måndag 16 juni 2008

Klädsamt solskydd


Visst är sommaren är underbar! Men jag måste erkänna att jag tycker det är lite klurigt när det är som soligast och härligast. Å ena sidan vill man ju skydda barnen från solen och å andra sidan tycker man att de ska slippa för mycket kläder. Jag tillhör nämligen dem som helst inte överdoserar med solskyddsfaktor om jag kan slippa. Den är jättebra som komplement, men huden blir så torr och nu har man ju dessutom läst hela debatten om miljöfarliga ämnen i solskyddskrämer med fysikaliskt filter som man ju ska ha till barnen. Hur som helst (de blev en lång harang som inte alls var syrelaterad!) skyddar jag gärna med kläder så långt det går, men vill inte att ungarna ska behöva få värmeslag.

Till äldsta dottern köpte vi när hon var liten en långärmad tröja/tunika/kofta som man bara knäppte med en liten knapp högst upp. Den var sydd i en tunn crepad trikå och vi använde den massor. Det är den jag har försökt efterlikna här, även om jag sydde denna i crepat vävt bomullstyg istället.

Mönstret är gjort utifrån boken "Börnetöj 4-7 år" av Meedom. Jag tror jag tog form 1,5 och interpolerade lite. Nu i efterhand kan jag nog tycka att det hade varit bra att ta till lite i ärmarna och ärmhålen, så en form 2 hade inte gjort något. Då hade den nog varit användbar lite längre. Men tanken är att jag skulle sy en var till tjejerna, så den justeringen får jag göra till nästa gång. Jag gissar att den kommer användas mer av lillasyster ändå.

Knäppningen gjorde jag genom att sy fast en ögla av tunn resårtråd när jag vek in snedslån jag kantade med. Det syns rätt tydligt på närbilden. Annars var den väldigt enkel att sy. Jag overlockade framkanterna och pressade dem och fållade med vanliga maskinen. Nedtill och i ärmsluten använde jag tvåtrådig rullfåll.

Material:
Vit Crepe Uni från Nea Nobelle. Mycket praktisk till såna här plagg eftersom den är "skrynklig" redan från början.
Vit snedslå
Knapp
Vit resårsnodd

Bäst just nu:
Att jag fått klart ett UFO. Kan man förresten säga det om något man haft i tankarna länge men inte riktigt påbörjat?

Sämst just nu:
Att jag inte gjorde ärmarna och ärmhålen lite vidare. Nästa gång tror jag även att jag ska ställa ut ärmarna lite också, så jag får lite trumpetärm.

8 kommentarer:

Pejgan sa...

Den var verkligen JÄTTEfin! Den skulle hålla sig ren i ungefär 2 sekunder hemma hos oss men shit! *beundrar*

Thea sa...

Mmm, det är nog samma här! Men det är strunt i samma. Det är funktionen jag är ute efter! :-)

LinSar sa...

Va fin den va.Precis en sån modell som Sara pratat så mycket om att hon vill ha fast hon vill ha 3st knappar och så ska den va kortare enligt henne.Men har ingen aning om hur jag ska sy den

Bravo sa...

Så delikat og fin den ble!!
Fikk aldri skrevet lenger ned, men er virkelig veldig imponert over den røde buksen også, den ser så utrolig proff ut!! Utrolig synd den ble for liten, du får ta og selge den via bloggen din, så får du iaf. noen kroner igjen for strevet:)

Gryda sa...

Smart og fint! Jeg tenker også jeg skal sy noen sånne tynne jakker/tunikaer til jentene mine, de har lett for å få soleksem. Men jeg utsetter og utsetter så lenge været er dårlig og ingen trenger solskydd, og når solen steker blir det jo heller ikke så mye sying.... Takk for påminnelsen, nå skal jeg se om jeg kan klare å komme i gang:-)

Jes sa...

Jag håller med du gillar oxå kläder häldre en kräm :) Denna "tunika/blus" blir perfekt sommar skydd. Nästan så man skulle vilja ha en i vuxen storlek :)

♥ Medea ♥ sa...

Vad skön den ser ut!!
Hoppas det är okej om jag länkar till dig från min nya syblogg?!
/Efwa

Thea sa...

Såklart det är OK! :-)