tisdag 13 januari 2009

En egen.


Direkt när landskapstyget kom i höstas sydde jag en sån här raglan till min yngsta tjej. Den blev dock en av mina bloggläsare så förtjust i, så min tös blev utan. Nu äntligen har hon fått sin egen!

Jag passar också på att visa hur smidigt det går att sticka ned raglansömmarna med en center guide foot till Coverpron. Den har liksom en skena i mitten, som följer skarven mellan tygerna. Den kan man ställa in, så att man får nålen där man vill ha den; här ca 2 mm in på fram-resp bakstycket. Det går ju jättebra utan också, men det blir faktiskt aningen jämnare när man slipper sitta och följa sömmen exakt.

För övrigt är idag första dagen (eller andra) på mitt hemmaår. Efter att ha jobbat ett tag efter föräldraledigheten kände jag att jag verkligen ville ta vara på tiden medan barnen är små; den bara rusar iväg. Maken skulle återvända till jobbet igen efter pappaledigheten och egentligen skulle lilltjejen börjat på dagis. Jag har i vanliga fall ett jobb jag trivs bra med och en kanonbra arbetsgivare (synd att jag är så hemlig att jag inte kan ge dem en eloge här!) plus en samling jättetrevliga kollegor, men tiden med mina små kommer liksom inte tillbaks. Efter lite funderande bestämde jag mig för att vara tjänstledig ett år. Hemmamamma, helt enkelt! Det blir en ny grej, för även om jag ju varit föräldraledig förut är det ju en annan sak att vara hemma med en tvååring (femåringen går deltid på dagis). Men det ska bli såååå härligt!

Mönster:
Eget

Material:
Landskapstyg och grön interlock från Jofotex.
Mudd från Stoff&Stil

Bäst just nu:
Att jag har fått möjligheten att vara hemma med mina ungar ett år till!
Att tjejen fått sin tröja! Jag ska erkänna att jag hade lite dåligt samvete för att jag skickade i väg hennes (den var såklart inte använd!).

Sämst just nu:
Nada! Livet leker!

32 kommentarer:

Mimmi sa...

Med ny maskin och tre medföljande "fötter" så får du en att vilja ha ytterligare tillbehör ;-) Älskar förövrigt min nya CP :-D

Grattis till ditt underbara år! Trodde jag aldrig innan min föräldraledighet att jag skulle önska att vara hemma, jag som skulle börja jobba efter några månader ;-) Nu skulle heller inte jag säga nej till att vara tjänstledig för ett år. Det jobbiga med att arbeta är att man känner sig kluven och får dåligt samvete oavsett vad man gör. "arbete" = ågren för att man inte umgås mer med lille G "umgånge" = ågren för att man har mycket på jobbet. Nu kan du istället helt ägna dig åt barnen utan dåligt samvete. Ha det så gott!!!!!

Vindling sa...

Det är underbart att ha möjlighet att vara hemma med barnen lite extra. Var hemma med min stora tills hon var 3½, då blev hon 15-timmarsbarn på dagis. Min lilla är nu drygt 2½ och ska börja på dagis till våren. Om jag inte skulle snubbla över ett jobb innan dess förståss.

LinSar sa...

Va kul för dej att va hemma ett tag till.Tiden rusar verkligen iväg.

sygryn sa...

Härligt med ett hemmaår. Jag skulle heller inte tacka nej till det framöver,efter att jag jobbat ett tag men frågan är bara hur sjutton man får det att gå runt ekonomiskt..?

Heimlaga sa...

Klokt beslut, tror jag! Sen torde en kreativ hobby ju inte göra saken sämre...

Errajka sa...

Har kollat in din beskrivning om hur kantbandet kan bli snyggt på trikå. Tack! Hade tänkt ge mig på det även om jag inte är så hajj på allt som har med nål och tråd att göra och dessutom har en gammal maskin... Men försöka ska jag, tack än en gång för en bra och enkel beskrivning!

Cilla sa...

Alla skriver om Coverpro. En fråga från mig som inte är så kunnig :)
Kan man sy "allt" med den maskinen, eller behöver man komplettera med andra maskiner?
Jag har billigast möjliga maskin hemma nu, men har verkligen fastnat för det här med att sy barnkläder. Kan du rekommendera mig någon bra maskin som klarar det mesta?

BTW jag älskar din blogg :)

Äppel Päppel sa...

Fin tröjan blev! Härligt med ett hemmaår. Personligen tycker jag att det är runt 2 år de små är som roligast! Och så missar man så mycket av det roliga då när man måste jobba! :( Så passa på och njut av detta året!

Cecilia & Busiga ungar sa...

Oj. Ja, den pressarfoten verkar himla smidig. Måste kolla om den finns som tillbehör till Janome.
Ja, tänk om man kan vara hemma ett helt år så där. Det måste kännas härligt. Är ju själv hemma men då som arbetslös och det är inte samma sak.....

Cantina sa...

Riktigt snygg tröja!
Och vad skönt att få vara hemma och njuta av sina små. Ha ett riktigt skönt hemmaår!

Thea sa...

Oj, vilken respons! Kul!
Sygryn: Dra ned på allt, planera, söka vårnadsbidrag - och ha lite tur.

Heimlaga: Visst är det så. Att sy ger massa energi som går åt när man umgås med små barn! :-) Och så har man en liten bit av vuxenvärlden där.

Cilla: Nej, Janome Coverpro är ingen undermaskin. Den syr egentligen bara täcksömmar (dvs "T-shirtfållar". Men man kan skruva på en bandkantare så att man kan sy på kantband rätt enkelt och snyggt. Du behöver ändå en vanlig maskin och kanske en overlock. Jag gjorde ett inlägg om olia maskiner förut, "(O)reda i maskindjungeln" heter det. Kika där, där skrev jag lite mer.

BONGI sa...

Super snygg tröja!!! Och grattis till ditt kloka beslut att vara hemma. Har också varit hemmamamma, sonen började dagis när han var fyra för att träffa mer kompisar och min dotter är hemma och vi hinner få vårdnadsbidrag ett halvår för henne. Nu delar jag och min man på att vara hemma och jobba. Och det funkar jättebra! Visst får man skära ner på en del utgifter men det är det absolut värt - precis som du säger; tiden med barnen som små kommer aldrig tillbaka. Så grattis igen :)

prickig design sa...

å... så härligt för er!
hoppas bara att du inte tar ledigt från maskinerna!!

tröjan var superfin!
jag måste ta tag i och kolla på vilka tillbehör som finns till min maskin. hoppas på många!!!=0)

fante sa...

Snygg tröja som vanligt :-)

Och vad kul att du har möjlighet att göra det du vill - vara hemma ett år. Vi har sådan lyx att vi har sonen hos farmor (som är ledig från ett dagis ;)) Så jag är inte så kluven mellan M och jobb som jag antagligen vore om han var på dagis.

Lotta Sultan sa...

välsytt och fint!
och grattis det det STORA beslutet. jag har ett jobb som jag trivs med jättemycket. men det är underbart att vara hemma också. jobba kan man göra i hela resten av sitt liv. men det är inte många år som barnen är små och gillar att hänga med morsan. nu har jag bara några månader kvar. sen tar pappa"ledighet" över. ångrar nästan att vi skulle ha det så jämnlikt! :-)

OttoPippi sa...

Jättesnygg tröja!! Och vilken praktisk fot!!

Önskar också att jag skulle kunna vara hemma medan barnen är små... Men det går tyvärr inte ekonomiskt för oss att leva på en lön och vårdnadsbidrag.. Lyllos dig (som har en rik man?? :-))

Thea sa...

Haha! :-D Nä, om det hade varit så ändå! Men på hans lön, vårnadsbidrag och lite besparingar får vi det att gå runt. Och det blir inte så många utsvävningar. Tur att man kan spara nån krona på att sy ungarnas kläder! ;-)

OttoPippi sa...

:-) :-) :-)
Och tur att du kan sälja lite snygga kläder så att du ändå har råd att köpa alla tyger man vill ha!! För det är ju faktiskt inte billigt! Men ack så beroendeframkallande :-) :-)

Hur som helst så gratulerar jag dig till din ledighet! Så himla najs!!!

Thea sa...

Ja, det är tur att man faktiskt kan tjäna ihop till lite tyger. Annars hade samvetet sagt stopp nu!

Bravo sa...

Thea, gratulerer så mye med avgjørelsen, så herlig!! Helt enig med deg! Jeg gjør det samme selv, men har parkplass til min yngste datter hvor hun får lekt og kjørt seg litt med andre barn.

Og kjempefin genser, btw. Kjøpte den foten etter råd fra deg, og bruker den alltid, men skrur på den sorte metallskinnen når jeg trenger centerguidefunksjonen, så greit som bare det, og sparte en god del penger på å ikke kjøpe clear view foot. Så tusen takk for tips fra både deg og Gekko, snille jentene:)

Fia sa...

Önskar jag kunde få till ett till (minst) ledigt år...jag känner just det där att man slits mellan två världar.. och inte mår man speciellt bra av det själv heller.

Ibland önskar jag t.o.m. att man kunde sluta jobba och vara hemmamamma på heltid...men nu ser ju inte världen ut så...

Suck- njut av ditt extra år!

Thea sa...

Bravobravo:
Tack för tipset att alltid ha den på. Det måste jag testa!!

Fia:
Ja, ibland önskar man att det vore lite lättare att gå "sin egen" väg. Oavsett vilket val man vill göra.

Hello sa...

Grattis till ett underbart år! För det kommer det ju bli! Vi använde en del av besparingarna redan till att kunna vara hemma i två år, vilket var tur, för då fanns det lite föräldradagar kvar när vi inte fick dagisplats som planerat här, efter flytten. Nu finns det inga sådana buffertar längre, vilket är jobbigt eftersom dagis helt enkelt är skitkasst!!!! Men vi byter i maj - har redan plats på nytt. Det kan bli tidigare om någon annan flyttar, så det hoppas vi på.

Mimmi sa...

En award finns att hämta!

Jes sa...

Jättefin tröja, jag har inte sytt något till K ännu i detta tyg, men det kommer. Va skönt att få va hemma lite till, blir lite avis :)

Mysebo sa...

Härligt att få ett år till! Om tre v. är det inskollning som gäller för vår son. Jag kommer dock gå nerfrån heltid till att jobba 60%. Känns bra, men att få vara hemma på heltid, skulle vartit kalas :-)

Doris_Assar sa...

Grattis till hemmatiden, verkligen en bra investering för själen att få vara hemma med sina barn! :-)
(Ja, fin tröja också :-) )

Nilla sa...

Instämmer med övriga! Vilken FÖRMÅN för dig OCH dina barn att få ett extra år tillsammans. Tänk om fler föräldrar kunde göra så! Jag jobbar i förskolan och vi undrar ofta vad det är som gör att många föräldrar verkar tro att vi som är "proffs" tar hand om deras barn bättre än vad de själva gör. Så är det naturligtvis INTE, hur bra Förskola det än är!
Själva har vi pusslat så gått det går och snålat med föräldradagar och semestrar, så vår lille grabb kommer att få vara hemma med mig eller pappan till han blir 20 mån iaf.

Fin tröja också förstås!!! Förstår att du blev av med den första. ;)

Katharina sa...

Snygg tröja (as always). Och vad skönt med lite mer tid hemma med barnen. Guld värt! Njut.

Anna-Snoddas sa...

Jättesnygg tröja!

Och ett stort grattis! Inte annat än att man blir lite avis! ;)

Mojebarn sa...

Även jag instämmer med med övriga. Vilket klokt beslut! Med första tjejen började jag jobba deltid när hon var åtta månader. Det var för tidigt. Den här gången drar jag ut på det så länge det går innan det är dags för pappa att vara hemma också.

Tack också får en jättetrevlig och instruktiv blogg.

MM sa...

Men guuuu! Det där gröna landskapstyget har jag en tröja i som JAG hade när jag var liten!! Fix tror jag gjorde det, o om jag inte missminner mig låg ju FIX där Jofotex ligger idag?

Vilken härlig blogg du har! Själv har jag kommmit av mig, o bloggar fanns inte när mina barn var små...

//Malin