måndag 27 augusti 2012

Stilrent. Snyggt. Och rätt coolt.


Det här tyget är en riktig favorit. Konstigt nog har jag inte sytt mer i det sedan jag sydde klänningen till lillasyster i vintras. Antar att det beror på att det hela tiden kommer en massa nya fina tyger som jag köper på mig trots att jag inte borde och som sen snabbt bildar en rejäl backlog på strykbrädan.  Det är där alla mina oanvända tyger samlas nämligen.

Nu när jag fick frågan av en kompis om jag händelsevis hade något litet plagg i storlek 74 liggande hemma, hennes mamma skulle så gärna vilja ha en persent till en bekant, tog jag tillfället i akt att plocka fram det fina tyget ur skåpet. Det passar perfekt att sy något i till någon man inte känner så väl; det är både snyggt och stilrent (och rätt coolt) och faller nog de flesta i smaken.  Ett rätt säkert kort med andra ord!

Huj så kul det var att få sy en liten body igen. Det var ett tag sen nu. Mönstret jag använde var ett jag hittade bland mina färdiga; ett modifierat Ottobremönster med kuvertringning. För säkerhets skull satte jag dit två tryckknappar i halsen. Det är så himla tråkigt när överlappet "ramlar ner" när barnet kryper i bodyn.

Mönster:
Modifierat Ottobremönster. Minns tyvärr inte numret.

Material:
Jersey med lycra från Gekko. Finns att köpa hos JNYdesign.

Bäst just nu:
Den blev fin, bodyn. Det är så med vissa tyger, att allt blir fint. Man behöver inte göra så mycket eller krångla till det; det blir snyggt ändå!

Sämst just nu:
Höst idag, hörrni...

söndag 26 augusti 2012

En sommar går så fort


Det är bara att inse att det är dags att gå över till långärmat. Hur gärna jag än vill förtränga att sommaren är över för denna gång går det inte hur länge som helst. Roligare då att tänka att man kan ta fram sina tyginköp från semesterns utflykter. Den här tröjan, till exempel, är sydd i ett biltyg jag handlade på Jofotex en varm sommardag. (Kan för övrigt rekommendera en tripp dit till nästa sommar, om ni inte varit där. Kombinera gärna med en lunch vid kanalen, tex trevliga Bondens creperia, och skicka resten av familjen till Smultronstället för att äta glass medan du själv tar en tur till Jofotex. Har du tur är det kö till glassen...

Ja, ursäkta, nu satt jag och drömde mig tillbaks igen... Det var ju tröjan det skulle handla om: Jag funderade på att kombinera de blå biltyget med orangea kantband men bestämde mig till sist för att det fick bli marinblått ändå. Inte lika häftigt, men mer stilrent. För att mjuka upp lite gjorde jag ett litet fusksprund fram och så fick fållarna vit täcksöm.  De små detaljerna gör att det är ännu roligare att använda plaggen. Vet inte riktigt varför det är så?

Mönster:
Eget, strl 86, men förlängt liv och förlängda ärmar så att det motsvaravr en 92:a.

Material:
Stretchjersey med bilmotiv från Jofotex (finns i flera färgställningar).

Bäst just nu:
Mitt syrum är så fint och välstädat; jag har fått nya hyllor och krokar och jag har lovat mig själv (och maken!) att jag ska försöka hålla det så fint.

Sämst just nu:
Att tygförrådet inte genomgått samma makeover som syrummet. Skulle verkligen behöva företa mig en rejäl rensning...

torsdag 16 augusti 2012

Sommarnatt


I natt är det äntligen en sån. Sommarnatt alltså. Om än en sensommardito. Augustimörkret sveper in en i sin svarta mantel, syrsorna spelar, gräset är daggvått och kvällen doftar av solvarma klippor och sommarens sista kaprifolblommor. Lillasyster ligger i sin säng med lockarna utspridda över kudden. Ihopkurad i sitt mjuka sommarnattminne. Det är så fint med femotivet, den enkla modellen och rullfållarna. En riktig sommarfavorit.

Mönster:
Samma som till kaprifolnattlinnet jag bloggade om tidigare i somras.

Material:
Trikå i supermjuk bomull - hur får man den sån förresten? - köpt hos Strömming (www.strommingdesign.se)

Bäst just nu:
Vi har just haft sommarens vackraste dag idag.

Sämst just nu:
Jag erkänner. Jag ljuger lite. Lillasyster sover i ett annat nattlinne i natt. Det här ligger i smutsen. Men allt annat stämde så bra. ;-)

tisdag 7 augusti 2012

Får hör sommaren till!





Jag tycker om får. Jättemycket tycker jag om får. Både verkliga och i tygform. De verkliga är ulligare, mjukare och charmigare. Och för mig är de otroligt somriga. Men å andra sidan äter de upp mina sommarblommor om de kommer på vift. Fåren alltså. De i tygform håller sig däremot där man lagt dem och gör sig så fint på somriga kläder. Den här gången är det en liten tulta som fått en fårsingoalla i det underbara rosa fårtyget i ettårspresent.

Mönster:
Eget, strl 86

Material:
Fårjersey från Strömming.

Bäst just nu:
Sommaren! Jag är lite så att jag på något sätt tycker att resten av året är en transportsträcka tills det är sommar igen, så jag njuter ett litet tag till innan färden börjar igen...

Sämst just nu:
Mja, lite halvdan har jag väl varit på att blogga på sistone. Men jag kommer igen under transportsträckan...