fredag 4 mars 2011

Det var så det började

En body till. Och den får mig att tänka på att det var för nästan exakt fyra år sen, när min yngsta dotter var lika gammal som lillebror är nu, som det började.

Jag hade börjat sy så smått och tänkte att det väl inte skulle vara så svårt att sy ett par omlottbodies som ombyte i skötväskan. Jag hade hittat nån sida på nätet där man kunde läsa hur man gjorde om en vanlig body till en omlottvariant. Så jag kikade lite på en body jag hade hemma, tog en gammal T-shirt som material och skred till verket. Men naturligtvis var det inte alls så simpelt som det verkade. Det blev helt enkelt jättefult! Att få till kantbanden såg så lätt ut, men det behövdes bara ett försök för att inse att det inte skulle låta sig göras utan en hel del träning och hjälpmedel.

Där och då tror jag det tändes nån slags trots inom mig. Jag skulle minsann visst kunna få till en omlottbody som såg ut som de man köper i affären! Och nu, hundratals sytimmar, fyra år och lika många symaskiner senare kan jag faktiskt konstatera att jag äntligen rott mitt projekt iland!

Just den här bodyn är sydd i stretchjersey med bomull/lycra och kommer från JNYdesign. För att bryta av fick den topcoversömmar i turkost. Ett par turkosa muddbyxor står härnäst på listan och blir jättefint på lillebror som växer så det knakar.

Mönster:
Eget, strl 68. Ja, jösses så fort det går!

Material:
Jersey i bomull/lycra från JNYdesign
Tunn hilcointerlock, köpt från Tygpyssling, till kantband

Bäst just nu:
Varje gång jag syr en omlottbody känner jag en speciell slags tillfredsställelsen över att jag faktiskt lyckades med det till slut.

Sämst just nu:
Att min pressarfot som behövs till topcoversömmarna gått sönder. Två nya exemplar är beställda, men det blir ju lite väntetid. :-(

27 kommentarer:

Pyssellycka sa...

Den är så fin! Verkligen snyggt med topcoversömmen. Trist att pressarfoten gått sönder!

Benglan sa...

Dina plagg är dessutom 100 ggr snyggare än de i affären! :)

Mimmi sa...

Nej, har pressarfoten gått sönder. Hoppas inte väntan blir allt för lång ;-) För övrigt är bodyn superfin, de turkosa sömmarna är helt i min smak som du vet ;-)

Har du gjort kantbanden i tre eller fyra lager? De ser så tunna ut.

Wcollection sa...

Härlig kombo! Känner igen den där jag ska allt visa att jag kan känslan...;)är tävlings människa i allt mer eller mindre och det är inte för att visa andra att jag kan utan mer mig själv! Du är i alla fall en stor inspirationskälla för mig som inte hållt på lika länge!

dajj sa...

tänk hur det skulle vara idag om du inte trotsat? Om du hade tänkt att det aldrig skulle gå och lagt ner hela sömnaden... Huuu vilken tanke!

Jättefin body också såklart!

Y sa...

hördudu, dina omlottbodies är vansinnigt mycket SNYGGARE än några man kan hitta i affärer. Så det så. Trevlig helg!

Thea sa...

Tack Benglan och Y.;-)

Mimmi: Jag hat faktiskt vikt fyrdubbelt, Har man den tunna interlocken funkar det jättebra ändå. Och ja, jag vet ju att det är i din smak! ;-)

Mia sa...

Vad kul att höra bakgrunden!

Det blev supersnyggt, vilka härliga färger. Skyndaskynda att sy så att grabben hinner att ha det ihop.

Vilken tur att du inte gav dig, och vilken härlig känsla att inse "va, nu funkar det ju!". Tycker det att bra att det inte bara är butiker som får till snygga kläder till våra barn.

OYB sa...

Jättesnygg! Härligt med turkost som kontrast till det röda!
Kul att höra hur det började för dig, och att "trotset" väcktes, för du gör ju bara helt underbart fina verk! Både snygga och välgenomtänkta.

Benglan sa...

Måste fråga vad det är för tunn interlock du kör med?
Jag kantar ju alltid med mudd, men nu tänkte jag göra lite bodys till kompisars barn och då har jag fått för mig att mudd drar ihop lite för mkt (?)

Thea sa...

Benglan: Jag använder oftast Hilcos interlock, för den är så väldigt tunn och fin. Finns hos NeaNobelle och Tygpyssling. Sen har Jenny (jnydesign) en jättbra, extra tunn interlock också. Den funkar också kanon. Men se till att du får den extra tunna om du ska ha till kantband; den vanliga är lite för tjock till kantband tycker jag, i alla fall om man viker fyrdubbelt. Jennys röda är superfin!

åsa sa...

Jätte fin!

Din historia ger mig hopp om att jag kanske också lär mig någon dag. Bra att du var envis!

Jenny B sa...

Vad grym du är. Den ser helt perfekt ut, alldeles symmetrisk och jämn, tillskillnad från omlottbodies jag köpt på polarn.

Thea sa...

Tack, det värmde verkligen! :-)

Le Petit sa...

Så snygg! Kul att läsa din syhistoria =)!

Anonym sa...

For en fantastisk fin body! Jeg blir alltid så inspirert av det du lager! Og det er vel slik det begynner for de fleste ;)

Vet du om alle overlockmaskiner kan sy topcoversøm? Jeg har en Janome My Lock 644d, og skulle gjærne ha sydd slike fine sømmer :)

Thea sa...

Nej, tyvärr är det bara några få maskiner som har topcoversömmen. De enda jag känner till är min Pfaff 4874 och Janomes 1200D.

Nilla sa...

Åh så fint! Lite oväntad kombo med sömmarna i avvikande färg, kul!

Jag har köpt interlock från Tygpyssling, Hilco alltså. Men har inte hunnit testa den i min kantbandsmojjäng än. Finns det olika tjocklekar på Hilcos interlock, eller är det alltså den jag har hemma som du tipsar om?

Tycker jag fick till kantbanden bra med min Brother CoverStitch men med min Janome CPX är det inte lika lätt att få det bra. Alla diffmatningsinställningar osv som verkar funka för er med CP funkar inte alls för mig (eller för andra som jag hört med CPX). Frustrerande! :S

Ikuinen vauvakuume sa...

Jag är glad över att man faktiskt lär att sy så småningom. Jag har haft litet åtur på sistone...

Pernilla sa...

Jätte snygg, roligt att få höra hur du en gång började att sy!
Jag kan då berätta att tack vare dig började jag =) Jag letade efter mönster till dockkläder för ett par år sedan och när jag goglade så dök din blogg upp, blev så inspirerad och tänkte att jag måste prova. Nu är jag inte på långa vägar så duktig som du men sömnaden ger mig en helt otrolig glädje och energi. Så jag får väl passa på att säga TACKA =))

Thea sa...

Nilla: Japp, det är den jag har. Det finns bara en variant. Trist att det är så svårt med inställningarna. Jag tyckte också det i början med CP:n, men nu när man har använt den ett tag så är man mer sams. Hoppas det funkar så för dig med CPX:n okså!
Pernilla: Vad glad jag blir!! Tack!!

Madelene sa...

A men vem har inte KokaLal som idol!?!? Typ hela bloggvärlden! Jag ska också bli bäst...en dag...OCH jag vill kunna få till ett snyggt omlottbodymönster...mina försök hittills har mest sett ut som torktumlade halksockor...

The Primetime family sa...

Hej! Du syr sa fina klader! Jag forstar inte hur det gar till!! Jag bara alskar den somriga och blommiga bodusiten som du sytt. Syr du aven tll forsaljning? Halsningar, towe.

Thea sa...

Tack snälla Madelene. Jag rodnar nästan! Vad snällt sagt!

Towe: Tack! :-) Jo, jag syr till försäljning emellanåt, men just nu hinner jag inte, tyvärr. Men det kanske ändras lite längre fram när minstingen blivit lite större.

Suss sa...

Vilket härligt inlägg att läsa! Det ger mig hopp och massa självförtroende, kan någon annan så kan jag med!

Är 25 snart och har aldrig varit intresserad av handarbete eller sömnad tidigare, men när stora dottern föddes hände något. Jag började virka som tok under graviditeten. Sen har virkandet följt med och nu börjar jag snegla på tyger och försöker mig på att förstå symaskiner. Många bloggar jag läser skrivs av antingen väldigt unga eller såna som är utbildade inom något åt det hållet och då tappar man modet lite och tänker att det kanske är försent för att lära sig. Sen läser jag ditt inlägg och tänker, men kanske inte ändå! Så tusen tusen tack och tack för en underbar pedagogisk blogg! Sydde mössor till barnen och sneglade på din beskrivning av hur man gör. :-)

Thea sa...

Qvirk: Vad glad jag blir över din kommentar!Lycka till med syendet (och det fortsatta virkande!)

Anonym sa...

Hva med å vise bilde av den første bodyen du sydde? Hadde vært moro å se at du også har vært fersk en gang ;)
Hilsen Nina