söndag 27 april 2008

Ugglor i forsythian!

Lite somrig, marin och sportig. Samtidigt nostalgi så det sjunger om det. Så tycker jag man kan beskriva den här klänningen. Den är sydd i det röda uggletyget och kantad med marinblå kantband. Och fotad i grannens blommande forsythia.

Mönstret har jag gjort själv efter att ha utgått från en tröja i Meedoms (Börnetöj 0-3 år) grundmönster i storlek 74 (vilket motsvarade måtten på den klänning i 86 jag ville ha!). Sen är det inte mycket som är likt; axlar, ärmar, utställning, längd...

Jag har så länge tänkt sy den här klänningen, men det har inte blivit av. Jag har haft så mycket annat att sy, men nu tog jag mig ett avbrott i det och sydde den här till "mig själv". Jätteroligt! Och rätt snabbt gick det:
1. Sydde ena axeln.
2. Kantade halslinningen med bandkantaren till Coverpron (gick hur smidigt och bra som helt; trådsp 4-4-6, diffmatning 1,75, steg 4). Kantade samtidigt båda ärmarna med bandkantaren.
3. Sydde ihop andra axelsömmen
4. Sydde på ärmarna
5. Sydde ena ärm-sidsömmen
6. Fållade (här kunde det gått bättre...top cover sömmen ville sig inte så jag gav upp...)
7. Sydde andra ärm-sidsömmen

Material:
Uggletyg från Jofotex
Marinblå muddväv/stretchjersey från Stoff&Stil

Bäst just nu:
Att jag fick till klänningen precis som jag ville. Jag hade en bild av hur jag ville ha den och den blev så! :-)

Sämst just nu:
Att top cover sömmen strulade. Nåt tjafs med högraste nålens trådspänning och jag blie inte klok på vad. När jag hållt på en timme gav jag upp och fållade med tvillingsöm på Coverpron istället. Det var det jag hade tänkte först men under arbetets gång tkom jag på att det skulle varit snyggt med en marinblå top cover söm nedtill. Får bli en annan gång!

14 kommentarer:

Gekko sa...

Vilken snygg klänning! Det gjorde sig verkligen med marinblå mudd, det får kanske komma med på min nästa sos-beställning. Håller med om att Meedoms str är stora!
Tråkigt med pfaffen men desto skönare att kantbandaren är din vän! :-)

Jes sa...

ÅÅÅ vilken fin klänning!!! Fint med marin kant till röda ugglor :)Det är så härligt att våren ätligen har kommigt :)

LinSar sa...

En fråga ang den här fina klänningen.När du syr halskanten.Viker du över och syr halskanten klar innan du syr axeln eller viker du ner efter axelsömmem är sydd?

Thea sa...

Linsar: Vet inte om jag förstår din fråga helt, men det är kantband jag sytt på, så jag syr först ena axelsömmen, sen kantar jag allt och syr sen sista axelsömmen. Jag behöver alltså inte sticka ned någon muddkant. Var det svar på frågan? :-)

LinSar sa...

ok.Jag trodde du sytt med muddkant.

Maria sa...

Verkligen jättefin klänning. Precis en sådan modell har jag tänkt mig att sy framöver, den är ju bara så enkel och skön! Jag får nog använda ditt tips och ta några storlekar mindre tröja som utgångspunkt för Meedom har verkligen stora storlekar.

Unknown sa...

jättejättefin!det där mönstret ska jag försöka leta på!!

OttoPippi sa...

Du är verkligen vansinnigt duktig på att göra egna mönster!!! Så fin den blev!! Tänkte själv göra tröjor till mina tvillingar där den röda ugglan skall ha marinblå mudd och den blå ugglan skall ha röd mudd och fick ju här se hur fin den ena kombinationen blev! :) Ja, visst är det så himla irriterande när man inte kan förstå varför maskinerna trilskas??? Men desto trevligare när svåra saker bara flyter på!! :-)

Thea sa...

Jag funderade själv på vilken av de kombinationerna jag skulle ta...lyllo dig som kan göra båda! :-)

Anonym sa...

Snygg tröja! Verkligen!

Cecilia sa...

Så fin, klassisk och snygg!

OttoPippi sa...

En liten fråga bara som inte har med detta inlägg att göra egentligen. Vid muddrullåer: är det bäst att använda kedjesöm eller smal tvillingtäcksöm?? Inser att jag inte förkovrat mig i kedjesömmens värld ännu, men det kanske är den man använder bäst? Dessutom - om jag förstår dig rätt så brukar du numera inte sy rundlar när du syr muddrullåer utan du lämnar en axelsöm öppen och syr bara "rakt", eller hur? Då slipper man ju det korviga bak med alla sömmar! (Vilket jag har stora problem emd just nu... :-)

KlaramedK sa...

Låter otäckt att top covern inte ville, min har varit rätt snäll sedna jag justerade en skruv...i vilket fall som helst så blev ju klännigen jättefin!

hur var det förresten hade du införskaffat bandkantare till pfaffen oxå? ...jag har inte hunnit testa min än, är vääldigt sugen...

Thea sa...

Jag undrar om det är tråden som kanske spökar.

Nix jag har ingen bandkantare till min. Men du får GÄRNA berätta hur det går med din!