onsdag 12 september 2012

När vår blir till höst.


 


 
 

Jippie!  Hurra! Puh!  Äntligen.  Till slut.
 
Ja, den blev av.  Länge trodde jag att det inte skulle bli så.  Den var nämligen tänkt att bli en vårjacka, den här jackan.  En sån att ha medan vårkvällarna fortfarande är lite kyliga.  Ja, med facit på hand vet vi ju att inte ens sommarkvällarna blev varmare än så i år, men då hade lillebror ingen tunnfodrad jacka att ta på sig.  Men det har han alltså nu.  Fast nu kallar jag den för-höst-jacka.
 
Mönstret ritade jag alltså i våras.  Sen kom det en massa saker emellan och sylusten dog helt.  Men nu häromveckan tog jag tag i det och det är jag så glad för.  Jag hade konstruerat en massa saker för första gången, som tvådelad krage, blixtlåsfickor och tvåsömsärmar. 
 
Jag hade bestämt mig för att sy jackan i beige easy cotton (lite kraftigare bomullstyg) med svart foder och svarta dragkedjor.  Jag ville ha den lite klassisk, men tyckte att det ändå behövdes lite färg för att det inte skulle bli för trist.  Ett färgglatt tyg från tyggömmorna fick stryka på foten för infodringen bak.  Den syns inte när jackan är på men gör rätt mycket för helhetsintrycket.
 
Det var premiär för mig med den här sortens fickor (se bild nedan).  Jag har haft någon slags respekt för dem och inte kommit mig för att försöka.  Dumt, för det var faktiskt inte alls svårt!  Jag rekommenderar att testa.  Jag ska se om jag kan få till en tutorial, för visst blir man modigare av att se lite bilder?

Blixtlåsficka med fickpåse.
Den tvådelade kragen blev så fin.  Den ligger så himla snyggt när man syr den så.  Hur jag skulle göra läste jag mig till på sidan 73 i boken "Metric Pattern Cutting for Women's Wear" av Winifred Aldrich.  För att få till kragen snyggt på plagget brukar jag se till att pressa sömsmånerna i nederkanten så att de är exakt likadana innan jag syr fast kragen på plagget.  Sedan tråcklar jag för hand fast kragen innan jag stickar ned den från rätsidan.  Jag tog ett foto innan jag tog bort den orangea hjälptråden.


Först tråcklas kragen fast för hand.  Därefter sys den från rätsidan med en stickning nära kanten.
 
Lillebror är så fin i sin nya jacka!
 
Mönster:
Eget, strl 86

Material:
Sandfärgad easy cotton från Tygpyssling.
Svart jackfoder från Jofotex.
Snygga (och prisvärda!!) dragkedjor från Stoff och Stil.

Bäst just nu:
Jag är faktiskt sjukt nöjd med den här jackan! Det är så roligt när man märker att man blir bättre och bättre ju mer man övar. Den här gången fick jag nog till det mesta och lillebror är så fin i sin jacka.

Sämst just nu:
Ja, inget är ju så bra att man inte kan förbättra. Skulle jag göra om jackan skulle jag ändra lite på okskärningen bak; göra den rakare. Sen skulle jag se till att dragkedjorna till fickorna var något längre. Som det är nu är det lite mycket öppning ovanför dragkedjan, om man säger så. Jag löste det med att ha undre fickpåsen i svart, så det syns inte. Nästa gång skulle jag nog också slå till på ett blixtlås som var öppningsbart i båda ändar. Det är så smidigt att kunna öppna lite nedtill för sittkomfortens skull.

23 kommentarer:

Skrekk o Gru sa...

Absolutt fantastisk! Den ser så proff ut at jeg nesten ikke tror du kan ha sydd den- men det har du jo flinke du!

Heilt spesiell sa...

Oi så profft! Kanonflott.

Thea sa...

Tack snälla vad glad jag blir! :-D

Anonym sa...

Oj, vad proffsig den ser ut! En tut på dragkedjeficka skulle jag i alla fall kolla på och då kanske våga mig på att prova.
/Åsa

AvMeg sa...

Du er flink til å sy - jakken ble flott :)

Elisabeth (frøkna og frøet) sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabeth (frøkna og frøet) sa...

Utrolig fin jakke! Passformen ser også helt perfekt ut!

Linnéa sa...

Så fin!

Pernilla sa...

Grymt snygg jacka! Håller med det är så roligt att själv känna att man blir bättre, det händer vid vissa plagg att man tänker, JAG har sytt denna =)

Strömming sa...

SJUUKT SNYGG!

Och du, ordverifiering av kommentarer är skitjobbig ;)

Anonym sa...

Ja, Susanna, visst är det! Ska genast ändra! ;-)
//Thea

Gittan sa...

Underbart fin jacka! Så väl arbetad och fina detaljer!!! NU blir jag ännu mer sugen på att sy klart min egen jacka!!!

Sanne sa...

Ooo vad det är inspirerande att se vad du syr, och så fint det blir! Det vore ju fantastiskt om du ville lägga upp en tutorial på hur man gör såna där snygga dragkedjefickor! Jag är själv rookie på att sy så jag fullkomligt suger åt mig allt jag kan lära mig, och dina tutorials är så himla bra och lätta att förstå!

Onomak sa...

Vilken fantastiskt fin jacka! Och JAA, jättegärna en tutorial med bilder :)

od Andulky sa...

Wow, den är HELT grym!!
Kram

florin design sa...

Helt fantastiskt snygg!!!!
Jag älskar såna fickor, gör det nästan alltid i mina väskor :-)

Yena sa...

Åh så fin den blev, jackan!!!
Jag har precis testat ditt snabbsprund :-)

Bravo sa...

Å fy flate så fin, Thea!!

Hellis - flippermorsan sa...

Tack för en fin blogg! Väldigt inspirerande, suveränt med listan på tygbutiker i sidfoten! Saknar dock Gittes tygkälla i listan. Den ligger utanför Kristianstad. Enorm butik med mycket trevliga priser! Du skulle nog gilla den!

Emsters Alster sa...

Wow, vilken snygg jacka! Underbart inspirerande! Själv tänkte jag försöka mig på såna där ärm- och benslut som man kan vika över, har för mig att du gjort en tut på det!

Thea sa...

Tack snälla ni!

Hellis: Jag skulle säkert älska Gittes! Tyvärr har jag inte haft förmånen att åka dit och på bloggen skriver jag om de tygleveratörer jag själv handlat ifrån och som jag tycker är bra. Lite som en sydagbok. Men kommer jag till Kristianstad så vet jag vart jag ska, alltså! ;-)

Malin på pastill.nu sa...

oj så fin!!!

Ingrid sa...

Men är du tokig eller - så galet snygg att jag blir alldeles matt i benen :)