tisdag 22 februari 2011

Att sy vindskydd på ärmar

Att sy ärm- eller fotskydd på en overall, jacka eller byxa är ett bra sätt att skydda små fossingar och händer mot vinterkyla. Det finns säkert en massa olika sätt att göra på. Här kommer en tutorial på hur jag gjorde när jag sydde min overall.


1. Rita av nederdelen av halva ärmmönstret ca 7 cm upp.
Klipp till två bitar, här brun och turkos muddväv, men det går naturligtvis bra med velour, fleece ellervad man vill ha.
Bandkanta eller vändsy bitarna och sy en stödstickning runt.


2. Stryk på vlieseline på baksidan av ärmen.  Markera mitten på vlieselinet genom att rita en linje.3.  Nåla fast vindskyddet på ärmens rätsida.  Se till att den hamnar på bakstycket!  Pincetten på bilden visar vilken sida som är framstycket.4. Sådär.  Vindskyddet nålat mot rätan och avigsidan med vlieselinet ligger upptåt.  Pincetten visar framsidan på ärmen.5. Sy längs markeringen med täta stygn..6. Klipp rent sömsmånerna7. Vik ärmen dubbel, snävt så att ärmen väl innesluter vindskyddet.  Sy sedan en söm preci innanför den andra.  Smalna av utåt.8.  Så ser det ut när det är klart.9.  Sticka fast kanterna och klipp rent sömsmånerna.
Så här ser vindskyddet ut när det är vikt mot baksidan...10.  ...och så här ser det ut när det är vikt över mot framsidan och setter på en färdig overall.11.  Klart!

15 kommentarer:

od Andulky sa...

Vad snäll du är som delar med dig!!
Kram

Mia sa...

Gu'va snyggt förklarat, och sytt! Du är en klippa för oss med syönskan.

Smart med vliselin också som förstärkning.

Anonym sa...

Tack för inspirationen! Jag hade just haft lite motgångar under eftermiddan och helt lessnat på mina projekt... Gick in och läste på din blogg och vips så kom jag på hur jag skulle göra och hittade min inspiration igen :D
(Spelade ingen roll att jag absolut inte håller på med vindskydd... när man läser dina texter blir man alltid sugen på att sy igen!)
// Angi

Mimmi sa...

Tack snälla för tut'en! ;-) Du är en klippa!

Jag förstår dock inte hur jag kunnat missa ditt inlägg om overallen tidigare, för det har jag helt gjort. Nu skall jag snart skrida till verket med din och Kånkarongs overaller som inspiration. Skall bli riktigt roligt att göra något som kräver lite mer tankearbete.

Thea sa...

Vad bra! Hoppas den kan vara till nytta!
Tack Angi, vad snällt skrivet!
Mimmi, jag ser fram emot att få se din variant!

Anneli sa...

Stort tack! Vilken superbra förklaring. Jag ska precis sy en bebisoverall med just vindskydd till en väninnas bebis så det passade utmärkt!

Wcollection sa...

du är en sann inspirationskälla!! Tack än en gång för en bra beskrivning!

Unknown sa...

Å vilken bra beskrivning!

Emsters Alster sa...

Täck för allt du delar med dig, både tutar o snygga kläder!

Emsters Alster sa...

Aj då, min klantiga mobilsvenska ändrade visst hela innebörden i min kommentar."Täck" ska naturligtvis vara "tack"!

Anonym sa...

Duktiga du. Superbra tut.

retrostuff sa...

Så fiffigt! Ja, och så är det en jättefin detalj också.

MinaMirakel sa...

Väldigt bra förklarat!/Åsa

Fangoria sa...

Tack så jättemycket!!!

Anki sa...

Toppentut!