måndag 2 maj 2011

Så blommigt det blev!

Som jag skrev för lite sen har storasyster gjort ett språng och vuxit ur många av sina plagg. Dags för lite nytt i garderoben, med andra ord.

Jag gjorde ett nytt grundmönster i storlek 134. Noggrant, noggrant, för jag har tänkt att det ska kunna användas till mycket. Både till tunika med hög kulle som denna och T-shirt med låg kulle. Plus något i vävt tyg om andan skulle falla på.

När mönstrret var klart blev jag varse problemet att hitta roliga tyger till lite större barn. Visst, storasyster själv ville helst ha ZnokDesigns drakar på en tröja, men jag tyckte kanske att det skulle göra sig bättre på en pyjamas möjligen i hennes ålder. Men mellan drakar och svart/glittrigt är det ett rätt stort spann. (Där har alla ni som designar så fina tyger en härlig utmaning - färg till lite större barn!)  Jag fick leta lite i mina gömmor och se efter vad jag samlat på mig under åren. Till slut blev det ett blommigt från MG-tyger (Syfestival 2010), att blommigt från Stoff och Stil (vår 2008?) och ett ...ja håll i er nu... - blommigt från Ohlssons tyger (Tror det var nu i vår.  Jag missade att köpa själv, men som tur var hade Älsklingsfrö köpt lite extra.  Tack för det, Älsklingsfrö!). 

Värst vad blommigt det blev!  Väldigt olika blommor, men ändå.

Mönster:
Eget, strl 134.

Material:
Blommig bomull/lycra från MG-tyger (Syfestival 2010)
Bomyll/lycra från Stoff och Stil (vår 2008?)
Bomullsrib från Ohlssons tyger.  Alla tunikorna är kantade med samma tyg som som de är sydda i.

Bäst just nu:
Ah, äntligen vår!  Underbart!  Bara att se till att hinna njuta; allt går så fort att det är svårt att hänga med.  För ett par veckor sen var det overall som gällde och nu är man stressad över att hinna sy sommarshorts!

Sämst just nu:
Jag gjorde tunikan i Ohlssonstyget lite kort.  Den var egentligen en prototyp, så de två andra förlängde jag fem cm.  Jag gillar när det går ner lite över rumpan.

22 kommentarer:

Onomak sa...

Vilka fina tunikor! Så somrigt och snyggt med blommigt! Jag hittade oxå ett jättefint blommigt tyg på Ohlssons. Man blir lite förvånad, men kul, för man ser de inte överrallt bland bloggar :)

Anonym sa...

Härliga blommar!! Jag har bytt till mig en bit av det blå tyget också. Blir verkligen sugen att sy i det nu.

dajj sa...

Men blommor går ju alltid hem! =D
Jättefina tunikor!

Perfekt också om ni med stora barn kan börja lobba för tyger som passar dem nu för då kanske det hunnit bli lite bredd på marknaden tills mina kommit upp sig i ålder. ;)

Suss sa...

Nu är jag nyfiken och frågvis och nybörjare... Vad menar du med "kullen" i detta fall? Superfint mönster tycker jag.

Benglan sa...

Fina tunikor.
Jag saknar också tyger till större barn! Randigt funkar ju alltid förstås, men det är ju kul med annat också. Kan tänka mig att det är ännu svårare att hitta schyssta tyger till pojkar i strl 134, för jag antar att blommor går bort om de själva får bestämma..

Thea sa...

qvirk: En hög ärmkulle är lite mer toppig än en låg. Ärmen är lika lång oavsett om kullen är hög eller låg, men en hög kulle ger ett lite annat utseende. Ofta har tightare plagg en hög kulle medan rymligare har en låg. Har man låg kulle får man bredare ärm. Ska se om jag kan vis en T-shirt med låg kulle och en tunika med hög bredvid varandra vid tillfälle.

Strömming sa...

Jättefina tunikor!

Och om du har några konkreta tips på vad som går hem hos lite äldre barn tar jag tacksamt emot dem! Det är verkligen jättesvårt att hitta mönster som är för större barn och inte är så könsbundna! Jag tror att jag har ett sådant på G iallafall! Till hösten!

Thea sa...

Benglan: Mja, det får kanske bli till pyjamasen? ;-)

Strömming: Å vad spännande! Kul! Jag är jättenyfiken!

Suss sa...

Supertack för ditt svar. Tror att jag vet vad du menar, det är den delen på ärmmönstret som ska sys ihop med axeln? Överkurs för mig än så länge, men jag vill gärna lära mig mer.

Livet med portisar sa...

Vilka fina tunikor, tyckte tygerna var superfina. Jätte somrigt :)

Cecilia & Busiga ungar sa...

Ojoj, vad mycket fint!! Håller verkligen med dig, det är så svårt att hitta tyg till större barn. Min äldsta son är 10 och där funkar nästan inga tyger alls....

Önskar ibland att jag kunde vara en myra som satt på väggen hemma hos dig när du syr så jag kunde se alla trix och hur du grejar att få till allt så otroligt proffsigt.

Pernilla sa...

super snygga, förstår att det är svårt att hitta tyger är det inte randigt så är det stjärnor inte för att det är något fel på det men kanske lite tråkigt i längden =)

Thea sa...

qvirk: Exakt!

Cecilia: Du är så välkommen när du har reinkarnerats till myra! Eller om du skulle vara i faggorna i detta jordelivet också för den delen!

annas alster sa...

Vad fina dom blev, speciellt den grönblommiga! Funderade också på det där med ärmkulle och såg att du hade svarat redan - men ett inlägg som visar detta vore toppen för mig som inte sytt så mycket :)

Suss sa...

Vilken skön aha-upplevelse när man lär sig något nytt! :-D Ska pröva att gå loss på något av mina mönster och ändra enligt din princip.

Anonym sa...

Qvirk: Man kan inte bara höja och sänka kullen, utan lutningen förändras också. Det är nog en halv vetenskap hur man ritar ärmkullar. Men man kan ju kika på mönster man har och jämföra och tänka när man vill ha vad. Kika tex på Ottobres 301.mönster, om du har det. Där har den tighta tröjan en hög kulle och den lite vidare en lägre.
//Thea

MinaMirakel sa...

Du har rätt i att det behövs tyger för lite äldre barn oxå på marknaden, det blir mycket randigt här till stora tjejen på snart 11 år.
Dina tröjor var jättefina!/Åsa

Unknown sa...

Men så fina de blev!

KRUMELEJ sa...

Vilka underbara tunikor. Känns nästan som att sitta på en sommaräng :D.

KRUMELEJ sa...

Vilka underbara tunikor. Känns nästan som att sitta på en sommaräng :D.

Annika sa...

Så fina. Dottern som har 122 vill sällan ha sytt nu för tiden just av den anledningen att många tyger är för barnsliga.
Hoppas också på lite nytt till de "stora".

Har även läst ditt inlägg om trikåtyger. Du (eller någon annan) vet möjligtvis inte var man kan få tag i vit stretchfrotté? Dottern har önskan om ett par nya muddbyxor i detta.

Anonym sa...

Annika: Jag vet att StoffochStil hade, fast det är rätt länge sen och säkert slut nu. Om jag var du skulle jag kolla Jofotex och Lasten Metsola.
//Thea