onsdag 27 februari 2013

Liten till

Ibland blir man bara så glad!  Jag har en före detta kollega som jag inte hört så mycket ifrån på ett tag.  Jag vet ju att hon är familjekär och att hennes systers barn står henne nära men att hon samtidigt inte haft några egna små.  Så plötsligt en dag dök det upp en statusuppdatering på ett känt socialt media:  "Välkommen min son!"  Jag blev så överraskad och glad för hennes skull att jag hoppade högt!  Och eftersom den nyblivna mamman tidigare har beställt kläder av mig för att ge till sina vänner som fått barn tänkte jag att det skulle vara kul om hennes egen lille kille fick något själv också.

De bruna taxarna är en favorit.  Jag har varit jätteförtjust i dem sedan jag såg dem första gången, men efter att jag sytt en mössa, som lillebror fortfaranade använder, i det tyget känns det redan så taget här hemma.  Det är liksom en mössa.  Men det vet ju inte den nye lille pajsare som ska få bodyn.  Med turkosa täcksömmar som matchar byxorna och bruna kantband blev outfiten färgglad men inte skrikig.  Hoppas den kommer att uppskattas!

Mönster:
Egna, strl 56  

Material:
Jersey med taxar från Stoff och Stil (antagligen slut sen länge)
Mudd och interlock till kantband från Hilco
Turkos velour från Andersson och Hjalmarsson.

Bäst just nu:
Å, jag är så glad för min kompis skull!

Sämst just nu:
Inget, faktiskt!

onsdag 20 februari 2013

Catwalk



Ååååååååååhhhh!
Jag tror säkert ni kunde höra lillasysters lyckosuck ändå till er, om ni lyssnade noga.  Det här var den vackraste tröja hon hade sett i hela sitt liv!  Det var ju roligt. :-)

Äntligen har jag använt min Silhouette Cameo igen.  Jag gjorde två tröjor innan jul, men sen krävdes lite utökade färdigheter. Idén till det här trycket har jag haft länge i huvudet, men först var jag tvungen att lära mig Adobe illustrator.  Trycket är nämligen först ritat i Illustrator (jag laddade ned test versionen och laborerade med den) och sedan importerat till programmet som hör till Cameon.  Sedan skar jag ut det på glittrigt transferpapper.  Det blev lite coolt i glitter, tycker jag.  Det fuchsiafärgade campantyget från Tygpyssling hade jag egentligen tänkt till något annat men när jag såg hur fint det blev ihop med katterna fick den andra idén stryka på foten.

Om jag fick önska tre saker som hade kunnat bli ännu bättre hade jag först önskat att jag hade en tråd i exakt samma nyans som tyget.  Den jag använda var aningen mörkare, och syperfektionisten inom mig gillar när sömmen på kantbandet smälter in i tyget.  Efter det hade jag ösnkat att rullen med broderitråden varit upplindad på något annat sätt.  Som det var nu spände den på något annat sätt än de andra trådarna vilket gjorde att spridararmen tappade tråden och topcoversömmen gjord hoppstygn.  Jag fick repa upp den tre gånger och sedan sy jättelångsamt. Den sista önskningen hade använts till att önska att jag inte glömt att sy fast namnlappen.  Nu sydde jag den bak i nacken istället, för jag tyckte den hade stulit uppmärksamheten från katterna annars.

Mönster:
Ottobre creative 301, strl 122

Material:
Fuchsiafärgad campan från Tygpyssling.

Bäst just nu:
Lillasysters förtjusning!

Sämst just nu:
Att lillasysters förtjusning kan vara precis lika bortglömd femton sekunder senare...

måndag 18 februari 2013

Bytt är bytt!


 
Känner ni igen jackan?  Jag sydde nämligen en likadan fast i blått i höstas.  När jag bloggade om den fick jag en fråga från Karinottilia  om jag kunde tänka mig att sy en till hennes dotter som ville ha exakt en sån i samma storlek!  Tyget hade hon redan köpt, så det gällde bara att matcha med lämplig dragkedja och muddar. 
 
Det är egentligen bara två detaljer som är pilliga med en sån här jacka och det är dragkedjan och insidan av kragsömmen; om man vill avsluta den snyggt.  Till min hjälp när jag syr i blixtlåset har jag formband som jag stryker fast på kanten som blixtlåset ska sys fast på.  Hur jag går tillväga när jag syr kragen beskriver jag i det här inlägget.  På den här modellen är kragen dock helt rak; som en rektangel man viker dubbel.
 
Jag brukar inte ta på mig såna här uppdrag speciellt ofta, men det var något med det hela som gjorde att jag hoppade på det i alla fall.  Vi gjorde ett litet byte, Karinottilia och jag, och så nu till Syfestivalen var jackan färdig för överlämnande. Jag hoppas den blir uppskattad!
 
Mönster:
Eget, strl 140
 
Material:
Mjuk fleece från Tygpyssling.  Även mudden och dragkedjan kommer därifrån (Tack för hjälpen, Alexandra på Tygpyssling!)
 
Bäst just nu:
Efter en helg på Syfestivalen känner jag mig full av energi och inspiration och är mer tålmodig mot mina barn än jag var innan jag åkte (maken brukar jag vara rätt tålmodig mot ändå, han testar liksom inte mina nerver på samma sätt som de övriga familjemedlemmarna!) Tänk att man kan bli piggare av att vara instängd i en mässlokal utan dagsljus i två dagar?!
 
Sämst just nu:

Puh, det är alltid med viss ångest jag överlämnar beställda alster till någon; speciellt någon som är så duktig på att sy! ;-)

fredag 15 februari 2013

Body till liten

 
Det blir alltmer sällan jag får glädjen att sy såna här små pytteplagg.  Det är lite synd, för det är så mysigt och så alldeles speciellt att veta att den kommer att användas av en helt ny liten människa. Den här lilla bodyn i storlek 56 är en present till JNY-Jennys nyfödde lille son.  Stort grattis, Jenny! 
 
Som många vet designar ju Jenny en massa fina tyger, vilket inte gör det helt lätt att välja material till ett plagg till hennes barn.  Jag kan ju inte gärna sy i hennes egna tyger?  Men jag tänkte att hon kanske inte har detta fina djurtyg i mörkturkos (eller kanske snarare petrol?) från Liandlo
 
Till det tyget valde jag mörkbruna kantband och hade egentligen tänkt ha mörkbruna täcksömmar till, men så var maskinen trädd med mörkorange och det slog mig hur snyggt det borde bli ihop med det turkosa och bruna.  Jag funderade på vad Jenny skulle gilla och bestämde mig för att köra på orange.  Jenny är ingen fegis, hon gillar färg!
 
Jag gillar mitt bodymönster, men jag tänker att jag skulle vilja få det att smita in runt rumopan bak lite mer.  Kanske genom att sy i en rynktråd i böjen?  Eller att ta mer töjbart kantband än interlock?  Så att man kan dra i det ordentligt i svängen. Eller...Har ni några tips? 
 
Mönster:
Eget. strl 56
 
Material:
Jersey i bmull/lycra från Liandlo.
Tunn interlock till kantband.
 
Bäst just nu:
Jag fick se en bild på lillkillen i bodyn. Såååå fin!  Då blir man lite bebissjuk. :-)
 
Sämst just nu:
Tvåårstrotsig lillebror i kombination med sjuk lillasyster är jobbigt.  Skulle behöva spralla av sonen duktiga tag, men det är ju lite svårt nu.

torsdag 14 februari 2013

Hälften får duga

Förra helgen var kalashelg för lillasyster.  Både på lördagen och söndagen skulle hon få gå och fira sina kompisars 6-årsdagar.  Jag tänkte jag skulle ta tillfället i akt och vakna upp ur min sydvala och fixa varsin tunika till de små jubilarerna. Eftersom jag hade Gekkos fina cirkustyg i både rosa och grönt tänkte jag sy en i varje tyg; den rosa med cerisa kantband och orangea täcksömmar och den gröna med turkos mudd och cerisa täcksommar.  Men jag kom bara halvvägs, sen satte makens, och framför allt lillebrors, influensa stopp för all form av syaktiviteter.

Mönster:
Eget, samma som till denna, strl 122.

Material:
Gekkos cirkustyg. Kanske har hon det med sig till Syfestivalen i morgon?  Annars tror jag det finns att köpa i JNYdesigns webbshop.

Bäst just nu:
Att det är Syfestival i morgon!  Hurra!  Om inte någon grasserande sjuka slår klorna i mig kommer jag stå i Gekkos monter på lördagen och kanske en stund på fredagen.  Kom förbi och säg hej, vetja!

Sämst just nu:
Det var lite synd att jag inte hann med den andra.  Kompisen som suklle fått den har fått en kokalaltunika förut och använt den långt efter att den egentligen var urvuxen.  Det hade varit kul att få ge henne en ny.  Men hon fyller väl sju nån gång också, kan jag tro.

söndag 10 februari 2013

Till i morgon

 
Alltså.   De här nya fotoprinttygerna från Stoff och Stil är ju faktiskt väldigt trevliga.  Det är sånt liv i tyget och fina färger och så gillar jag att motivet är lite större. Såg förreseten att Stoff och Stil ska vara med på Syfestivalen nästa vecka.  Kul!
 
Jag hade lite svårt att bestämma mig för färg på kantbandet till tröjan; skulle det vara rött, grått, jeansblått eller svart?  Eller kanske gult?  Till slut valde jag svart och gjorde täcksömmarna gula för att matcha de nya muddbyxorna jag svängde ihop att ha till-  Lillbror har nämligen växt som en raket på sistone - så fort att han inte själv hunnit fatta att han inte kan gå in under köksbänken utan att slå i huvudet längre.
 
Så i morgon är det ny stass som gäller!
 
Mönster:
Tröja: Eget, strl 98.
Byxor: Nyfiqen, strl 92. (samma som dessa)
 
Material:
Fotoprinttyg i bomull/lycra från Stoff och Stil.  Isbjörnarna och pingvinerna har jag sytt i tidigare och de håller fantastikt bra i tvättet. Hoppas dessa gör detsamma.
Stretchjeans och muddväv från tyghyllanhär hemma.
 
Bäst just nu:
I morgon är det måndagsmys. På måndagar är lillasyster nämligen alltid hemma med mig och lillebror. Hon brukar vara hemma någon mer dag också, men måndagar är det alltid. Så när storasyster och pappa gått till jobbet och skolan kryper vi upp i sängen och så sitter vi under varma täcket och läser en bok ihop, lillasyster, lillebror och jag. Det är bara bäst! 
 
Sämst just nu:
Ett uppdämda sprallbehovet hos de delar av familjen som varit instängda en vecka pga sjukdom.
 


fredag 8 februari 2013

Kronjacka

 
 
Nästan ett helt år har de fina kronorna i velour legat på min hylla och väntat.  Och änndå har jag så länge sett framför mig ungefär en sån här jacka.  Först hade jag tänkt mig en med bara en känguruficka på magen, men så när det blev lite kallare ut och behovet av nåt extra att ha under overallen blev viktigare föll det över på blixtlåsknäppning ändå.
 
Från början hade jag bestämt mig för cerisa täcksömmar också, men när jag väl hade tagit fram blixtlåset slog det miga tt det skulle bli fint med blixtlås i en färg och täcksömmar i en annan.  Turkost blixtlos och cerisa täcksömmar eller cerist blixtlås och mörkorangea sömmar?  Det fick bli det senare!
 
Modellen är densamma som till lillebrors lilla blåa, men här har jag tagit in bröstvidden till tio cm plus kroppsmåttet för storlek 92.  Och, just det, jag klurade ju på det där med nedhasad axel sist.  Jag har hört mig för lite och tror den främsta anledningen till att man har nedhasad axel så här är att sömmen inte ska ligga på samma ställe som på tröjan under eller jackan över, så att det skaver eller blir bylsigt, eftersom det är ett mellanplagg.
 
Tänkte också jag skulle passa på att visa hur jag syr kragen för att den ska bli snygg från båda sidor.  Först syr jag kragen till jackan och syr täcksömmen.  Därefter syr jag fast blixtlåset upp i halva kragen, viker över den andra halvan och syr ihop kragen räta mot räda med blixtlåset emellan och sömsmånen invikt längst ned i innerkragen. Så långt har jag inga bilder, men sen:
 
1. Sy för hand med nål och tråd precis i kanten på täcksömmen på utsidan och 2 mm in på kragen på insidan.  Sömsmånen är invikt.
2. Sy från rätsidan preciiiiiis i kanten på täcksömmen.  Täcksömmen är här sydd på kragen; alltså har sömsmånen från halsen och kragen pressats uppåt  mot kragen.








Mönster:
Eget, strl 92, samma som till denna, fast BV + 10 istället.

Material:
Velour från Strömming.

Bäst just nu:
Jag gillar den sköna kombinationen mellan cerise, grått och orange.  Men allra roligast är att lillkusin, som fick den här lilla jackan bara sådär för att on är värd det :-), berättar vitt och brett om att det är jag som har sytt.  Gulligt!

Sämst just nu:
Vi har haft sjukstuga här hemma. Influensa och öroninflammation. Jag är en väldigt trött mamma just nu.