söndag 12 juni 2011

Somrigaste plagget?

Singoalla är nog ett av de somrigaste plagg jag vet.  Och sommar är det minsta man kan säga att vi har nu!

Som bekant har jag en tendens att återupprepa mig när jag har testat en ny grej. Nu är det ju inte helt nytt med passpoaler, men det var länge sen jag sydde plagg med passpoaler innan storasysters shorts. Och här kommer de igen. Passpoalerna, alltså. I orange, för att bryta av det rosa. Lillasyster passar bäst i lite kraftigare färger.

Svägerskan föreslog att jag skulle göra stretchfrottétights så här till sommaren, så det passade jag på att sy till. I trekvartslängd.

Mönstret till tunikan är från Welinders bok. Egentligen är ju singoalla enklaste grejen att sy, men jag lyckas aldrig komma på den optimala arbetsgången. Den här gången overlockade jag kanterna på ärmar och halsringning, vikte ned dem och sydde en kanal med raksöm nästan hela vägen runt. Sen sydde jag ihop sista sömmarna, drog igenom 5 mm-resår och sydde igen den sista lilla biten. Men det är bra segt att få igenom resåren, till och med om man använder resårträdare. Fast jag har testat att sy fast 5 mm resår direkt med overlocken och sen sy ned med vanliga maskinen, men det blir inte helt snyggt. Hur gör ni? Syr ni kanaler och trär resår genom den på slutet? Syr ni fast resåren med overlocken? Vad tycker ni blir snyggast?

Mönster:
Singoalla: Welinders, strl 4 år
Tights: Ottobre 4/04

Material:
Tunn bomullspoplin från Tygpyssling.
Orange snedslå.
Tunt passpoalsnöre från Bibbi.
Orange stretchfrotté från tyggömmorna

Bäst just nu:
Äntligen har jag gjort slag i saken och fått mina maskiner servade. Efter att ha haft dem inlämnade hos JB Tekoteknik (där jag köpte industrimaskinen) går de som tåget.  Tänk vilken skillnad det gör!

Sämst just nu:
Risken för överhettning och värmeslag. Och småkillar som tror att det är morgon klockan halv fem på morgnarna... 

17 kommentarer:

sysslar och pysslar sa...

Jättesnygg!! Har oxå funderat på den "rätta" arbetsgången med resåren. Kanske nån borde göra en tutorial på det??

FridoLi sa...

Superfin klänning!

Mimmi sa...

Underbar sommarklänning, passar bra för de senaste dagarnas överhettning. ;-)

Jag har inte heller hittat det optimala arbetssättet, så jag väntar ivrigt på det svaret. :-)

Mimmi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Syserine sa...

Jag syr en egen halskant på singoalla, det har jag från ett Onionmönster som jag har använt mycket (nr 20022, har mindre vidd i halsöppningen än Welinder och blir lite nättare i modellen, jag har sytt mängder med blus/tunikor från det). Jag klipper ut en remsa lika lång som halsöppningen och dubbel vidd pluss sömsmån, klipper den inte på snedden av tyget. Syr i hop kortsidorna, stryker den dubbelt på längden, lägger i resåren färdig i hopsydd (då drar kanalen sig i hop, men det går endå) och nålar kanalen räta mot räta och syr fast den med overlocken. En söm och kanten är fast med resåren i! Oftast stickar jag ned sömsmånen mot klänningen. Det fina med att ha en egen kanal uppe är att man kan ha ett annat tyg som kontrast.

CatarinasPatchworkSytt&Smått sa...

Fin klänning, fint tyg ,snygga färger:) Trevlig blogg du har ! :)/Catarina

OYB sa...

Jättesnygg singoalla! Himla somrigt tyg! Och de orangea passpoalerna blev pricken över i.
Jag syr en kanal (liiite bredare än resåren) och sen trär jag i resåren och syr sist ihop den sista biten. Tycker det funkar jättebra.

finnkids sa...

Somrig och fin singoalla! Effektfullt med passpoalen och tyget är helt underbart! Jag syr en kanal lite bredare än resåren och trär sedan i den. Sist syr jag igen öppningen.

JuMel sa...

Vilken härligt sommrig singoalla och vilkens sommrig bild. Jag använder bägge sätten att sy resår i singoallor och tycker båda funkar ok. Nu blev jag iaf sugen på att prova Syserines sätt:)

Barbro sa...

Herlig kjole og flott med de orange passpoalerna, de ble jo perfekte på dette stoffet.

Kaja sa...

Jag syr ihop min resår till en ring. Sedan syr jag en kanal med resåren liggandes INNE i kanalen. Kanalen syr jag genom att först göra ett vik på ca 5mm och sedan vika en gång till och sy med raksöm så att kanalen blir 1cm bred.

Jag får lite hybris av fransiga kanter, så jag lägger gärna den extra tiden...

Pernilla sa...

Jätte söt sommar klänning!

Jag syr en kanal på 1 cm lämnar sista biten öppen trär i resåren och syr igen kanalen tycker det blir bra.

Mia sa...

Trekvartslängd på leggings är så snyggt på barn tycker jag. Vilket härligt sommarset det blev och uppfriskande med orange till det rosa. Bra jobbat!

Småkillar ska inte tro att det är morgon bara för att solen går upp, hälsa det att "du kan gott sova ett tag längre lille pöjk. Hmprf, vakna halv fem *mutter mutter*"

Thea sa...

Tack för era kommentarer och braiga tips!

Syserine: Där blev man ju lite nyfiken på det mönstret. Tack!

Mia: Jag ska genast framföra det! :-)

Jes sa...

Superfin klänning, vilket somrigt tyg :)
Syserin: vilket bra tips, blir oxå sugen på de mönstret :)

Maria sa...

Så nydelig kjole! Det gjorde seg med de oransje kantene! Og tights i stretchfrotté har jeg aldri tenkt på. det må jo være superbehageligt:)

Jubel sa...

Herlig kjole!:)
Jeg bruker kantebånd som kanal for t. Du bretter da ut kantebåndet først èn gang, så bretter du ut en kant til det bare er igjen èn brett. Du legger så den delen av båndet som du har bretta helt ut rette mot rette på halsåpningen og syr en søm helt rundt oppi bretten. Så bretter du kantebåndet rundt og på innsiden av halsåpningen. og syr nesten hele veien rundt. La det være igjen en liten åpning til å tre gjennom strikken. Tre så strikken i, og sy igjen hullet. Samme gjør jeg på ermene. Dette blir stødigere og finere enn å bare brette ned synes jeg, og også her blir det fin effekt med en annen farge inni selv om det jo ikke synes så mye av det. (men vi sygeeks er jo vel så opptatt av hvordan det ser ut på innsiden ;)

Mens vi enda er inne på tips; når du kanter raglan og klipper et lite hakk der kantebåndet skal møtes, hvor langt er dette hakket? Har ikke helt fått til å få det pent på denne måten, uten at litt av hakket synes..

Om du ikke skjønte forklaringen min kan jeg prøve å få tid til å legge ut tut på bloggen :)