fredag 17 juni 2011

Skolavslutning

Ja, nu är det sommarlov minsann! Igen! Tänk så fort ett år går egentligen.

Egentligen hade jag inte tänkt sy någon avslutnignsklänning till storasyster i år. Hon vill ju helst inte ha klänning och har ju sin från förra året. Men så såg jag, när klassen klätt sig sommarfina för att sjunga på ett äldreboende, att den gamla blivit alldeles för kort. Storasyster håller visst på att bli en ännu större syster! Det fick nog bli en ny klänning ändå. Tänka, tänka. Trist att sy klänningar som bara används en gång och som hon ändå inte gillar.  Så kom jag på att en sjömansklänning kanske kunde vara något! I lite klassisk stil, utan rysch, pysch och puffar. Jag kollade Madickenfilmen; hon har ju en sjömansklänning. Den klänningen är verkligen jättefin, men nog lite för gullig för storasyster. Jag googlade lite och hittade den här klänningen.  Å, precis en sån jag hade tänkt mig!  Hurra!  Och storasyster godkände den.  På bild åtminstone.

Något liknande mönster hade jag inte, så jag fick smita ner i systugan och snickra.  Eftersom klänningen är sydd i våder och inte har någon skärning i livet var det helt nytt för mig.  Ett tag undrade jag faktiskt om jag tagit mig vatten över huvudet - tiden var ju rätt knapp.  Med hjälp av mina ritningar från mönsterkonstruktionskursen för liv/blus/klänning jag gick för två år sedan lyckades jag göra ett mönster som verkade vettigt.  För säkerhets skull sydde jag en prototyp - som satt som klippt och skuren på storasyster!  Gissa om jag var stolt!

Mönster och prototyp tog en kväll, klänningen ytterligare två.  Klockan halv tolv kvällen innan avslutningen var den klar. Puh!

Mönster:
Eget, strl C 134 BV+10

Material:
Marinblå stretchpoplin från Michas Stoffecke
Vitt sautageband från lokal tygaffär.

Bäst just nu:
Jag är faktiskt omåttligt stolt.  Storasyster, som vanligtvis slinker ur klänningen så fort hon bara har en möjlighet, hade den faktiskt på sig hela dagen.  Hon var så fin och jag tror faktiskt att hon tyckte det själv också.  Fin på ett sätt som verkligen passade på henne.

Sämst just nu:
Att det var så ohyggligt svårt att få tag på sautageband.  Jag ringde Jofotex, Kilotex, Sundbybergs Textilcentrum och två lokala sybehörsaffärer.  En del av dem visste inte ens vad det var för något.  Men tack vare Kånkarongs insats fick jag mitt band i tid ändå!

17 kommentarer:

Benglan sa...

Urfin! Verkligen! Vad duktig du är på att sy! Trevlig helg. /A

Hanne sa...

Stolt ska du verkligen vara! Oh vad jag avundas er alla som kan konstruera mönster. För mig flammar det alltid bara upp bilder i huvudet, sen vet jag inte alls var jag skulle börja.

Det är så kul att du hittade en stil som funkar för din tjej. Det är alltid lite läskigt att sy saker till någon som vet väldigt noga hur kläder ska vara.

sysslar och pysslar sa...

Mycket fin! :)

Retroknappen sa...

Jättefin! Vad proffsigt du fixade ihop mönstret själv!

barbara sa...

wow den är supersnygg! den vill jag ha!

Ellilo sa...

Å så fin! Sjömansklänning är verkligen snyggt!

BamBuu sa...

Så enkel och jättefin!

rino sa...

snygg! kul att du hittade något hon gillade.
Jag är också svag för sjömansklänningar men det är liksom sötare på barn...

MinaMirakel sa...

Helt underbar!/Åsa

Mia sa...

Jag förstår att du är stolt!! Bra gjort, vad fint att hon blev nöjd. Kan inte vara lätt att inte vilja ha klänning, men den där upplevdes säkert som praktisk och bekväm.

Bra tips på kurs. Jag tänker förkovra mig på sikt. Det är ju fantastiskt att kunna gå från idé till färdigt plagg. Vad roligt att du lyckades!!! Det är ju en sån suverän känsla.

Emsters Alster sa...

Riktigt snygg!

Anki sa...

Verkligen superfin och att dessutom göra mönstret helt själv, imponerande!

Jes sa...

Supersnygg klänning!!! Jag är så svag för sjömansmodet :) Klassiskt och snyggt alltid lika gångbart :)
Blir så impad av din mönster tillverklning, jag kommer aldrig till skott och börjar bli rädd att kunskapen snart glöms bort måste ta och sätta mig ner.

Anonym sa...

Åh, så fin! Hur gör du kragen, vad har den för form?

Thea sa...

Tack snälla!
Jag är så väldigt, väsligt stolt över den här klänningen, faktiskt! Känns lite "vuxet". :-)

Jes: Du kan få komma på upppfräschningskurs hos mig om du vill!

Pyssel på torp: Jag ritar av framstycket och bakstycket, bara. Inga spräckningar eller vikningar. Från axeln rakt ned, men jag hade kunnat ta in den en cm nedtill så att den inte blir helt vinkelrät. Förstår du?

Barbro sa...

Kjempe søt!

LilleLeo sa...

Wow! I'm in love!