onsdag 23 februari 2011

Äntligen i min ägo!

Det har inte alltid funnits så många fina trikåtyger som det gör idag.  Är det någon av er som minns när det började?  Först kanintyg, ugglor och elefanter.  Och så landskapstyget, som med sina fem färger skulle bli så dyrt att framställa. När Yrväder hösten 2008 hade ett upprop på sin blogg och folk som var intresserade fick anmäla sig och intyga att de var beredda att betala vad det kostar att trycka ett femfärgstryck?  Bara för att visa hur enormt stort suget efter fina retrotyger var.  Och vilken uppslutning det blev!  Tänk, det känns så länge sen.

Summan av kardemumman blev att Jofotex lät trycka upp tyget, som blev en succé, då i interlock.  Senare har det även kommit i bomull/lycra, men det tåget missade jag.  Så nu, när det kommit in en ny laddning, har jag äntligen fått det i min ägo.  Och det är bara så härligt.  Färgerna är så klara och fina och kvalitén verkar jättefin (jag har förtvättat i 60 grader en gång och torktumlat innan jag sydde i det).

Jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle sy, så det fick bli hela tre alster.  Först en body till lillebror.  En sån kändes helt nödvändig att ha i hans garderob.  Sen nämnde jag väl att jag hade gjort ett grundmönster i storlek 68?  Det var i alla fall till pyjamasen och tunikan.  De är gjorda utifrån samma grundmönster.  På pyjamasen, som ligger och sover med lillebror i just nu, provade jag för första gången att sy en blixtlåsknäppning ned i benet.  Det blev bra, men några småsaker ska jag tänka på till nästa gång. Tunikan är till lillkusinen (så nu vet du det, Y, om du läser det här!).  För att få den över huvudet på en liten knallhatt med storlek 68 fick det bli ett sprund framtill.  För att pigga upp det lite valde jag olikfärgade, men matchande knappar till.  Visst blev det lekfullt?

Pyjamansen fick en skyddsflärp upptill och bodyn har förstärkningar på insidan.  Jag visar det och sprundet med lite detaljbilder sist i inlägget.

Mönster:
Egna, strl 68

Material:
Landskapstyg i ekologisk bomull/lycra från Jofotex.
Tunn interlock till kantband och sprund från JNYdesign.
Tryckknappar från Babythings.

Bäst just nu:
Att äntligen ha det härliga tyget på hyllan!  Det är som en kompis sa:  Ett riktigt Astrid Lindgrentyg; en blandning av Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Barnen i Bullerbyn.  Jag håller helt med!

Sämst just nu:
Jag är inte helt nöjd med pyjamasmodellen.  Till nästa gång ska jag revidera benvidden lite och ställa ut den lite mer vid stussen.

Att tänka på till nästa gång:
Vändsy skyddsflärpen så det blir snyggt på båda sidor. 
Klippa till blöjkilen spetsig i ena änden, så blir det snyggare med blixtlåset.

35 kommentarer:

Anonym sa...

Nu blev det roligare i sjukstugan! Tunikan är fantastisk!
Kram Y

Helena sa...

Så mysiga kläder du har sytt! Landskapstyget är fortfarande lika fint som när det kom och en stor favorit här hemma. Det får nog bli lite påfyllning i tyghyllorna tror jag :)

Thea sa...

Haha Y, så du var till och med först att kommentera! :-D
Krya på er!

Mimmi sa...

Nu gör du mig sugen på en beställning, trots att det finns en liteb bit kvar i min tyghylla. ;-) Åh, jag älskar ditt sprund med de härliga olikfärgade knapparna. De senaste dagarna har jag utmanat mig själv vad det gäller sömnad, så idag får det nog bli en sådan tröja. Skönt med sjukstuga som börjar rätta sig till så man är tillräckligt pigg för att sy i kortare stunder :-)

dajj sa...

Finfint!! =)

Mitt stora dilemma är att jag köpte en ganska stor bit interlock innan jag visste att den skulle komma bomull med lycra... *snyft*

Men motivet är ju i alla fall lika underbart nu som första gången. =)

Unikuu sa...

i love this fabric. <3

Heilt spesiell sa...

Du er bare sååå flink-jeg gjentar meg selv men jeg er stadig imponert over hvor lekkert alle sømmer er og hvor forsegjort alle plaggene er.Sprundet er superprofft.Jeg har sett tutorials på det men klarer ikke helt forstå hvordan man gjør uansett..

FridoLi sa...

Åh s fina plagg!! Älskar de olikfärgade knapparna på klänningen!
Tyger ser jättefint ut, så klart i färgerna som du skrev! Jag har det bara i interlock men blir ju sugen på detta nu också...

annas alster sa...

Tokigt tokigt snyggt!

Benglan sa...

Härliga plagg. Perfekt att det tygetkommit i bomull/lycra! Bojkottar numera alla interlocktyger. Tycker att de endast passar bra till filtar.

Anonym sa...

Tjusigt! Tunikan är min favorit, det blev så himla snyggt med sprundet och knapparna. Verkligen pricken över i:et!
// Angi

Skrekk o Gru sa...

Jeg syr ikke så mye i trikot selv, men nå skulle jeg ønske jeg gjorde det! Nydelige plagg, med små detaljer som prikken over i-en!

TurboNeedle sa...

Fina alla tre! Rolig bild på pyjamasen som dansar :)

Miiaoo sa...

Underbart söta sydda saker! =O))
Särskilt pyjamsen som dansar.
Bleb riktigt sugen på det där tyget nu också-..

Äppel Päppel sa...

Så fina kläder! Och ja, det känns verkligen länge sedan...Nu finns det betydligt mer att välja bland! Vilket är väldigt roligt så klart!

Anki sa...

Åh, vilka fina lanskapskläder! Blir så sugen på att beställa lite mer av det fina tyget... Åh vilka härliga detaljer på kläderna. Du får alltid till det där extra så det ser så välsytt och proffsigt ut.

Wcollection sa...

helt underbara kläder och tyget är verkligen supermysigt..längesen jag sydde i det nu får nog leta fram det i garderoben;)

Ahlard sa...

Oj helt underbara plagg. Jag älskar knapparna på tunikan lyfter det redan superfina plagget ännu mer. Underbart tyg, kan bara hålla med:) Det var kul att läsa om utvecklingen, jag var ju inte alls med när allt startade så jag visste inte om allt detta kring intresseanmälningar mm. Däremot har jag ju hunnit förstå att tygutbudet ökat enormt bara på något år, och jag är superglad att jag får åka med i karusellen:) Tack för titten:) /Johanna

metamorphosis sa...

Kan bara hålla med dig om det härliga med det där mönstret, och det ser ju ut att vara helt perfekt till små bäbiskläder! :-)

Låter ju utmärkt att kvaliten verkar fin på det där tyget, har lite vävt hemma sedan länge tillbaka, men det vore ju mysigt med lite mysig trikå också!

Syserine sa...

Nu blev jag jättesugen!! Tunikan med knapparna var ursnygg!

Heartbeatdesign sa...

Vilka fina alster du sytt! Sååå fina! Knappdetaljen var ju ursnygg men samtidigt är jag så svag för heldresser, dom blir så söta!

Läste mig till förut att det tyvärr släppte mycket i färg när man tvättade?! Har de förbättrat dessa grejer till de nya inköpet? Är också sugen på att beställa!

klockarbarn sa...

Ja visst minns jag när tygerna togs fram. Det har verkligen exploderat av möjligheter sen dess. Jag bor i en mellanstor stad och numera serjag mössor i alla dessa tyger. Fast det är inte jag som sytt dom. Föräldrar har nog hittat till er som säljer på nätet. Kul är det i alla fall. Kedjorna får lite konkurrens.

Fangoria sa...

Fantastiskt fina plagg! Ja, landskapstyget vet jag inte om man kan tröttna på! Underbart!

Thea sa...

Tack för alla snälla kommentarer!

Heartbeatdesign: Jag vet inte, än har jag bara tvättat tyget en gång. Men stunsen i tyget är i alla fall kanon, det kan jag säag redan nu!

MinaMirakel sa...

Kanonfina plagg!/Åsa

Tyrvi sa...

Visst minns jag hur det var! Och visst sover vi fortfarande i de första kaninerna, vilken superkvalité.

Då såg man ytterst sällan några kläder i tygerna och när man gjorde det och frågade så var det ju någon man haft kontakt med på internet som man stod och pratade med. Nu har nästan alla jag frågar köpt färdigsytt tycker jag. Det är också kul men lite annorlunda.

Men när jag ser dina fina landskapsalster får jag lust att sy nytt men min största vill ju bara ha coola kläder och de andras lådor är ju så fulla :-)

Emblan sa...

Helt underbart tyg :)

http://gobitsyr.blogspot.com/

rino sa...

ja fy vad jag blev uppgiven första gången jag gick in i en tygaffär på jakt efter snygg barntrikå...
Men när ska det komma lika många fina "vuxentyger"???

Knapparna är toppen!

Le Petit sa...

Vilka härliga och snygga plagg! Kul att se de alla tre tillsammans!

Mia sa...

Snyggt snyggt snyggt. Tack än en gång för ett inspirerande och instruerande inlägg, du gör en folkbildningsinsats!

Skyddsflärp, javisst är det bra :) Den blev ju så fin. Detaljer kan verkligen lyfta ett plagg.

Jaså, var det så det började? Tack för att ni veteraner drog trikåtåget. Utbudet är ganska knalt fortfarande kan jag tycka. Det märkliga är att det finns så mycket fabrikssydda plagg i alla möjliga tyger och kvaliteter. Men sy själv till sina barn, verkar inte finnas med på kartan. Mer kvalitet till folket! Bara en sån sak som lite mindre Prymknappar, 10 mm jersey blir ju mycket mer klumpigt än klädkedjornas små behändiga 8 mm, som man ju "förväntar sig" på ett plagg.

Kristine sa...

For et herlig tøy!! Fantastiske farger, og herlige klær.

KRUMELEJ sa...

Åh så snyggt och kul att tyget kommit i jersey. Vad fint du fått till mönsterpassningen på benen. Lika snyggt och välsytt som vanligt :D

OYB sa...

Sååå snyggt!! Och så välsytt! Tänk om man nån gång i framtiden kan bli hälften så duktig som du...
Härligt foto förresten på den glada pyjamasen!

Strumpetossa sa...

Helt underbara!! Älskar klänningen med de färgglada knapparna!!

Thea sa...

Mia: Egentligen var Kanintyget först. Men det var så här det började med landskapstyget . Och då blev det så uppenbart hur stor efterfrågan var.

OYB: Tack snälla! Och kan jag så kan du!