måndag 9 maj 2011

Så kom sommaren!

Nu har vi sommar! Med råge. Inte mindre än 23 grader varmt var det här idag. Allt blommar och doftar och fåglarna sjunger! Lillebror vill helst inte ligga i vagnen. I alla fall inte på rygg. Han vill upp, upp, upp och jag klandrar honom inte - vem vill inte möta våren?

Men ska man upp i Babybjörnen måste man skydda lilla hjässan. -Solhatt på! Solhatt, ja. Kanske läge för något annat än storasystrarnas gammelrosa med blommor? Jag ville sy en i Deerdots klövertyg! Men då ville jag ha ett mönster som passade och som var som jag tänkt det också. Som vanligt nu för tiden började jag projektet med papper pch penna i hand. I boken Mönsterkonstruksjon og modellering av Rigmor Haugsand (ISBN 82-584-0235) får man bra beskrivet hur man ska tänka. Men det där med mått på huvudhöjden på barn tycker jag är svårt. Enligt Svenska Textilforskningsinstitutet ska ett barn som är 74 cm långt ha en huvudhöjd på 11 cm. Men det stämmer ju inte alls; 11 cm är ju ingenting om man ska mäta från nackkota upp till huvudets topp. De måste mena något som jag inte förstår! Någon som vet och kan förklara?

Istället för att börja hitta på mina egna uträkningar eller lägga för mycket tid på hur Svenska Textilforskningsinstitutet resonerar kikade jag på en solhatt som jag vet har passat och utgick från topprundelns radie plus sidostyckets höjd och ritade sen en hatt med tårtbitskulle. Just det med tårtbitar och brättets vinkel beskriver de så bra i den mönsterboken jag nämnde.  Brättet gjorde jag extra långt som skydd mot solen.  Kanske att jag ska korta av det lite ändå.  Det är på gränsen.

Sen det här med mösstorlekar. Jag läste på nåt mönster att 48/50 ska vara från nio månader. Och nio månader ska vara strl 74 enligt mina papper. Så då ritade jag en storlek 48 cm. Silly me! Jag var ju på BVC för en vecka sen och konstaterade att lillebrors huvudmått var 42 cm. Och ändå gör jag mössan 48 cm! På tok för stort, förstås. Bara att rita ett nytt mönster och göra om. Jag lade till två cm på huvudomfånget så storleken blev 44 cm och den mössan satt bra. Hjälp mig att komma ihåg det: att ta huvudmåttet plus 2 cm om man gör en solhatt i normaltjockt bomullstyg!

Mönster:
Eget, strl 44 cm, till lillebror 6 månader.

Material:
Deerdots bomullstyg
Tunt gardinfoder från Jofotex på insidan.

Bäst just nu:
Roligt att ha en lite personlig solhatt. Eller som en kompis sa: "den passar hans ögon perfekt".
Sen var det roligt att upptäcka att det faktiskt var riktigt enkelt att konstruera solhattsmönster från scratch. Ska knäcka det där hur man tänker med huvudhöjden och hur långt ned en hatt "ska gå", bara.

Sämst just nu:
Den observante ser att hatten saknar Kokalallapp. Det stämmer. De är nämligen SLUT. Och jag har inte ens hunnit beställa nya. Så när det är viktiga plagg är det återvinning på hög nivå som gäller...

13 kommentarer:

Gittan sa...

Å vilken fin modell på solhatt!! Älskar tyget också!

Retroknappen sa...

Vilken underbar solhatt! Syr du såna på beställning?

Kånkarong sa...

Fin! Får titta närmare på den snart. :)

Jag hast-sydde en klockad med fyra delar till E i fredags kväll när han var lite väl rosig på kinderna efter en stund i parken! :O Men har inte bestämt än om jag ska mixtra mer med det mönstret eller satsa på en annan modell...

Thea sa...

Tack!
Retroknappen: Jo, jag skulle väl egentligen unna göra det, men jag inser att tiden är lite för knapp, tyvärr. :-(

Kånkarong: Tar du med din så jag får kika på den? Spännande!

Anonym sa...

Snygg! Precis en sån behöver vi! Det blir till att sy så snart tid o tillfälle ges. Du, det saknas en klädd knapp på huvudtoppen!
Fiffiluren-mamman

Thea sa...

Hej Fiffilurenmamman! Ja, det skulle ju vara skitsnyggt med en klädd knapp på toppen! *ett habegär väcks*. Får man se en sån i din blogg sen, månne??

Mrs.Bao 包 sa...

Ibland får man fräscha upp mattekunskaperna :)

/Agneta

ps. du är välkommen till min nya butik där jag säljer tyger och sybehör. :)

Retroknappen sa...

Synd att du inte hinner sy solhattar på beställning. Jag får kanske göra ett försök själv. Har ju inget sånt snyggt tyg bara. : ( Tänkte på det där med huvudhöjden och det kanske är så att de 11 cm du läste om är hur hög själva solhatten är. Dvs om man lägger den med brättena ner så är den 11 cm hög i mitten. Inte bästa förklaringen, men det är min teori iaf.

Anonym sa...

Thea, nån solhatt hinner jag inte med - köpte en idag eftersom de vi har inte passar. Däremot har jag en snygg singoalla obloggad (och lite annat på gång), men den är i tvätten alla redan! Må så gott i solen! :-)
/Fiffiluren-mammam, som har trassel med inloggningen därav anonyminläggen

LILLA MÖBELVERKSTAN sa...

Vilken superfin solhatt!! Du är så otroligt duktig som fixar solhattsmönstret själv!

Ingrid sa...

du är ju en hejjare!! när jag gjorde mönstret till min klockade med fyra delar så gissade jag mått och jämförde med en befintlig solhatt med brätte. nu förstår jag att jag hade tur som hamnade ganska så bra från början. den där mönsterkonstruktionsboken skulle man kanske ta och skaffa... tycker du att den är bra?

Anonym sa...

Ja, jag gillar den!
//Thea

Hawk and Weasel sa...

Snygg!