fredag 8 februari 2013

Kronjacka

 
 
Nästan ett helt år har de fina kronorna i velour legat på min hylla och väntat.  Och änndå har jag så länge sett framför mig ungefär en sån här jacka.  Först hade jag tänkt mig en med bara en känguruficka på magen, men så när det blev lite kallare ut och behovet av nåt extra att ha under overallen blev viktigare föll det över på blixtlåsknäppning ändå.
 
Från början hade jag bestämt mig för cerisa täcksömmar också, men när jag väl hade tagit fram blixtlåset slog det miga tt det skulle bli fint med blixtlås i en färg och täcksömmar i en annan.  Turkost blixtlos och cerisa täcksömmar eller cerist blixtlås och mörkorangea sömmar?  Det fick bli det senare!
 
Modellen är densamma som till lillebrors lilla blåa, men här har jag tagit in bröstvidden till tio cm plus kroppsmåttet för storlek 92.  Och, just det, jag klurade ju på det där med nedhasad axel sist.  Jag har hört mig för lite och tror den främsta anledningen till att man har nedhasad axel så här är att sömmen inte ska ligga på samma ställe som på tröjan under eller jackan över, så att det skaver eller blir bylsigt, eftersom det är ett mellanplagg.
 
Tänkte också jag skulle passa på att visa hur jag syr kragen för att den ska bli snygg från båda sidor.  Först syr jag kragen till jackan och syr täcksömmen.  Därefter syr jag fast blixtlåset upp i halva kragen, viker över den andra halvan och syr ihop kragen räta mot räda med blixtlåset emellan och sömsmånen invikt längst ned i innerkragen. Så långt har jag inga bilder, men sen:
 
1. Sy för hand med nål och tråd precis i kanten på täcksömmen på utsidan och 2 mm in på kragen på insidan.  Sömsmånen är invikt.
2. Sy från rätsidan preciiiiiis i kanten på täcksömmen.  Täcksömmen är här sydd på kragen; alltså har sömsmånen från halsen och kragen pressats uppåt  mot kragen.
Mönster:
Eget, strl 92, samma som till denna, fast BV + 10 istället.

Material:
Velour från Strömming.

Bäst just nu:
Jag gillar den sköna kombinationen mellan cerise, grått och orange.  Men allra roligast är att lillkusin, som fick den här lilla jackan bara sådär för att on är värd det :-), berättar vitt och brett om att det är jag som har sytt.  Gulligt!

Sämst just nu:
Vi har haft sjukstuga här hemma. Influensa och öroninflammation. Jag är en väldigt trött mamma just nu.

11 kommentarer:

Pysselpinglan sa...

Vilken fin jacka! Hoppas man kan bli lika duktig själv i framtiden :) Här hemma ligger vi också sjuka, börjar förstå varför d kallas VABruari :)

ekåå sa...

Åh, jag vill också ha en riktig täcksömmaskin, en industri. Grät nästan en skvätt igår när jag skulle sy täcksöm på min janome :( Usch vad det ska krångla...

Anonym sa...

Tack för kommentarerna. Jagsitter i soffan med sjuk son i famnen.
ekåå: ja, det är underbart med industrimaskinen! Jag är lika glad varje gång!
//Thea

MinaMirakel sa...

Så fint det blev med täcksömmarna!
Vi har oxå varit sjuka en längre tid här hemma, vi har ju många det ska gå över;)/Åsa

lavendia sa...

Du har lyckats igen!

od Andulky sa...

Superfin! Ska kika på din instruktion nästa gång, har nämligen precis sytt en liknande till lilltjejen, men kragen blev inte helt lyckad på min tycker jag..
Kram

Fangoria sa...

Oooo snygg!!

annas alster sa...

Så underbart fin och välgjord!

Susanna sa...

Sjuuukt snyggt!

Susanna sa...

(jag försökte inte vara rolig, jag är också sjuk med sjuk familj här hemma)

Thea sa...

Haha, Susanna, men du lyckades vara lite festlig! :-D
Krya på er!