fredag 12 december 2008

Velourklänning och retrotomte

En av mina "beställare" skickade mig en så fin bild på en jättehäftig klänning/tunika som hon hade köpt på loppis härmoveckan och frågade om den kanske kunde vara till lite inspiration. Och det kunde den såklart! Tusen, tusen tack!

Tunikan på bilden var gul, så jag hade länge gult i tankarna. Men sen lutade det mer åt orange, eftersom jag är så förtjust i just orange och har en så underbar orange velour hemma. Men tiden gick och jag hade så mycket annat som låg och väntade, så jag hann inte få mönstret klart förrän lucia närmade sig med stormsteg. Då kom jag på att jag ju kunde kombinera klänningsprototyp med tomtekläder till storasysters dagislusse. Så gjorde jag förra året (inte prototyp då, utan julkänning och tomteklänning)! I år gjorde jag det dock betydligt enklare för mig - jag limmade helt enkelt på tomtefluff/fuskteddy på klänningen med hjälp av borttvättbart spraylim. Kanon!! Och tomtenissen blev superretro i ett huj! Med pöstightsen i samma tyg till blev det en hel utstyrsel.

Klänningen är tänkt att vara nånting mittemellan tunika och klänning; alltså något kortare än den blev, egentligen. Sen har den dragkedja mitt fram, till två tredjedelar. Ärmarna är lite utställda och rydda med en resårkanal nedtill och kragen är utställd i lite 70-talsstil. Jag tror det är lite så att antingen gillar man stilen eller också inte. Jag gör det, och det kommerdefinitivt att bli fler. I orange nästa gång, kanske?

Så här gjorde jag:
1. Strök fast formband på bakstyckets axlar, sydde axelsömmarna och stickade dem.
2. Sydde fast ärmarna.
3. Sydde kanaler (med täcksöm på Coverpron) på ärmsluten och trädde i resår. Sydde fast resåren genom att sy fram och tillbaka ett par gånger med vanliga maskinen på sömsmånen. Den biten ska inte klippas bort med overlocken sen!
4. Strök fast formband på framstyckena så långt dragkedjan skulle sitta.
5. Overlockade/sicksackade framstyckena.
6. Sydde fast dragkedjan och stickade ned sömsmånerna från rätan.
7. Sydde från fållkanten upp till dragkedjan med raksöm på vanliga maskinen.
8. Sydde fast dragkedjans nederdel från rätsidan med en träns (smal tät sicksack). Klippte av överflödig dragkedja.
9. Strök på vlieselie på ena kragen. Sydde ihop den med overlocken. Sneddade hörnen med vanliga maskinen och klippte bort överflödigt tyg.
10. Sydde fast överkragen räta mot räta med klänningen. Vek in sömsmånen och sydde fast kragen från "kragsidan".
11. Sydde en stickning runt kragen.
12. Fållade nedtill.
13. Sydde fast namnband.

Mönster:
Eget

Material:
Röd velour från Nea Nobelle
Fuskteddy från Sundbybergs Textilcentrum
Vlieseline till kragen
Formband till framstycket där dragkedjan skulle fästas
Dragkedja
505 temporärt spraylim (köpt på Syfestivalen)

Bäst just nu:
Jar äs så himla nöjd! Det är verkligen fantastiskt rolgit när något blir som man har tänkt sig. På nåt sätt har man på känn när man sitter där och syr, att "det här kommer att bli bra", så man är alldeles röd om kinderna när man är klar!

Sämst just nu:
Den blev lite för lång. Jag lät bli att korta den nu innan den skulle vara julklänning, men sen åker den upp ett par, tre , cm. Visst ser hon nästan lite "damig ut på bilden, i bara strumpor ("bumpor") och klänning)
Sen är jag rätt less på vädret också. Det blir ju aldrig ljust!!! Mörkt och regnigt i veckor i sträck nu!

12 kommentarer:

OttoPippi sa...

Du är så himla listig!!!!! Vad fint och gulligt!

Cantina sa...

Så söt!!
Skulle även passa som jacka/kappa i annat material (nu snurrar idéerna i huvudet på mig).

Anna-Snoddas sa...

Jättefin! Så söt den är på! :)

Vindling sa...

Men gud så söt!

Thea sa...

Cantina - precis det tänkte jag också!

LinSar sa...

Vilken söt modell.
Jag gillade direkt den andra bilden på tösen för jag tyckte hon såg ut som en liten dam.Sen ler jag för mej själv när du sist i ditt inlägg tycker samma sak.
Vrål söt tjej blev hon i den

LilleBus sa...

ÅÅ, den blev jättesöt, mellanting mellan kappa och klänning tycker jag, fin vart hon iallafall :-)

Marie Frost sa...

Vad smart! Jag gillar modellen helskarpt, ser fram emot att få se fler av den sorten!

Thea sa...

Ja, den ser lite mer "kappig" ut på bilden än i verkligheten, faktiskt. Men jag har ett annat tyg som skulle bli kanon till en kappa, så med bara lite redigering så skulle det bli toppen. Så får det nog bli! Hoppas det blir lite tid i jul ;-)

Gekko sa...

Men oj, hur kan jag ha missat att kommentera denna! Otroligt snygg och precis som jag såg den för mig när du beskrev den:-)
Hon ser verkligen ut som en liten dam den lilla! Vad härligt!

Jes sa...

Gud va fin den blev!!!! Jag har en röd velor klänning från då jag va liten som påminner om den du sytt, Va fiffigt med att limma fast som sen går bort. Men att du är fiffig vet jag ju sen för :)

lilla hjärtat sa...

Så söt i härlig modell. Mycket fyndigt.