onsdag 29 februari 2012

Tvillingugglor

Jag har fått den stora äran att sy små BB-kit till ett litet tvillingpar som ska se dagens ljus nu i mars - om de inte redan har kommit.

Efter lite dividerande kom vi, den blivande mormodern och jag, fram till att ugglorna nog är det allra sötaste små nyfödingar kan få på sig på BB. Det är något så rent och enkelt med dem (ugglorna alltså) och samtidigt sött utan att var för gulligt. Och det går lika bra till små gossar som till små töser - i det här fallet en av varje sort.

Omlottbodiesarna och filtarna har jag sytt många gånger förut, men byxmönstret har jag ändrat lite till att ha både gren och grenkil. Då får en liten blöja gott om plats. Mönstret till mössorna är också nytt och så litet som strl 34. Tänker att små kottar som legat två tillsammans i magen nog har mindre huvudomfång än min nyfödde som hade storlek 36, som ofta är den minsta storleken man hittar.

Då återstår bara att säga lycka till till den blivande tvillingmormodern och hennes dotter med familj. Hoppas allt går bra och att ni får mysa riktigt ordentligt med er lilla familj!

Mönster:
Bodier och byxor: egna, strl 50
Mössa: eget, str 34
Filt: Eget.

Material:
Ugglejersey från Jofotex.
Muddväv från Stoff och Stil.
Tunn interlock till kantband, från Jofotex/NeaNobelle/Tygpyssling.
Röd och brun Hilcovelour från NeaNobelle/Tygpyssling.

Bäst just nu:
Gud så sött det är med såna här små kläder! Tänk att lillebror varit så liten för inte alls så längesen! Nu doodlar han runt hemma och pratar så smått.

Sämst just nu:
Min sytorka. Jag har faktiskt inte sytt sen Syfestivalen. Inte orkat. Inte hunnit. Vårttrötthet. Förkylning. Kräksjuka. Kräksjuka igen. Men nu vänder det - idag var det vår!

onsdag 15 februari 2012

Igen.

Ett par retrobrallor. Igen. Och den här gången något numer så ovanligt som en beställning. Jag hade en liten lucka så jag tackade ja när jag fick frågan. Så nuförtiden bor de hos en liten kille som drar storlek 86.

Mönster:
Eget, strl 86.

Material:
Brun Hilcovelour från Tygpyssling.
Trevikt mudd från Stoff och Stil som kantband.

Bäst just nu:
Det var så fint ljus i vardagsrummet när jag fotade. Tänk så mycket det gör för hela intrycket av byxorna. Sen var det väldigt roligt att det kom ett mail från mottagaren som berättade hur nöjd hon var med byxorna. Då blir man glad!

Sämst just nu:
Lillebrors akrobatiska ovanor. Förut nöjde han sig med att klättra upp på matbordet om det stod någon stol framdragen. Nu reser han upp stolarna som vi lagt ned på golvet, skjuter fram dem till bordet och klättrar upp. Det börjar bli väldigt kalt och trist här hemma...

tisdag 7 februari 2012

Sommarminne

Inte helt fel med ett litet sommarminne så här mitt i midvintern. Det är lillkusins sommarset som fått vänta så länge på att komma upp på bloggen. Klänning med matchande solhatt i gul-vitt-orange blommigt bomullstyg från Jofotex.

Mönster:
Egna, strl 74

Material:
Bomullstyg från Jofotex

Bäst just nu:
Den sista bilden är underbar. Den får mig att minnas en fantastisk vecka jag och barnen hade tillsammans med kusinerna och min kompis/svägerska på Gotland i somras. Den kommer jag minnas livet ut!

Sämst just nu:
Att det känns så evinnerligt långt till sommar. :-( Nog för att det är härligt med vintern också, men nu är det bara ett par grader kallt och vägsaltet har smält nysnön som kom i helgen, så trots att det är köldgrader så är vägarna moddiga och trista.

söndag 5 februari 2012

Giraffer underst


Av någon outgrundlig anledning ska lillasyster ha på sig sina sommarkläder mitt i kallaste vintern. Ju kallare det är desto somrigare klänningar! Maken och jag försöker i möjligaste mån kompromissa med T-shirts utanpå långärmat, tröja under sommarklänningen eller kofta utanpå. Ungen har väl sommarlängtan precis som vi?

I ett sån kompromissförsök sydde jag ett litet att-ha-underset till lillasyster. Ett sånt som SKA vara under, förklarade jag. Ett sånt som man blir glad av att veta att det finns fast man inte ser. Tro det eller ej, men lillasyster köpte konceptet och blev jätteglad för sina sommarkläder som ska vara under! :-)

Det fina girafftyget kommer från Mina Små och linnet sydde jag enligt ett mönster från Ottobre 4/2004. Jag avslutade med en liten dekorativ rullfåll längst ned. Nr 4/2004 är ett väldigt bra nummer, förresten. Där finns även mönster på underbyxor, men detta är mitt eget. Jag har lagt säkert en arbetsvecka på att få till ett mönster jag är nöjd med. Det jag hade att tillgå var kunskapen om hur man konstruerar en bikinibyxa till vuxen i vävt tyg, sparkbyxor till barn i vävt tyg och underbyxor till barn i trikå (fast en helt annan modell än jag ville ha och med ett annat arbetssätt än jag är van vid) plus två par underbyxor jag vet att dottern tycker sitter bra.

Mönster:
Underbyxor: Eget, strl 116

Material:
Girafftyg i bomull/lycra från Mina Små.
25 mm resår från Swelogent.
Trevikt muddväv från Stoff och Stil till kantband.

Bäst just nu:
Jag lade ned massor av tid på mönstret. Verkligen massor. Det hade alldeles säkert varit lättare att ta ett par bra underbyxor och bara sprätta dem och rita av, men då hade jag ju inte vetat varför just de satt så bra eller hur man ska tänka när man konstruerar underkläder. Nu vet jag. Och nu kan jag. Tror jag i alla fall! ;-)

Sämst just nu:
Ajabaja lillebror, inte hålla hela familjen vaken på natten sådär...

fredag 3 februari 2012

Farbror.

Brrr, idag bits det ute. I natt var det runt sjutton minus och nu klockan halv tio visar termometern drygt tretton grader under noll. Lillebror ligger och sover i vagnen.  Vilken tur då att han har sin värmande väst under overallen!

Västen är sydd i velour och fodrad med en mjuk, randig Campantrikå. Den går ned ett par centimenter över rumpan och är rätt tight i passformen. Jag gjorde så att jag sydde båda västarna (yttervästen och fodervästen) för sig och sen overlockade jag ihop dem helt innan jag kantade. Halsen var ju inte så svår att kanta eftersonm blixtlåset skulle på efteråt, men när jag skulle kanta ärmhålen fick jag klippa ett jack längst ned i botten på ärmhålen, kanta runt och sedan sy ihop kantbandsändarna (så här) och sy ned mot fodret så inte skarven skulle synas. Blixtlåset sydde jag alltså inte fast mellan foder och yttertyg den här gången. Men det blev bra ändå.

Jag måste säga att det faktiskt är väldigt praktiskt med ett sånt här plagg; det värmer gott, får plats under overallen utan att bylsa sig (eller tjylsa sig, mamma?! ;-)) och gör dessutom att lillebror ser ut som världens sötaste lilla farbror där han knallar runt (jo, han kan gå nu) med lilla kulmagen och vikarna i pannan. :-)

Mönster:
Eget, strl 86. Tight passform, bröstvidd + 10, för att det ska få plats under overall och fleece utan att det blir för klupigt.

Material:
Velour från Tygpyssling.
Campan från NeaNobelle.
Limefärgat blixtlås från Jofotex.

Bäst just nu:
Min söta lilla farbror som dodlar runt här hemma och låter som en telefon. Eller timer. Eller miniräknare. Eller termometer... Allihop låter lodi-lodi-lodi-lodi-lodi. :-)

Sämst just nu:
Jag skulle vilja hitta fler såna här blixtlås med ring i många olika färger och längder, men det verkar väldigt svårt att hitta. Turligt nog hittade jag några limefärgade hos Jofotex. Hade väldigt gärna velat ha turkosa också.

onsdag 1 februari 2012

En hel svampkorg!

Visst är det en härlig svampkorg? Svamparna har jag plockat på Jofotex och det är nog tur det, för visserligen plockade jag trattkantareller på juldagen, men nu har kylan satt tänderna i oss och det lär dröja till nästa höst innan man får plocka svamp på riktigt igen. Tills dess får man glädja sig åt färgsprakande svampar i tygform istället.

Det här tyget kom i sex färgställningar för ett tag sen (på en av de små bilderna längst ner syns hur lillebror har kapat åt sig proverna. Tror han blev nästan lika glad som jag över dem!). Alla är jättefina, det är så svårt att välja, men man KAN ju inte ha allt. Turkost, svart och blått är en bra laddning bara det! Storasyster ville absout ha en T-shirt i de svarta. Lillassyter också. Fast i de turkosa. Men de får vänta! Jag ville först sy tre likadana bodiesar. För att det är så häftigt med flera snarlika i samma modell. Det blir så fina bilder. :-)

Som ni kanske ser har jag ritat om mitt mönster i 86 till att få en knäppning högre upp i grenen. Lillebror vill nämligen inte alls vara still när man klär på honom och han man knäppningen högt upp kan han stå medan man knäpper. Inte still, men ändå.  Det är i alla fall lättare! Jag har haft den lösningen på plagg här hemma och den är inte så dum alls. Jag passade på att göra en hög ärmkulle också när jag ändå höll på och roddade med mönstret.
Lillebror håller stenhårt i tygproverna...  Här får de åka Bobbycar.


Mmmm, sånt här får man njuta av när man har mammalunch. :-)

Mönster:
Eget, strl 86.

Material:
Svamptrikå i bomull/lycra och ribb (som kantband) från Jofotex.
Knappar från The Snapstore

Bäst just nu:
Den underbara vintern vi har fått här. Och att semmelsäsongen just har tjuvstartat.  Och att det ligger tre fina nysydda bodies i syrummet. Eller det gör det ju inte, förresten, Lillkusin fick en igår!

Sämst just nu:
Att man inte kan sätta i sig precis så många semlor man vill. Andra sötsaker kan jag stå emot, men... Vad är det med semlor som gör dem så beroendeframkallande?!