torsdag 17 februari 2011

Bäbisoverall

Jag hade kunnat gå och köpa 25 nya vinteroveraller för samma peng som det har kostat att sy den här overallen. I alla fall om man räknat alternativkostnaden att jag hade jobbat och haft lön istället för att först rita mönstret, sy prototypen, ändra mönstret, sy ny prototyp, ändra mönstret igen och tillslut få en prototyp jag var nöjd med. Sen kostnad för tyg och blixtlås, tiden att klippa till, sy, tråckla och testa, sy igen och för att sen till slut bli färdig. Visst, 25 overaller, men inte en hundradel av den tillfredsställelse som det ger att ha gjort den själv. Något som man varit så noggrann och omsorgsfull med och som man till slut blir omåttligt stolt över. Men det tog nästan fyra veckors sytid!

På ett sätt är det ju bra att vintern kom tillbaks igen, så man fick användning för sin nya overall. Visserligen tog den i lite väl kraftigt i fredags, med 40 cm snö, igenbommade skolor och totalavstängd busstrafik. Talgoxarna hade börjat sjunga så fint för några veckor sen, men nu är det tyst igen. Antingen satte de väl kvittret i halsen eller så frös de helt enkelt fast på sina kvistar när kvicksilvret kröp ner under tjugo minus igen. Hoppas de tinar snart, jag vill så gärna bli lite talgoxglad igen!

Men nu svävade jag ut; det var ju inte djupfrysta talgoxar, utan overaller vi pratade om! Det var första gången jag sydde en overall så innan jag satte igång med projektet hade jag en rätt tydlig kravspec. Det är ju liksom det roliga med att sy själv; att man får det som man vill ha det. Eller i alla fall KAN få det som man vill ha det. Och det ville jag den här gången. Därav alla mönsterändringar och prototyper.

Kravspec:
-Inte för bylsig (bröstvidd + 22).
-Två dragkedjor för att man ska kunna öppna den lätt om man måste ta in vagnen.
-Framstycket ska kunna klippas till på tygvikningen eftersom dragkedjorna ska gå en bit ned på benen för maximal öppning och framflärpen ska vara i ett stycke.
-Framflärpen får inte gå för högt upp så att den kommer över ansiktet när barnet ligger i vagnen.
-Rymlig huva, mössa ska få plats under.
-Huva i tre stycken för att slippa skarv mitt bak eftersom barnet ligger och sover på huvan.
-Ärm- och fotskydd som går att vika över så att inte kalluft kommer in.
-Ärmar och ben ska vara rätt vida nedtill för att vantar och sockor ska kunna få plats.

Mönstret tog alltså sin lilla tid att knåpa ihop. Mest jobb hade jag med huvan. Jag fick konsultera diverse mönsterböcker och testa olika varianter innan jag blev nöjd. När det kom till själva sömnaden var det faktiskt inte så krångligt ändå. Yttertyget är i fleece och overallen fick foder i mysigaste velour. Nästan lite lyxigt att ta en av favvovelourerna till foder, men vad ska man annars med dem till? På hyllan gör de ju ingen nytta. Vindlisten fick bli i orange poplin. Ärm- och benskydden är bruna på ena sidan och turkosa eller orangea på andra, så att om man har dem “stängda”, dvs. uppvikta mot baksidan, så är de bruna och om man har dem vikta över mot framsidan så är de färgglada. De är sydda i muddväv och kantade med interlock.

Tågordning:
1. Sy ärm- och fotskydd, sy fast dem på ärmar och ben på yttertyget.
2. Sy huvan; först foder för sig och yttertyg för sig, sedan vändsy ihop dem och sy en stickning runt.
3. Sy ihop ytteroverall och foder var för sig. I ytteroverallen syr jag fast blixtlåsen med skyddslisten emellan. I foderoverallen sparar jag ett vändningshål i sidan.
4. Vänd overallerna rätt. Lägg framstyckena räta mot räta och sy ihop de båda overallerna med blixtlåsen emellan.
5. Vändsy ihop ärmarna och fötterna, hand i hand. Lägg dem som de ska ligga och vik in sömsmånerna; så att plagget ser ut som det ska göra när det är färdigt. Ta sen tag i sömsmånerna inifrån, genom vändningshålet, och dra fram ärmarna så att du kan sy så blir det rätt.
6. Sy fast huvan mellan foder och yttertyg.
7. Vänd alltihop genom vändningshålet i sidan och sy ihop hålet.

Bra att tänka på:
-Om du har fodertyg som är stretchigare än yttertyget – ta mindre sömsmån till fodertyget.
-Randigt är snyggt, men svårmatchat. Ta spraylim till hjälp! Maska av med mönsterpapper och täck allt utom sömsmånen. Spraya sen med lim på ca 30 cm avstånd. Lägg ihop och sy.
-Testa momenten genom att maskintråckla med långa stygn som är lätta att sprätta.
-Eftersom overallen är vändsydd behöver inte sömmarna kastas. Jättebra att sy med vanliga maskinen om du är osäker. Det är enklare att sprätta en raksöm än en overlocksöm som dessutom klipper bort en del av sömsmånen.
-Klipp ner sömsmånen på ärmar och ben vid ärm- och fotskydden, så blir det inte så knöligt nedtill. Förstärk gärna sömmen innan så det inte repar sig.
-Det är bra att pressa fast formband på fleecen och framför allt velouren där blixtlåset ska sys fast. Det gör att risken att det blir bubbligt minskar rejält när man syr med så många lager.

Tips på böcker om mönsterkonstruktion:
Metric Pattern Cutting for Children’s Wear and Babywear, ISBN 978-0-632-05265-3
MØnsterkonstruksjon og modellering; ISBN 82-584-0235-8
Mönster och konstruktioner för damkläder, ISBN:978-9127-06313-6

Mönster:
Eget, eget och helt eget!

Material:
Brun fleece från Stoff och Stil
Randig velour från Michas Stoffecke (dock för två år sen)
Dragkedjor från Bibbis Textil (tack Bibbi för att du är så himla snabb!)
Orange, brun och turkos muddväv från Hilco, köpt hos Nea Nobelle eller Michas Stoffecke.

Bäst just nu:
Jag är så fantastiskt glad och nöjd med den här overallen! Tror det är det finaste jag någonsin sytt. Nästan så att jag skulle vilja leta upp min gamla syslöjdslärare och visa “Titta, fröken, vad jag kan nu, titta!!”.

Sämst just nu:
Att jag råkade sy mig i fingret med symaskinen. Inget jag kan rekommendera, tro mig! Men jag virade ett par varv med kirurgtejp runt långfingret och fortsatte sy – har man egentid så har man, eller hur?!

Tack till:
-Kånkarong för bollning av viddmått.
-Filten IRMA från IKEA som fick sätta livet till som prototypmaterial!

40 kommentarer:

Løvebrøl og apestreker sa...

Riktig flott dress!!! Og det er vel ingen av oss som syr selv fordi det er så veldig billig er det vel..... Lykken over noe egen produsert overgår all annen lykke!!!

Anna Johansson sa...

Mycket snygg! Enligt din kravspec, så är den ju dessutom praktisk också.

dajj sa...

Oj vilket fantastiskt jobb du har lagt ner! Den är verkligen superfin! :) och jag kunde inte hålla med dig mer; känslan att vara stolt över någonting man skapat sjäv är oslagbar. 25 köpta overaller kan aldrig mäta sig med det.

Le Petit sa...

Wow, vilken underbar overall! Jag är verkligen imponerad av vilken energi du har till att sy den perfekta overallen!

Kristin sa...

Vilken lyxoverall! Jättefin! Självklart ska du vara stolt och nöjd =)

Smörsoppens Siw sa...

Jättefin overall, det är bra att vara envis och noga.
Ett tips till nästa overall du ska göra, sätt en bit mudd runt luvans framkant det blir jättebra.

Wcollection sa...

den är alldeles, alldeles UNDERBAR! Du kan verkligen vara både nöjd och stolt!

Heartbeatdesign sa...

Vilket hästjobb men guuud så fin den blev! DÖDSKÄR!

Anonym sa...

Smörsoppens Siw:
Tack för tipset! Ska testa det en annan gång. Den här gången tänkte jag att jag inte ville har den så åtsmitande eftersom lillebror sover med den ivagnen och jag mest tänkte huvan som "luftvärmande hölje". Men det kanske hade blivit bra med muddväv också?
//Thea

Benglan sa...

Den är fantastisk! Kanonfin färgkombo också! (Jag orkade inte läsa all text, men bilderna säger allt :))

Fangoria sa...

Väldigt snygg, värt allt arbete!

Heilt spesiell sa...

Fytti så himla proff!!! Vanvittig flott...jeg bøyer meg i støvet og konstanterer at det hadde jeg aldri fått til så bra!

Hanne sa...

Riktigt, riktigt häftigt. Att du kunde göra mönstret helt själv. Och orkar vara så noggrann. Så långt har inte jag kommit än. ...
Vad gör du med prototyperna? Jag har alltid såna problem att använda tyg för att sy något som jag sedan inte ska använda. ...

Stoltheten över en sak man har åstadkommit och kan hålla framför sig och säga: det här har jag gjort, den är värd så mycket mer än alla pengar i världen. Väx några centimeter på den här...

Kånkarong sa...

Så fin! Ser fram emot att se den live. :)

Hanna Engkvist sa...

Oj oj oj, imponerande! Den ser jättefin ut.

Karin sa...

Vilken härlig overall. Bra jobbat!

Pernilla sa...

Helt underbar måste jag bara säga modellen, färgerna, ja allt, tycker nog att du ska leta upp slöjdläraren ;)
Hur många gånger har lillebror fått varit provdocka till denna overall??
Min man tycker att lillebror i huset alldeles för många gånger måste ställa upp på just detta :)

Åsa Tidqvist sa...

oh my god - så sjukt fin! så snygg i färgerna och så extremt välsydd, jag är alltid så imponerad av din sömnad!

barbara sa...

wow! hur fin som helst!
/Barbara
retroyourbaby.blogspot.com

Lilofant Design sa...

Liknar precis sådan jag haft till mina barn (fast med knappar istället). Jättefin!

Lilofant Design sa...

Liknar precis sådan jag haft till mina barn (fast med knappar istället). Jättefin!

JuMel sa...

Helt fantastiskt fin och dessutom praktisk overall. Jag blir helt matt när jag tänker på allt tid och allt arbete du lagt ner på att få till mönstret. Känn dig stolt!

Strömming sa...

SNYGG!!!!!

Mia sa...

Fantastiskt!!!! Visst är det kul när man grejar ihop nåt som först bara är en ihärdig tanke (som vägrar släppa greppet om en).

Inspirerande!

Jag förstår precis att vilja visa syfröken. Jag sörjer lite att syslöjden i grundskolan krockade med outvecklad fingerfärdighet för min del. Dessa klumpiga, ivriga fingrar. Det blev aldrig som jag tänkt mig! Nu kan jag också kämpa tills det blir som "kravspecen".

Roligt om talgoxarna också. De frös säkert fast, stackarna. Stackars oss också, nu kan våren börja komma.

Madelene sa...

Oh! Den ser riktigt seriös ut! Och med favvotyget som foder så är det som att rama in en favoritbild tycker jag. Det gör sig faktiskt bättre som foder än yttertyg...vem vill ha ramen i tavlan liksom? :0/ Om man kan jämföra så, men det kändes bra när jag skrev det. Jättefin overall..och praktiskt.

sorkmor sa...

Verkligen fin overall, och jag håller helt med om att inget slår tillfredställelsen när sista stygnet är satt och man är så nöjd :)

rockefår sa...

Så flott overall, du er utrolig flink. Virkelig imponerende mener jeg, og så gøy det må være å ha laget en sånn herlig overall helt selv!

åsa sa...

Wow! Vad fin den är. Säkert värd allt arbete.

Syserine sa...

Imponerad!! Du har ett tålamod och en noggrannhet jag kan avundas... Så kul att se!

lilla hjärtat sa...

Så snygg, härlig kombo. Genomtänkt och välsydd, en fröjd för ögat. Trevlig helg!!

Fiffiluren sa...

amen asså!!!!

Thea sa...

Tack, Charleston! ;-)

Hanne: Just Filten Irma för en elle rett par tior var inte så svår att sätta saxen i. :-)

Smörsoppes Siw (igen): Idag såg jag en kompis overall som hon kantat med muddväv och det var SÅ fint! Gör jag en overall till nån gång blir det absolut så!

Karolina sa...

Fantastisk helt enkelt!

BamBuu sa...

Jag förstår att du är stolt, skitsnygg! Sköna färger med!

Unknown sa...

Wow du är min sy idol du gör så fantastiska saker! Önskar jag var lika duktig som du!!

Anna sa...

Den var superfin så du kan absolut fortsätta vara stolt!!

Retroknappen sa...

Vilket fantastiskt jobb du lagt ner! Superfin!

MinaMirakel sa...

Helt fantastisk!/Åsa

od Andulky sa...

Wow, den hade jag missat, helt underbar!!
Kram

Thea sa...

Tack snälla alla ni, för era kommentarer! Det värmer!