måndag 7 april 2008

Första ugglealstret - en tunika

Först ut i mitt uggletyg blev en tunika från mitt eget mönster. Trots att timmen var sen och att jag hade ett par beställningar att sy kunde jag inte hålla mig från att sätta saxen i mitt nya tyg i går kväll. (Ja, jag lovar, jag ska se till att hinna beställningarna också; de är på gång!)

Innan jag hade fått hem tygerna hade jag nog de bruna ugglorna som favorit, men efter att ha sett det smultronröda uggletyget är jag helt såld. Ja, jag beställde till och med två meter till - som om inte min jättelika beställning sen tidigare skulle räcka... Men man är ju rädd att det tar slut!

Som tur var var maskinerna rätt trädda. Jag orkade dock inte krångla med bandkantaren så jag sydde kantbanden på gammalt hederligt vis (se detaljbilden nedan), som Botilda så fint beskriver i sin blogg: Man klipper till en 5 cm bred remsa i muddväv och syr fast den räta mot räta (medan man töjer lite i mudden) och viker sen över mudden mot avigan och nålar. Sen syr man från rätsidan precis i skarven mellan kantband och tyg, med övertråden i samma färg som tyget och undertråden i samma färg som kantbandet. Jag hade en smal, tät sicksack. När man sytt färdigt är det sen bara att klippa bort överflödigt muddtyg på avigsidan. För att få kantbandet lite bredare sydde jag fast det med 5-trådig overlock med säkerhetssöm, så att sömmen blev bredare. Jag tycker det blev väldigt bra!

Material:
Uggletyg och matchande röd mudd från Jofotex. Jag är verkligen helt kär i det här tyget och hoppas SÅ mycket på att det kommer fler roliga tryck framöver. Vill du också beställa uggletyg? Maila eller ring dem! Mer står på deras hemsida eller i inlägget om "ugglornas återkomst".
Storlekslapp och namnband från Mina Namnband.

Bäst just nu:
Uggletyget! Det är så himla fint och mjukt och härligt! Sen är jag fortfarande glad efter lördagens besök på Jofotex och det otroligt trevliga bemötande vi (ett gäng från Sytråden på Familjeliv) fick.

Sämst just nu:
Att jag inte kan ägna dygnets alla 24 timmar åt att sy! :-)

26 kommentarer:

LizA sa...

tyst, tyst, tyst;) Du får inte säga att du är mer kär i det röda. Jag har ju bara beställt 1 meter av det:o
Får väl hålla hårt på den metern:)

Thea sa...

:-D Jag tiger!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Jag har inte ens fått de prover jag önskat för 2-3 månader sedan...vad sjutton pysslar dom med på Jofotex?

Jag VILL OCKSÅ ha uggletyget jag drömt om så länge...får nog ringa dit och vara lite grym i ögat...hmmm :-(

Underbar tunika ...jag är sugen att faktiskt sy något åt mig själv av det...får se vad?? /Karolina

Thea sa...

Jag vet inte om nån hann få prover. De fick in tyget i torsdags och har klippt till prover som sjutton sen dess och håller nog på att skicka ut nu.

Maila igen. Eller ring. Eller så ligger de i lådan idag! :-) För servicen på Jofotex går inte att klaga på på något sätt. De är alltid hjälpsamma till tusen!

fante sa...

Åååååh, vad fin :-) Jag vill ha mitt tyg NU :-D Tur att jag också beställde lite rött :-)

Mimmi sa...

Ursnygg! Jag har också klippt till en tunika i ugglorna idag, dock inte lika snygg som din med omlott i fram. Brun med rosa mudd är den tänkt att bli. När jag klippte så funderade jag faktisk på om du skulle göra en av dina välkända tunikor i ugglorna ;-) .

Här är det en till som är döförälskad så att ja tom har mailat Jonny att lägga undan några ytterligare meter av var färg till mig. Man är inte klok! ;-)

Jes sa...

Vilken underbar tunika!!!! så fin jag har bara hunigt tvätta mina tyger hinner nog inte sätta saxen i dem heller innan vi sticker till fjällen.

Gekko sa...

Åhhhhh vad härlig!!!! Och jag som måste vänta med att få tyget! Jag har bestämt mig för att det är bäst så, jag har så vansinnigt mycket att fixa just nu så jag har ingen tid över till lättjesömnad ;-)

LumLum sa...

Sååå fin! Och så glad jag är att det var just röda ugglor jag beställde. *fniss* Hoppas dom kommer snart så jag också kan få sy något i det underbara tyget.

Hello sa...

Åh, så fin!

Jag ska mejla min beställning idag, men måste vänta in en beställning så jag vet hur mycket tyg som går åt till den, först.

LinSar sa...

Va kul att fått börja sy i ugglorna.Mina kommer nog snart på posten.Ha en bra kväll!

Jenny sa...

Gudarnas vilken härlig tunika. Jag längtar verkligen efter uggletyget nu... Om jag nu får tid till att sy - jag börjar jobba i morgon :-o

OttoPippi sa...

Jag har inte ens hunnit tvätta mina uggletyger :) :) :) Jättefin!!! Ja, "live" så blev liksom den röda favvisen. Skall nog ha lite mer av den jag med....

á Yeliqa sa...

Den tunikan är ju helt fantastisk :)

Hiskon sa...

Oj jag blev lite orolig över att jag inte fått mitt tyg ännu, men då är vi fler alltså...
Underbart thea, som vanligt!!!

Cecilia sa...

Hur fin som helst, modellen är så härlig.

Thea sa...

Tack för ala roliga kommentarer! Fler än jag som gillar tyget...

Mimmi: *fniss* så du trodde att det skulle bli en tunika för min del också!

Gekko: Roligt att se dig på bloggen igen!!

rino sa...

så det var därför jag fick en avi i posten idag!!! Hoppas min lilla sjukling vaknar snart så vi kan springa & hämta!
Vad fint du fick till kanten, jag ska prova med sättet du (&botilda) beskriver. Kanten på originaltöjorna vore inte dum, men då måste man kanske ha nån lyxmaskin? Eller ägna halva livet åt att göra det för hand...

Thea sa...

Ja, jag undrar också hur den är gjord... Snälla, berätta om du klurar ut hur! :-)

pennysson sa...

Fin tunika och härligt tyg! Jag gillar din blogg, länkar till den från min sida.

Thea sa...

Kul! Ska kika in hos dig också!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Japp, du hade rätt..idag låg de underbara proverna där...jippi! /Karolina

rino sa...

ni har nog rätt ang det röda... Och jag som bara beställde brunt o blått. Dom var rätt lika, lite för mörka tycker jag.
Imorgon har de torkat, längtar..

kajsalin sa...

Åh vad fin! JAg blir alldesles kär jag också...

PiraPäron sa...

Bara älskar din tunikamodell, kommer nog prova på en liknande när mitt RÖDA uggletyg kommer.

mamma i nord sa...

Ai,ai, ai, for en lekker Tunika.
Uglestoffet er jo bare nydelig, og etter å ha lest i bloggen din tidligere om dette stoffet så måtte jeg jo bestille, og jeg gleder meg masse til det kommer, for dette var lekkert.