tisdag 25 december 2007

Julklappsnattlinne till vuxen

Mitt första vuxenplagg är klart! Det blev ett nattlinne i härlig Sanettajersey från Michas Stoffecke. Redan när jag beställde från Michas första gången var min gåvotagare där och krafsade på det här tyget. Den gången hade jag inte tyg så det räckte, så det fick bli en liten (!) beställning till vad det led. Mönstret är från Burda. För att vara säker på måtten norpade jag mammas (ja, det är hon som är gåvotagaren!) nattlinne och tjuvmätte mot det. Inget fick lämnas åt slumpen här inte. Jag fick förlänga mönstret lite, annars var det inte så mycket att fixa.

Först valde jag att sy fast en halsmudd, men det blev bara en konstig blandning av collegetröja och nattlinne, så jag fick sprätta och göra om. Istället valde jag att bandkanta. Det har jag aldrig gjort förut, men kommer säkerligen att fortsätta, framför allt när bandkantaren hjälper mig att göra det så snyggt! Där måste jag också säga att det är så otrolig skillnad på muddväv och muddväv. Jag minns att jag i ett tidigare inlägg skrivit hur osams jag var med bandkantaren. Jag borde nog revidera det till hur osams jag var med muddväven. Har man en för slapp muddväv spänner den ut sig, blir smalare än de 42 mm den ska vara och följer inte bandkantaren. Reultatet blir jättetrist med söm utanför kantbandet, kanter som sticker ut mm. Sen provade jag denna gång att sy med ullig overlocktråd; Mölnlyckes Soft Lock. Egentligen köpte jag fel och var fly förbannad på den dåliga tråden. OK, den är lite svårare att sy med och vansinnigt otacksam att sprätta, men det blir en mjuk och fin söm.

Ja, jag ska inte klaga på denna vuxenplaggsdebut; jag är faktiskt rätt nöjd. Kanske tog det lite längre tid än det hade behövt göra, men det är inte hela världen. Och att sy till mamma är ju ändå en rätt säker grej. Jag menar, hon har ju blivit glad över mina alster sen jag började ta hem flirtkuletomtar från skolan! :-)
Maskinval:
Overlock till att sy ihop: Trådspänning 6-6-4-4; diffmatning N
Coverpro till att bandkanta: Trådspänning 4-4-3; diffmatning 1,25, Steglängd 4

Bäst just nu:
Att jag lyckats sy ett nattlinne i det tyget mamma blev så förtjust i. Utan att hon vet! Hoppas det blir en glad överraskning!

Sämst just nu:
Måste vara kantbandet innan jag tog Hilcos orangea.

Tips:
Välj muddväv med god kvalitet när du ska använda bandkantaren till coverpron!

4 kommentarer:

Gekko sa...

Vilken härlig present! Hoppas hon blev nöjd!
Jag har ju (som du vet:-D) samma tyg hemma och har inte bestämt mig än för vad det skall bli, men härligt är det! Visst känns det konstigt att det går åt så mycket tyg på ett plagg?
Det är Hilcos muddväv du använde till kantningen och inte interlockjerseyen vad?

Thea sa...

Ja, hon blev glad! Men hon är ju min mamma så om inte annat blev hon glad för omtanken! Såna är de (och vi!) mödrar ju... :-)
Ja, det känns jättekonstigt att man gör av med så mycket tyg på ett plagg!
Ja igen, det är hilcos muddväv.

Anonym sa...

Mottagaren blev överlycklig. Vilken underbar känsla att krypa ner i sängen med detta plagg och att vakna upp mjukt och gossigt.

Thea sa...

Tack till min (inte så) anonyma mamma!! Så bra att du blev glad - det gör mig desto gladare! :-) Kram!