tisdag 19 augusti 2008

Höstjacka

Tokretro.

Jag har länge tänk att sy något sånt här, men bitarna har aldrig riktigt fallit på plats. Det gjorde de inte från början den här gången heller! Först ritade jag ett mönster till en jacka som jag tänkte sy i manchester och fodra med detta tyg. Sen kom jag på att jag hade windstopper hemma och bestämde mig för att göra den i det blommiga tyget och fodra med windstopper istället. Men det blommiga tyget skulle vara så kul till en Gynther-inspirerad jagcka (Gynter är den som skrivit kultboken "Sy till barnen"). Alltså fick jag göra ett nytt mönster, med utgångspunkt i en jacka från Gynthers "Sy till Barnen 62-98 cl". Jag kortade ärmarna, ändrade utställningen, svängde ut kanterna och bestämde mig för att bandkanta och sy fast ett blixtlås samtidigt.

Först sydde jag två jackor, en i yttertyg och en i fodertyg. På ytterjackan sydde jag fast två fickor, som jag först hjälpstickade fast i ytterkanten och sen sydde fast när jag sydde sidsömmen.
Ärmarna till foderjackan gjorde jag 2 cm kortare än tänkt ärmlängd och de i yttertyget 2 cm längre. Sen vändsydde jag ihop dem, så att yttertyget veks in i ärmen, så att säga. Här är jag faktiskt fantastiskt stolt, för nu äntligen har jag kommit på knepet att vändsy ärmar. Sist jag försökte - det är faktiskt ett år sen nu! - blev det tvångströja gång på gång, innan jag gav upp. Men nu fick jag till det!

När jag sytt ihop foderärmar och yttertygsärmar nålade jag ihop båda jackorna och overlockade runt alla kantser. Sen nålade jag fast dragkedjan aviga mot aviga, ett par mm in från kanten. Därefter bandkantade jag hela jackan och stickade sen ned kantbandet vid blixtlåset med en söm exakt i den sömmen jag sydde fast kantbandet med. Det borde finnas något smartare sätt så man bara får en söm, men det kom jag inte på nu.

Mönster:
Eget med utgångspunkt i "Sy till barnen 62-98 cl".
Detta är storlek 84, men skulle lätt kunna vara en 92:a. Dessutom har den rätt mycket rörelsevidd. Eftersom jag fodrade den tog jag inte in ärmarna något, men det gör jag nog nästa gång. Jag skulle även minska vidden 2 cm.

Material:
Tyg från loppis.
Windstopper köpt på Syfestivalen hösten 2007. Tyvärr var de inte med sist och jag minns inte vad de hette. Jag hade gärna köpt lite mer. Vill minnas att det var väldigt prisvärt.
Ett 25 cm långt, delbart blixtlås.
Röd snedslå.

Bäst just nu:
Jag tycker jackan blev så himla häftig. Maken var skeptisk först, men gick sen över till att gilla den, även om han nog har lite svårt att komma över gardinkänslan! :-)
Nöjd med att ha kommit till skott med en sån här jacka. Jag ser nästa framför mig...vändsydd i manchester och detta tyg som foder, justerad enligt ovan...
I övrigt är jag väldigt nöjd med att jag provade att bandkanta fast ett blixtlås. Resultatet blir jättebra, även om jag själv nog måste öva lite till!

Sämst just nu:
Modellen ville inte prova jackan! Därav ingen in-action-bild.
Ja, och en och annan småmiss som irriterar mig.

35 kommentarer:

prickig design sa...

vilken härlig jacka!

fante sa...

Superfin jacka, och vilket fint tyg :-) Blir riktigt sugen på att testa bandkantsdragkedja :-)

Thea sa...

Ja, jag hade stt det på något Polarn-plagg förut och tyckte det var så fint. Fast då var det ett trikåplagg. Men det är väl bäst att börja träna i ett vävt tyg. Kan bara föreställa mig vad bandkantaren skulle tycka... ;-)

Lina sa...

Jättefin modell och vilket härligt tyg!

Vindling sa...

Åh så snygg! Tänk om man skulle våga sig på ett projekt i den klassen. Det får allt vänta, jag måste öva massa mera innan dess. Finns ju så mycket fint man kan göra.

Jes sa...

kan bara säga ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ vilken underbar jacka, tyget var ju helt underbart, och modellen jättefin. Kommer u i håg vilka som sålde tyget på syfestivalen de kanske säljer via nätet? har länge funderat på att sy en jacka med windstopper i.

LinSar sa...

Tok snygg!!Din tös kommer bli jätte häftig i den.Absolut ingen som har lik.Synd att hon inte ville va modell så man fick se den på.

Mimmi sa...

Jag bli alltid lika glad när när Google Reader visar att du har ett nytt inlägg, och med denna härliga jacka blir man ju inte besviken.

Har ett turkost teddy-tyg liggande som är tänkt till jacka till lille G och tanken är att sy bandkant och dragkedja. Får se om även jag kan få till det. Återkommer nog för att få lite tips både på det och vändsy. Jag har inte förstått inlägget på sysidan angående detta.

Anonym sa...

ååååååå åååå så fin!!!!!!!

stora lilla j sa...

Superfin jacka, älskar tyget! =)

malin sa...

Vilken grymt snygg jacka!!!

Gekko sa...

Den blev ju übercool! Jättsnyggt med den mönsterpassningen och det tyget. Sen är det ju ett smart stilbrott med winstoppertyget. Grattis!

GOBLIgobli sa...

Alldeles underbar!! Och jag beundrar ff alla som kan bandkanta, jag är bara för kyckling för det...
Har också ett mönster med ärmarna på samma vis, helt stycke, och hoppas din modell går med på att prova jackan så man får se hur den sitter på. ;-)

rino sa...

SNYGG! precis i min smak:-) härligt tyg och inte alls dumt med kanterna
Jag köpte också en snutt av den där windstoppern, men som du alldeles för lite så jag har sparat den till "nåt särskilt" (=blir aldrig nåt). Tack för en spark i rumpan!

Kort og Søm sa...

Kjempe fin! :o)

lilla hjärtat sa...

Å, den jackan var bara för underbar. Hon kommer att lysa upp i höstmörkret

Anki på sytt/vurm sa...

Åh så fin!
Nu vill jag oxå sy höstjackor.
Såg windstopper på någon amerikansk sajt tidigare idag och det var inte så dyrt.
Visst har stoff o stil det oxå?fast inte så billig. Ska kolla om jag hittar tillbaks till den amerikanska så skriver jag in en länk :)

Retro Elephant sa...

Jag bugar inför denna jacka! Läcker, tyget är tufft och passar perfekt till hösten!

//Lina

Carolina sa...

Supersnygg! Riktigt läcker med den delade blomman (eller vad det är) mitt fram.

Thea sa...

Tack snälla ni!
Lumlum: Det är faktiskt mycket lättare än man tror. Jag är säker på att du inte alls behöver öva mer!

Jes: Nej, jag minns ju inte det. Bara att de var såna som bara åkte runt och sålde på mässor.

Mimmi: Snyggt med Teddy...nu spinner tankarna igång...

Gobli gobli: Det är vanlig snedslå i vävd bomull. Inte alls svårt.

Rino: Ja, tack för den eviga inspirationen! Jag har alltid beundrat dina fina färgglada grejer! :-)

Anki: Ja, jag skulle bli jätteglad för den länken. Fast numer får jag alltid betala tull på grejerna jag beställer. Ok för att betala tull på varorna, men det blir dyrt med först tullavgift och sen tull på frakten också...

Anki på sytt/vurm sa...

Hej igen, här kommer länken:
http://www.milldirecttextiles.com
de har massor av olika funktionstyger, kanske blir det inte billigare med tull o frakt.

Jo jag får nästan alltid betala tull med, men sist då jag handlat för 80 dollar gick det bra, det är verkligen konstigt....

KATTCHING sa...

supersnyggt! jag har själv gått å funderat på att sy en jacka till dottern men har inte riktigt vågat påbörja ett sådant projekt...kanske får jag mod nog till våren istället! ;)
/kattching

Botilda sa...

Sanslöst snygg!

Solveig Lövendahl sa...

Jättefin jacka, underbart tyg i härliga höstfärger!

OttoPippi sa...

Helt underbar Thea!!!! Vansinnigt fin och jag gillar ALLT med den!! Jag håller själv på med höstjackor till tjejerna just nu (två projekt som tar lite tid för mig :-) :-)). Men det skall bli så spännande att se resultaten. Stort grattis till ditt superlyckade projekt!!

á Yeliqa sa...

Åh vilken UNDERBAR jacka!!! Passar ju perfekt som höstjacka:)

jejja79 sa...

supersnygg, det är allt jag har att säga, kan man säga något annat. =)

Strömming sa...

Superfin jacka!!!

Unknown sa...

snacka om retro-så cool;)
/erika

Mannagryn sa...

Wow! Ett så fint giftermål mellan nya och gamla tyger.

gosi sa...

Wow, vilken jäkla fräck jacka! Blev helt såld med en endaste gång:)

hea sa...

WOW!!! Underbar! Och vilket tyg!!!

Tyrvi sa...

Åh vilken fin! Jag är så avundsjuk! Jag har precis insett att jag sytt en nästan klar retrokjol och missat att mönsterpassa de två framstyckena och om jag gör om det så blir fickorna i fel höjd...

Men minns du inte, vi köpte ju all den där windstopperfleecen :-) Den tog ju slut när vi varit där. 50:- metern kostade den om jag inte minns fel.

Thea sa...

Å vad nedrigt, Tyrvi! Sånt är så himla snopet! Men den kanske blir bra äan om inte mönstret hamnar rätt. Ibland kan det bli lite för stelt med mönsterpassning. Fast det vet ju du bäst som har kjolen framför dig. Man bli i alla fall sur när det inte blir som man hade tänkt...

Jag minns att vi köpte en massa, men inte att den tog slut! Vi får hoppas att de kommer i höst igen. Kanske de tycker att windstoppet och sånt säljer bättre på hösten *hoppfullt*...

Luddeklær sa...

vakker!

Thale =)