söndag 14 september 2008

Sy kantband i trikå

När jag började sy tyckte jag trikå var så läskigt. Jag hade sån respekt för det. Och att få till ett snyggt kantband vågade jag inte ens tänka på (jo, jag tänkte faktiskt på det en gång och försökte - och det blev katastrof). Men så hittade jag bloggarnas underbara värld och på Filurkläder till Fiffiluren hade Charleston så bra beskrivit hur hon hade gjort (tack!!), så jag vågade mig på att försöka. Och det var ju inte så svårt!

Nu har jag ett par gånger fått frågan hur jag gör när jag inte använder bandkantare (Hur man syr med bandkantare har Gekko förresten gjort ett jättebra inlägg om) och tänkte jag skulle skriva ett inlägg om det. (Bra förresten att skriva inlägg om sånt när man är för trött för att sy efter att ha börjat jobba igen!). Det känns jättekul om det kunde inspirera någon på samma sätt som det inspirerade mig! Med risk för att vara övertydlig fotade jag massor!

1. Här har jag klippt till en bit i E-slöjds fina trikå (som är en interlocktrikå). Till det har jag klippt till en ca 5 cm bred remsa av Stoff&Stils stretchjersey/muddväv.

2. Nåla fast det som ska bli kantbandet på plagget räta mot räta. Töj mudden lite. (Den ska alltså vara något kortare än själva ringningen.)

3. Sy fast mudden på plagget. Töj både mudden och plagget när du syr så blir kantbandet elastiskt. Jag använde en smal, tät sicksack när jag sydde (för tydlighets skull valde jag en brun tråd), men det finns även andra sömmar för elastiska tyger.
4. Vik över mudden och pressa sömmen.

5. Vik mudden hela vägen runt kanten och nåla fast. Pressa noggrant igen.

6. Hela halslinningen nålad.
7. Sy fast kantbandet nära kanten. Då syr man alltså genom alla lagren; kantband-kantband-tyg-kantband.
Här använde jag en tvillingnål (maskinen träs på samma sätt som när man har en vanlig nål). Men man kan även använda den smala sicksacken eller någon dekorsöm för stretchiga tyger.

8. Sen vänder man på plagget och klipper försiktigt bort överflödigt tyg på avigsidan.

9. Klart! Så ser det ut framifrån....
(Jag kan själv tycka att jag skulle tagit lite längre steglängd på sömmen...)
10. ...och så här från baksidan. Observera att man faktiskt ser den första sömmen precis utanför kanten. Det kan vara bra att tänka på när man väljer trådfärg. Vill man kan man istället för att sy kantbandet sy exakt i den första sömmen från rätsidan. Då får man en så gott som osynlig söm.

11. En tydlig bild av hur det ser ut när det är klart. Här ser man alla lagren.

48 kommentarer:

ildana sa...

Bra beskrivning! Det kan ju inte finnas för många bilder när det gäller en sy-beskrivning, hur skulle man kunna förstå det lika bra med bara ord?

lilla hjärtat sa...

Hej! Tack så jättemycket för en utförlig beskrivning, jag är precis i ett sånt läge du beskrev...Jag läste att man skulle ta längden(ex. halskant)*0,70 så får man fram längden på mudden, stämmer det på ett ungefär? Har ett ufo som bara ligger och väntar ; ) Har bloggat ett tag nu och hittar inspiration, tips och ideér hos er andra bloggare hela tiden. Kika gärna in hos mig, jag länkar till dig hoppas det är ok.

rino sa...

tack för beskrivningen!
Nu blir jag sugen på att plocka fram mitt gamla kantprojekt o göra ett nytt försök...

Mallaching sa...

Jättebra beskrivning! an får verkligen inspiration att fortsätta ed sina kantbandsufon :)

Mimmi sa...

Toppenbra beskriving! Ni är några bloggare som tar er tid att göra dessa fantastiska tutorials - en applåd till er!

Själv brukar jag sy fast mudden (första sömmen) med overlock, sedan är jag lite för lat till att nåla ;-) På Stoff & Stils mudd tycker jag det är bra fingervisning att mudden är ca 75 % av halsringningens längd.

Frida sa...

Fantastiskt beskrivning! Tack!! Nu blir jag också sugen på att sy något med kantband!

Katharina sa...

Åh! Tack tack tack! Jag har inte ens vågat tänka trikå, och än mindre kantband än. Men nu känns det helt överkomligt!

Kaja sa...

Jag tackar extra för bilderna. För det är precis så jag har gjort, men jag är ändå missnöjd med resultatet. Tycker att det inte är KANONSNYGGT på baksidan precis, men det verkar ju vara ungefär så bra det kan bli, så då får jag väl ta ner ambitionsnivån och vara nöjd med att det ser likadant ut som ditt...

Retar mig särskilt på att den första sömmen syns på baksidan...

med nål och tråd sa...

Ja vad bra. Jag brukar alltid göra på ett annat sätt, och jag tycker att det kan vara svårt att få snyggt. Nu kan jag prova ditt sätt nästa gång!

Thea sa...

Mimmi, jag brukar göra som du ibland också. Snabbt och smidigt. Enda nackdelen är att kantbandet blir smalare då.

Kaja, om man syr med tät, smal sicksack istället, med en tråd i samma färg som tröjan och precis i skarven mellan kantband och tröja, så tycker faktiskt jag att det blir rätt fint.

Gekko sa...

Vilken bra tut! Jag får nog säga som du gjorde i mitt muddbyxeinlägg! :-)
Förresten blev jag lite kär i din otippade färgkombination på provbitarna. Är den lika snygg i verkligheten?

Thea sa...

Gekko; du menar att man hade önskat att man hade just en sån här guide när man började?! :-D Precis!!

Ja, kombon är faktiskt rktigt bra. Ännu bättre med den cerisa mudden (här är det lila) faktiskt.

malin sa...

Vilken bra beskrivning!

Jubel sa...

Tusen takk for super beskrivelse!!
Det ligger en award og venter på deg i bloggen min, her :)

http://jubelbarn.blogspot.com/2008/09/awards.html

Bravo sa...

Kjempefin tutorial!
Jeg har kjøpt en kantebåndsfot nettopp for å få til dette bedre, men på mudd funker den ikke noe særlig, så det blir dette jeg sliter med igjen og igjen. Jeg har ofte dobbeltvikt mudden, men tenker at jeg like gjerne kan slutte med det, dette så jo litt enklere ut, og med tvillingnål blir det jo ikke så pent på innsiden uansett. Tusen takk, Thea!

Jes sa...

Vilken superbra beskrivning!!!! Den kommer många att använda; bla jag :)

Fiffiluren sa...

åå, så kul, att du blev inspirerad. Och vilken snygg beskrivning du gjort - måste ha tagit lite tid att göra.

Nu kan jag tala om att jag har börjat göra kantband i samma tyg som jag syr i, som tex. på den senaste pyamasen. Men då klipper jag skråbanden på snedden för att få lite stretch. Får försöka fota en bättre bild.

Fiffiluren har fått feber just nu...

Thea sa...

Ja, tack Charleston! Och stackars Fiffiluren. Jag läste ju om hennes kindtänder, stackarn.

Klipper du kantbanden i trikå på skrådden?? Det var värst. Tycker du det funkar bättre. Nu blir jag nyfiken!!

Ja, jo, det tar ju sin tid att skriva en tutorial. Mest tid tar det faktiskt att bråka med Blogger, haha!

De Går Bra Nu! sa...

Skulla bara tala om att jag nominerat dig på min blogg.

Super fin klänning förresten!

De Går Bra Nu! sa...

Oj trodde jag la kommentaren på det senaste inlägget! Men det kanske du förstår =)

Pilotta sa...

Tusen tack, mycket tydligt beskrivet.
/Pilotta

Unknown sa...

Hej!
Vilka fantastiskt fina saker du syr. Jag har precis provat att sy ett kantband så som du beskrev men den blev helt bubblig. Har jag då dragit för mycket i båda tygerna tro? Ska alltså mudden vara ca 75% kortare än själva halssringningen.
Tack för en fin och bra sida!

Thea sa...

Hej Kalle!
Ja, jagskulle gissa att du töjt mudden lite för mycket. Jag tror nog att 75% är lite mycket för många muddar (men det man menar är precis som du säger; att mudden är 75% av halslinningen). Jag brukar sträcka "litegrann"; skulle uppskatta att jag hade mudden ca 10% kortare (linningen 24 cm och mudden ca 22 cm) Du ser nästan på bild 2 hur mycket jag har töjt. Lycka till!

Annika sa...

Tack, nu kanske jag vågar mig på kantband:)

Annika

josephine sa...

Kantband i trikå, huvaligen, rys och bitter smak i munnen. Ligger många projekt i "lapplådan" nerkastade efter att kantbanden står stela och fula rakt ut från plagget... Tack för din utförliga beskrivning! Det gäller väl bara att öva och öva och öva för min del, för jag har gjort som du. Men 0.7x ska jag komma ihåg!
Tusen tack!

Mysebo sa...

Tack å tack! Jag ligger i startkropparna för att sy en tröja! Jag har dragit míg för det alldeles för länge nu. Med din beskrivning så finns det en chans att jag kommer igång.

med nål och tråd sa...

Hej hej

Får jag länka till din sy kantbands-beskrivning på Mönsterarkivet?Gå gärna in på sidan och titta www.monsterarkivet.blogspot.com

Elin

prickig design sa...

Jag har länkat till din grymma beskrivning och hoppas att du tycker att det är ok?! Hör gärna av dig annars så tar jag bort det!Känner mig (just nu!) stark och tänker ge mig på att kanta ett par hängselbrallor. HÅLL TUMMARNA!:o)

Thea sa...

Jamen det är klart att det är OK att länka! Lycka till med byxorna!

Lotta sa...

Det här är ju en fantastiskt bra beskrivning som jag haft mycket nytta av som den nybörjare jag är. Funderar dock på det här att du gör fram -och bakstycke för sig. Jag har ju slaviskt följt beskrivningarna som den nybörjare jag är och då står det alltid att man ska sy ihop ena axeln först och därefter kanta halsen. Tycker dock inte skarven vid andra axeln blir supersnygg direkt, hur gör du, jag antar att du också "gömmer" ändarna i axelsömmen eller?

Thea sa...

Nej, jag gör precis som du beskriver; först syr jag ena axelsömmen, sen kantar jag och sen syr jag andra axelsömmen och gömmer skarven i axelsömmen. Ofta syr jag fast kantbandet först, med samma trådfärg som kantbandet, och syr dsedan sömmen, så det inte glider medan jag syr.

Att det bara är ett framstycke på bilden är egentligen bara att jag visade det så. Kanske var det lite otydligt skrivet. Sorry!

KRUMELEJ sa...

Hej och tack för en jättebra beskrivning. Du skriver på ett så bra sätt att man helt plötsligt tror att det inte är så svårt :). Jag har gjort ett försök, och är ganska nöjd. Jag har dock ett litet problem. Jag upplever att tyget bubblar sig mellan sömmarna. Har förstått att det beror på trådspänningen, men om jag lättar på den så ser sicksacken på baksidan inte riktigt ok ut. Har du något tips? Vilken trådspänning använder du?

Tack på förhand!

Anonym sa...

Oj, det var svårt. Jag brukar nog testa mig fram, men skulle tro att jag har den på ungefär 4 (=normal). Men något bättre tips än så har jag nog tyvärr inte att ge dig. Har du provat att öka styglängden?

//Thea

Maria sa...

Jättebra tut:)
Har några frågor som jag hoppas du kan hjälpa mig med, lite nybörjare. Jag har en Janome Pro 1000 CP undrar vilken bredd du har mellan nålarna? För då kan jag ju använda den istället för tvillingnålarna på min vanlig maskin:)
Jag har tidigare använt overlocken och sytt fast mudden , men upplever att jag inte får så bred och fin mudd när jag viker över mudden för att sedan nåla och sy eftersom overlocken syr kant i kant med mudd och tyg. Hoppas du förstår vad jag menar!
Undrar bara hur du gör när du syr
ihop tex en haslinning/ärmslut? Får inte själv till de. En mudd går väl att fixa utan attt sticka ned med tvillinsömmen. Men jag skulle vilja ha en snygg halslinning + ett sätt att sätta fast mudden i tröjan! Vet inte hur jag ska göra det snyggt utan att göra en rundel och utan bandkantningsapparat:)
Hoppas på svar
Trevlig sommar

Bina sa...

Tack för en bra beskrivning! Jag har precis börjat sy och har nu sytt mitt första plagg med kantband - det hade inte gått utan den här! Fin blogg förresten!

Anonym sa...

One again, your idea is very

good.thank you!very much.

Jeanette sa...

Hej! Tusen tack för den här beskrivningen! :)
Är det okej ifall jag länkar till den här från min blogg?
http://lillafarbrorn.wordpress.com/
Tusen tack igen!
/Jeanette

Thea sa...

Absolut!

Anonym sa...

Vill börja med att tacka för din fantastiskt inspirerande och informerande sida! :-)

Sen har jag en fråga, när jag syr kantband så viker dom sig ibland liksom utåt från kroppen och blir lite för stora om du förstår vad jag menar, kan det vara för att jag viker tyget fyra ggr tror du? Eller har du någon annan ide om vad jag gör för fel?

vänliga hälsningar Josefin

Mia sa...

Alltså, det här inlägget håller. Det är ju 2,5 år senare som jag kommenterar...

Jag har också provat tvillingnål med en tråd i kantbandsfärg och en i plaggfärg på övertrådarna och kantbandsfärg på undertråden. Sedan syr jag med den ena sömmen precis utanför kantbandet på plagget och den andra på kantbandet, alltså med skarven mittemellan nålarna. Då går det lätt att sy snyggt utmed kantbandet och den första sömmen döljs av sicksacken på baksidan. Dock är det fortfarande viktigt att det finns tillräckligt med kantband på baksidan för sömmen.

Anonym sa...

Heej... måste bara veta vilken symaskin du använder till detta? / C

Thea sa...

En helt vanlig, enkel symaskin.

LillaL sa...

Testar att lämna en kommentar trots att inlägget nu är gammalt...

Har flera gånger sytt barnbodys där knapparna skall vara i axelkanten eller fram.. vilket gör att man måste få till ett snyggt avslut på kantbandet = man kan inte gömma avslutet. Och jag lyckas inte få till det... tänkte att du kanske har något tips....

kvinnan med koftan sa...

oj vilket bra beskrivning.
men jag är helt väck...pinsamt nog har jag en vanlig(ganska enkel)symaskin och en overlock(husqvarna overlock s 15) men har väldigt dålig koll på vad jag kan göra med dessa. skrev du att körde tvillingnål på en vanlig maskin?
om ens maskin inte kan göra sånt är det en coverlock som gäller?
har inte lust (eller råd)att köpa fler maskiner-

Thea sa...

Du köper en tvillingnål till din vanliga maskin och så trär du maskinen med två rullar och drar ena rullen genom ena nålen och andra genom den andra nålen. Superenkelt!

En tvillingnål är alltså en nål som delar upp sig i två, så du skruvar bara fast fästet som en vanlig nål, fast det sitter två nålar på den. Googla!

Linda sa...

Bra beskrivning! Du bidrar till att jag tycker det är kul att sy, tack för det!

Anonym sa...

Å kanon beskrivning tusen tack!

Kattis sa...

Har preciiis, preciis börjat sy! Gårdagen tillbringade jag med att vara förundrad över att maskinen gjorde som jag sa och inte bråkade med mig hela tiden.
Har tillskansat mig mönster på en hjälmmössa och tänkte ge mig på detta med kantband. Det ser så enkelt ut när du gör det! Förmodligen kommer jag använda alla svordomar i SAOL. Tack för att du tar dig tid och är så utförlig i dina beskrivningar!