tisdag 20 december 2011

Både till jul och till vardags


Lagom juligt. Och små hjärtan funkar även annars, tycker jag. Fast det är ju inte jag som ska bestämma det, utan lillkusins mamma och pappa. För den här lilla utanpåklänningen ägs numera av en ettåring lillkusin som knallar runt där hemma - därför har jag gjort klänningen lite lägre. Till krypande barn är det mer praktiskt med kortare klänningar, så de inte halkar. Lillebror har inte börjat gå ännu. Men han har å andra sidan ingen hjärtklänning heller.

Det fina tyget köpte jag från StrömmingSyfestivalen. Jag och Memlin stod med nästan tomma plånböcker och klappade längtansfullt på det när vi kom på att om vi köper en halvmeter och delar den på mitten, så räcker det till en klänning var åt oss! Så så gjorde vi. Inget tygspill och inget kvar på hyllorna, men en finfin klänning till lillan.

Istället för sprund fram fick det bli en knäppning på axeln.  Jag gillar dem.  Knäppningarna alltså.  Så enkelt och pratkistk.  Jag brukar klippa ut mönstret som vanligt, med sömsmåner och allt och sen börja med att sy ihop första axelsömmen.  Sen klipper jag bort en halv cm av sömsmånen på den andra sidans båda axlar.  Då blir överlappningen perfekt.  Runda av innerhörnet lite, bandkanta och sy ihop ändarna som de ska ligga innan sist ärmarna sys på som vanligt.  Förstärk eventuellt axelsömmen med ett par extra sygn på kantbandet där det går över skarven.

Mönster:
Eget, strl 80. Samma som till bilklänningen, fast längre.

Material:
Röd velour med hjärtan från Strömming.

Bäst just nu:
Att det faktiskt har kommit lite snö. Mest slask, men ändå. Barnen är glada. Och jag är också glad - familjen är på bättringsvägen efter en usel december. Hela tre friska dagar har vi haft hittills denna månad. Måtte det hålla nu!

Sämst just nu:
Baciller och virus. Tre besök på vårdcentralen och ett på barnakuten på tre veckor. Man kan hålla sig för skratt.

16 kommentarer:

od Andulky sa...

Underbar klänning! Syr just nu (eller när man nu får LITE tid över när man har tre sjuka barn hemma) en klänning till stortjejen i det gröna hjärttyget, så himla underbar velour!!
Hoppas ni kryar på er! Här i U-A har vi hemläkarjour som är min räddning..
Kram

Ingrid sa...

å jag blir ju kär i den här klänningen :) hur fin som helst! jag håller också med och tycker det är en toppenvelour. håller tummarna för att ni får hålla er friska nu över jul- och nyårshelgen. det låter som att ni behöver det... kram!

annas alster sa...

Mmm, vilken supersöt klänning! HAr också sytt en tunika/klänning i det tyget och det är en riktig favorit. Tack för att du delar med dig av knäppningen på axeln-lösningen. Kunde man ju räknat ut själv, men ibland är det skönt att bara slippa tänka :) Hoppas ni håller er friska. God jul!

AvMeg sa...

Kjempesøt kjole :-)

Unknown sa...

Välidgt fin, gillar tyget!

Susanna sa...

Så fin den blev :) Håller med, tyget är underbart! Jag bor i min tunika jag sytt till mig utav det gröna!

God jul!

Vet precis hur ni känner det med maratonsjukdomar, här har hela hösten varit en enda lång sjukperiod. Förra veckan var alla på jobb/förskola hela veckan men det har nog inte hänt förut! Nu är vi tillbaka i VAB-träsket igen... Suck!

Thea sa...

inte bara vi som är risiga, alltså... :-(

od Andulky: Låter underbart med hemläkarjour. Det är ett meck att åka runt med sjuka barn och man vet aldrig vad man får med sig hem som bonus...

Anna: Jo, visst är det skönt att slippa tänka ibland...eller rätt ofta! Tror jag tänkte ut det här e dag när jagvar på topp - för nu är det nån slags seg geggamojja i mitt huvud som gör tillvaron lite svårtänkt. ;-)

BamBuu sa...

Söt!

Pernilla sa...

Jätte söt, hoppas ni får vara friska nu över jul :)

Åsa Tidqvist sa...

jättefin klänning!
och VAB blir man ju rätt less på...har vabbat 2 dgr/vecka i över en månad nu! Hepp, hoppas lite julmust och tomteskägg får alla på bättre humör o bacillerna på flykt!

Helena sa...

Jättesöt klänning!

Hoppas ni mår bättre nu! Själv har jag nog inte haft en VAB-dag på hela hösten/vintern, C har lyckats undvika allt vad baciller och virus heter, men igår började näsan rinna på henne så får se vart åt det går. Det brukar ju vara under VAB-dagarna man hinner sy lite annars, och det har ju märkts i bloggen, nästan inget sytt på hela hösten...

Önskar er en fortsatt God Jul!

MinaMirakel sa...

Underbart söt!/Åsa

LilleLeo sa...

Kjempe fin! Ser myk og god ut!

Jes sa...

Superfin klänning!! Verkligen fint tyg :)
Skönt att höra att det börjar vända, jag fick penicillin
Till min halsfluss i går & jag Skänner redan sniknas :)

Lisa sa...

Ville bara säga att alla dina kläder är superfina och man blir så himla inspirerad av din blog!!

Annwes sa...

Så fin den kneppinga var! Flott kjole!