fredag 1 augusti 2008

Syskonmatchande ugglor

I midsomras hade vi besök av några goda vänner. Mamman (ja, eller vad skriver man egentligen när man menar en jämnårig kompis som är mamma till ens barns kamrater?!) blev väldigt förtjusta i klänningen med ugglor som jag sydde till min yngsta; den med röda ugglor och marinblått kantband. När hon sen fick se (på bild i min kamera) de två uggletröjorna jag sydde började hon mumla högt om syskonmatchning. Det tog jag fasta på och sydde en liten sommarpresent; ett syskonmatchande set till hennes två kära ungar! Hennes äldsta och min äldsta är kompisar sen vår första mammagrupp så de har ett alldeles speciellt förhållande till varandra; lite som syskon.

I alla fall. Först hade jag tänk sy en marinblå uggletröja och syskonmatcha med en likadan klänning som den jag sydde sist. Men eftersom jag klantade mig hade jag inte tyg så det räckte... Jag fick tänka om. Då mindes jag att mamma sa att hon tyckte att de röda ugglorna skulle vara så fina till brunt kantband också och så kände jag att jag ville prova det. Speciellt som rött och brunt är färger som klär även storebror som skulle få den matchande tröjan. Så fick det bli: Uggleklänning med röda ugglor och brunt kantband och uggletröja med vitt uggletryck på röd interlocktrikå med bruna uggleärmar och brun halsmudd. (Beskrivning på hur jag gjort uggletrycket finns här.)

Ett litet tips (som kanske är lite för enkelt för att vara ett tips egentligen och som alla ni andra kanske redan använder er av?) är att få fållen jämnt pressad genom att klippa små jack i sömsmånen, lägga linjalen mot de jacken, vika tyget över jacken och pressa. Då blir det helt rakt. Var förklaringen rörig?! Kika på bilderna längst ned så kanske det är tydligare!

Mönster:
Tröja: Ottobre Creative workshop 301
Klänning: Samma som till uggleklänningen, fast i strl 98 denna gång

Material:
Uggletyg och röd interlock från Jofotex
Brun mudd från Stoff och Stil
Screentryckskit från Screentec

Bäst just nu:
Att få överraska någon man tycker om med en sommarpresent! Det har nu hunnit bli ett litet tag sen de fick presenten och jag har redan hunnit se klänningen på. Det är så roligt att någon blir glad för det man gjort.

Sämst just nu:
Jag skulle vilja få till mina fållar så att de blev lite mer elastiska.

13 kommentarer:

Cecilia sa...

Jättefina kläder, kul med lite mer ugglor bland alla elefanter!

Jag är värmetrög idag och skulle gärna vilja kunna klicka på dina bilder för att fatta jack-beskrivningen :)

Unknown sa...

kanonfint!å alltid lika roligt med syskonmatchning!!//erika

LinSar sa...

Jag skulle med vilja se jack beskrivningen.Värmen kanske gör att jag är lite trög;)

prickig design sa...

Vad "mamman" ska bli glad!Fina!!

Jes sa...

Underbara som vanligt, super fin matchning!!!! Vist är det roligt att överaska någon man tycker om med en pressent:)

Tack för tipset det blir användbart :)

LinSar sa...

Thea
Nu fattade jag hur du menade efter.Det tipset ska jag prova

Vindling sa...

Underbara!

Hello sa...

Hej!
Det var verkligen roligt att springa på dig igår! Inte hann jag fatta att det "du-med-de-snygga-trycken", heller! ;) De blir verkligen superfina, dina uggletröjor med tryck!!!!

Jag fick till slut med mig lite elefanter i alla fall. De bruna fanns ju kvar, så det var enkelt. Sen fanns det några meterbitar av den allra första provleveransen av de röda. De var lite sekunda, så dem fick jag till nedsatt pris. Färgen stämde inte riktigt på den ena och hade kladdat in på elefanterna på ett område på den andra, men det är ok. Sen skrev vi en stor lapp med en beställning på gula och gröna som ska skickas till mig direkt de kommer i slutet av augusti! Så det känns ok ändå. Och de röda ugglorna hade jag också beställt och de fanns ju kvar, så det var ju inte heller några problem. Härligt ställe, Jofotex! Om än något rörigt :)

johanna sa...

Jättefina ugglekläder! Jag gillar det stora uggletrycket jättemycket, det är sååå snyggt att matcha till uggletyget :-)


(och tack för tipset!)

Tanjis sa...

Åh,jag tycker tröjorna är grymma!
Jag älskar stora tryck så jag gillar speciellt de med dina egenhändigt tryckta ugglor på! Så fint!
Är det svårt att göra?

Tack för en bra sida!

Mvh Tanjis

Deleine sa...

Åh jättefina......

recoll sa...

Hejsan
Härliga tröjor med snyggt tryck. Är dy nöjd med modellen från creative workshop? Är ständigt på jakt efter schyssta tröjmodeller.....

Thea sa...

Cecilia: HAr det klarnat när det blivit lite svalare? :-) Annars är det så enkel att jag klipper ett jack precis där träöjan ska sluta och viker upplägget rakt genom att ha linjalen emellan när jag viker. Och samidigt stryker jag. Antagligen blev det ännu rörigare nu...

Tanjis:
Första gången gjorde jag trycket med bokplast som jag skar ut alla detaljer i. Och det var pilligt, men det gick! :-) Denna gång använde jag mitt screentrycksset och då var det inte svårt, men för ett tryck tar det ju lite tid eftersom ett är ett antal moment. Scablonen till första tröjan gick inte att återanvända, så skulle du vilja göra mer än ett tryck skulle jag absolut rekommendera att göra ett screentryck om du har möjlighet.

Reco: Det har varierat lite. Ibland gillar jag den och ibland inte. Tror att den passar bäst om man gör den i en storlek som är precis rätt "Just nu". När jag har gjort dem lite att växa i har5 de uinte blivit lika bra. Jag är också ständigt på jag kt efter nya tröjmönster!