tisdag 25 oktober 2011

(an)Vändbar

Idag har vi varit på ettårskalas. Tänk att söta, goa, fina lilla lillkusin har hunnit fylla ett år! Jag fattar inte hur fort tiden går!!

Naturligtvis uppvaktades lillkusin med lite nysydda kläder; bland annat den här vändbara klänningen. Ena sidan är i marinblå manchester och den andra ett tunt bomullstyg (kanske poplin?). Båda sidorna har fått fickor och knapp för knäppning på respektive sida av sprundet bak, så man kan faktiskt välja precis vilken klänning man känner för just den dagen.

Det är kul att sy vändbara klänningar! Lite pyssligt är det; man måste runt ärmhålet och just där axelbandet är blir det lite smalt och pilligt, men det går. Det allra bästa sättet tycker jag är att först sy färdigt båda klänningarna, vändsy halshålet och sprundet. Därefter lägger man klänningen som den ska se ut färdig och viker in sömsmånerna i ärmhålen som de ska vara på det färdiga plagget. Sen sticker man in handen genom vändningshålet och tar tag i sömsmånen från insidan. Då vet man precis hur och var man ska sy.

Mönster:
Eget, strl 80 BV+8

Material:
Marinblå manchetser från Michas Stoffecke.
Blå poplin med svampar, Sundbybergs Textilcentrum
Två knappar och en liten bit resårsnodd till knäppning.

Bäst just nu:
Hipp hipp hurra för lillkusin!!

Sämst just nu:
Att jag kanske borde sytt ihop klänningen nedtill istället för att ha två fållar? Kan inte riktigt bestämma mig, men jag tänkte det skulle vara snyggt när svamparna tittade fram under manchesterklänningen som jag gjorde nån centimeter kortare.

9 kommentarer:

Angi sa...

Åhh så fin!
Ps:Jag tycker det var fint med svamp-kant nertill :o)

Ikuinen vauvakuume sa...

Jag tyckte det också.

MinaMirakel sa...

Jättehäftig klänning, gillar att det är två fållar nedtill!/Åsa

Pernilla sa...

Så söt klänning jätte fint med svamparna som sticker fram tycker jag!
I bland så längtar jag efter att få sy SMÅ tjej kläder min tjej är ju så stor nu. Men det måste vara riktiga pojk år nu och i fjol i alla fall i min bekantskap :)

Ingrid sa...

*har smältit ihop till en liten pöl med beundrarvatten*

Thea sa...

Makrill, du kan konsten att formulera dig! :-D Tack!

Syserine sa...

Nu måtte jag bara kolla upp vad definitionen på poplin är egentligen. Kolla vad jag hittade: (Wikipedia) Poplin är ett hårt, tätt bomullstyg vävt i tuskaft. Det används i skjortor, jackor m m.
Varp och inslag [väften] har alltid samma grovlek på tråden, men varpen är dubbelt så tät som inslaget. Detta ger ett finribbat utseende.
Den svenska Försvarsmaktens träningsställ benämns poplinställ bestående av blus och träningsbyxa i blå poplin med gula dragkedjor.
Kul eller hur? Så en vanlig bomullsväv är ingen polin, tätheten på varptråden avgör det.
Supersöt klänning!

Thea sa...

Wow, tack! Jag visste att vanlig bommullsväv inte var poplin, men jag kunde inte definitionen på det. Det de menar med "hårt" är väl kanske det jag tycker känns lite "prassligt" på poplin, om du förstår vad jag menar? Ska genast kika på tätheten på varpen!

Åsa Tidqvist sa...

nej nej, du skulle inte ha sytt ihop den nertill, den är verkligen snygg med svamparna synliga! Jag vändsydde västar för ett tag sen och tänker man inte rätt blir man sinnesjuk!