tisdag 26 augusti 2008

Tuff svettisjacka till storasyster

Sen i somras har min stora tjej önskat sig en röd mjukisjacka med kapuschong (behöver det nämnas att jag har en sån?!). Det har hela tiden kommit något i vägen (dvs att jag har fått inspiration att sy något annat och satt igång med det istället). Men nu gav jag mig i kast med det och blev mer och mer inspirerad ju längre jag kom!

Först försökte jag hitta ett bra mönster, men lyckades inte finna något som var precis som det jag letade efter. Jag ville ha den lite tuff och lite så retrotight. Alltså fick jag försöka göra mönstret själv. Det gjorde jag med utgångspunkt i Meedoms grundmönster ur boken "Börnetöj 4-7 år". En tröja/jacka Form 1 för en 6-åring fick bli lagom för min 4,5-åring (hon är ganska stor för sin ålder). Det motsvarar nog ungefär 122 om jag jämför med de kläder vi har hemma.

Huvan anpassade jag efter en huva på en jacka jag sytt förut och gillar. Jackan fick mudd nedtill och infodring vid dragkedjan och en liten infodring upptill för att hela (den råa) sömmen upptill inte skulle synas.

Redan när jag bestämde att jag skulle sy en jacka tänkte jag att huvan skulle fodras med uggletyg. Sedan bestämde jag mig för att prova att sy stickningarna med top-coversömmen på min Pfaff 4874 (mer om den sömmen kan man läsa här). Och med vita stickningar skulle det vara snyggt med fickor som också försågs med vita stickningar. Och plagg med fickor är alltid populära här hemma. Så så fick (haha!) det bli!

Första delen gick lätt och smidigt:
1. Sy ihop inner ytter- och foderluva. Vända, pressa och sy en stickning med topcoversöm.
2. Fålla ärmarna och fickorna med topcoversöm (när jag ändå höll på)
3. Sy på fickorna på framstyckena. Eftersom tyget är så stretchigt sydde jag dem räta mot räta, först upptill och vände över och och stickade fast på rätsidan och sedan samma sak på sidsömmen. Därefter hjälpstickade jag fast dem i kanterna.
4. Sy axelsömmar (först strök jag fast formband på bakstycket för att sömmen skulle bli lite stadigare), pressa och sy en stickning.
5. Sy fast ärmarna. Sy en stickning.
6. Sy ärmsömmarna och sidsömmarna i ett.
7. Tråckla fast huvan i jackan med den lilla infodringslappen(overlockad i kanterna) med namnband och storlekslapp på emellan.

Sen började kruxet...
8. Åka och köpa nytt blixtlås! :-)
9. Kanta ena kanten på infodringarna (=två remsor, lika långa som jackan ned till linningen och 5 cm bred)
10. Sy fast linningen...äsch, jag kommer faktiskt inte ihåg!! Men det jag vet är att jag måste öva, öva, öva på sånt här! Det är jättekul, men rätt svårt, speciellt med ett så stretchigt tyg som jag hade. Ett helt underbart tyg, för övrigt. Stretchsweat, köpt på Michas Stoffecke förra hösten. Jag använde allt jag hade, men önskar att jag hade haft en hel rulle hemma!

Behöver jag säga att dottern blev lycklig??

Mönster:
Eget utifrån grundmönster Form 1 i Meedoms bok "Börnetöj 4-7 år"

Material:
Röd stretchsweat och uggletyg (vit interlocktrikå med röda ugglor) från Jofotex.
Röd dragkedja, 40 cm.

Bäst just nu:
Modellen är jag jättenöjd med! Och jag är så glad att stickningarna blev bra. Jag försökte sticka fast linningen också, men då blev det lite för tjockt i skarvarna, så det blev hoppstygn och toptråden gick av.
Sen tycker jag det blev så fint med ugglorna som foder.
Och dotterns glädje värmer mammahjärtat!

Sämst just nu:
Först att jag var slarvig när jag lade ut mönstret på tyget. Jag lade delarna åt fel håll så det inte räckte till en hel linning utan jag fick skarva. *mutter*
Sen hade jag väldigt svårt att få till i vilken ordning jag skulle sy linning och infodring för att de skulle mötas snyggt i nederkant. Där måste jag verkligen lära mig hur man gör! Just den biten och att det var svårt att få dragkedjans kant helt jämt i det stretchiga tyget var nog de enda bitarna jag inte är helnöjd med.

18 kommentarer:

LinSar sa...

Den blev jätte fin.Kul att tösen blev nöjd

prickig design sa...

Wow... Vad den ser proffsig ut!!Så fin, inte undra på att tjejen blev glad!!

sygryn sa...

Förstår verkligen att hon blev glad! Profffsig, snygg, och mysig!

Cecilia sa...

Jättefin, klassiskt och snyggt röd. Den passar din tös jättebra tycker jag :)

Kånkarong sa...

En sån här skulle jag behöva ge mig på... har inte riktigt koll på processen om man ska ha med allt som infodringar, huva, blixtlås, mudd i nederkant etc... Du har fått en nominering av mig... :)

Thea sa...

Tack Kånkarong!
Vi kanske kan diskutera tågordning på huvjacka i bilen! För jag behöver också bli bättre på det...

Vindling sa...

Wow! Skitsnygg rent ut sagt!

Botilda sa...

En sån jacka vill jag ha själv! Jag har funderat lite i samma banor som du i förra inlägget (eller ännu tidigare?), om hur länge barna vill ha uggle-, kanin- och elefantkläder? Men så här som fin detalj funkar det ju jättebra oavsett ålder.

Gekko sa...

Underbart snygg! Förstår gott att din goding blev nöjd! Visst är det skönt när man ger sig i kast med lite större projekt och ror i hamn det så bra? Och du gör det ju så proffsigt! Liiiiiiite avis på din pfaff just nu!

gullhjärta sa...

Åh, den blev superfin. Håller med föregående talare, jag vill också ha en sån. Förstår att din tjej är mallig. Du syr verkligen proffsigt, ser ursnygg ut. Snygga stickningar!

gullhjärta sa...

Har nominerat dig på min blogg! :)

Jes sa...

Gud va snygg den blev Thea!!! Gillar verligen modellen. Det blev jättefint med de vita stickningarna, jag är mycket avis just nu på din maskin :) Känner igen de där med huvudbry , ibland får man sitta länge & tänka igenom i vilken ordning man ska sy sakert för att det ska bli snyggt i slut ändan. Och snyggt blev det verkligen denna gången !!!!!!

Unknown sa...

jättejättefiiin!
/erika

OttoPippi sa...

Proffsig, proffsig, proffsig!!! Gud så duktig du är som ändå liksom kan räkna ut hur du skall göra sånt som du inte gjort förut!!! Läcker!!

Thea sa...

Jamen det var ju det jag inte riktigt kunde! Men man lär sig på att försöka.

á Yeliqa sa...

Supersnygg jacka !!!

SNUX sa...

Så utrolig lekker! Og kjempefin farge. Jakken ser veldig proff ut, misunner deg coversømmen. :)

Retro Elephant sa...

SHIT vilket proffs du är! Helt underbar!