lördag 29 oktober 2011

Lillebror goes retro (again)

Nu är det dags igen. Ja, för det är inte första gången lillebror försetts med ett retroset! Den här gången blev det ett par hängselbyxor i senapsfärgad velour med en body i plommonlila klöver till. Båda fick detaljer i brunt för att sammanlänka.

Mönster:
Egna, strl 80.

Material:
Veour från Tygpyssling.
Klöver jersey i bomull/lycra från Liandlo.
Kantband: interlock till bodyn och Hilcos mudd till byxorna.
Blixtlås.

Bäst just nu:
Att jag fick tummen ur att sy något plommonlila till lillebror. Jag har på något sätt haft lättare att sy blå och gröna kläder till döttrarna än rosa och lila till lillebror. Men efter att ha läst en bok som handlar om hur olika man bemöter små flickor och pojkar lovade jag mig själv att se till att krydda lillebrors kläder med lite mer lila och rosa.

Sämst just nu:
Det är snyggt med formade fickor. Men svårt att få till två exakt likadana, speciellt när man syr i trikå och använder kantband. Nästa gång kanske jag gör en Gekko och bara syr en ficka på ena sidan. Det är coolt också!

torsdag 27 oktober 2011

Version 1.3

Här är version nummer tre av höstjackan. Den här gången är den sydd i petrolblå manchester med detaljer i ett helt underbart tyg jag haft liggande på hyllan och varit väldigt sparsam med.

Vad är då skillnaden mot förra jackan? Jo, för det första har jag sytt infodringar i dekortyget (med fleece bakom för att behålla den goa värmen). Och en vindlist. Dessutom är halsringningen något breddad och kragen höjd bak. Sist men inte minst har jackan fått en snutt resår i midjan bak.

Mönster:
Eget, strl 80, samma som till denna och denna.

Material:
Petrolblå manchester från Michas Stoffecke.
Brun fleece från Stoff och Stil.
Dekortyg från loppis.  (Jag äääälskar det!  Färgerna är helt underbara!)
Dragkedja från Bibbi.

Bäst just nu:
Ja, nu är jag nog så nära nöjd man kan bli. Det är en härlig känsla att få sy om ett projekt och "rätta till" det man skulle vilja förbättra.  Just infodringarna i dekortyget och det lilla rynket i midjan bak gör så jättemycket för slutresultatet, tycker jag.

Sämst just nu:
Det får bli de två småsaker som jag ändå skulle kunna göra annorlunda en fjärde gång: Ställa ut kragen 1 cm fram och tänka rätt när jag klipper till ärmarna så att yttertyget blir längre. Som det är nu hade jag fodertyg på både ut- och insidan. Fint, men en tankemiss!
Fast det blir ingen fjärde jacka! I alla fall inte i den här storleken. :-)

onsdag 26 oktober 2011

Ettårstunika

Såklart att om det är babyboom i oktober/november ena året så kryllar det av ettårsdagar samma tid året därpå. Och där är vi nu. Den här tunikan är till en kompis lilla dotter som just haft sin första födelsedag. Hipp hurra och grattis!

Jag hade bara en liten bit av fina Gekkotyget och ville gärna använda den, eftersom min kompis sagt att hon tycker om plommonfärgen. Lite enfärgad matchande trikå, tre Gekkoblommor på magen och täcksöm i avvikande färg fick kompensera tygbristen. :-)  Blommorna fick jag skära till på skrådden i tyget, men vlieselinet strök jag fast som vanligt, dvs trådrakt och inte på skrådden. En lite rolig detalj som gör tunikan till A:s egna.

Mönster:
Eget, strl 80, samma som till taxklänningen, fast i raglanskärning den här gången.  Tyckte det passade bättre när man har olika färg på fram-/bakstycke och ärmar.

Material:
Gekkos blomtrikå i bomull/lycra. Finns att köpa hos JNYdesign.
Plommonfärgad bomull/lycra från JNYdesign eller Jofotex. Minns inte!
Vlieselineoich vliesofix till applikationen.

Bäst just nu:
Det är roligt att göra personliga plagg av mindre bitar tyg. Man får fundera lite mer men å andra sidan kan fantasin få fritt spelrum.

Sämst just nu:
Att jag hade lite svårt att få till en bild som gjorde tunikan rättvisa.

tisdag 25 oktober 2011

(an)Vändbar

Idag har vi varit på ettårskalas. Tänk att söta, goa, fina lilla lillkusin har hunnit fylla ett år! Jag fattar inte hur fort tiden går!!

Naturligtvis uppvaktades lillkusin med lite nysydda kläder; bland annat den här vändbara klänningen. Ena sidan är i marinblå manchester och den andra ett tunt bomullstyg (kanske poplin?). Båda sidorna har fått fickor och knapp för knäppning på respektive sida av sprundet bak, så man kan faktiskt välja precis vilken klänning man känner för just den dagen.

Det är kul att sy vändbara klänningar! Lite pyssligt är det; man måste runt ärmhålet och just där axelbandet är blir det lite smalt och pilligt, men det går. Det allra bästa sättet tycker jag är att först sy färdigt båda klänningarna, vändsy halshålet och sprundet. Därefter lägger man klänningen som den ska se ut färdig och viker in sömsmånerna i ärmhålen som de ska vara på det färdiga plagget. Sen sticker man in handen genom vändningshålet och tar tag i sömsmånen från insidan. Då vet man precis hur och var man ska sy.

Mönster:
Eget, strl 80 BV+8

Material:
Marinblå manchetser från Michas Stoffecke.
Blå poplin med svampar, Sundbybergs Textilcentrum
Två knappar och en liten bit resårsnodd till knäppning.

Bäst just nu:
Hipp hipp hurra för lillkusin!!

Sämst just nu:
Att jag kanske borde sytt ihop klänningen nedtill istället för att ha två fållar? Kan inte riktigt bestämma mig, men jag tänkte det skulle vara snyggt när svamparna tittade fram under manchesterklänningen som jag gjorde nån centimeter kortare.

måndag 24 oktober 2011

Söta drömmar

Som ett 70-talspåslakan! -Så tycker jag det här tyget är. Och alldeles underbart!! Det första plagget i Znoks violtyg blev en pyjamas till lillebror. Mönstret är detsamma som till stadspyjamasen, men den här gången valde jag att sy i en dragkedja från fot till hals. Jag frågade maken vilket han tyckte var smidigast och han röstade för blixtlåset. Jag kan hålla med. Den går snabbt att dra igen och det är inte många sekunder man har på sig att få på lillebror hans kläder.

Han sov så sött i sin nya pyjamas i natt. Eller, ja, i alla fall halva natten. Andra halvan, efter blöj- och pyjamasbyte plus sedvanlig snacksejour, tillbringade han i en annan.

Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Violtyg i bomull/lycra från Znokdesign
Orange tunn interlock till kantband.
Blixtlås från egn samlingarna.

Bäst just nu:
Ett favorittyg som är lite annorlunda än de flesta andra. Det är så mysigt att sätta på lillebror en mjuk, fin pyjamas i ett tyg man tycker om. (Där motsäger jag mig själv som en gång tidigare sa att det var synd att sy en pyjamas i de fina tygerna, men det ÄR roligt med fina pyjamasar också!).

Sämst just nu:
Att så många pyjamasar saknas eller är urvuxna. Fattar inte vart de tagit vägen sen storasystrarna var små. Men det är fler på gång!

söndag 23 oktober 2011

En klassiker

Det här tyget och den här kombinationen har redan hunnit bli en klassiker, tycker jag. Grönt och rosa är snyggt ihop och så här blir det alldeles lagom.

Tunikan i storlek 92 är en beställning från en kompis kompis. Den skulle ha lite växmån, så ärmarna fick resår i ärmsluten. Lite utställning från armbågen gav lagom pös över handleden. Snabba knappsprundet har blivit lite av en favorit, här i rosa med gröna knappar. Täcksömmarna blev matchande i en ljusare nyans av rosa.  Enkelt, fräscht och användbart!

Mönster:
Eget, strl 92

Material:
Grön trikå med hjärtan, bomull/lycra, från Liandlo
Jersey med lycra till kantband.
Kamknappar, 9 mm, från The Snap Store.

Bäst just nu:
Den alldeles fantastiska höst vi har.  Kan inte minnas en så varm och vacker höst.

Sämst just nu:
Lillebrors usla sovvanor.  Måste man vara vaken sådär en och en halv till två timmar mitt i natten?!

onsdag 19 oktober 2011

Specialbyxor till min lilla Kryp-Bert

Vi kallar honom Kryp-Bert. Bland annat. Vi kallar honom också för Klätter-Bert, Slinger-Bert och Sprall-Bert. Lillebror vill nämligen inte vara still. Han klättrar på allt och kryper snabbare än man kan föreställa sig. Att sitta i vagnen är för det mesta bara ett nödvändigt ont. Men nu är det ju ändå så att vi är inne i andra halvan av oktober. Det börjar bli kallt och daggen, eller frosten, torkar inte upp på dagarna. Man kan inte krypa hur som helst, var som helst och närsom helst. Eller i alla fall kunde inte. För lillebrors mamma hade inte köpt några överdragsbyxor till honom.

Jag stod och höll i ett par prassliga utanpåbyxor på en större barnklädeskedja, men blev lite för snål. "Det kan jag sy själv", tänkte jag. Bara slänga ihop något enkelt.  Men sen är det ju så, att när kvarnarna börjat mala, då blir det sällan enkelt. Jag har en förmåga att komplicera saker!

Så från att ha varit ett par enkla, ofodrade överdragsbyxor i bävernylon kom mitt projekt att omfatta ett par fleecefodrade bävernylonbyxor med blixtlås som går att öppna helt i sidorna, vindlister, besparing bak, resår i fötter och midja och sydda böjveck för knäna. Och som så ofta när produkten utvecklas allteftersom så blir det lite fel på vägen. Bland annat gjorde jag besparingen i efterhand, men då glömde jag att ta i motsvarande på frambyxan, vilket gjorde att sidsömmen hamnade för långt in på bakstycket. Nu gjorde det inte så mycket; jag hade mycket rymd att ta in på frambyxan. Det dumma var bara att jag kom på det när jag var klar så jag fick sprätta och ta in allt överflöd mitt fram. Helst ska man väl ta det mesta i sidsömmen. Men jag ska inte klaga - byxorna satt jättebra på lillebror som lycklig raceade fram och tillbaka i lövhögarna på tomten!

Jag har länge tänkt sy byxor med knäppning i sidan såhär.  Som man ser på bilden kan de alltså öppnas upp helt på båda sidor.  Tänker att de är lättare att ta på när det räcker att man får i en slingrig fot och sen kan dra upp blixtlåset hela vägen.  Och framförallt att de är snabba och smidiga att ta av när de är blöta och leriga och lillebror ska tillbaks i vagnen.

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Svart bävernylon från Jofotex.
Off white microfleece från Stoff och Stil.
Blixtlås från en fyndlåda på Stoff och Stil
Knappar (12,4 mm plast) från Babythings.

Bäst just nu:
Jag har som sagt länge funderat på ett par såna här byxor men inte kommit till skott förrän nu.  Därför är jag väldig glad och stolt över att de blev klara till slut. Möjligt att maken var trött på att titta på byxorna ungefär en gång i timmen under arbetets gång, men det var ju så roligt att se dem växa fram!

Sämst just nu:
Att det ju inte finns så mycket pengar att tjäna in här... Bara blixtlåsen kostar väl lika mycket som ett par byxor ifrån de stora kedjorna. Men, jag vet, man ska inte tänka så. De är välsydda och unika. Men med bruksplagg som såna här syns det ju ändå inte att de är unika. :-)

tisdag 18 oktober 2011

Ombytet

Det var ju "bodyvecka" förra veckan. Och som en klok bloggläasre påpekade så behövs det ofta mer än en body om dagen till de små rackarna. Så även i detta hus (maken hittade till exempel ett spaghettistrå på skafferidörren som lillebror pricksäkert lyckats kasta dit...).

Förutom ett antal ärvda plagg finns också tre nysydda bodies att byta till: En i fordonstyg, en sobert randig och en i snigeltrikå. Det var inte rangordningen som gjorde att de inte fick komma med i veckan, utan de olika temana för dagen fick avgöra. :-)

Mönster:
Egna, strl 80

Material:
Snigeltyg i bomull/lycra: Znok design
Fordonstyg i bomull/lycra: JNYdesign
Randig Campan: Tyghyllan här hemma.

Bäst just nu:
Valfriheten på morgnarna!

Sämst just nu:
Att jag började klippa till ett plagg till i fordonstyget. Men det räkte inte!1 Så nu sitter jag med ett halfklippt plagg men utan sista tygbiten. Nån som har en liten bit extra i fordonstyg i himmelsblå bomull/lycra?

måndag 17 oktober 2011

Rådjur, sallad och rullfåll

Rådjur, OK. Och rullfåll. Men sallad?!!

Jo, den vågiga rullfållen kallas faktiskt "lettuce hem" på engelska. Vad den heter på svenska vet jag inte, men salladsfåll låter lite platt? Ändå kan jag precis se ett krusigt salladsblad framför mig när jag tittar på sömmen. Den böljar snyggt och krusigt. Den är dessutom enkel att göra: Ställ in overlocken på rullfåll (det tror jag de allra, allra flesta overlockmaskiner har - min är en rätt gammal trotjänare och den syr rullfåll) och töj tyget ordentligt medan du syr. Det funkar såklart bara på töjbara tyger som olika trikåer.

Förutom "salladsfållen" (gah vad fånigt det låter!) på volangen nedtill fick den här lilla knälånga klänningen i deertyg ett knappsprund fram och rynk i midjan på framstycket. Ärmarna är något utställda , sådär en cm bredare nedtill än vid armbågen, och försedda med resår kring handleden. Det blir bra växmån!

Jaha, och hur syr man rullfåll då?!  Jo, såhär:
1. Använd bara en nål (den högra) och tre trådar.
2. Ställ in skärbredden på minimum.
3. Korta in stygnlängden.
4. Dra åt undre griparens trådspänning rejält (det är den som ska gå runt kanten).
5. Dra eventuellt även de andra trådarnas trådspänningarna något.
6. Jag hade diffen som när jag syr i trikå som vanligt.

Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Deertyg i bomull/lyra från Znok.
Interlock till kantband.
Knappa, 10 mm, från Babythings.

Bäst just nu:
Lettucefållen! Det är så roligt att hitta nya saker man kan göra med symaskinerna!

Sämst just nu:
Jag håller alla tummar jag har för att knapparna inte gjort något hål. Jag skule bli sååå ledsen, eftersom det är en beställning från en kompis.

söndag 16 oktober 2011

Söndag: Klädd för söndagsmiddag

Sista dagen i bodykavalkaden. Söndag. Då valde jag "finbodyn". Inte för att vi brukar klä upp oss och äta någon speciell söndagsmiddag, men ändå.
Håll med om att det är lite finkänsla på den här bodyn? Visst ser den nästan lite stilig ut med rutmönstret? För att det inte skulle bli för stelt - det är ju ändå barnkläder - piggade jag upp med röda täcksömmar och knappar. Idag hade lillebror ett par grå-beigea byxor, men jag inser att jag bara måste sy ett par grafitgrå velourbyxor med pressveck för att matcha till! Och kanske ett par röda...

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Trikå i bomull/lycra från Swelogent.
Svart jersey som kantband.  JNYdesign.
Knappar, 10 mm, från Babythings.

Bäst just nu:
Den härliga svampkorgen här på bänken bredvid som storasyster och jag plockade i eftermiddags.
Och så att lillebror var så fin idag i sin nya body. :-)

Sämst just nu:
Ayt jag måste plocka fram fray-checkflaskan och försegla ett litet hål som tryckknappen gjort i kantbandet. Attans att det blir så. Varför? Kan man göra något annorlunda?

lördag 15 oktober 2011

Lördag: Ooa hela natten...


Någon som minns låten "Ooa hela natten"? Den kändes lite passande för det här inlägget och för vår lilla nattuggla här hemma! Lördag är ju dessutom också partykväll - även om det inte blir så mycket av den varan nu för tiden... Å andra sidan kan man ju säga att lillebror "Ooar" rätt bra på nätterna ändå ibland. Inte i natt dock, tack och lov. I natt sov han.

Ugglorna är en klassiker som jag som sagt inte kan tröttna på. Det är nog det bästa av alla tyger jag har/har haft. Jag kommer alltid tillbaka till det och måste nog ha minst ett plagg i varje storlek med ugglor på. Det är något med lagomheten  i ugglorna, lugnet i tyget och att de är söta men inte för söta.  Sen är tjockleken och töjbarheten i det perfekt. Den här gången blev det rött uggletyg och röda ärmar ihop i en raglanmodell.

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Uggletrikå i bomull/lycra samt enfärgad trikå, också bomull/lycra, från Jofotex.

Bäst just nu:
Att det är helg!  Familjen tillsammans.  Och även om man är hemma alla dagar som föräldra"ledig", så är det ju en enorm skillnad när maken är hemma också. Avlastning! :-)

Sämst just nu:
Att alla de vackra, gula, röda och orangea löven redan håller på att falla av.  Snart är det bara grått, grått, grått.  Det gäller att njuta nu!

fredag 14 oktober 2011

Fredag: Favoritbodyn

Det här är nog favoriten bland lillebrors nya bodysar.  Den är sydd i coola Gekkotyget "cirkus" och försedd med röda stickningar, orangea kantband och röda knappar.  Åh, jag gillar rena tyger som låter en komponera och kombinera som man vill! Förut har jag matchat det här tyget med turkos och det blir också jättefint, men väldigt olikt den här.  Sen har jag sett kombinationer med bland annat lila också.  Grymt!

Jaha, vad gör man då en dag iklädd favoritbodyn?  Jo, efter sovstund och lunch ska lillebror, lillasyster (som har hemmadag idag) och jag åka till biblioteket en sväng.  Och kanske äta mellis "på stan".

Ha en skön helg allihop!

Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Gekkos tyg "crikus" i bomull/lycra.  I Sverige finns det hos JNYdesign.
Orange interlock till kantband.
Röda KAMknappar, 10 mm, från Babythings.

Bäst just nu:
Favvisbodyn!  Just idag ihop med ett par mörkbruna velourmuddisar. 

Sämst just nu:
Idag faktiskt inget!

torsdag 13 oktober 2011

Torsdag: Balanserande elefanter

Idag är en balanserande-elefanter-dag. Det hade ju varit passande att gå på sångstund på öppnis, vilket vi gör ibland på torsdagarna, men just idag har vi andra planer.

Det här roliga tyget från Liandlo hade jag först tänkt sy en pyjamas i. Men så tänkte jag att det var synd på det fina tyget att bara sova i det. Jag sydde en body istället. Fast å andra sidan är det inte så dumt med pyjamasar i fina tyger heller. Men den här gången var det nog rätt tänkt, eftersom jag bara hade tyg till ett enda plagg. Kånkarong och jag har nämligen gjort så att vi bytt tyg till ett plagg då och då. Himla praktiskt när det finns så mycket tyger och man vill ha allt, men faktiskt tvingas inse att man inte kan det.

Förutom att jag funderade på vilket plagg jag skulle sy så klurade jag på hur jag skulle matcha kantband. Tyget är ju färgglatt som det är och jag ville inte att det skulle bli för rörigt. Jag valde till slut svart kantband och täcksömmar som gick i samma färg som tyget.

Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Balanserande elefanter i bomull/lycra från Liandlo.
Svart jersey med lycra till halslinning.

Bäst just nu:
Att halsen INTE blev för trång, trots att mönstret är samma som till denna. Det är skillnaden mellan att kanta med interlock och jersey, det!

Sämst just nu:
Att man faktiskt inte kan köpa alla tyger! Men då är det bra att ha en sykompis med jämngamla barn att byta med.

onsdag 12 oktober 2011

Onsdag: Hemmamys i klöver


Idag är vi hemma. Inget planerat alls. Utom ett nyss ivägslängt sms till en mammakompis med en spontanförfråganom en eftermiddagskaffe innan dagishämtning. Det är skönt med såna dagar, de rymmer hopp om både massa uträttat småplock och någon stund vid symaskinerna när lillebror sover. Och kanske en äppelkaka?

Men bara för att man är hemma behöver man ju inte vara tråkigt klädd, eller hur? Ähum, förrresten, där borde jag kanske ta en titt på mig själv i spegeln?! Tur att jag ser mer av lillebror i nya klöverbodyn än mig själv då! För den här klöverbodyn är trevlig att titta på, tycker jag. Precis de färger jag gillar: Brunt, rött och mörkorange, till dagen burna ihop med ett par jeans, men hade även varit väldigt fint med gårdagens bruna muddisar.

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Blunt klövertyg från Liandlo.
Interlock till kantband.
Knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Jag tycker så mycket om de här klövertygerna; de lämnar så mycket kvar till eget skapande. Antingen gör man det diskret och tar samma färg som tyget till kandbande eller så kan man bryta av i princip hur galet som helst!

Sämst just nu:
Vet inte om det är bara de färgadr 10 mm knapparna, men de gör tyvärr hål i tyget (kantbandet) ibland. Det har inte hänt med 9 mm knappar eller med de ofärgade 10 mm knapparna, men flera gånger med de här.  Både på interlock och jersey. Väldigt, väldigt tråkigt. Man kan ju alltid försegla hålet med en droppe fray check, och om det är ljusare tyg under dutta lite med en textilpenna, men det är ju hemskt synd ändå. Och SPECIELLT om det är ett plagg man sålt eller sytt i present. Är det någon annan som har erfarenhet av problemet?

tisdag 11 oktober 2011

Tisdag: Skog och älgjakt

Jag fortsätter på min bodyvecka: Idag är det älgjakt i de södra delarna av landet. Då är bland annat lillebrors pappa iväg och jagar älg. Det var visserligen älgjakt igår också, men då hade lillebror redan fått på sig en body innan jag kom på att det hade varit passande med den här i skogstyget. Det var förresten bra nära att den inte kom på i morse heller, utan att unge herrn vackert fick åka skol- och dagislämningsrundan i sin stadspyjamas. Efter att ha gjort mig galen med ännu en en-och-en-halv-timmes vakenstund mitt i natten var jag rätt trött i morse och hela ruljansen gick i ultrarapid. Men i sista momangen hann vi få på kläderna innan det bar av i höstmorgonen.

Som ni ser är det lite olika varianter på mönster jag använt. Tänkte jag skulle testa några varianter. Det ena är en uppgradering från mindre storlekar och ett annat är helt nytritat. Sen har jag gjort några olika raglanskärningar också. Inga stora variationer dock. Den här gången blev det ett sprund fram. Sys snabbt och enkelt såhär.

Till bodyn har lillebror ett par bruna muddbyxor som tyvärr inte förevigats ännu. Mönstret till dem kommer från senaste Ottobre (5/2011?) och de sitter bara så bra! Tänkte jag skulle tipsa om det.

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Skogstyg från JNYdesign.
Interlock till kantband
Knappar från Babythings, 10 mm.

Bäst just nu:
Färgerna i skogstyget. Jag tycker så mycket om de höstiga färgerna oh här finns både brunt, grönt, rött och senap. Jag ser många matchningsmöjligheter!
Och så höstmorgonen!  Helt underbar, krispig och färgglad, bara man hävt en kopp kaffe och gnuggat sömnbristen ur ögonen, åtminstone temporärt.

Sämst just nu:
Att lillebror, den rackarn, alltid måste sova så himla dåligt när maken är borta.

måndag 10 oktober 2011

Bodyvecka: måndag

Tänk att det nu är nära ett år sedan lillebror kom till oss. Aldrig någonsin i världshistorien har ett år gått så fort, känns det som. Visserligen antar jag att lillebror alltid kommer vara min lilla pojke, men han har allt redan hunnit bli en lite större liten pojk under året som gått.

Men nu ska jag sluta med nostalgiskt mammasvammel! Det var om kläder det här - och de kommande sex - inlägget skulle handa. Eftersom lillebror vuxit ur sina 68:or och 74:or (det var så jag kom in på mammanostalgin) behövde hans lilla garderob (som består av en plasback på golvet i väntan på att hans rum ska bli iordningställt) fyllas på. Med risk för att ni kommer tröttna totalt och radera den här bloggen från läsarlistan tänkte jag visa dag för dag den här veckan vilken ny body han har på sig just idag. :-)  Orkar ni?

Först ut är en klassiker. Röd-vitrandig jersey från JNY-design kantad med brun och försedd med bruna stickningar. Stilrent och passar till det mesta.  En favorit tror jag, trots att det finns hur många roliga mönstrade tyger som helst att välja på. 
Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Jersey i bomull/lycra från JNYdesign. Jättehärlig kvalitet!

Bäst just nu:
Att bodyn ligger och sover i vagnen så att jag får ta en kopp kaffe och skriva ett blogginlägg i lugn och ro! :-)

Sämst just nu:
Halsringningen blev snudd på för tight. Jag ville ha den utan knappar i halsen, men borde ha ringat ur den mer. Den går över huvudet, men med lite knorr.

söndag 9 oktober 2011

Tröttnar aldrig!

Ärligt talat så tröttnar jag aldrig på den här kombinationen: rött uggletyg med marinblå detaljer. Så snyggt, fräscht och unisex. Den här gången blev det en liten pyjamas som fick hand- och fotmuddar, knäppning i grenen och ett litet knäppsprund fram, allt enligt lilla Malins mammas önskemål. Och Malin är såklart den lilla tös som numera äger pyjamasen.

Mönster:
Eget, strl 74

Material:
Ugglejersey i bomull/lycra från Jofotex.

Bäst just nu:
Rött uggletyg och marinblått kantband!
Och så tycker jag att översta bilden blev lite kul. :-)

Sämst just nu:
Inget faktiskt!

fredag 7 oktober 2011

Taxen Max

Taxen Maxtyget flyttade hem till mig från Stoff och Stil för ett par veckor sedan. Direkt sydde jag en mössa till lillebror i det för att matcha hans nya jacka. Sen skickade jag ett MMS på setet till lillkusins mamma för att visa jackan. Hon blev också helt såld på taxtyget och undrade om inte det skulle vara fint på en tunika ihop med rosa kantband och dito täcksömmar och om jag i sånt fall skulle kunna tänka mig att ta emot en beställning. Det trodde jag absolut!

Mönster:
Eget, strl 80.

Material:
Taxtyget i bomull/lycra från Stoff och Stil
Rosa jersey från JNYdesign till kantband
Knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Jag är faktiskt också lite småkär i taxarna. Och de är så fina ihop med rosa. Och orange. Lurar på om inte lillebror ska få något med en rosa täksöm i också. Kanske med orangea kantband?

Sämst just nu:
Att stackars lillebror varit risig. Inget allvarligt, bara feber, men rätt hög. Och man är ju om inte direkt jätteorolig, så ändå lite bekymrad när de är sjuka. Som tur är börjar han pigga på sig och snart röjer han som vanligt här hemma igen!

onsdag 5 oktober 2011

Jackdille

Den lille perfektionisten inom mig släpper inte taget! Har jag nu sytt en jacka som lämnar några små detaljer att önska så kan jag inte bara låta det bero. Jag MÅSTE sy en till. Så gick det till när lillkusin fick sig en egen liten höstjacka i ljusblå manchester, fodrad med brun fleece och detaljer i ett av mina absoluta favvoretrotyger.

Mönstret är detsamma som till lillebrors höstjacka, med de modifieringar som jag nämnde i det inlägget: övervikbara ärmmuddar (beskrivning finns här), något sänkt ärmhålsdjup plus ärmar som är rakställda ungefär från armbågen och ned för att underlätta uppvik.

Jag är nöjd och glad över resultatet och jag tror att även lillkusin blev belåten. Men NATURLIGTVIS finns det några detaljer till förbättring även här. Vilka de är tar jag när jag presenterar version 1.3 så småningom. :)

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Manchester från Jofotex
Fleece från Stoff och Stil
Tyg till detaljer är ett loppisfynd
Dragkedja från lokal tygaffär

Bäst just nu:
Det är så roligt att få "rätta till" saker som man tyckt man kunnat göra bättre. Frågan är bara om man någonsin kommer att bli helt nöjd?

Sämst just nu:
Priset på dragkedjan. Jag hade lite bråttom och handlade på en lokal affär. Jösses, 70 spänn!! Den tabben ska jag inte göra om. Hädanefter ska jag vara Bibbi trogen!

måndag 3 oktober 2011

Under overallen eller bara mysigt

Det har varit dåligt med beställningssömnad det senaste året. Jag har helt enkelt inte hunnit ta i princip några beställningar alls utan ägnat min sytid åt att sy till mina egna små, Ja, och en eller annan present förstås. Men så kom min svägerska (som jag nog måste sluta kalla "svägerska" och bara benämna "kompis" snart. Det känns så stelt att skriva "svägerska"!) och undrade om inte två av hennes kompisar skulle kunna få komma med och klappa på lite tyger och kanske beställa nåt? Såklart! Så inte nog med att jag fick lite nya, roliga plagg att sy - jag blev bjuden på lunch också! :-)

Det här är ett av de beställda plaggen: En zipjacka i blå stjärnvelour med röda detaljer. Jag har sytt den med kaninjackan jag sydde för evigheter sedan i bakhuvudet, men bytt ut huvan mot krage. Det är mycket bättre under overallen ju! Modellen är rätt tight, dels för att den är sydd till ett ganska smalt barn och dels för att den inte ska bli för bylsig under just overallen.

Mönster:
Eget, strl 92 BV +10

Material:
Blå stjärnvelour från JNYdesign.
Blixtlås från Bibbis Textil (har ni förresten sett hennes jättefina, nya webbsida? Hon har allt i i tillbehörsväg och skickar snabbt till vanligt porto).

Bäst just nu:
Den jättetrevlig lunchen vi hade och de goda pajen! Plus att det är jätteroligt att få bolla tyger, färger och modeller tillsammans. Vilken lyx det är att få hem tre stycken som verkligen VILL titta, känna och klappa på alla tyger och prata kombinationer av tyger och stickningar. Underbart! :-)

Sämst just nu:
Att det alltid är så ångestladdat att sy till någon annan. Trots att jag har sytt rätt många år nu är jg fortfarande alltid lite rädd att det inte ska bli tillräckligt bra. Och risken finns ju alltid att man måste slänga och göra om när man syr till någon annan. Det gör det ju inte när man syr till sig själv. Då struntar man bar i det och syr nåt annat istället! :-)