fredag 3 februari 2012

Farbror.

Brrr, idag bits det ute. I natt var det runt sjutton minus och nu klockan halv tio visar termometern drygt tretton grader under noll. Lillebror ligger och sover i vagnen.  Vilken tur då att han har sin värmande väst under overallen!

Västen är sydd i velour och fodrad med en mjuk, randig Campantrikå. Den går ned ett par centimenter över rumpan och är rätt tight i passformen. Jag gjorde så att jag sydde båda västarna (yttervästen och fodervästen) för sig och sen overlockade jag ihop dem helt innan jag kantade. Halsen var ju inte så svår att kanta eftersonm blixtlåset skulle på efteråt, men när jag skulle kanta ärmhålen fick jag klippa ett jack längst ned i botten på ärmhålen, kanta runt och sedan sy ihop kantbandsändarna (så här) och sy ned mot fodret så inte skarven skulle synas. Blixtlåset sydde jag alltså inte fast mellan foder och yttertyg den här gången. Men det blev bra ändå.

Jag måste säga att det faktiskt är väldigt praktiskt med ett sånt här plagg; det värmer gott, får plats under overallen utan att bylsa sig (eller tjylsa sig, mamma?! ;-)) och gör dessutom att lillebror ser ut som världens sötaste lilla farbror där han knallar runt (jo, han kan gå nu) med lilla kulmagen och vikarna i pannan. :-)

Mönster:
Eget, strl 86. Tight passform, bröstvidd + 10, för att det ska få plats under overall och fleece utan att det blir för klupigt.

Material:
Velour från Tygpyssling.
Campan från NeaNobelle.
Limefärgat blixtlås från Jofotex.

Bäst just nu:
Min söta lilla farbror som dodlar runt här hemma och låter som en telefon. Eller timer. Eller miniräknare. Eller termometer... Allihop låter lodi-lodi-lodi-lodi-lodi. :-)

Sämst just nu:
Jag skulle vilja hitta fler såna här blixtlås med ring i många olika färger och längder, men det verkar väldigt svårt att hitta. Turligt nog hittade jag några limefärgade hos Jofotex. Hade väldigt gärna velat ha turkosa också.

19 kommentarer:

od Andulky sa...

Superfin!! Åh, jag som precis beställt från Jofotex.. Kanske måste göra en till beställning därifrån :-)?

Kicki sa...

Men gud va söt!! Ge oss en livebild på den lille farbrorn! :p

Thea sa...

:-D Ja, jag ska föröka få en bra bild på honom!

MinaMirakel sa...

Härlig väst, superfint blixtlås!/Åsa

Gekko sa...

Vilken skön! Och vad roligt att jag idag på förmiddagen sytt en pullover till min lite större lilleman :-D

Bravo sa...

Den ble helt skjønn! Ser for meg en liten farbror i en sånn vest. :-)

Pernilla sa...

Snygg och praktisk nu när det helt plötsligt blev vargar vinter, gillar när plagg går över rumpan på dom små!

JuMel sa...

Vilken fin! Här kan vi snacka kyla, endast -31 grader i morse! Brr!!!

Sara sa...

bibbi har en del olika färger och längder http://www.bibbistextil.se/webbshop/dragkedjor/jackl%C3%A5s-med-ring-5686933

Kicki sa...

Det behöver inte va en BRA bild! ;)

Le Petit sa...

Snygg och smart! Jag vill också se en livebild! Det lät så sött på din beskrivning av den lilla farbrorn =).

Pyssellycka sa...

Oj vad fin! Säkert jätteskön nu när det är lite kallt.

Retroknappen sa...

Håller med alla andra inlägg om att västen verkligen var superfin! Vet inte hur det är nu, men tidigare har man kunnat be Furulunds i Borås att beställa hem dragkedjor med ring.

Lykke sa...

Utrolig flott denne var! Jeg kjøpte slike gliderlåser på Stoff2000 i København - kjøpte en pose full til en "slikk og ingenting".

Unknown sa...

Å vilken mysig!

Jes sa...

Vilken praktisk väst och snygg :)

Strömming sa...

Så snygg! :)

Du får ta en tur till Tygcentrum i Uppsala, där brukar finnas gott om dragkedjor med ring i många färger! Och en helt överfylld butik med tyger som man inte hittar något i själv men om man frågar vet expediten exakt var det finns! Helt otroligt! Värt ett besök!

Jennie - kreativ och pysslig mamma till Malva sa...

Hejsan!
Jag är väldigt pysslig av mig och jag vill börja sy lite plagg till min lilla tjej. Jag undrar vad du har för tips för nybörjare? sedan undra jag hur du syr dina mössor. jagt änke rpå när man har vänt den ut och in och sedan ska vika in tyger i mössna, hur syr du den lilla fliken?

tack på förhand och du är så otroligt duktig!! :)

Thea sa...

Tack för den snälla kommentaren, Jennie!
Vet inte om jag har några allmänna tips...hmm. Kanske att börja med muddbyxor i velour och en tröja i lite kraftigare trikå, typ E-slöjds interlock. Den är ganska lättsydd.
När det gäller mössan förstår jag nog inte frågan helt. Jag syr lite olika; ibland båda på samma gång, dvs att jag viker mössan rätt först och sen syr från avigan och ibland först den yttre från avigan, vänder genom det hål som är kvar sen andra från rätan, men den syns ju inte utåt.