söndag 14 oktober 2007

Isblå manchesterklänning

Vi är bjudna på ettårskalas på fredag. Till den blivande ettåringen tänkte jag ge denna klänning i isblå manchester. Medan jag höll på och sydde den blev jag så förälskad i den att jag velade om jag kanske ändå skulle behålla den... Kärlek på jobbet, skulle man kunna kalla det! Efter lite funderande kom jag fram till att jag ju faktiskt kan sy en ny om jag skulle vilja. Än så länge kan passar ju den bruna jag sydde i höstas. Denna blåa är sydd på samma vis, fast mönstret är lite annorlunda. Jag tycker, som Hanna, att Baby Cools förklädesklänning har lite för breda axlar och stora ärmhål. Så jag kombinerade ihop lite olika modeller till en egen. Den här gången var jag också lite fiffigare när jag sydde knäppningen - jag vändsydde ändarna på snedslån först, så blev det inte så många lager att trycka dit knappen igenom. Tur det, för den här manchestern var lite kraftigare än den förra. Det märktes inte minst när jag gjorde snedslån.

Jag vet att flera har frågat vad en snedslåvikare är för något, så jag visar en bild på hur det går till. Lite tidskrävande, men det är jättepraktiskt att kunna göra egen snedslå när man inte får tag på (eller har hemma) den färg man vill ha. Sen kan man ju göra roliga som inte finns att köpa också. Om du vill skaffa en har jag sett att det finns tex på Symaskinsgrottan, Panduro och Stoff&Stil.


Manchestern köpte jag på Jofotex i förra veckan, fodret är vit lakansväv och fickan är gjord av en bit av ett tygfynd på loppis. Varför görs inte såna tyger längre? Inte för att jag vet om det är så man "ska" göra, men jag kom på ett praktiskt sätt att få fickan jämn. Nämligen att klippa till den med sömsmån och sen sy en raksöm med lång steglängd längs den blivande kanten. Då var det lätt att vika in, nåla fast och sen sy innanför hjälpsömmen. När fickan sen var på plats var det bara att dra bort tråden. Hoppas man kan se på bilden hur det är gjort.

Hoppas att ettåringen gillar sin klänning och att den passar - det är det som är lite läskig med egna anpassningar, men jag mätte mot en "riktig" 86:a.
Maskinval:
Overlocken att sy ihop med. Vanliga symaskinen till resten.
Bäst just nu:
Att jag lyckades knåpa ihop ett eget mönster som jag tycker verkar funka.
Sämst just nu:
Att jag inte hinner förverkliga alla mina idéer. Huvudet är fullkomligen proppat med tänkbara alster! Måste skriva ner dem så jag kan ta av dem när jag får idétorka.

7 kommentarer:

Jes sa...

Jättefin klänning, jag gillar blått :) Jag ska nog investera i en snedslåvikare. Vilket bra tips på hur man får fickan fin :) Det ska jag lägga på minet.

Cecilia sa...

Finfint som vanligt :) Jag tror minsann att du seglat upp som min favoritbloggare. Jag är snabb att titta in hos dig när jag har möjlighet.

Thea sa...

Nämen tack Cecilia!!! Så otroligt roligt. Vilken ära! Ska inte sticka under stol med att jag besöker din blogg rätt ofta också!

Såg du förresten att jag erbjöd dig mönstret på bodyn efter din förra kommentar? Du kan ju maila mig om du är intresserad.

Gekko sa...

Jättefin! Och vilken rolig present att ge bort! Visst är det kul när man ändrar mönster och känner att det funkar bra? Smart sätt med fickan förresten. Själv brukar jag sy en rynksöm med långa stygn genom sömsmånen. När man sen rynkar där så viks kanten snyggt in av sig själv, så stryker jag till den så det blir exakt som jag vill innan jag syr på den. Det är möjligt att jag kan förfina den tekniken genom att sy din hjälpstickning där jag vill att den ska vikas också, tål att provas!

Thea sa...

Tack för tipset, Gekko. Det låter ju smart - då håller man sömsmånen på plats också.

Tea-Louice sa...

Hej!
Såg ditt inlägg i "gullhjärtas" blogg angående tvätt-instruktioner. Det finns en svensk konsumentlag som säger att det ska finnas fem stycken tvättsymboler på ett plagg. Jag vet detta eftersom jag håller på att sy upp en egen kollektion baby-bodys!

Thea sa...

Se där! Måste kika på dina grejer!