fredag 18 april 2008

En uggletröja i omarbetat mönster

Min gamla tröja från 70-talet hade orangea ugglor. Tror jag i alla fall, men det sägs att den inte gjordes i orange. Kanske hade min urtvättade röda ugglor istället? I alla fall var jag så förtjust i det orangea (nån som är förvånad??), så jag bestämde mig för att göra orange hals och orangea dekorstickningar. Det blev riktigt fint, tycker jag!

Mönstret är ett favorittröjmönster som jag gjort om till raglantröja enligt konstens alla regler. I boken "Mönster och konstruktioner för Herrkläder" av Inger Öberg och Hervor Ersman finns en beskrivning på hur man går tillväga. Jättekul! Och det nya mönstret blev riktigt bra.

På det stora hela blev tröjan bra, men jag hade för grova nålar till overlocken. Tydligen ska man ha nålar som till en vanlig maskin till min overlock (en Bernina 700D). Dvs stretchnålar till trikå, universalnålar till vävda tyger och jeansnålar till jeans. Tack Yrväder, för den upplysningen! Tyvärr blev jag varse behovet att byta till 70-nålar först efter att overlocken gjort fina hål i uggletyget (morr!). Då bestämde jag mig för att detta fick bli ett testplagg, dels för det nya mönstret och dels för top-cover sömmen. Alltså släppte jag lite på min vanliga petighet.

Topcoverstickningen blev bra i raglansömmarna. Bäst blev det med max diffmatning och något lägre trådspänning än normalinställningen. Det borde jag ha justerat till fållen, men insåg det lite för sent. Jaja, till nästa gång! Även halsmudden (som jag sydde fast med vit tråd; normalt brukar jag faktiskt byta tråd till det momentet för jag tycker det blir så mycket snyggare, men när det nu blivit till ett testplagg körde jag även den sömmen med vitt) sydde jag ned med nya overlocken. Ahhh, den spinner som en katt! Inte alls Coverprons dunkande. Nästan som att sy med vanliga maskinen.

Materialval:
Uggletyg från Jofotex
Orange mudd från Sundbybergs Textilcentrum

Bäst just nu:
Tröjmönstret och färgkombinationen. Det är så himla roligt att konstruera själv!!!
Och topcoversömmarna, även om de kan förbättras lite.

Sämst just nu:
Att jag gjorde hål i tyget med för grova nålar. Det är inte så allvarligt att tröjan inte gå att använda, men så vill man ju inte att ens nya plagg ska bli. Byte till finare nålar nästa gång!!

19 kommentarer:

OttoPippi sa...

Hmmmm.... Du är petig du!! :-) :-) Men den blev ju hur fin som helst! Är det så att man inte kan använda tröjan verkligen???? Menar du att den går sönder av lite för stora nålar???? Ojsan!!! Nåväl! Helfin med det oreanga som kanske snart även ugglorna blir (snarare än vi tror) :-)

Vindling sa...

Det där är precis vad jag tänkte mig när jagbeställde ugglor. Ska bara försöka hitta ett vettigt mönster så ska jag också testa. Fin!

fante sa...

Fin tröja :-) Men tråkigt med nålarna. Jag har själv hål i kaninpyjamasen, men jag hade tänkt försöka fixa dem även om det inte blir så fint (på insidan).

Anonym sa...

Det är så roligt att läsa hur du går till väga, alltid lär jag mig något och som alltid blir jag vansinnigt inspirerad.
Precis som du älskar jag orange och jag tycker att det blev en snygg detalj med de orangea tillskotten. Du är så duktig som konstruerar mönster själv, det skulle jag också vilja kunna. Jag har ju fått mormors gamla brevkurs i klädkonstruktion (har lagt upp delar av den på bloggen) men har inte orkat tagit tag i den ännu. Men rätt vad det är så kanske jag kommer igen och då vill jag säkerligen diskutera klädkonstruktion med dig! =)
/June på www.junebacken.se

gosi sa...

Jag har också råkat ut för samma när jag sydde i uggletyget, lite hål i tyget och dessutom gick nålarna av hela tiden. Berodde de söndriga nålarna på att jag inte hade stretchnål tros?

Carolina sa...

Jättefin trots att det är en testtröja!
Antagligen blir det ingen ny maskin för min del. Tiden kommer nog inte finnas där näär jag börjar jobba ;(

Thea sa...

Fante: Har du något bra tips på att laga... För hand? Jag tror nog tröjan går bra att använda ändå iofs, men den är ju roligare när den är hel...

June: Å vad kul med en sån kurs! Men det måste kännas stort när man ser hela högen framför sig!

Gosi: Ja, Lilltå hade samma bekymmer vill jag minnas...

Carolina: Vänta och se! Så kan du ju bestämma dig sen.

fante sa...

Inga BRA tips på att laga ... Tyvärr :-( Försökte overlocka de längsta sömmarna igen. Pyjamasen är så pass stor än att det finns att ta av. Men de största hålen sitter på ett sånt ställe att jag inte kommer åt med overlocken, så de sydde jag för hand. Insidan är definitivt inte fin, men den syns ju inte så ofta. Men det räcker ju att man vet själv hur fult det är :-(

Thea sa...

Ja, så är det ju...det räcker att man själv vet missarna... Hmmm, kanske men skulle sy en kedjesöm innanför? Min tröja är också rätt stor.

fante sa...

Det kunde kanske funka. Let me know! Tröjan är ju jättefin på utsidan, och egentligen spelar det ju ingen roll hur den ser ut på insidan ... Vill nog inte att någon kikar innanför fodret på overallerna :-D

Re-dizain sa...

Jag gillar färgkombinationen! Och önskar att jag var lika duktig som dig på att sy i trikå! Och din nya maskin blir jag jättenyfiken på. Köpte nyligen en Janome Memory Craft och har inte hunnit utförska den än. Tycker att manualen är mycket komrimerad!

Thea sa...

Fante: Om jag orkar sy den där sömmen ska jag abslout berätta hur det gick! :-)

Noa04: Tack! Övning ger (nån slags) färdighet! Jag har massor att lära, men det är roligt när man märker att man blir bättre och bättre.

OttoPippi sa...

Den är ju verkligen SUUUPERFIN på utsidan - så det vore synd att inte försöka sig på ett litet lagningsprojekt tycker jag :-)

Gekko sa...

Efter att ha inspekterat tröjan irl skulle jag säga att de småsaker du stör dig på inte uppfattas om man inte synar tröjan noggrant i sömmarna! Jättefin!

Thea sa...

Tack! ;-)

Jes sa...

Verkligen en kanon tröja Thea!!! så fint med topcoversömmen. PÅ bilden ser mudden mer röd ut än orange men jag förstår hur snyggt det är med orange. Kan vi inte få se tröjan på :)

Thea sa...

Om ni vill se den på får ni vänta ett halvår, för jag gjorde den i strl 92! Men jag har nog tänkt göra den mindre också, och då kan jag ta ett foto med den på!

Anonym sa...

jösses så fiiiiiiiiin!

Unknown sa...

jättefiin:)!!