torsdag 5 januari 2012

Till lillasysters lycka...

När jag beställde lyckoklövertygerna från Michas Stoffecke surfade jag runt lite och letade andra fina tyger (de har ju MASSOR!). Då föll jag för den gråa trikån med blommor och fåglar i cerise, rosa, rött och orange. Jag tänkte det skulle bli en tunika till storasyster att matcha med hennes jeans jag höll på att sy just då. Men så fick lillasyster syn på tyget där det låg på strykbrädan och väntade. I en veckas tid tjatade hon om det så fort hon såg det i syrummet. Och, ja, så fick det bli. En tunika till lillasyster istället. Och storasyster verkade inte sörja. Jag får sy något annat till henne istället. :-)

Till tyget matchade JNYdesigns grafitgråa velour perfekt. Inspirerad av en kjol jag sett på Gekkos blogg nån gång skissade jag ihop ett mönster på en sexvådskjol. Jag började med mönstret från boken "Sy barnkläder av mjuka tyger, men sen blev det mycket ändringar. Det är nog bara längden som är kvar, faktiskt. Jag kortade kjolen med motsvarande en muddbredd, 4 cm, upptill. Sen tog jag in ett par centimeter på varje sida. Har för mig att jag tog midjevidd plus 4 cm. Eller möjligen 2. Sen ställde jag ut den något mer nedtill. Alltså mindre vidd upptill och mer nedtill. Och så ritade jag våderna: Delar på tre upptill och delar på tre nedtill, drar linjer emellan. Håll koll på trådraken så kjolen får ett snyggt fall! För att matcha tunikan stickade jag ned våderna med cerisa täcksömmar. Sidsömmarna är inte stickade och fållen är sydd med tråd i samma färg som kjolen. Stilrent och snyggt ycker jag. Och lilasyster blev kär!

Mönster:
Tunika: Eget, strl 110
Kjol: Nästan eget. Jag utgick från strl 110 i boken "Sy barnkläder av Mjuka Tyger" och gjorde sedan ett antal ändringar.

Material:
Jersey i bomull/lycra från Michas Stoffecke.
Velour från JNYdesign.
Muddväv från StoffochStil, både till kantband på tunikan och mudd på kjolen.

Bäst just nu:
Hurra, idag skiner solen! Såååå mycket piggare man blir då! Jag har varit så fruktansvärt trött i jul. Vrken orkat eller velat sy och det är inte likt mig! Men jag tror det hänger mycket på bristen på dagsljus, jag.

Sämst just nu:
Jag kan inte minnas någon jul som jag haft mindre julkänsla inför och under. Det var ju ungefär lika varmt som en genomsnittlig midsommar och på juldagen hittade jag trattkantareller. Sjukt!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefin! Och visst är det skönt när solen kikar fram. Med solen i ansiktet riktigt känner man hur energin strömmar in i kroppen.

Camilla sa...

Jättefina kläder!

JuMel sa...

Söta kläder, förstår att dottern är nöjd! Ja, ljus saknar vi verkligen men här finns iallafall massor med snö som lyser upp tillvaron. Synd bara att det även innebär att man måste skotta...

od Andulky sa...

Så fina!!
Kram

Unknown sa...

Superfint!

MinaMirakel sa...

Kul med ett nytt tyg, ibland känns det som om alla syr i samma(jag oxå)).
Jättefin kombo!/Åsa

Pyssellycka sa...

Väldigt fin! Jag gillar täcksömmarna, väldigt effektfullt!

Anna, Tvillingtand sa...

Det var ett fint set! Fina sömmar du får till med dina maskiner också! Hoppas ni mår bättre från sjukorna ni råkat ut för. Jag är så förvånad för denna höst och vinter är nog den friskaste vi haft på läääänge.

Jes sa...

Vilka fina kläder, tyget till tröjan va jättefin och kjolen med rosa stickningar passar ju perfekt :)