tisdag 8 februari 2011

Lite om trikåtyger

Olika trikåtyger: Uggletyget finns i både interlock och singeljersey i bomull/lycra och kommer från Jofotex. Sniglarna från Znok design är i singeljersey i bomull/lycra liksom det randiga tyget från JNYdesign. Molntyget i velour kommer också från JNYdesign.

Jag har flera gånger fått mail från bloggläsare som har frågor om trikåtyger. De undrar bland annat vad det är för skillnad mellan olika sorters trikå och vilket tyg man ska använda till vad. Jag tänkte därför försöka reda ut begreppen lite. 

Först och främst kan det vara bra att känna till att trikå är ett samlingsnamn för maskinstickade tyger – till skillnad från vävda tyger som tex lakansväv. Exempel på olika trikåtyger är singeljersey, ribb, interlock, velour mm. Just stickningen skapar den töjbarhet som kännetecknar trikå. Alla trikåtyger är stretchiga, men i olika grad. Det engelska ordet för trikå är jersey".

Singeljersey är det vanligaste av trikåtygerna. Det är ett slätstickat tyg som visar rätmaskor på ena sidan och avigmaskor på den andra. Det finns dels i ren bomull eller viscose eller med olika inblandning av lycra, som är en tunn syntetisk stretchfibrer som vävts in i för att göra tyget mer elastiskt. Ofta pratar man lite slarvigt om ”jersey i bomull/lycra”. Då är det singeljersey i en blandning av bomull och lycra man menar. Det ger en fin passform och används ofta till plagg i lite tightare modeller, tex tröjor, tights och mössor. En del tyger i bomull/lycra är stretchiga både på längden och bredden (tvåvägsstretch). Exempel på tyger i singeljersey i bomull/lycra är molntyget från JNYdesign (som också finns i interlock), Snigeltyget ovan och diverse nytryck av gamla 70-talstyger från Jofotex.

Vad är det då för skillnad på lycra, spandex, och elastan? Faktiskt ingen! Spandex, eller elastan, är en syntetisk fiber som är starkare än gummi. Den är känd för sin exceptionella elasticitet. Spandex kallas den framför allt i Nordamerika och Australien medan namnet elastan oftare används i övriga världen. Lycra är ett registrerat varumärke av spandex/elastan.

Ett annat vanligt trikåtyg är interlock. Interlock ser likadant ut på aviga och räta. Det stickas med två olika garn så att det enas rätmaskor täcker det andras avigmaskor och tvärtom. Därför blir tyget slätt på båda sidor. Interlocktrikå är tänjbar, men lite stummare än singeljersey och ribb. Nackdelen med interlock kan vara att det tenderar att töja sig lite på bredden med tiden, så tröjor blir gärna lite ”fyrkantiga”. Det bör man alltså ta hänsyn till när man väljer modell på tex en tröja. Om man inte har en overlockmaskin är interlock ett väldigt bra tygval eftersom det är lite mer lättsytt. Interlock passar bra till mössor, filtar och tröjor mm. Exempel på interlocktyger är uggletyget ovan (finns även i singeljersey i bomull/lycra) och E-slöjds tyger.

Ribb är stickad så att den har omväxlande räta och aviga maskor på både fram- och baksida. Ribbstickning har stor elasticitet på bredden och används därför ofta till muddväv, men även till underkläder och barnkläder. Många av tex Polarn och Pyrets kläder är sydda i 1*1 ribb; en räta och en aviga.  Som muddväv har man även en inblandning av lycra för att få en ordentlig töjbarhet.

Velour är ett tätvävt trikåtyg. Själva trikån, baksidan, är stickad av ett så kallat kräppgarn, oftast i polyamid eller polyester, medan luggen är av bomullsgarn. Det är därför man ser 80% bomull och 20% polyester när man tittar på materialsammansättningen hos velour. Egentligen är stretchsammet, velour och stretchfrotté samma tyg. När man väver tyget bildas små öglor. Låter man öglorna vara har man stretchfrotté. Vill man ha velour klipper man upp öglorna och om man skär luggen kortare får man stretchsammet. Velour är fint till tröjor, klänningar, byxor, filtar, mössor, mm.

Vad använder jag då till vad?
Alla trikåtyger är som sagt stretchiga, men i olika grad. Alla kan alltså användas till tröjor, mössor och byxor mm, men generellt kan man tänka på att interlock som sagt gärna töjer sig på bredden efter tvätt.  Välj en smal passform på tröjan och förläng den gärna lite.  En mössa i singeljersey med lycra behöver göras lite bredare än en likadan i interlock, eftersom lycran "håller emot" lite.  Muddväv kan variera rätt mycket i töjbarhet - testa!

När det gäller kantband använder jag muddväv eller möjligen en singeljersey med lycra till en halslinning. Till tex en omlottbody, däremot, använder jag en tunn interlock, en ribb eller möjligen en tunn bomull/lycra. Inte muddväv! Till handleds- och fotmuddar är däremot muddväv det självklara valet.

Källa:  Sewzannes och Jofotex

30 kommentarer:

Kicki sa...

Du är ju bara GULD! =)
Tack för din otroliga tutorials och inspiration!
För en nybörjare som mej är det så värdefullt!

annas alster sa...

Det är så roligt med såna här inlägg med lite matnyttigt och så intressant för en synörd. Du är bra!

Susanne sa...

Strålande information :)
TACK för all inspiration!

Knuffodragen sa...

Jättebra och lättförståeligt skrivet. Jag Kan tipsa om att man kan läsa 7,5 hp trikåteknik på Textilhögskolan i Borås. Då får man lära sig att sticka alla typer av trikåtyger och det är kul på riktigt : )

Thea sa...

Knuffodragen: det låter jätteskoj! Då kan du ju dubbelkolla så att jag inte fattat något fel!

dajj sa...

Åh så bra att någon orkat skriva ner detta! =D

Är det ok om jag länkar till det här inlägget från mig? (Eftersom jag är för bekväm för att göra ett jobb som du ändå nu gjort så bra...)

Thea sa...

Dajj: Såklart! Nu när jobbet redan är gjort vore det ju tokdumt att göra om det! Ägna tiden åt att sy nåt snyggt istället! :-) Ha det bra! //Thea

Anna sa...

Superbt!! Som alltid!Tack för informationen.

Men jag undrar varför du inte använder mudd till bodys? Jag har bara sytt ett par stycken, men faktiskt använt just mudd till att kantbanda med... Kan det bli tokigt?

Anki sa...

Toppenbra beskrivning! Nu kan jag ju bara hänvisa kompisar till detta inlägget när de börjar ställa en massa frågor om trikå, tackar!

Anna Johansson sa...

Super med sådana här inlägg, så att jag som nybörjare på barnkläder lär mig lite mer

Maribel sa...

Tusen Tack för dina fantastiska beskrivningar,söker ofta efter info i din blogg, du förklarar på ett så bra sätt.

Thea sa...

Anna: Till "vanliga" bodies använder jag muddväv, men inte till omlottbodiesar. Jag tycker det drar sig så väldigt då.

Ikuinen vauvakuume sa...

Tack för lättförståelig information!

Johanna sa...

Tusen tack för en superfin genomgång! Tack, tack, tack!

TRI o MAR sa...

Tack så hemskt mycket! Du är bara bäst som orkar dela med dig av all din kunskap till oss andra!!

Hello sa...

Du har en pedagogisk begåvning du!

Men jag måste få tillägga att om man ska använda muddväv eller inte till omlottbodies beror på. Min kantbandare funkar nämligen mycket bättre med mudd än med singeljersey/interlock och matar på i så bra och lagom takt att det inte alls drar sig med muddväv. Jag kantar enbart med mudd. :)

åsa sa...

Just igår när jag beställde tyger undrade jag vad skillnaden är på olika trikåer!

Jag länkade till dig och tipset "Infodring, mudd och blixtlås på munkjacka" på min blogg. Tack för det!

Style by M.O.M. sa...

Jamen vilken strålande information! Bra skrivet och överskådligt.

Det får blir ett bokmärke på denna tråden så man kan gå tillbaka och läsa när man får hjärnsläpp!

/Karin

Helena sa...

Jättebra information! Tack :)

Thea sa...

Hello: Ja, visst är det skillnad på olika maskiner! Jag menade ju såklart inte att man inte kan eller ska använda muddväv till omlottodies, utan bara att jag inte gör det för att jag tycker det blir bäst då. Vilken muddväv använder du? Stoff och Stils? Vilken kantare? Och har du mudden vikt tre eller fyra gånger?
//Thea

Annika sa...

Tackar för alla tips du så snällt delar med dig.
Finns mycket att lära sig som nybörjare inser jag.

Mia sa...

Tack tack.

Tack.

Jag tyckte det var svårt att förstå skillnaden i början och har lagt många timmar på att söka information på nätet och klurat själv. Nu begriper jag mer och när jag läste din text så förstod jag att jag förstått rätt mycket. Men din kunskap samlad så här är en fin gåva till världen. Lättfattat också! Bra jobbat!!!!

Anonym sa...

Haha, Mia, som vanligt skriver du skojigt!

Jättekul att ni tycker det var bra info. Jag har själv tyckt att det varit lite förvirrande och har letat efter fakta och frågat folk som har kunnat. Men jag är absolut ingen expert själv. Bara väldigt vetgirig. Och rätt envis!
//Thea

Anonym sa...

Superbra skrivet! Och i rätt tid inför syfestivalen och allt (så man vet vad man ska fråga efter ;o)

Jag behövde verkligen den här förlkaringen!

// Angi

Mimmi sa...

Du är en klippa på dessa förklaringar och "tutar".

Härligt!

od Andulky sa...

Vilken jättebra förklaring!!

Susann sa...

Vilken bra information :)
Ha en fin kväll

Lizzi sa...

Helt underbart! Önskar bara det kunde vara lättare att få tag på ribbtyg.

Kristine sa...

Tusen takk for masse tips og inspirasjon. Kommer til å fortsette å lese din blogg. Klem Kristine

MM sa...

ÅÅÅh! Ugglorna hade jag på en pyamas o tröja när jag var bebis! Tussilago hette märket, har använt dom till mina killar med! Underbara!

Kram,
Malin (me' tunikan:)