserv till lillebror och som present.

Sämst just nu:
Att man inte behöver hur många som helst! Jag ser tyg efter tyg i hyllan som skulle göra sig snyggt som solhatt. :-)

måndag 20 juni 2011

Inspirerad

Ända sen jag fick senaste numret av Ottobre hem i brevlådan och såg deras tvådelade bodysuit har jag velat sy en sån. Tycker det var en helt genialisk idé! Byxa och body blir så varmt när det är hett ute; det blev jag varse när den tidiga värmeböljan var här. Den tog mig ur villfarelsen att långärmat som solskydd på lillebror i sommar är bäst. Han ska ju inte få värmeslag, stackarn.

Mönstret är mitt eget, inte för att Ottobres inte är bra, utan för att jag tycker det är så kul att göra egna. Men det är solklart varifrån inspirationen kommer!

Kanske att jag skulle ha gjort mönstret aningen snävare ändå?  Hursomhelst. Jag gjorde en sänkt midja fram, eftersom det är så jag helst vill ha "mina" byxor. Knäppningen i grenen har jag sett på en body som nån av tjejerna har haft. En smart lösning där grenkilen även är en breddning av bakbyxan, så byxbenen inte blir så snäva. Sen fick det bli slitsar på sidorna, påsydda fickor på frambyxan och ett öljettsprund fram.

Visst blev det lite seglarkänsla på det? Både byxdelen och tröjdelen (som alltså är ihopsydda) är av campantrikå. Jag älskar den!

Mönster:
Eget, strl 75, BV+9 (eller egentligen bakstycket på BV+8, intaget en cm). Grenen är extra sänkt så den ska räcka längre.  Normalt brukar jag lägga på två cm för att få plats med blöja, men här tog jag fyra.

Material:
Blå och randig Campantrikå från tyghyllan.
Anoraksnodd från Bibbi.
Öljetter från Prym, ditsatta med prymtång.
KAM-knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Visst är det ett kul plagg?!  Jag tror jag är allra mest nöjd med sprundet och snörknäppningen. Det skulle göra sig snyggt på en body eller tröja också.

Sämst just nu:
Jag tog vlieseline på infodringarna på knäppningen i grenen och upplever att det blev lite tjockt. Dessutom gjode jag en tankevurpa, eller rättare sagt så tänkte jag inte alls, när jag fållade benen. Jag skulle ha sytt på grenkilen först, innan jag fållade, så hade även tillägget på bakbyxan blivit fållat. Nu blev det inte det...

Sen tror jag att jag råkade publicera inlägget medan jag höll på och fixade. Snopet!

Förbättringspotential:
Nästa gång ska jag ta in mönstret en halv cm på varje sida, dvs BV+7.
Kanske 3 cm tillägg för blöja istället för 4?
Smalare infodring på grenkilen - och kanske inte vlieseline?  I alla fall inte på sömsmånerna.
Kontrollmät grenkilen och jämför mot frambyxans innerlängdsmått.

söndag 19 juni 2011

Sommarklänning och sommarregn

Jag skrev förut om storasyster som fått en ny skolavslutningsklänning. Om hon är lite svår att sy klänningar till så är lillasyster desto lättare. Hon älskar allt vad klänningar heter!

När jag gjorde mönstret till den här klänningen kikade jag på en favoritklänning som lillasyster hade förra året och älskade. Tänk så mycket man lär sig på att titta på (välsydda) plagg man gillar!

En klänning kan går jättefort att sy. Och den kan ta lite längre. Den här tog ganska lång tid. Jag var petig med detaljerna, både de osynliga och de som syns när man har klänningen på. Det blir verkligen en annan känsla när man vet att man varit omsorgsfull när man sytt. Man är helt enkelt nöjdare, även om det inte syns utanpå plagget.

Tyget är så härligt. Det är en bomullspoplin som jag köpte från Nea Nobelle på Syfestivalen. Den använde jag förresten även till en snurrkjol jag sydde i våras. Passpoalerna är i jeanstyg (gjorda av jeanssnedslå och tunt passpoalsnöre). Livet ovanför skärningen är fodrat och klänningen knäpps genom ett sprund med två knappar bak.

Mönster:
Eget, strl 110, BV+10

Material:
Hilcopoplin från Nea Nobelle.
Jeanssnedslå från Swelogent.
Tunt passpoalsnöre frånn Bibbi.

Bäst just nu:
Aha-upplevelserna när jag insåg hur jag skulle ändra mönstret för att få det resultat jag ville med skärningen och rynket fram och ärmarna.

Sämst just nu:
Att när de stod där, alla förväntansfulla små dagisbarn med föräldrar utrustade med picknickkorgar, öppnade sig himlen för första gången på fyra veckor. Ösregn. De var ju såklart jättesöta ändå, bara lite blötare. Och picknicken blev rätt snabbt avklarad!

fredag 17 juni 2011

Skolavslutning

Ja, nu är det sommarlov minsann! Igen! Tänk så fort ett år går egentligen.

Egentligen hade jag inte tänkt sy någon avslutnignsklänning till storasyster i år. Hon vill ju helst inte ha klänning och har ju sin från förra året. Men så såg jag, när klassen klätt sig sommarfina för att sjunga på ett äldreboende, att den gamla blivit alldeles för kort. Storasyster håller visst på att bli en ännu större syster! Det fick nog bli en ny klänning ändå. Tänka, tänka. Trist att sy klänningar som bara används en gång och som hon ändå inte gillar.  Så kom jag på att en sjömansklänning kanske kunde vara något! I lite klassisk stil, utan rysch, pysch och puffar. Jag kollade Madickenfilmen; hon har ju en sjömansklänning. Den klänningen är verkligen jättefin, men nog lite för gullig för storasyster. Jag googlade lite och hittade den här klänningen.  Å, precis en sån jag hade tänkt mig!  Hurra!  Och storasyster godkände den.  På bild åtminstone.

Något liknande mönster hade jag inte, så jag fick smita ner i systugan och snickra.  Eftersom klänningen är sydd i våder och inte har någon skärning i livet var det helt nytt för mig.  Ett tag undrade jag faktiskt om jag tagit mig vatten över huvudet - tiden var ju rätt knapp.  Med hjälp av mina ritningar från mönsterkonstruktionskursen för liv/blus/klänning jag gick för två år sedan lyckades jag göra ett mönster som verkade vettigt.  För säkerhets skull sydde jag en prototyp - som satt som klippt och skuren på storasyster!  Gissa om jag var stolt!

Mönster och prototyp tog en kväll, klänningen ytterligare två.  Klockan halv tolv kvällen innan avslutningen var den klar. Puh!

Mönster:
Eget, strl C 134 BV+10

Material:
Marinblå stretchpoplin från Michas Stoffecke
Vitt sautageband från lokal tygaffär.

Bäst just nu:
Jag är faktiskt omåttligt stolt.  Storasyster, som vanligtvis slinker ur klänningen så fort hon bara har en möjlighet, hade den faktiskt på sig hela dagen.  Hon var så fin och jag tror faktiskt att hon tyckte det själv också.  Fin på ett sätt som verkligen passade på henne.

Sämst just nu:
Att det var så ohyggligt svårt att få tag på sautageband.  Jag ringde Jofotex, Kilotex, Sundbybergs Textilcentrum och två lokala sybehörsaffärer.  En del av dem visste inte ens vad det var för något.  Men tack vare Kånkarongs insats fick jag mitt band i tid ändå!

tisdag 14 juni 2011

Iris och pion

En kompis kompis har fått en liten dotter. Roligt nog för mig ville de gärna ge henne ett litet Kokalalset i present. Efter att ha scannat bloggen fastnade de för det fina Iris Visatyget. Rosa kantband och ljusrosa täcksömmar plus matchande byxor i limegrön velour och rosa muddar fick det bli till.

Under de varma försommarkvällar som varit har jag suttit och sytt framför gillestugans fönster som fått stå på vid gavel. Precis utanför det står en stor, ljusrosa doftpion och sprider väldoft när kvällssvalkan kommer. Den smet jag ut och tog en närbild på. Sen fick den bli bakgrund till fotot i det här inlägget. Iristyg och pion - somrigt!

Mönster:
Egna, storlek 68

Material:
Tyget "Iris Visa" i bambuinterlock från Strömming.
Velour från Jofotex.
Interlock och muddväv från Hilco, köpt från Michas Stoffecke.

Bäst just nu:
Mina nya namnlappar från Worldwide label har kommit. Två olika varianter; en fyrkantig som man syr på och en som man fäster i sidsömmen. Kika noga på bilden - jag har givetvis provat båda!

Sämst just nu:
Att jag satte ena knappen åt fel håll.  Som tur är fick jag bort den utan några problem.  Men det kunde gått illa!

måndag 13 juni 2011

Snygga snabbsprundet steg för steg

Första gången jag såg ett sånt här sprund var när Kånkarong visade ett av hennes nysydda plagg för mig. Jag blev såld! Så himla praktiskt att slippa skarvar med kantbandet, så efter det har jag nästan bara sytt såna. Eftersom jag fått en hel del frågor om hur man syr dem kommer en liten snabbtutorial här:


1. Sy ena axelsömmen om du syr ett plagg med isydd ärm eller alla raglansömmarna om du syr en raglan.  Klipp upp ett sprund mitt fram och runda av kanterna något.  Om du syr raglan klipper du också ett litet jack i ena axeln (se pennan)

2. Sy på kantband.När du kommer fram till sprundspetsen, vik tyget rakt ut och. kanta rakt över.  Pennan pekar här på sprundets spets.



3.  Färdigkantat.



4.  Lägg ihop kantbandets ändar och sy ihop dem.  Sy ned mot bakstycket.
Eller sy ihop sista axelsömmen om det är en vanlig isydd ärm på tröjan.


5.  Lägg sprundet tillrätta så att ett snyggt veck bildas längst ned.





6.  Nåla på plats och sy en söm rakt över ungefär en centimeter från nederkanten

7.  Klart!




8.  Och hela plagget!

söndag 12 juni 2011

Somrigaste plagget?

Singoalla är nog ett av de somrigaste plagg jag vet.  Och sommar är det minsta man kan säga att vi har nu!

Som bekant har jag en tendens att återupprepa mig när jag har testat en ny grej. Nu är det ju inte helt nytt med passpoaler, men det var länge sen jag sydde plagg med passpoaler innan storasysters shorts. Och här kommer de igen. Passpoalerna, alltså. I orange, för att bryta av det rosa. Lillasyster passar bäst i lite kraftigare färger.

Svägerskan föreslog att jag skulle göra stretchfrottétights så här till sommaren, så det passade jag på att sy till. I trekvartslängd.

Mönstret till tunikan är från Welinders bok. Egentligen är ju singoalla enklaste grejen att sy, men jag lyckas aldrig komma på den optimala arbetsgången. Den här gången overlockade jag kanterna på ärmar och halsringning, vikte ned dem och sydde en kanal med raksöm nästan hela vägen runt. Sen sydde jag ihop sista sömmarna, drog igenom 5 mm-resår och sydde igen den sista lilla biten. Men det är bra segt att få igenom resåren, till och med om man använder resårträdare. Fast jag har testat att sy fast 5 mm resår direkt med overlocken och sen sy ned med vanliga maskinen, men det blir inte helt snyggt. Hur gör ni? Syr ni kanaler och trär resår genom den på slutet? Syr ni fast resåren med overlocken? Vad tycker ni blir snyggast?

Mönster:
Singoalla: Welinders, strl 4 år
Tights: Ottobre 4/04

Material:
Tunn bomullspoplin från Tygpyssling.
Orange snedslå.
Tunt passpoalsnöre från Bibbi.
Orange stretchfrotté från tyggömmorna

Bäst just nu:
Äntligen har jag gjort slag i saken och fått mina maskiner servade. Efter att ha haft dem inlämnade hos JB Tekoteknik (där jag köpte industrimaskinen) går de som tåget.  Tänk vilken skillnad det gör!

Sämst just nu:
Risken för överhettning och värmeslag. Och småkillar som tror att det är morgon klockan halv fem på morgnarna... 

torsdag 9 juni 2011

Sommarset till nykomling

Min svägerskas bästa vän har fått en liten dotter. Grattis! Det är lite festligt, för först när vi visste att vi väntade lillebror trodde vi att vi skulle vara rätt ensamma med bebbe i bekantskapskretsen. Det kändes lite som att de flesta var färdiga. Men sen släppte bror och svägerska bomben och efter det briserade det lite varstans bland vänner och bekanta. Och samma sak verkar det vara i svägerskans kretsar. Det är jättekul!

Det här setet är alltså till en av nykomlingarna. Svägerskan var med och designade det. Hon ville gärna ha de gröna hjärtanen (vet att kompisen gillar det!) med milt rosa kantband och täcksömmar. Sen spånade vi på byxor. Det förra babysetet jag sydde fick byxor i stretchfrotté. Det gillades. Men mudd i midjan var kanske lite varmt mitt i högsommaren som vi har nu? Och varför inte lite vida nedtill som bootcutbyxorna jag gjorde till lillkusin i vintras? Och så matcha med bodyn på något vis. Inte helt lätt att matcha vita stretchfrottébyxor när man inte har muddar. Jag gjorde som professor Balthazar: funderade, funderade och funderade. Och så föll bitarna på plats. Fickor med kantband! Jag har sett Mimmi göra liknande och det är jättefint. Täcksömsmaskninen fick göra sitt med att sy på fickorna. Jag var lite osäker på hur det skull bli först, men det kunde sitt jobb! Gröna täcksömmar nedtill och knapphål och snodd framtill om lilla tjejen skulle vara lite smal om magen. Hoppas de passar och gillas!

Mönster:
Body: Eget, strl 56
Byxor: En kombintion av mitt eget muddbyxmönster och Ottobres bootcuts i 4/2008. Storlek 56.

Material:
Hjärttyg i bomull/lycra, Liandlo.
Vit stretchfrotté från tyghyllan. Köpt från Stoff och Stil för länge sen.
Snodden är ett skosnöre, men Bibbi har många olika färger. Och hon skickar ju mot brevporto så det kostar inte många kronor.

Bäst just nu:
Jag gillar byxorna så mycket! Premiär för såna fickor, men det kommer bergis blir flera! Och snodd på såna här byxor ska jag ha oftare. Det är ju lite pyssel, men en kul detalj om man vill ha ett mer välarbetat intryck.

Sämst just nu:
Att bara bodyn fick en Kokalallapp. Den kommer från en (oanvänd!) dreglis som blev ful i böjen. Hoppas, hoppas de nya kommer snart.

onsdag 8 juni 2011

Till två nybörjarätare

Det smaskas smakportioner för fullt. Bäst går det med frukt och mat som det är lite smak på. Men kladdigt blir det! Än så länge vill lillebror helst inte ha hårda haklappar så jag sydde honom en mjuk i landskapstyg i plastad bomull. Med en liten uppsamlingsficka på magen. Så kan lillebror äta det som trillat ned till efterrätt. :-) Dessutom är det så megapraktiskt med fodral till om man vill ha haklappen i skötväskan. Plus att det är lite roligt att plocka fram sitt lilla fina, färgglada fodral med matchande hakklapp i. Jag gjorde två på en gång - ett till lillebror och ett till lillkusin. Tänk så fina de kan vara när vi lunchar ihop i sommar!

Fodralet är superenkelt: Vik ihop haklappen tredubbelt. Lägg på 1,5 cm på sidorna och gör den så hög att den går att vika nästan tre gånger omlott. Kanta överkant och underkant och sy ihop den i genom att kanta sidorna. Som förstärkning har jag lagt dubbel sndeslå bakom tryckknapparna.

Mönster:
Eget, efter en variant jag själv hade som liten.

Material:
Lanskapstyg i plastad bomull, från Jofotex.
Snedslå
KAM-knappar i plast, 12,4 mm, från Babythings.

Bäst just nu:
Häromkvällen när jag skulle natta lillebror känner jag att det luktar vitlök. Det tog några sekunder att inse att det var min lilla sjumånaders som luktade vitlök efter att ha mumsat pasta med tomatsås med vitlök och basilika i. Finns det något gulligare?!

Sämst just nu:
Med risk för att bli lynchad måste jag beklaga mig lite över värmen. PUH! Värme är tufft när man har småkottar. Och när man har två mellanstora kottar också. Idag tror jag vi siktar in oss på ett svalt köpcentrum för att få ned temperaturen från kokpunkten en liten stund i alla fall.

tisdag 7 juni 2011

Kejsarens nya på bild!

Jag ber om ursäkt! Bilden i förra inlägget föll bort. Eller rättare sagt hade jag så bråttom att jag nog glömde infoga den. Eller nåt. Sen åkte jag iväg och stängde ned datorn. Och så kom solen och sommaren och datorn förblev icke-påslagen.

Här är i alla fall Kejsarens nya kläder på bild. Lite ironiskt att det var just den bilden som föll bort så de blev exakt lika osynliga som i sagan. Jag fnissade faktiskt lite åt det!

Vill man läsa texten om Kejsarens nya kläder går det jättebra. Den finns här. Fast utan bild då... :-)

Hoppas annars ni har det lika fantastiskt i sommarvärmen som jag!

onsdag 1 juni 2011

Kejsarens nya kläder...

Kejsaren har fått nya kläder. Ja, för vi har en riktigt liten Kejsare här hemma. Som regerar familjen med järnhand: Om han hojtar missnöjt springer storasystrarna direkt dit med nån ny, roligare leksak. Om han häver upp sitt lyckotjut tystnar resten av familjen och håller för öronen. Om han bestämmer sig för att vara vaken två timmar på nätterna – då är resten av familjen också vaken två timmar på nätterna.
Hjälp, jag lever i en diktatur!

Och nu har alltså vår egen lilla kejsare fått lite nytt att ta på sig igen. Två bodies och ett par byxor. Det behövdes verkligen, för han spurtade förbi storlek 68 känns det som. Som synes har jag snöat in lite på tvåfärgade tyger med matchande eller kontrasterande kantband och täcksömmar. Enkelt och fräscht. Och roligt!

Byxorna är en annan favvis. Det är en vidareutveckling av muddbyxorna, fast med resår i benslut och lite nya detaljer, som bakfickor, utanpåfickor fram och en fusksöm mitt fram på byxan. Det blev lite kul, tycker jag. Och tyget; det är bara bäst!

Mönster:
Eget, strl 74. Vidareutveckling av det här.

Material:
Bodiesar: Klövertyg från Liandlo och uggletyg från Jofotex.
Byxor: TopTex:s Biotvättad bomull “Bio-washed Cotton” från Tygpyssling eller Ottobre Shop.

Bäst just nu:
Jag älskar det här! Att få matcha och leka med färger! Och jag är så glad för min Yamato som syr så fina täcksömmar. Och så är jag så glad för det härliga, prassliga byxtyget.

Sämst just nu:
Att namnlapparna är tokslut. Nya är beställda, men det tar väl en månad eller nåt. Så om jag vill skryta med byxorna får jag sprätta och sy in en lapp bakom bakfickan i efterhand.