lördag 12 januari 2013

Lillebrors lilla blåa

 
Med två äldre syskon finns naturligtvis det mesta i ytterklädesväg för lillebror att ärva. Men av någon outgrundlig anledning saknades i storlek 92 en skön fleece att ha under overallen. Och det behövde minsann lillebror.

Jag sneglade på en avlagd fleecejacka från Polarn och Pyret när jag ritade mönstret till min; jag gillar ju att se och lära hur plagg som sitter bra är konstruerade. Det som är bra med den här modellen är att ärmhålsdjupet är flera centimeter djupare än normalt för denna rörelsevidden. Det gör den lätt att dra utanpå en tröja. Sen har den en nedhasad axel, vilket innebär att axeln är 2 cm bredare (dvs längre) och ärmen är motsvarande två centimeter kortare. Jag lurar lite på om det gör något för funktionen eller om det är mer estetiskt. Någon som vet?

Kragen är 1 cm mindre upptill än nedtill på varje sida och tillklippt som ett stycke som man viker i överkanten. Själva mönsterdelen har alltså formen av ett litet "V" i ändarna.  Det gör att den går in lite under hakan och inte står ut så mycket.  Den här fleecen var så tjock att jag hoppade över vlieseline på kragen, men i ett tunnare tyg skulle jag nog haft det, i alla fall på undre halvan. 

Den underbara mellanblå färgen på fleecen utgör ett trevligt avbräck i lillebrors ärvda röda ytterklädergarderob. Dragkedjan valde jag att ta i en kontrasterande färg; en orangebrun, medan täcksömmarna fick bli diskret mellanblåa.  Men SOM jag jobbade med dem!  Hoppstygn på hoppstygn på hoppstygn! Ja, ni ser, även industrimaskiner syr hoppstygn!   Dessutom tappar spridaren (armen som sprider ut  topcovertråden) tråden om lutningen blir för stor.  Och det blir den lätt i kraftiga tyger och då speciellt när man syr över tjocka skarvar.  Återigen blev jag påmind om hur viktigt det är att använda rätt nålar!!  När jag bytt till kraftigare dito blev det mycket bättre.  Tur det, för att sprätta topcoversömmar är bland det tristaste jag vet!

Fleecen är redan använd och verkar mjuk och skön.  Dock måste jag ha gjort en tankevurpa någonstans i mitt mönsterskapande.  Hur tänkte jag när jag valde en rörelsevidd på 16 cm?!  Det är ju som lillebrors manchesterjackor!  Och jag ville ha en fleece att ha under!  Som tur är är overallen rymlig och en storlek större, så det fungerar bra med denna också plus att den kommer att gå att använda som ytterjacka senare i vår också, men det var nog något i stil med BV + 12 jag hade sett framför mig.

Mönster:
Eget, strl 92

Material:
Fleece, fast jag minns inte var jag har köpte den.  Helt underbar färg är det i alla fall!

Bäst just nu:
På det här plagget är jag nog allra mest nöjd med detaljerna som syns på översta bilden; De aaaaningens ljusare topcoversömmarna, dragkedjan i avvikande färg och den fina kragen.  Helheten just där.

Sämst just nu:
Man ska åtgärda hoppastyg direkt.  Gör man det, och plockar upp en liten missad maska så kan hela problemet vara ur världen och inte ens synas.  Gör man det inte kan det bli väldigt tråkigt....

9 kommentarer:

Jennie sa...

Otroligt fin! Den ser så himla välsydd ut att jag nästan blev "lättad" av att höra att du jobbat så mycket med sömmarna... :) Missförstå mig rätt! :)

Unknown sa...

Mycket bra jobbat!

Karin sa...

Så fin! Jag har tre småsyskon som alltid fick ärva. Min mamma brukade rätt som det var sy ett helt gäng nya kläder och då bara åt minstingen, så jag kan förstå att du vill ge lillebror lite eget :)

Annwes sa...

Veldigt interessant att läsa vilka val du gjort när du sytt jackan. När axslorna blir bredare, blir de också rymligare, eller hur? Om det medför att det blir mer tyg just midt på framsidan av axeln? Fin var jackan i allafall :-)

Helsing Annwes
på "svorska" (svensk-norsk ;-)

Annwes sa...

Apropos ârmer och axlar, får jag fråga en sak? I går ritade jag "The classic bodice block: girls 98-164 cm height" ifrån Aldrich. På bakstycket är axel-breddan "shoulder measurement+0,3 cm", men på framstycket är axel-breddan endast "shoulder measurement". Jag tror jag sett detta tidigare hos Aldrich på andra mönster, men förstår inte varför. Gör du?

Syserine sa...

Ursnygg i sin enkelhet! Axelvidden är väl ocskå för att ge rörlighet till plagget?

Ugglan sa...

Supersnyggt! Jag gillar så mycket ditt öga för detaljer!

annas alster sa...

Vilken fin liten tröja till lilleman! Det är så roligt att läsa om dina mönsterfunderingar. Dessutom kul att se topcoversömmen i närbild - den är så sjukt snygg!!

Onomak sa...

Blir så impad av dina alster! Så mycket tid som du lagt ner för att få dem som du vill. Jättefin jacka!