tisdag 4 januari 2011

Hjärtans kär


Hur härligt var inte det här hjärttyget?? Det kommer från JNYdesign och ville bli en tunika minsann. Till ärmarna valde jag randigt tyg, inspirerad av flera olika bloggare som sytt så fina alster i olika kombinationer med randigt och mönstrat.

Mönstret är en blandning av olika. Egentligen hade jag ett färdigt som jag använt många gånger, men jag ville ha nederdelen från en tunika och överdelen från en annan. Så det blev lite pusslande. Samtidigt höll jag på att klippa till ett annat plagg. Ajaj, ska man inte göra. Det slutade med att jag, när jag sytt färdigt tunikan och höll upp den framför mig, direkt såg att något var fel. Ja, naturligtvis hade jag tagit ärmmönstret från det andra plagget jag höll på med. Det var en betydligt smalare modell och dessutom en storlek mindre, så tunikan såg inte klok ut. Maken försökte att säga att det inte syns, men sa sen att "ja, när du säger det så".

I vanliga fall hade jag nog knölat ihop tunikan och längt den i något hörn och försökt glömma eländet, men det fina tyget hindrade mig. Nu sprättade jag faktiskt bort ärmarna, klippte till nya i rätt mönster och sydde på dem som man syr på muddar, dvs att jag sydde klart ärmarna innan jag sydde fast dem på tröjan. Det gick bra, förutom att jag naturligtvis sydde på den första fel så att sömmen hamnade utåt. Har det väl börjat gå snett så fortsätter det gärna.

De båda missarna fick mig att inse betydelsen av en bra sprätt. Jag öppnade min nya racersprätt (se bild nedan) som legat i förpackningen sen förra syfestivalen och jisses vilken skillnad! Ska man nu göra något så trist som att sprätta ska man ha det bästa verktyg som finns. Och det kostar inte många kronor mer än de vanliga. Har ni förresten sett Krumelejs inlägg om att sprätta en overlocksöm?

Mönster:
Eget, strl 110 (fast det står 104 i tunikan). Överdel mitt omlottunikamönster och underdel som den här.

Material:
Hjärttyg i interlock från JNYdesign
Randig interlock från Jofotex

Bäst just nu:
Visst är tyget häftigt? Och det är så himla skönt att sy i interlock! Jag syr nog mest i jersey med lycra och den är lite mer svårsydd än interlock, så det här var skönsömnad!

Sämst just nu:
Att sprätta! Så himla retligt. När man dessutom inte har så mycket sytid vill man ju helst inte ägna den åt att sprätta. Fast å andra sidan så tog jag med mig tunikan in i tvättstugan och sprättade där. Det är nämligen lillebrors favoritställe i huset. Där kan han ligga och titta på tvätten som snurrar runt i tvättmaskinen och lyssna på torktumlarens susande och titta på alla färgglada tvätthögar. Och då hann jag med att göra sprättgörat. :-)

23 kommentarer:

Y sa...

jättesöt tunika!!! det är slutresultatet som räknas. Jag är hur svag som helst för randiga ärmar på tröjor och tunikor. Fortsätter lillebror att gilla tvätt kommer han bli bortgift hur lätt som helst! ;-)

Pernilla sa...

Super fin, hjärttyget är så söt. Vet hur det är när man gjort fel även om det inte syns så väl så blir man jätte irriterad!!

Camilla/Timote sa...

Superfin. Modellen är verkligen jättefin, gillar att den går lite omlott i halsen, även tyget är en riktig höjdare. Har en bit ligger, kanske dax att göra något av den =)

JuMel sa...

Jättefin! En sån tur att du gjorde den klar trots alla irriterande missöden! Är så sugen på en bit av det där tyget men vilken färg och vilken sort är bäst?!:)

MinaMirakel sa...

Jag hatar oxå att sprätta, det finns inget värre!
Jag har precis spättat isär en suflett till min emmaljunga vagn, den hade blivit brun av solen istället för att vara svart.
Nu ska man bara sy en ny, men gud så många lager och delar det blev. undras om jag någonsin får ihop den igen.
Nu känner jag att jag bara "babblar" på, jag skulle ju säga att tyget är fantastiskt och tunikan blev ju perfekt tillslut./Åsa

Thea sa...

Härligt att du babblar på! :-) Det är det som är det roliga med att blogga!

Pyssellycka sa...

Man skulle kanske investera i en bra sprätt. Eller flera... Mina har en förmåga att sprida sig runt huset... Hur som helst, tunikan var helt underbart fin! Snygg kombo med tygerna!

Wcollection sa...

Helt fantastisk, längtar sååå efter att min leverans från jny ska komma:). Sprätta är dödstråkigt! Har en hög med plagg i garderoben som ska sprättas och sys om... Dessvärre minskar den inte direkt av någon konstig anledning;). Hoppas faktiskt lite på att pyret i magen är en tjej så jag med kan få börja sy mer "tjejiga" plagg... Får sy t vännernas smådöttrar annars!

KRUMELEJ sa...

Åh så fin den blev! Har en bit an jerseyhjärtana men än har det inte blivit något. Fast å andra sidan har man ju något att se fram emot :D. Vad kul att du länkar till min lilla lathund. Det gör mig jätteglad!

Le Petit sa...

Vad fin! Snygg kombination av tyger och enhetligt i vitt och brunt. Visst är det skillnad på sprätt och sprätt. Jag fick någon slags sprättkniv i julklapp som man ska skära upp overlockstygnen med. Har inte testat den ännu, men det blir väl förr eller senare bheövs den.

LILLA MÖBELVERKSTAN sa...

Superfin tunika!! Hjärttyget är så sött, väntar själv på mitt postpaket med just det...
Din blogg är så otroligt inspirerande med allt fint du syr! Jag började sy lite smått under min mammaledighet och har ganska nyligen startat en egen syblogg efter allt härligt jag sett här hos dig!

Strömming sa...

Bara en sak att säga om denna - UNDERBAR! :D

Elisa sa...

Hello!

This is my first comment to your blog even though yours is one of my favorites! Again, a really beautiful tunique and the pattern is really nice! By the way, I´m the one who once asked about the vest dress (what ever it really is in english or in swedish, I don´t know, sorry!) pattern but never ordered it! Take a look at my blog too if you´re interested! Greetings from Finland!!!

rino sa...

hjärtana blev jättekul ihop med ränder! Men det där med racersprätt, det vore nåt det:-) Var hittade du den?

Ja visst blir det ofta så där. Jag tror man blir trött och börjar slarva när man "bara" ska fixa det där jobbiga. Och så blir det värre.

Thea sa...

Y: Jag kanske skulle ta och sätta ut en kontaktannons på bloggen för lillebror vad det lider? ;-)

Rino: Jag köpte mina (eller mina, jag är inne på nummer två nu) på Syfestivalen. De har en monter där de säljer en massa sybehör. de har den. Men den finns på andra ställen också. Överlägset den bästa jag testat - och jag har testat flera!

Heartbeatdesign sa...

Åhh den var verkligen jättefin. Ja det är verkligen poppis nuförtiden att blanda "hejvilt" men fint blir det!

Doris_Assar sa...

Superfint!!! Och vilken liten prins ni har (nedan), goding!

annas alster sa...

Hej och tack för din fina kommentar på min blogg! Den gjorde mig mycket glad en morgon som denna. Du kanske inte visste det men du är min sybloggsidol, hehe :)

Gekko sa...

Helt underbar! Skönt för dig att du gick i mål med den, det ger alltid så bra känsla! :-)
Visst är den spretten bra! Det är ju faktiskt ett sybehör som är billigt också ju! :-)

Heilt spesiell sa...

Så godt å høre at jeg ikke er alene om å gjøre slike bommerter innimellom-og sant nok har man først begynt å gjøre feil så kommer gjerne feila trillende som perler på en snor.
Nydelig tunika og stoffet er bare herlig.Må nok få tak på litt selv ja.

Syserine sa...

Jag hittade den sprättaren på Olssons i dag! Just nu inne i en sprätteperiode.. En dröm att använda jämfört med min från 90-talet... Tack för tipset!

Smilla sa...

Jättefin tunika! Jag har också upptäckt att det är snyggt att matcha med randiga ärmar.
Inte roligt att sprätta, strongt av dig att göra det direkt!

Mimmi sa...

Du är envis och perfektionist ;-) önskar jag hade lite mer av det.

Underbar fin tunika och snyggt med det randiga till. Själv har jag ett 7,5 kg paket ifrån Jny som ligger i bilen. Dagfs att hämta in och tvätta, jag är så sugen på den borstade kvalitén.