lördag 15 januari 2011

Hoppsanbyxor

Ja, hoppsan! De här byxorna var faktiskt inte alls tänkta att bli till. De råkar vara resultatet av att rita mönster i amningsdimma. :-)

Det var när jag skulle fixa till mitt retrobrallmönster i storlek 62, det som senare blev retrobrallorna i det här kitet, som det hände. Mönstret gjorde jag i två delar; livet (delen från midjan och uppåt) för sig och byxan (från midjan och nedåt) för sig. Sen sammanfogade jag dem till ett mönster. Inget konstigt. Om man sammanfogar en vänstervänd överdel med en vänstervänd underdel, vill säga. Tar man istället en vänster överdel och kombinerar men en höger underdel så blir mönstret lite märkligt. För att inte tala om byxan! Jag upptäckte inte misstaget förrän jag klippt ut mönsterdelarna, sytt mitt fram och mitt bak  och sen påbörjat sidsömmarna (fattar inte hur det kunde ta så lång tid att upptäcka att något var galet, förresten). Inte ska det väl vara en grenkil i sidan, tänkte jag lite förvirrat och insåg sen rätt snabbt vad jag hade gjort.

Efter att ha fixat till mönstret klippte jag till ett par nya och sydde klart dem. Som tur var räckte velouren precis.  Den som jag sparat för att den skulle räcka till ett par hängselbrallor i en större storlek, snyft. Dessutom stod jag ju där med fyra färdigklippta, felvända mönsterdelar. Jag tog vara på underdelarna och klippte till nya överdelar i ett annat tyg och sydde på rätt överdel på rätt underdel. Det blev inte så pjåkigt när allt kom omkring. Men jag skulle ha klippt ut det randiga tyget vikt på mitt fram istället för att klippa det i två delar. Då hade jag sluppit en massa jobbig mönsterpassning, som trots stor noggrannhet inte blev helt hundra.  Lätt att vara efterklok!

Mönster:
Eget, storlek 62. Samma som till dessa.

Material:
Senapsfärgad velour, Tygpyssling
Randig velour "Lenny", NeaNobelle (tyvärr slut)

Bäst just nu:
Jag tycker att den färdiga brallan blev riktigt snygg, trots allt. Klart jag hade gjort en del moment lite annorlunda om jag planerat sömnaden från början, men tänk om alla misslyckade grejer blev till något så pass bra ändå.

Sämst just nu:
Eftersom jag hade sytt ihop alla fyra sidor innan jag fattade vad som var fel och sen bara sprättade två, blev det en massa extra jobb med att sy på de nya delarna, som jag ju dessutom skulle klippt till vikta på mitt fram och mitt bak så jag slapp mönsterpassningen.

27 kommentarer:

JuMel sa...

Hur läckra som helst trots alla missöden! Tur att du hade ork att göra dem klara iaf och inte bara gav upp...

KRUMELEJ sa...

Vilka jättehärliga brallor! Synd på misstagen. På jobbet brukar vi säga att det är mänskligt när man gör något galet.....brukar kännas lite bättre då :D

Strömming sa...

Superläckra!

Satt och tänkte på Lennytyget idag och vad jag ska göra med min lilla bit jag har kvar.

Nu har dottern växt ur sina retrobrallor :( men snart växer väl sonen i dem :)

Pyssellycka sa...

Åh, det är så lätt hänt... Men vad snyggt det blev till slut! Färgkombinationen är klockren, riktigt läckert.

Thea sa...

Håller med dig där, färgkombinationen blev bra. Det hade varit väldigt snyggt med brunt också. Men nu kunde jag ju inte välja färgen nedtill... ;-)

yngla sa...

Supersnygga blev de i alla fall! Håller med de andra, tur att du orkade fixa dem. Lätt annars att projekten hamnar i UFO-högen när sprätten måste fram...

ealina sa...

Jättefina! Ja, ibland är man helt virrig, särskilt som småbarnsmamma, och kör på utan att tänka. Men det verkar ju som om du har ett enormt tålamod! Jag hade gett upp för dagen om det krånglat så.. ;)

Gekko sa...

Galet jobbigt, men oj så snyggt! :-)
Jag gjorde förresten samma misstag med oket på mitt första par Syverbyxor, jobbigt när man sitter med mönsterpassningen helt i onödan!
Trevlig helg!

Retroknappen sa...

Coola byxor! Har också gjort knäppa fel ibland och fördelen är att man gör dom bara en gång. Nästa gång kollar och tänker man lite extra FÖRE. : )

BamBuu sa...

Grymt snygga! Har funderat på nåt liknande innan tjejjen blir för stor!
Ditt tålamod är det heller inget fel på, jag hade nog tappat orken fortare... starkt jobbat!!

Thea sa...

Jag har inte så mycket tålamod som man kan tro. men ibland inser man att om man inte gör något direkt kan man lika väl ge upp för då blir det aldrig gjort. Och jag gillade tyget lite för mycket för att bara slänga det.

Gekko: Jag hade faktiskt dina Syverbyxor i bakhuvudet när jag gjorde byxorna tvådelade. :-)

dajj sa...

oh, vad irriterad jag själv skulle ha varit. Det där när man liksom har sparat på ett tyg och så gör man fel med just det! *morr*

Himla tur att resultatet ändå blev så jättesnyggt då! =)

Madelene sa...

De ser verkligen festliga ut. :0)

Camilla sa...

Det där lät som något jag skulle ha gjort. Jag skulle sy brallor och upptäckte att jag klippt ut två vänsterben, så jag klipper ut nya och tänker aat jag får väl två byxor. Nej jag fick en byxa och yterligare två vänsterben...

Dina byxor blev jättesnygga, jag gillar när du använt olika tyger, snyggt!

lilla hjärtat sa...

Så snygga...tur att även våra misstag kan leda till så fina resultat.

od Andulky sa...

Superfina!!

sorkmor sa...

Urhäftiga, riktigt snygga :)

Mirre Syr sa...

Trots alla missöden på vägen blev de jättehärliga!! :-)

//Mirre

MinaMirakel sa...

Dom blev ju hur snygga som helst, jag måste få sy något i orasnge snart(Det har varit mycket blått nu!)/Åsa

mynta sa...

Men så fina de blev trots alla missöden! Färgerna är jättesnygga ihop, tur att du orkade ta tag i missagen!

Tackar för fin kommentar på min blogg!

Välkommen! sa...

tjusiga!!

mimpen sa...

Skitsnygga trots alla vedermödor!

Nu ska jag surfa på din blogg och låta mig inspireras till att sy en heldress åt en kompis som snart ska få bäbis. Hur ska det gå, hur ska det gå?!:)

Thea sa...

Å, det kommer att gå så bra! HAr du Meedoms bok så har de rätt bra helkroppsmönster i den. Något vidare än mitt, så ta en det 2-4 cm om du gillar min modell.

Pernilla sa...

Så coola!!

OYB sa...

Jätteläckra brallor!!

metamorphosis sa...

Måste säga att jag gillade brallorna med den randiga toppen - de blev liksom ännu mer 70-tal än om de hade varit enfärgade! :-)

designofluna sa...

Skitcoola brallor! Det påminner mig om alla kläder jag själv hade som liten på 70 talet!
Ha en bra dag!
Kram Malin