söndag 13 april 2008

Top cover stitch

Nu går jag händelserna lite i förväg, för jag kan inte låta bli! Under helgen nu har jag nämligen äntligen tagit mig tid att pyssla lite mer med min nya maskin, en Pfaff Creative 4874. Jag började ju egentligen när jag sydde min hemlis och provade den 5-trådiga säkerhetssömmen och nu var det alltså dags igen. I början hade jag lite bekymmer med att få till den åtråvärda top cover sömmen, men nu blev den hur bra som helst! Kanske för att jag hade mailat lite med leverantören och sagt att jag minsann gjort allt rätt och ändå inte fick till det. Och sen nästa gång funkade allt bara... Ups!

På bilden här har jag stickat ned en sömsmån på ett alster som inte är färdigt ännu men som ska bli en present till en alldeles nyfödd liten tjej.

Jag är så himla nöjd och glad; tycker det blev toppenfint! Jag inser nu att det absolut inte är att underskatta en maskin som själv ställer in differentialmatning, trådspänning och steglängd. Visserligen måste man justera själv, men man vet ju att man utgår från rätt...

15 kommentarer:

Carolina sa...

Jag börjar genast drömma ;) Är den lättare bättre än CPn? Är kantbandet gjort med pfaffen eller med CPn, det ser verkligen snyggt ut!

Thea sa...

Ja, jag vet ju inte om det bara var tur, men jag tyckte nog det varenklare än CP:n. CP:n är liksom lite kraftigare och "dunkar" ned stygnen, medan denna snarare syr. Sen har jag en genomskinlig pressarfot till Pfaffen och det är verkligen toppen!

KAntbanden är gjorda med Coverpron. Det blev verkligen toppen denna gång. Ska blogga om det sen när alstret är klart, men jag tog nog till mig av alla samlade tips, bla om ditt med att köra på hög diffmatning. Tack! :-)

Carolina sa...

Tack!
Jag ska också läsa igenom listan du gjort med alla tips noggrant nu.
Ditt svar gör mig ju inte mindre sugen på en sån ;) har liksom gått här och väntat på att du skulle komma med ett utlåtande.

GOBLIgobli sa...

Hmmm, fortsätt att visa så där snygga sömmar och jag blir ännu fattigare på kuppen, hehe... :-o
Supersnyggt!!!

OttoPippi sa...

Håller med alla föregående talare att man blir sugen när det ser såhär fint ut!! Men förlåt en okunnig: Vad skiljer egentligen en säkerhetssöm (top cover heter den väl) från en coverlock?? Jag ser att den ser lite annorlunda ut, men på vilket sätt är den det??

Thea sa...

Oj, jag kanske var otydlig: Det var två helt olika sömmar jag pratade om. Den 5-trådiga säkerhetssömmen är en overlocksöm plus en extra raksöm (kedjesöm) innanför. För att hindar att repiga tyger repar upp sig. Den kan man också sy med min nya overlock.

Top cover sömmen är som en trippel täcksöm fast med en extra tråd som gör vågmönster emellan. En sån dekorsöm som många plagg man köper i affärerna har.

malin sa...

Kan bara hålla med - det set jättesnyggt ut! Det är så härligt när allt plötsligt fungerar!

Mimmi sa...

Spännande, spännande! Jag håller med Gobli att det är farligt med sådana här inlägg för plånboken kan bli tunnare ;-) Vad det randiga tyget var snyggt, det saknas i min garderob. Ugglekollektion?

Gekko sa...

Oj vad snyggt det blev! Jag funderade faktiskt senast igår när vi skulle få höra mer om din fina maskin. Nu vet jag iaf vad du gjort i helgen!

OttoPippi sa...

Okej top cover är alltså endast en dekorsöm medan säkerhetssömmen är en overlock fast säkrare :) :) I see!!!!

LinSar sa...

Va kul att du fått ordning på sömmarna till den nya kompisen.Sömmarna blir ju så fina.Det är alltid så kul när man känner att det funkar

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Ja ,fasen...hoppas jag vinner pengar så jag kan köpa den där dröm maskinen. ;-) /Karolina

Jes sa...

Sömen är ju superfin! blir lite avis :) Hoppas lyckan håller i sig.

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Hej på dig. Du har ju erfarenhet nu sen ett tag tllbaka på dessa täcksöms maskiner. Jag velar mellan en kombinerad maskin en Singer och en Brother Cover stitch ,samnt Cover pron. Om jag enbart vill utnyttja täcksömmarna och ha min egen overlock på sidan om vad skulle du rekommendera då? Jag hoppar emellan så mycket så en kombinerad maskin skulle jag bara få sitta och skruva i jämt. Eller har du något annat förslag?/Karolina

Thea sa...

Jag skulle rekommendera en Coverpro. Framför allt för att det är en maskin som är avsedd just för täcksöm och bara täcksöm. Sen har Janomen friarm, klarar tjocka lager och har dessutom väldigt många bra tillbehör - som jag saknar till min Pfaff som syr topcoversömmen. Exempel på bra tillbehör är bandkantare i olika bredder, fållningsguid, och center guid foot. De två senaste fattar jag inet varför de inte har till Pfaffen, när man verkligen vill ha en jämn och snygg dekorsöm när man syr topcoversöm.

Nu kan jag inget om Brothers coverstich, så jag kan egentligen inte uttala mig om den. Men jag är nöjd med min Janome. Men man får räkna med att det nog tar sitt år att få in känslan för vad som krånglar!