måndag 31 december 2012

Gymnastikdräkt


I höstas började lillasyster på gymnastik.  Det är ganska lång kö för att få gå och skutta och göra kullerbyttor här där vi bor, så det tog ett tag för henne att få en plats.  Desto gladare var hon när hon fick gå iväg. Det behövdes såklart bara en gång innan hon tydligt förklarade för mig hur VARM man blir av att ha gymnastik i t-shirt och tights.  Och att det nog skulle vara mycket behagligare med en gymnastikdräkt...

Såklart jag kunde ha gått och köpte en.  Det hade gått snabbare och förmodligen också varit billigare.  Men inte lika kul!  Och då hade den dessutom garanterat varit rosa.  Av alla småflickor på gymnastiken såg jag faktiskt inte en enda som hade någon annan färg än rosa.  Det kanske inte ens finns?  Lite synd tycker jag allt att det är, när det finns så många olika vackra färger.  Jag hittade en fin smaragdgrön jersey med lycra på Ohlssons Tyger (att den blev just grön var förresten för att barnen skulle ha uppvisning en månad senare och lillasysters grupp skulle ha grön och då tyckte jag det var smart att ha en grön gympadräkt redan från början).

Mönstret kommer från en tidig Ottobre och egentligen var dräkten inte så svår att sy.  Lite samma som bodyklänningen jag sydde i våras. Det som gav mig huvudbry och inte blev riktigs som jag ville ha det var framilonbandet (sånt genomskinligt resårband) i halsen och benöppningarna.  Först overlockade jag fast det och sen sydde jag ned det mot rätan med en sicksacksöm. Tycker det drog sig lite och hade svårt att få det snyggt.  Nån som har något tips?  Kanske jag inte skulle overlockat fast det utan fäst det på annat sätt innan jag stickade ned det?

Ja, det här får väl antagligen bli årets sista inlägg. Tänk, nästa år skriver vi 2013. Varje gång man byter år tycker jag det känns så stort, märkvärdigt och ovant att skriva nya siffror.  Gott nytt 2013 på er!

Mönster:
Ottobre 4/2004?

Material:
Smaragdgrön jersey i bomull/lycra från Ohlssons Tyger

Bäst just nu:
Jag gläds åt att ha kunnat hitta en alternativ färg på lillasysters gymnastikdräkt.  Hon är så fin i sitt gröna där hon skuttar runt och försöker lära sig hjula och stå på huvudet.

Sämst just nu:
Varför vaknar små tvååringar som allra tidigast just morgonen efter att deras mammor (och pappor) inte haft vett att gå och lägga sig i tid?? 

söndag 30 december 2012

Ta det isy!



Det är så coolt det här fotoprinttyget.  Isbjörnar, pinvinger, snö och is på jersey i bomull/lycra.  Det är väl förresten så nära riktig vinter vi kommer under resten av det här jullovet.  Ja, is har vi i och för sig överallt, men den ser inte riktigt likadan ut som på tröjan här. Den har liksom en annan nyans.  Konstigt, först snöar det en månad och sen regnar det en vecka.  Mitt på allra ledigaste jullovet när alla ungar vill vara ute och åka skridskot och pulka.  Synd.  I brist på annat får väl lillebror titta på tröjan sin och leka vinter.

Jag älskar det här tyget (ja, jag älskar många tyger, märks det?!).  Det är så roligt att kombinera med annat.  Jag såg Stratus matcha med turkosa stjärnor.  Det var fantastiskt fint.  Turkosa och vita ränder blev inte så dumt det heller.  De orangea täcksömmarna plockade upp det orangea i pingvinerna och gjorde tröjan lite mer färgglad.  Och det svarta kantbandet i halsen blev helt ok fast jag egentligen hade tänkt ha koksgrått först.

Sen ett tips om en suuuuuperbra pryl som jag köpt hos Bibbi:  En penna med temporärt textillim.  Den är som ett litet limstift som man stryker på.  Helt ovärdeligt när man ska sy i randig trikå tex.  Tittar man noga på bilden så ser man de ljusgula prickarna med lim på tygets sömsmån.  Sen lägger man bara ihop bitar a och syr.  Kalas!

Mönster:
Eget, strl 92.

Material:
Fotoprinttyg med pingvinmotiv:  Stoff & Stil.
Randig jersey:  Michas Stoffecke.

Bäst just nu:
Tröjan blev väldigt fin på lillebror. Han passade i både färger och motiv.

Sämst just nu: 
Inte nöjd med överarmsvidden på tröjan.  Den blev för stor.  Nu har jag ändrat massor av gånger och varje gång jag ändrar är det något annat jag glömmer!  Men så häromkvällen fick jag en aha-upplevelse!  Nu har jag det perfekta raglanmönstret inom räckhåll!

lördag 29 december 2012

Läskig.

Lillebror pratar och pratar.  Han sjunger halva Trollmors Vaggsång och avslutar sedan med ett beslutsamt "Godnatt" och han berättar för oss vem som är snäll och vad som är läskigt.  Den här tröjan är allt lite läskig!  Med skräckblandad förtjusning - mest av det senare dock - tog han emot den och krävde att få den på sig.

Tröjan är sydd enligt Ottobdres creative 301. Jag gillar det mönstret, men för de mindre storlekarna - detta är en 92:a - tycker jag att det är något fishy med axlarna.  Tycker de står upp eller sticker ut lite eller vad de gör.  Det fenomenet försvinner, eller jämnas i alla fall ut lite, i de större storlekarna.  Hursomhelst överväger det positiva med mönstet och jag hade förresten inte ens mitt egna till hands när jag klippte till tröjan.  Det var nämligen på en syhelg.  Vi som var på syhelgen hade gemensamt köpt lite nytt tigeryg från Znok (tack, Jenny, att du hjälpte oss att hinna få tyget i tid!), som vi klippte till ur när vi träffades.  Sen delade vi på kostnaden utifrån tillklippta mönsterdelar.  På så vis räckte tyget till många.  En kul grej om man inte har råd att köpa allt fint som finns.  Förresten så hade jaginte tillräckligt av det gulrandiga campantyget heller, så det fick bli svarta muddar nedtill på tröjan.  Men det blev inte så dumt, eller hur?

Mönster:
Ottobre creative strl 92

Material:
Tigerjersey i bomull/lycra från Znok.  Jag har en underbar isblå färgställning också här hemma.  Den vill lillasyster ha. :-)

Bäst just nu:
Att ha jullov!  Så mysigt att vara hela familjen samlad.  Jag menar, så att alla kan bråka med alla, haha! :-)

Sämst just nu:
Men hallå!  Vart tog vintern vägen?!  Plusgrader och regn på en halvmeter snö är inget roligt väder på ett jullov!  Vi vill åka skridskor och pulka ju!

fredag 28 december 2012

Fintunika


God forsättning allihop!  (Eller säger man bara det efter nyår, kanske?  God fortsättning på det nya året?)  Jag menar i alla fall att säga God Jul, fast det är lite för sent.  Jag ligger lite efter med bloggandet, nämligen.  I alla familjer är väl julen en rätt hektisk tid, men hos oss har den en liten extra twist, eftersom vi har lyckats klämma in två barn- och en kusinfödelsedag under jullovet också.  Borde kunna sätta in hela decemberlönen på BR:s konto direkt... Fast inte hela, förresten!  Lite behöver jag ha kvar så att jag kan köpa fina tyger att sy julkläder av.  Som den här tunikan.  Den är sydd i ett grymt vävt bomullstyg med lycra i.  Det kommer från Jofotex, men jag undrar om det inte är samma som jag sydde storasysters sjömansklänning och lillebrors sjömansskjorta i.  Det köpe jag från Michas och de kallade det för stretchpoplin.  Kul att det finns att få tag på här hemma också!  Och tack snälla, snälla Jofotex för hjälpen! 

Kantbandet var nog det som fick mig att få bilden av den här tunikan i huvudet.  Det kommer från Ohlssons Tyger och jag blev så förälskad i det att jag planerade tunikan utifrån det.  Förutom kantbandet fick tunikan veck framtill och knäppning med sprund bak.

Jag provade att sy prototypen med 8 cm rörelsevidd, men det tyckte storasyster var för obekvämt, så den skarpa varianten här har en rörlesevidd på 12 cm.  Med facit på hand hade jag nog behållt 8 cm på livet, sänkt ärmhålet 1-2 cm ändå, för att få ut vidden på ärmarna, och sen ställt ut under skärningen.

Mönster:
Eget, strl 140, BV +12

Material:
Vävt marinblått bomullstyg med lycra, från Jofotex.
Vävt band från Ohlssons Tyger.

Bäst just nu:
Tunikan blev helt i storasysters stil och smak.  Roligt att den klädde henne!

Sämst just nu:
Jag var inte helt noggrann när jag sydde på bandet på framstycket.  Jag var lite för trött för att tänka den kvällen.  Det duger, men finns utrymme för förbättring. ;-)

tisdag 18 december 2012

Klöver i juletid

Ja, vem skulle inte behöva lite mer klöver så här i juletid?  Tänk om det alltid vore så enkelt att lösa det problemet!

Klövertyget kommer från Ohlssons Tyger och har ju funnits ett tag nu utan att jag har lyckats få tag på en bit. Så när jag var hos tandläkaren sist tog jag en lov in på Ohlssons.  Det är förresten inte så dumt att ha tandläkaren intill en tygaffär sådär.  Det blir liksom något positivt att gå till tandläkaren då.

Mönstret är ytterligare ett nytt.  Jag har breddat mitt BV+6- mönster till BV+8.  (BV är bröstvidden, dvs måttet över bröstkorgen, för den aktuella storleken och +måttet är vald rörelsevidd.)  Stackars lillebror. Han är en vandrande provdocka i stroelk 92!

Mönster:
Eget, strl 92 BV +8

Material:
Klövertyg från Ohlssons Tyger
Enfärgad campanjersey från min tyghylla.

Bäst just nu:
Jag gillar att de blå färgerna går ton-i-ton och de vita täcksömmarna.

Sämst just nu:
Jag ska nog sänka ärmhålsdjupen en centimeter till eller till och med två.  Får bli nästa försök!

söndag 16 december 2012

Varmt och vackert i merinoull

 
Lillasyster är glad.  Och jag är glad.  Lillasyster är glad för att hon får gå till dagis i kortärmad klänning och jag är glad att jag funnit ett så fantastiskt tyg i merinoull.  Fast jag är allt lite ledsen också.  Jag snålade nämligen och tänkte inte på min själv när jag handlade hos Strömming på Syfestivalen.  Tänk så underbart det hade varit med en tröja till mig själv i det här tyget.  Nu när jag så smått börjat sy till mig själv, faktiskt.  Jaja, jag får fortsätta glädja mig åt lillasysters lycka och att det finns en bit kvar av tyget till något litet.
 
Tyget talar så mycket för sig själv att jag inte ville krångla till något.  Här är det en enkel kortärmad klänning från Weilinders bok som givit rättvisa åt tygets fall.  Kantade gjorde jag med interlock i svart merinoull.
 
Mönster:
Welinder, strl 122
 
Material:
Jaquardvävd merinoull från Strömming.
 
Bäst just nu:
Tyget, enkelheten, det fina mönstret och att lillasyster får ha kortärmat och ändå vara varm.
 
Sämst just nu:
Att de sandar och saltar våra små kvartersgator.  Det går inte att åka snowracer till dagis då... :-(
 

torsdag 13 december 2012

Värmande

Idag borde jag antagligen visa en bild på mina fina luciaklädda barn.  Men den enda som har hemmasytt på sig är lillebror och han har inte fastnat på bild ännu.  Just nu ligger han dessutom och sover sött i sin lilla pepparkaksgubbsutstyrsel.

Istället får dagens inlägg handla om storasysters "fluffiga fleece", som benämningen har blivit på den här sortens plagg hemma.  Alltså plagg sydda i supermjukt, lite fluffigt tyg med en hög krage att dra upp över hakan.  Jätteskönt under jackan istället för halsduk.  Jag är lite nojjig med lekande barn och fladdrande halsdukar nämligen.

Passformen på den här fleecen är snäv, bara 12 cm i rörelsevidd.  Jag ville att den skulle rymmas under jackan utan att bli bylsig.  Av samma anledning fick den muddar istället för ärmfållar och den är längre bak än fram för att det inte ska knöla sig framtill när man har överdragsbyxor på.

Mönster:
Eget, strl 140 BV +12

Material:
Superfluffig fleece från Tygpyssling i fjol.

Bäst just nu:
Den sprakande brasan och tekoppen som snart är färdig.

Sämst just nu:
Att lillebror inte vill vara med och sjunga på öppnis.  Alla de små barnen var så fina i sina  tomte- pepparkas- lucia- och stjärngosskläder och satt och sjöng julvisor - men lillebror ville bara köra ambulansen i dockvagnen...