fredag 29 mars 2013

Alla ägg i samma korg

 
 
Hoppas du inte har tid att kika runt på sybloggar nu, mamma, för den här korgen är faktiskt till dig.  I påskpresent.  Jag tänkte du kunde ha den till att hålla äggen varma i, för den är fodrad med microfleece och har en snodd så att man kan snörpa ihop den upptill.  Och så kan man vika ned den när man vill att det ska se trevligt ut på matbordet.  Eller varför inte använda den till några av dina fantastiskt goda långjästa frukostfrallor?  Eller minibaguetter till kräftorna?

Jag har så länge tänkt göra en brödkorg, men inte kommit till skott.  Jag vet faktiskt inte varför, för det finns ju fina tutorials att hitta. Till exempel har Gekko en, vet jag.  Så var jag hemma hos Angi och tjuvkikade på hennes fina egensydda brödkorg och vips så infann sig inspirationen!

Vill du också sy en egen brödkorg?  Eller äggkorg?  Eller en liten trevlig förvaring?  Eller ha ett litet syprojekt till barnen?  Mina tjejer sydde varsin korg att ha påskgodis i (ja, de har höga förväntningar, jag vet!).  Det är busenkelt!  Gör diametern på cirkeln och höjden på korgen lika stor.  Min har till exempel en diameter på 20 cm och är 20 cm hög.  Mät (eller räkna ut) bottens omkrets och gör sidan lika lång.  (Min är 63 cm) Sen är det bara att sy:

1.  Klipp till två korgar, en i yttertyg och en i fodertyg
2.  Sy ihop sidorna till rundlar, men spara en liten öppning i foderkorgen (att vänta igenom)
3.  Nåla fast och sy botten till rundeln på ytter- och innerkorgen.
4.  Lägg innerkorgen i foderkorgen räta mot räta och sy ihop dem i överkanten. 
5.  Kräng korgen rätt genom vändningshålet du sparade i foderkorgen.  Sy en stickning längs överkanten  så att ytterkorgen och innerkorgen hålls på plats.  Klart!

Vill du har fleecefoder syr du på en bit tunn fleece i fodertygets sömsmåner innan du syr foderpåsen.  Och vill du har snodd runt sätter du i öljetter eller syr knapphål på ytterkorgen innan du syr ihop korgarna och sedan syr du en extra söm runt korgen så att en kanal bildas, som du kan dra snodden igenom.

Glad påsk allihop!

onsdag 27 mars 2013

Min Leoni



Så var det även min tur att sy mig en Leoni.  För den oinvigde kan jag berätta att mönstret kommer från Jenny Hellströms nya bok "Sy, från Hood till skjortklänning", som har blivit otroligt populär.

Jag sydde jackan (som kallas för Leoni i boken) i en mörkbrun stretchsammet och fodrade med Gekkos fina cirkustyg (som tyvärr inte syns på bilderna).  Mudden i midjan och linningen  samt innerkragen är av randig muddväv.  Eftersom fodret är i jerseytyg klippte jag till det utan sömsmån, vilket var ett bra drag.  Tyvärr gjorde jag inte det med kragen, men det rekommenderar jag nog att man gör.  Kanske lite volymvlieseline eller ett mellanlager fleece på kragen hade varit mysigt att gosa ner hakan i också.

På det hela är jag väldigt nöjd.  Jag gillar jackan!  Jag ska nog sy mig en variant i stretchtwill också.  Fast med formade sömmar mitt fram, som fickorna ska ligga nedsänkta i.  Plus kanske en lite längre variant utan mudd.  Det är ju kul med två varianter av jackan, eller hur?

Mönster:
Från Jenny Hellströms bok "Sy, från Hood till skjortklänning".

Material:
Brun stretchsammet från min tyghylla.  Köpt från Michas Stoffecke för länge sedan.
Mudd från Jofotex.
Gekkos "cirkus" som foder.
Bibbis textil hade dragkedjan (som jag kortade av 5 cm).

Bäst just nu:
Det här var kul sömnad!  Roligt att göra något nytt till mig själv.

Sämst just nu:
Att jag lyckades vända muddplattorna (de små bitarna i brunt tyg mitt fram på mudden) åt olika håll.  Och på tyg med lugg syns det så väl.
Sen ser jag att det på bilden ser ut som att dragkedjan sitter snett, men det gör den inte, jag lovar! ;-)  Bara jag som slarvat lite med påklädningen av dockan...

tisdag 19 mars 2013

Min "Kokagual"

 
Den som eventuellt lusläste min blogg i söndags kunde ana att det var en lite långsam dag då.  Och en desto mer fartfylld i lördags.  Jag var nämligen på 2*40=80årsdisco.  Fantastiskt roligt och faktiskt en väldigt trevlig anledning till att sy något till mig själv.  Jag har ju legat lite lågt med egensydda kläder.  Tror det har något att göra med mina misslyckade försök i syslöjden.
 
Jag är faktiskt vansinnigt nöjd och stolt över min prestation; den satt så skönt och var smidig och bekväm och var perfekt att dansa en hel natt i.  Urringningen är lagom djup, ärmarna något trumpetformade och längden strax under knät.  Små bystinsnitt fram och aningen formad i mitt-baksömmen för att kompensera för svanken.  Ärmarna är fållade medan klänningens nederkant med påsydda trikåremsor är råa.
 
Tygerna har jag fått från olika håll och kombinerat ihop efter smak.  Gemensamt för alla är att de är viskosjersey med lycra. Mönstret till klänningen har jag ritat på egen hand, men varifrån jag hämtat inspirationen är säkert ganska tydlig?  Jag kallar den för min "Kokalgual".
 
Mönster:
Eget
 
Material:
Enfärgad viskosejersey (brun och orange) från Tygpyssling.
Mönstrad viskosejersey i guld och cerise (vänster upptill och ena ärmen) är ett byte med Stratus.
Övrig mönstrad viskosjersey kommer från Jofotex.
 
Bäst just nu:
Att få känna sig bekväm och fin på en fantastisk fest med en massa trevliga människor.
 
Sämst just nu:
Jag hade planerat att sy klänningen på en syhelg för lite sen.  Men av någon anledning fanns inte en gnutta energi, så jag gick runt nästan en hel helg utan att sy.  Istället ritade jag lite mönster, sorterade i lådorna och fikade. Som tur var tog jag mig i kragen och fick till det här mönstret i alla fall, som efter vissa korrigeringar sen blev klar precis i tid till kalaset. 

måndag 18 mars 2013

(Djur)vänner!




Tänk så tiden går. Tio år fyller storasysters kompisar nu.  När jag började med den här hobbyn var det treåringar jag sydde till.  Roligt nog önskar sig både barnen och deras kompisar fortfarande hemsydda kläder.  Som när jag sydde fotbollströjan till storasyster i höstas.  Då kom hon hem och undrade om jag inte kunde sy såna tröjor till kompisarna också.  Fast på den enas skulle det nog vara bäst om det stod   "Jag är en djurvän" istället för "Jag älskar fotboll".  -De får väl önska sig en tröja då sa jag med ett tonfall som antagligen uppfattades som ett löfte.  Så nu när det var dags för första kompisen att fylla år uppvaktades hon med en fuchsiafärgad tröja med jeansblått transfertryck och regnbågsfärgad täcksöm; allt efter storasysters designönskemål.

Mönster:
Eget, strl 140.  Jag utgick från Ottobre creatives 301, men ville ha en lite mer utställd och aningen längre variant, så de är snygga till tights, vilket jag vet att födelsedagsbarnet tycker om.  Kanske jag skulle kalla det tunika istället?!

Material:
Fuchsiafärgad Campantrikå i bomull/lucra från Tygpyssling.  Verkligen mitt favvotyg när det gäller enfärgat.
Transferplasten köpte jag i Glada Grodans monter på Syfestivalen.

Bäst just nu:
Jag är så glad för storasysters skull; att hon har så fina vänner.  De är tre, ibland fyra eller fem som har så roligt tillsammans. Och idag är det den första 10:åringen som gratuleras - Hurra!

Sämst just nu:
Det snöar.  Nu har det varit vinter sen i slutet på november; nu kan jag det här.  Jag vill ha vår.  Och inte bara jag.  För att få på lillebror overallen måste man fullkomligen brotta ner honom.  Han hatar den!  Får han ett huvudskak när han lägger huvudet på sned och frågar "Acka - tövlar?" bryter han ihop.  Vad som helst, bara inte "Barolen"!

söndag 17 mars 2013

Apor all over

Det är nästan löjligt att jag inte kommit till skott med en sån här tröja förrän nu.  Det är ju faktiskt ett väldigt trevligt sätt att matcha olika tyger.  Inte är det särskilt svårt att sy heller, och resultatet ger ett välarbetat intryck.
 
Ärmarna är sydda som en lång och en kort, var fållad och ihopsydd för sig.  Därefter stoppar man bara långa ärmen i den korta och syr fast i ärmhålet.  Jag sydde inte ihop dem först innan utan gjorde allt i ett svep.  Hur smutt som helst.
 
Mönstret är från Ottobre 4/2008, men egentligen kan man ta vilket favoritmönster som helst, rita en kort ärm (den här är 5,5 cm) och ställa ut den 0,5 cm i nederkant på var sida.
 
Tyget köpte jag faktiskt från Ottobres Etsysida.  Jag såg det och mindes inte var jag hade sett det förut, så jag slog till när jag ändå skulle handla. Lite skamsen blev jag när jag sen på syfestivalen dels såg det hos Znok och sen dessutom insåg att det var avsevärt billigare där också.  Så kan det gå!
 
Mönster:
Ottobre 4/2008, strl 98.
 
Material:
Jersey med apor: Znok design, köpt från Ottobres Etsysida.
Ran dig campan från mina tyggömmor.
 
Bäst just nu:
En alldeles fantastiskt trevlig fest igår...
 
Sämst just nu:
...konsekvenserna av ovan nämnda tillställning!

söndag 10 mars 2013

Grymt glad!


Såna här grisar har jag nog ritat i olika varianter i nästan tjugo år.  Och titt som tätt, efter att jag börjat sy kläder till barnen, har jag lurat på hur man ska få till en på en tröja.  Och nu har det blivit av, tack vare min Silhouette Cameo.

Lillebror tyckte först den glada grisen var lite läskig, men jag tror jag lyckades övertyga honom om att den skrattade.  Det vore ju synd om han inte ville ha tröjan jag är så nöjd med. :-)

Mönster:
Eget, strl 98, samma som till traktortröjan.

Material:
Randig jersey med lycra från Ohlssons tyger.  Fast från butiken, inte nätbutiken.
Muddväv från mina gömmor.

Bäst just nu:
Det är sån otrolig tillfredsställelse att förverkliga sina idéer fullt ut!  Sen gjorde det ju inget att folk ooo-ade och aaa-ade på öppnis när lillebror bar den för första gången (då efter att han blivit övertalad att grisen var snäll och inte arg).

Sämst just nu:
Att lillebror vägrar använda haklapp...

torsdag 7 mars 2013

Oa duppe

Äpplet faller inte långt från päron-päronträdet.  Eller vad man ska säga.  Det jag menar är i alla fall att lillebror och morfar har ett stort gemensamt intresse:  Traktorer. 

Ända sedan i somras, när han började säga sina första ord (lillebror alltså, inte morfar), har traktor funnits med på repertoiren.  Fast det började med en lastmaskin med jord som fick kallas för dumper.  Morfars dumper.  På lillebrorvis blev det Oa duppe och det är sedan dess namnet på alla traktorer eller andra fordon med en skopa framtill (ja, jag vet, en traktor har inte alltid en skopa framtill!).

I evigheter kan lillebror står och titta på traktorn, med eller utan morfar i.  I vintras förevisade morfar traktorns gripklo och lillebror var helt förstummad.  Vördnadsfullt tog han ett försiktigt kliv framåt och kastade sin lilla vante för att traktorn skulle plocka upp den.  Det är så sött att man smälter!

Jag har ju gjort traktorplagg förut, men sedan Cameon kom i min ägo har jag haft en klar bild av vad jag ville göra: En riktig Oa duppetröja.  Jag utgick ifrån ett foto på min pappas traktor och ritade av den i olika lager som jag klippte ut i vinyltransferplast med min Silhouette cameo.  De olika lagren är sedan faststrukna ett efter ett på varandra.  Sist av allt sydde jag tröjan.  Den gröna kanten runt traktorn plockade jag upp i täcksömmarna.  En väldigt verklighetstrogen och färgglad Oa duppe blev det! 

Mönster:
Eget, storlek 98.  Just det; det skulle jag skriva också; att detta är en annan variant av mitt nya mönster.  Den första finns här.  Jag har totalt ritat fyra olika med små, små skillnader för att jämföra.  Ska se om jag kan sammanställa så småningom och visa.

Material:
En underbar mellanblå jersey i bomull/lycra.  Undrar var jag kan ha köpt den?  Jofotex?  Jny?  Sundbybergs textilcentrum?  Önskar jag mindes!
Silhouette Cameon, skärmaskinen som skär i vinyltransferplast, köpte jag hos Liv Home.

Bäst just nu:
Om jag inte skulle skrivit att jag är sjukt stolt över tröjan hade jag ljugit!  Jag har haft den så länge i tankarna, men det var så många olika steg på vägen som jag behövde lösa och lära mig att resultatet dröjde. Men nu så!  Och Cameon är fantastisk, vilka möjligheter den ger!  Det är ju det här jag älskar - att göra verkligehet av de bilder jag har i huvudet och kunna skapa helt fritt.

Sämst just nu:
Att vårtröttheten inte ger med sig.  Jag vill vara pigg, pigg, pigg.  Men jag såg allt en liten antydan till snödroppe i går, så våren kan vara på väg...

tisdag 5 mars 2013

Svart på vitt

Än är det vinter kvar, säger mor. Och så länge det är så, så får ungarna ha varma byxor på. Basta! 

Jag brukar ju stoltsera med min förkärlek för glada färger, så jag får väl be lite om ursäkt den här gången - både lillasyster och lillebror fick varsitt par svarta byxor. Lillasysters är ett par tights i merinoull och lillebror fick ett par muddbyxor i svart velour. Första gången jag sydde såna fickor på ett par muddbyxor, förresten. Det var ju inte så svårt, men nästa gång ska jag nog göra fickorna i ett tunnare tyg. Tre lager velour blir lite bylsigt, tycker jag.

Mönster:
Tights: Ottobre
Muddbyxor: Samma som till dessa, fast med fickor fram.

Material:
Merinointerlock från Strömming. Som inte säljer det längre. :-(
Velour från Tygpyssling.

Bäst just nu:
Det bästa är nog lillasysters värmande tights. Att hon får ha just tights, men att de ändå är varma.

Sämst just nu:
Jag hade glömt bort att jag brukar bli vårtrött. Helt plötsligt slår bara en förlamande trötthet till och går ut över både sportlov och sömnad. Det tog ett par-tre dagar innan jag kom på att det måste vara vårsolens återvändande som gäckas.