onsdag 19 oktober 2011

Specialbyxor till min lilla Kryp-Bert

Vi kallar honom Kryp-Bert. Bland annat. Vi kallar honom också för Klätter-Bert, Slinger-Bert och Sprall-Bert. Lillebror vill nämligen inte vara still. Han klättrar på allt och kryper snabbare än man kan föreställa sig. Att sitta i vagnen är för det mesta bara ett nödvändigt ont. Men nu är det ju ändå så att vi är inne i andra halvan av oktober. Det börjar bli kallt och daggen, eller frosten, torkar inte upp på dagarna. Man kan inte krypa hur som helst, var som helst och närsom helst. Eller i alla fall kunde inte. För lillebrors mamma hade inte köpt några överdragsbyxor till honom.

Jag stod och höll i ett par prassliga utanpåbyxor på en större barnklädeskedja, men blev lite för snål. "Det kan jag sy själv", tänkte jag. Bara slänga ihop något enkelt.  Men sen är det ju så, att när kvarnarna börjat mala, då blir det sällan enkelt. Jag har en förmåga att komplicera saker!

Så från att ha varit ett par enkla, ofodrade överdragsbyxor i bävernylon kom mitt projekt att omfatta ett par fleecefodrade bävernylonbyxor med blixtlås som går att öppna helt i sidorna, vindlister, besparing bak, resår i fötter och midja och sydda böjveck för knäna. Och som så ofta när produkten utvecklas allteftersom så blir det lite fel på vägen. Bland annat gjorde jag besparingen i efterhand, men då glömde jag att ta i motsvarande på frambyxan, vilket gjorde att sidsömmen hamnade för långt in på bakstycket. Nu gjorde det inte så mycket; jag hade mycket rymd att ta in på frambyxan. Det dumma var bara att jag kom på det när jag var klar så jag fick sprätta och ta in allt överflöd mitt fram. Helst ska man väl ta det mesta i sidsömmen. Men jag ska inte klaga - byxorna satt jättebra på lillebror som lycklig raceade fram och tillbaka i lövhögarna på tomten!

Jag har länge tänkt sy byxor med knäppning i sidan såhär.  Som man ser på bilden kan de alltså öppnas upp helt på båda sidor.  Tänker att de är lättare att ta på när det räcker att man får i en slingrig fot och sen kan dra upp blixtlåset hela vägen.  Och framförallt att de är snabba och smidiga att ta av när de är blöta och leriga och lillebror ska tillbaks i vagnen.

Mönster:
Eget, strl 80

Material:
Svart bävernylon från Jofotex.
Off white microfleece från Stoff och Stil.
Blixtlås från en fyndlåda på Stoff och Stil
Knappar (12,4 mm plast) från Babythings.

Bäst just nu:
Jag har som sagt länge funderat på ett par såna här byxor men inte kommit till skott förrän nu.  Därför är jag väldig glad och stolt över att de blev klara till slut. Möjligt att maken var trött på att titta på byxorna ungefär en gång i timmen under arbetets gång, men det var ju så roligt att se dem växa fram!

Sämst just nu:
Att det ju inte finns så mycket pengar att tjäna in här... Bara blixtlåsen kostar väl lika mycket som ett par byxor ifrån de stora kedjorna. Men, jag vet, man ska inte tänka så. De är välsydda och unika. Men med bruksplagg som såna här syns det ju ändå inte att de är unika. :-)

48 kommentarer:

Emsters Alster sa...

Ojojoj, vilket arbete det ligger bakom! Fantastiskt fina och användbara!

Thea sa...

Tack snälla! :-)

Katharina sa...

Helt fantastiska! Jag är upp över öronen impad (det brukar jag i och för sig bli av dina alster) - men du - vilken smart byxa! Och vilket arbete! Jag är stum av beundran.

MinaMirakel sa...

Mycket smart lösning på överdragsbyxor.
Mycket imponerad.
Ang pyjamasmönstret i mitt sista inlägg har jag faktiskt inte gjort några ändringar förutom att jag satte mudd i ärm och benslut, tycker att det kryper upp annars när dom sover!/Åsa

Mimmi sa...

Hur fina var inte dessa? Du har överträffat dig själv, tror jag. ;-)

rockefår sa...

Så fantastisk fin utebukse! Den ser mye mer forseggjort og mye bedre ut enn en kjedebutikk bukse. Om du ikke sparer så mye penger så må det være veldig gøy å vite at du lagde en bedre selv!

Imponerende syarbeid!

Katrin sa...

Helt. Fantastiska.

Mållös av beundran!

Anonym sa...

Superfina!
Dragkedjor i sidorna är bra även när de blir lite större. Vår lillebror (snart 4 år) kan ta av sig överdragsbyxorna själv tack vare dragkedjorna, superbra. (Fast hans dragkedjor sitter i ett par PoP-byxor, som inte alls är lika snygga som dom du gjort)
/Åsa

lavendia sa...

Även jag blir mäkta imponerad. Du kan mycket mer än sy bodys. Jag blev också så där i affären "det kan jag sy lika bra", men det är som du säjer att tyg, blixtlås o knappar kostar. Men man har ju roligt under tiden får man trösta sig med och kan känna stolthet över sitt skapande.

Retro Elephant sa...

Här finns det mycket tankeverksamhet bakom ser jag. Snygga och praktiska lösningar!

//Lina

Kånkarong sa...

Vilket jobb, snyggt!

BamBuu sa...

Wow! Vilket jobb du har gjort, ser riktigt praktiska och snygga ut!

Katarina sa...

Stämmer in i hyllningskören - otroligt snygga och välgjorda!

Thea sa...

Tack, vad kul att ni gillar dem! :-)

Syserine sa...

Mycket imponerad! Fina bodyr också forresten!

Lotta sa...

Känner igen typen av barn...har en hemma på 13 månader. Urtjusiga byxor, man blir ju jättesugen på att sy överdragsbyxor helt plötsligt!

Ingrid sa...

Hur snygga som helst! Hade jag varit du hade jag ALDRIG tagit av dem. Vaddå varm, skulle jag säga om barnet ifråga började gnälla efter en halvtimme inomhus?! Coolare överdragsbralls får man nog leta efter.

Jag fixar tyget åt dig!

Katarina sa...

Så smarta byxor!

Myssel sa...

Både snygga och praktiska. Bra jobbat!

Åsa Tidqvist sa...

vilket jobb! du är så proffsig och syr så snyggt så jag blir helt..ah, vrålimponerad!

Onomak sa...

Jag blir helt förstummad! Du är så grym! Supersnygga!

ENDENISE - Mamma till 2 i December sa...

Vilka smarta byxor! heja dig!

Hanne sa...

Oj vad avancerade!!! Jättefina!!!

Ingvild sa...

Kjempefin og smart bukse! Ser ut som en haug med arbeid!

Sissel B sa...

Skikkelig tøffe overtrekks-bukser. Løsningen med glidelåser er jo kjempekjekk på små barn som ikke har tid til å ligge eller stå stille til man har fått buksene på.

Junebacken! sa...

Helt otroligt snygga och välarbetade! Jag förstår din lycka och stolthet. =)

Cecilia sa...

Lyckos din lilla kille! Sveriges bäst klädda?? Och förresten, när kommer boken Sy med KokaLal?

Anonym sa...

*fniss!!*

//Thea

Anna sa...

Vilka byxor! Otroligt snygga!

Piri-Piri sa...

Du är helt otrolig, SÅ proffsigt!!! :) Behöver du köpa något plagg överhuvudtaget.. jag blir så imponerad! Du ger mig prestationsångest.. igen..;)

od Andulky sa...

Helt enkelt underbara!!!!

Nilla sa...

Oj så snygga! Jag kanske orkar inte göra jobbet själv men de verkar vara väldigt praktiska!

Lina sa...

Jag är så imponerad!!! Jag finner inte ord...

Li (liiisen@spray.se) sa...

Fantastiskt blogg till att börja med!

jag hoppas en kunnig hobbysömmerska som du kan hjälpa mig! Jag har en bra symaskin och fantastisk overlock, de kan ju dock inte göra coverstitch eller konfektionsmässiga stretchiga fållar, nu har ju du en coverpro, men hur rekommenderar du att jag fållar utan en sådan?? Tack och fortsätt blogga inspirerande =)

Anonym sa...

Tack!
Li: Innan jag hade Coverpron fållade jag med tvillingnål.

//Thea

Cherstin sa...

Fantastiska byxor. Ja, resten också. Följer din blogg då och då och tänker att nån gång, nån gång ska jag också använda min symaskin lite mer än till bara lappning och lagning.

Thea sa...

Cherstin: Kul att du tittar in här. Fram med den! Symaskinen alltså. Låt den jobba! :-)

GOBLIgobli sa...

Du ÄR makalös, kvinna!! I bow before thi...*aummm*

Thea sa...

:-D

Glad i färg sa...

Oj, vilka snygga, smarta och välgjorda byxor! Imponerande. :-) /Ellinor

GOBLIgobli sa...

Och en sak till, när man kombinerar ingenjör och symaskin, kan det bli annat än extraordinärt?! ;-) Du imponerar alltid!

Thea sa...

*fniss* Jo, man kan nog kombinera ihop det på både ena och andra viset! :-)

Helena sa...

Men wow vilka fina och välsydda byxor!

Ahlard sa...

Du är ju helt grym, vilket jobb! Och snyggt dessutom. Imponerande. Och jag vill passa på att tacka för de tips och tut. du delar med dig av. De använder jag friskt efter bästa förmåga.

Thea sa...

Tack, Johanna!
Men faktum är att de inte var så svåra att sy som de kanske ser ut. En extra del med två veck på knät, till exempel gör mycket för funktion och utseende, men är inte speciellt svårt att sy.

Maria sa...

Verkligen snygga byxor! Sådana skulle inte vara så illa, nej, har också en klättrig, sprallig, busig lillebror här hemma. :D De borde du ta patent på! ;)

{K * Design} sa...

Super-duper-fina!
Jag hade samma tanke men hamnade på polarn! Beundrar dig som ids göra ett sånt projekt!

Mia sa...

Du är helt underbar!! Vilka byxor!

Klart han ska ha turbobyxorna som inte alls går att jämföra med köpebyxor. Och vad praktiskt med blixtlås i sidan. Hal som en ål är ju bara förnamnet på små krypisar.

Men visst är det så, som designer att man gärna väljer "extra allt" om man kan, och det är ju DET man kan. Så himla skönt att kunna skapa sina egna, efter sina egna behov. Fint för honom att kunna krypa i tid och otid.