fredag 28 september 2012

Strasskul för små fingrar





En ledig dag för lite sen hade lillasyster och jag ett eget projekt i syrummet.  Först valde hon ut ett tyg till ett par tights och sedan pysslande vi ihop en tunika med ett strasshjärta som passade till dem.  Jag hjälpte henne att rita upp hjärtat med borttvättbar markeringnspenna.  Sedan fick hon plocka och välja bland nyinköpta matchand strasstenar (Panduro) och forma hjärtat.  Slutligen strök vi fast stenarna enligt beskrivningen på förpackningen: "Ställ in järnet på bomullsvärme, stryk mot hårt underlagoch pressa mot stenarna i 20 sekunder.  Låt kallna, vänd tyget och stryk 5-10 seekunder på baksidan."
 
Det blev så fint, så fint och matchade tightsen jättebra.  Dessvärre måste jag medge att en av stenarna lossnade nästan direkt.  Och så blev det hål i tyget (bomull/lycra).  Och efter ytterligare en tvätt hade ännnu två stenar lossnat.  Möjligen hade jag kunnat komplettera anvisningarna med följande: 
 
1. Håll strykjärnet blick stilla.  Under strasstenarna finns ett smältbart lim som gärna gör att stenarna halkar omkrin och man ändrar fördelningen av tyngden medan man trycker trykjärnet mot.
 
2.  Lägg inte estenarna för nära varandra.  Det måste finnas ett minimalt mellanrum mellan varje sten.
 
3. Förstärk baksidan med vlieseline för töjbara tyger.  Det stärker upp tyget så att risken för att det ska brista bli mindre (det gick för övrigt att reparera de små hålen på just det viset).
 
4. Var beredd med en alternativ plan när tillräckligt många stenar ramlat loss (om de gör det för dig, det kanske bara var jag som inte lyckades helt hundra).  Själv tänker jag sy på ett tyghjärta ovanpå en vacker dag.  Men än så länge tycker jag inte att det gör något att det saknas en sten eller två.  Det glittrar fint om tunikan ändå!
 
Mönster: 
Tunikans mönster är eget, strl 122.  Ja, tänk, lillasyster hoppade nästan över storlek 116!  Fast tightsen fick bli 116 ändå.  Det mönstret kommer från Ottobre är rätt stola i storlekarna.
 
Material:
Den randiga trikån tror jag kommer från Stoff&Stil en gång i tiden.
Den mellanblå köpte jag på Jofotex i somras.  Grym färg och finfin kvalitet.
 
Bäst just nu:
Det var ett riktigt roligt pyssel att göra ihop med dottern.
 
Sämst just nu:
Ja, lite trist var det ju förstås att stenarna lossnade och att det blev hål i tyget.  Kanske jag strök längre än det stod?

onsdag 26 september 2012

Mimmi, waow och tutt.

En tröja med lillebrors favoritdjur:  Mimmi, waow och tutt. Jo, alla djur mindre än en katt går nämligen under benämningen "mimmi", efter grannens katt, i lillebrors språkvärld.  Mimmi representeras här av en fjäril. "Waow" är allt som är lite farligt; lejon, tigrar, dinosaurier och gruffalomonster.  Och "tutt" är förstås (!) elefant.  Giraffen får nog vara överkurs ett tag till.

Det roliga tyget i mossgrönt kommer från Liandlo.  Figurerna har både ljus- och mörkbruna detaljer och jag blev så glad när jag hittade ett tyg här hemma som matchade det ljusbruna.  Jag hade egentligen tänkt ha brun kantning i halsen också, men jag hade ingen tråd i exakt nyans och då valde jag hellre vitt.  Det passa ju ändå ihop med täcksömmarna i raglanskärningen, fållen och ärmsluten.

Mönster:
Eget, strl 92.

Material:
Djurjersey i bomull/lycra från Liandlo.
Enfärgad, nougatbrun från tyglagret här hemma.

Bäst just nu:
Lillebror sover nu (han är trött efter att ha stökat runt och hållt sina föräldrar vakna halva natten), men det ska bli väldigt roligt att ge honom hans nya djurtröja när han vaknar och höra honom berätta om alla djuren.

Sämst just nu:
Eftersom lillebror är på väg ur storlek 86 ville jag göra ett nytt mönster så att han har lite att växa i.  Men jag ska förbättra några små saker till nästa gång.  Jag skriver dem här så jag inte glömmer:
1) Sänka kullen så jag får en ärm som sluttar mindre (den här är ritad på en låg kulle, men jag vill nog ha den ännu lägre).  I gengäld måste jag förlänga ärmen med motsvarande mått (typ 2-3 cm?). 
2) Minska handledsvidden med 1 cm. 
3) Forma ärmen (ta in 0,75 cm vid armbågen) så att ärmen blir lite mindre bylsig.

söndag 23 september 2012

Räddad.




 
Häromdagen räddade jag den här stackars kjolen ur UFO-högen.  Den hörde till laddningen sommarkläder jag klippte till en kväll i våras.  Ni vet, en sån där kväll efter en dag laddad med solenergi och man bara känner att man vill, kan och orkar vad som helst.  Just en sån kväll klippte jag till alldeles för många plagg.  En par har jag redan avskrivit, men en volangkjol kan man faktiskt använda även på hösten och vintern.  Ja, kanske är den till och med bättre under överdragsbyxor eller overall, i alla fall om den tillhör en sprallig och klättrig lillasyster som väl hittills aldrig kommit hem från dagis med ett rent plagg.
 
Mönstet är detsamma som till denna.  Lillasyster älskar det snurriga med dem och jag tycker det är roligt att välja färger som är andra än de man vanligtvis hittar i butik.  Brunt går till så mycket och med lite volanger blir det lagom gulligt.
 
Sista bilden visar skarven på rullfållen (hur man gör den kan du läsa mer om här).  Jag syr ihop ena sidan först, fållar med rullfåll runt och syr sedan andra sidsömmen.  Sist syr jag ned sömmen, vikt mot bakstycket, med ett par stygn precis i kanten av rullfållen.  Det är dessa stygn som syns (eller förhoppningsvis inte syns!) mellan pilarna.
 
Mönster:
Egen, strl 116.  Eller egentligen mitt 110-mönster som jag klippt till med lite bredare sömsmåner.
 
Material:
Diverse brunvita tyger från Tygpyssling.
 
Bäst just nu.
Tralala, jag har varit ute och svirat!  Jag och maken var barnfria på kalas i helgen och hade supertrevligt.  Det är liksom inte så ofta man kommer iväg nu efter att trean kom.
 
Sämst just nu:
När jag ser kjolen färdig tänker jag att jag kanske skulle valt lite annan ordning på tygerna.  Alltså inte prickig mot prickigt.  Kanske jag hade lite bråttom den där vårkvällen?  Bråttom att hinna klippa till alla andra plagg också?

tisdag 18 september 2012

Jeggings



Ett rätt kul plagg, jeggings.  Bara namnet är lite skojigt att säga:  Jeggings, jeggings, jeggings. Sen är det en rätt rolig blandning av olika plagg också (jeans och leggings såklart).  Som passar till så mycket.

Lillasysters jeggings här är sydda i en supermjuk trikå från Toptex, köpt från Tygpyssling.  Kombinationen av det jeansfärgade tyget och de orangea sömmarna gör att de ser ut som tighta jeans med är mjuka som ett par pyjamasbyxor.  Det perfekta lekplagget till en kjol eller tunika.

Mönster:
Ottobre 4/2004, strl 110 (de är rätt stora i storlekarna - framför allt på längden)

Material:
Trikå (har glömt blandningen, men det är inte enbart bomull i alla fall) från Toptex, köpt från Tygpyssling. Jag skulle förresten gärna se mer av Toptex:s tyger i Sverige.  De är jättefina men svåra att få tag på.

Bäst just nu:
Jeansmelerat är en väldigt praktisk färg till mitt femåriga yrväder som impregnerar varenda par tights med fläckar som är omöjliga att få bort.  På dessa kommer de inte synas lika väl i alla fall.

Sämst just nu:
Lurar på om jag skulle gjort några fler jeansdetaljer; fusgylf, fuskbesparing och fuskfickor?  Det hade ju kunnat vara lite coolt.

onsdag 12 september 2012

När vår blir till höst.


 


 
 

Jippie!  Hurra! Puh!  Äntligen.  Till slut.
 
Ja, den blev av.  Länge trodde jag att det inte skulle bli så.  Den var nämligen tänkt att bli en vårjacka, den här jackan.  En sån att ha medan vårkvällarna fortfarande är lite kyliga.  Ja, med facit på hand vet vi ju att inte ens sommarkvällarna blev varmare än så i år, men då hade lillebror ingen tunnfodrad jacka att ta på sig.  Men det har han alltså nu.  Fast nu kallar jag den för-höst-jacka.
 
Mönstret ritade jag alltså i våras.  Sen kom det en massa saker emellan och sylusten dog helt.  Men nu häromveckan tog jag tag i det och det är jag så glad för.  Jag hade konstruerat en massa saker för första gången, som tvådelad krage, blixtlåsfickor och tvåsömsärmar. 
 
Jag hade bestämt mig för att sy jackan i beige easy cotton (lite kraftigare bomullstyg) med svart foder och svarta dragkedjor.  Jag ville ha den lite klassisk, men tyckte att det ändå behövdes lite färg för att det inte skulle bli för trist.  Ett färgglatt tyg från tyggömmorna fick stryka på foten för infodringen bak.  Den syns inte när jackan är på men gör rätt mycket för helhetsintrycket.
 
Det var premiär för mig med den här sortens fickor (se bild nedan).  Jag har haft någon slags respekt för dem och inte kommit mig för att försöka.  Dumt, för det var faktiskt inte alls svårt!  Jag rekommenderar att testa.  Jag ska se om jag kan få till en tutorial, för visst blir man modigare av att se lite bilder?

Blixtlåsficka med fickpåse.
Den tvådelade kragen blev så fin.  Den ligger så himla snyggt när man syr den så.  Hur jag skulle göra läste jag mig till på sidan 73 i boken "Metric Pattern Cutting for Women's Wear" av Winifred Aldrich.  För att få till kragen snyggt på plagget brukar jag se till att pressa sömsmånerna i nederkanten så att de är exakt likadana innan jag syr fast kragen på plagget.  Sedan tråcklar jag för hand fast kragen innan jag stickar ned den från rätsidan.  Jag tog ett foto innan jag tog bort den orangea hjälptråden.


Först tråcklas kragen fast för hand.  Därefter sys den från rätsidan med en stickning nära kanten.
 
Lillebror är så fin i sin nya jacka!
 
Mönster:
Eget, strl 86

Material:
Sandfärgad easy cotton från Tygpyssling.
Svart jackfoder från Jofotex.
Snygga (och prisvärda!!) dragkedjor från Stoff och Stil.

Bäst just nu:
Jag är faktiskt sjukt nöjd med den här jackan! Det är så roligt när man märker att man blir bättre och bättre ju mer man övar. Den här gången fick jag nog till det mesta och lillebror är så fin i sin jacka.

Sämst just nu:
Ja, inget är ju så bra att man inte kan förbättra. Skulle jag göra om jackan skulle jag ändra lite på okskärningen bak; göra den rakare. Sen skulle jag se till att dragkedjorna till fickorna var något längre. Som det är nu är det lite mycket öppning ovanför dragkedjan, om man säger så. Jag löste det med att ha undre fickpåsen i svart, så det syns inte. Nästa gång skulle jag nog också slå till på ett blixtlås som var öppningsbart i båda ändar. Det är så smidigt att kunna öppna lite nedtill för sittkomfortens skull.

tisdag 11 september 2012

Apkul

Lillasyster behövde nya underkläder. Det sammanföll med mitt växande dåliga samvete över alla onvända, halvstora tygbitar som ligger i en låda och väntar på att bli något av. När overlocken så var trädd i gult tog jag tag i saken och eliminerade åtminstone en tygbit ur högen.

Det roliga med att sy underkläder så här är att det på något vis är helt fritt fram att sy andra färgkobinationer än man kanske vanligtvis gör på en tröja eller något som syns.  Fast jag tycker nog inte det blev så dumt med rosa täcksömmar till det gula aptyget ändå. Eller?

Mönster:
Eget, strl 116

Material:
Jersey med apor och lejon från JNYdesign.  Fast det är nog slutsålt sedan länge.

Bäst just nu:
Min vilande sylust har kommit tillbaka!

Sämst just nu:
Oj, ni skulle se min diskbänk!

onsdag 5 september 2012

Femtio.





I julas gav jag mamma en väska jag knåpat ihop. Hon blev så glad för den och har den jämt. Det borde betyda att hon gillar den, eller hur? Ett annat tecken på att det var en lyckad present är att mamma, inför att en god vän till mina föräldrar fyllde femtio i somras, undrade om jag inte kunde tänka mig att sy en likadan i present till henne. Det var med stor ära jag tog mig an uppgiften. Dock inte utan att få stora skälvan: Inte nog med att det var en så ädel valör på födelsedagen; födelsedags"barnet" ifråga är dessutom textillärare...

Designen är som sagt densamma som till den här väskan. Det som skiljer är färgerna. Jubilaren sägs gilla att klä sig i svart, så en svart väska fick det bli. Gärna med något färgstarkt till. Jag letade djupt i mina tyggömmor och förkastade för mycket retrostuk och blommigt. Ett stormönstrat tyg som jag bara valt delar av fick bli dekortyg. Det blev riktigt bra, tycker jag. Skulle inte ha något alls emot att bära den själv så jag hoppas att det blev en uppskattad present.

Mönster:
Eget, samma som till denna.

Material:
Ojojoj, från massa olika håll. Minns faktiskt inte!

Bäst just nu:
Det är trevligt mer personliga väskor. Tror det är dags att fundera på hur min egna ska se ut!

Sämst just nu:
Textillärarångesten.
Och så var det lite ont om tid och många syprojekt på gång när jag skulle färdigställa väskan.