fredag 28 september 2012

Strasskul för små fingrar

En ledig dag för lite sen hade lillasyster och jag ett eget projekt i syrummet.  Först valde hon ut ett tyg till ett par tights och sedan pysslande vi ihop en tunika med ett strasshjärta som passade till dem.  Jag hjälpte henne att rita upp hjärtat med borttvättbar markeringnspenna.  Sedan fick hon plocka och välja bland nyinköpta matchand strasstenar (Panduro) och forma hjärtat.  Slutligen strök vi fast stenarna enligt beskrivningen på förpackningen: "Ställ in järnet på bomullsvärme, stryk mot hårt underlagoch pressa mot stenarna i 20 sekunder.  Låt kallna, vänd tyget och stryk 5-10 seekunder på baksidan."
 
Det blev så fint, så fint och matchade tightsen jättebra.  Dessvärre måste jag medge att en av stenarna lossnade nästan direkt.  Och så blev det hål i tyget (bomull/lycra).  Och efter ytterligare en tvätt hade ännnu två stenar lossnat.  Möjligen hade jag kunnat komplettera anvisningarna med följande: 
 
1. Håll strykjärnet blick stilla.  Under strasstenarna finns ett smältbart lim som gärna gör att stenarna halkar omkrin och man ändrar fördelningen av tyngden medan man trycker trykjärnet mot.
 
2.  Lägg inte estenarna för nära varandra.  Det måste finnas ett minimalt mellanrum mellan varje sten.
 
3. Förstärk baksidan med vlieseline för töjbara tyger.  Det stärker upp tyget så att risken för att det ska brista bli mindre (det gick för övrigt att reparera de små hålen på just det viset).
 
4. Var beredd med en alternativ plan när tillräckligt många stenar ramlat loss (om de gör det för dig, det kanske bara var jag som inte lyckades helt hundra).  Själv tänker jag sy på ett tyghjärta ovanpå en vacker dag.  Men än så länge tycker jag inte att det gör något att det saknas en sten eller två.  Det glittrar fint om tunikan ändå!
 
Mönster: 
Tunikans mönster är eget, strl 122.  Ja, tänk, lillasyster hoppade nästan över storlek 116!  Fast tightsen fick bli 116 ändå.  Det mönstret kommer från Ottobre är rätt stola i storlekarna.
 
Material:
Den randiga trikån tror jag kommer från Stoff&Stil en gång i tiden.
Den mellanblå köpte jag på Jofotex i somras.  Grym färg och finfin kvalitet.
 
Bäst just nu:
Det var ett riktigt roligt pyssel att göra ihop med dottern.
 
Sämst just nu:
Ja, lite trist var det ju förstås att stenarna lossnade och att det blev hål i tyget.  Kanske jag strök längre än det stod?

2 kommentarer:

Jennie sa...

Vad kul att kunna pyssla tillsammans! Trist att stenarna föll bort, dock.

od Andulky sa...

Superfin! Trist med stenarna!!
Kram