söndag 10 juni 2012

Sy en tetranessesär!


För vid det här laget rätt länge sedan sydde jag ett par tetranessessärer utifrån ett mönster som då fanns i ica-kuriren.  Nu är det mönstret borttaget och jag fick frågan om jag inte kunde tänka mig att göra en beskrivning.  Jodå, det kan jag visst, bara att jag ju då behövde sy åtminstone en.

Och så äntligen blev det av, i samband med att jag var på en jättetrevlig mammalunch tillsammans med Od andulky och Strömming och tyckte det kunde vara tevligt med en liten present - och vad syr man till någon som redan har sytt allt som finns att sy?!

Hursomhelst kommer här en beskrivning på hur man syr dessa enkla och trevliga små necessärer i tetraform.

1. Klipp till en bit (observera att det här är till två necessärer!) som är dubbelt så bred som hög, tex 14*28 cm. Jag tog laminerad bomullsväv som jag tycker blir lagom styvt.
Sicksacka eller overlocka kanterna.2. Sy fast ett blixtlås i båda ändarna av tygbiten. Sy en stickning utmed blixtlåskanten.
Nu är necessären som ett rör med blixtlås på mitten.3. Vänd nesessären räta mot räta och sy ena kortsidan, den med kläppen. Så här långt ser det ut som en vanlig ficka.
4. Nåla nu andra sidan så att blixtlåsets ände hamnar på mitten av kortsidan (det som var nedre hörnet på bild tre). Sy sista sömmen och vänd tetran rätt.

11 kommentarer:

lavendia sa...

Jag kommer ihåg. Och jag sydde också en massa då, i olika storlekar. Kul ide´.

Retroknappen sa...

Åh vad fina! Tack för beskrivningen! Detta måste jag prova... ; )

JuMel sa...

Tack för tuten! En sån måste ju vara den perfekta lilla presenten att ta med:)

Strömming sa...

Ja jag fick mig en egen Kokalal jag med :) När båda sönerna har sina kläder sydda av dig kan man ju bli lite avis!

Kommer också ihåg det där ICA Kurirenmönstret, sydde en då men den gav jag bort. Kul med en ny, som bor i min väska!

MinaMirakel sa...

Vilken kul idé!/Åsa

Thea sa...

Strömming: Du har ju ett par fina Strömmingväskor att bära dina prylar i... Lyllo necessären som får åka runt i en sån! ;-)

Karin sa...

Vad roligt att se dessa godingar igen! Jag passar på att tipsa om att man kan sy dem med tunt vadd/mellanlägg så får de lite extra stadga. Nu vill jag också sy ett par stycken :)

hennihenni sa...

Åh vad kul att bli påmind om dessa igen, måste nog ta och sy en eller två själv...

od Andulky sa...

Jag älskar min :-)!!
Tack!

Annwes sa...

Så søte dei var! Eg sat ei stund og undra på kva tetranäcessär var for noko, inntil eg såg setninga "små necessärer i tetraform" Så lærte eg litt svensk også i dag ;-) Takk for super tut!

Ida sa...

Tack för tipset och om du vill se resultatet kan du kika in på min blogg. Jag länkade till dig så fler kan se dina fina saker.